łowczy Posted February 22, 2009 Report Share Posted February 22, 2009 mam warchlaka 20 kg i chciłem go upiec w całości proszę o pomoc jakiej marynaty użyć i ile dni marynować dziczka, pieczenie w piątek 27.02.09pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted February 22, 2009 Report Share Posted February 22, 2009 Tu masz glazury http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=325 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted February 22, 2009 Report Share Posted February 22, 2009 A może to, tylko dla całości? http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=680 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
heiterfuchs Posted March 1, 2009 Report Share Posted March 1, 2009 No i jak tam wyszlo? Napisz jak sie z nim uporales pozdrawiam DB Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SZCZEPAN Posted March 1, 2009 Report Share Posted March 1, 2009 WitamDzik pieczony musi przejść poszczególne etapy:1-dzik musi być przemrożony 2-marynowany 7-10 dni O. Ile dzika chcemy piec w całości nacieramy przyprawami 2h przed pieczeniem czas pieczenia to 5h w 200st C. pozdrawiam!!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
heiterfuchs Posted March 2, 2009 Report Share Posted March 2, 2009 He he tylko jak takiego lobuza w calosci przemrozic :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted March 2, 2009 Report Share Posted March 2, 2009 He he tylko jak takiego lobuza w calosci przemrozicKupić zamrożonego. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
heiterfuchs Posted March 2, 2009 Report Share Posted March 2, 2009 :grin: no tak :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Norbi Posted July 17, 2016 Report Share Posted July 17, 2016 WitamPosiadam dzika 30kg obecnie jest morożony aby mięso skruszało. Dzik będzie pieczony na ogniu na rożnie które sam zbudowałe. Dzik będzie marynowany w całości w komorze lodówki. Lodówka leży na boku będzie wyłożona folią basenową. Nie posiadam chłodni więc wymyśliłem że będe chłodził zawartość butelkami z zamrożoną wodą. Dzika włożę do lodówki zaleje zalewą wyłoże mrożonymi butelkami i zamknę lodówkę. Mam kilka pytań co do zalewy.1. czy zalewa ma być z peklosolą2. czy dzik ma być w całości przykryty zalewą3. jak długo trzymać w zalewie4. ile potrzeba zalewy na 30 kg mięsa5. czy trzeba parzyć dzika po rozmrożeniu jeżeli tak to jak to zrobić w domowych warunkach.6.czy dzika faszerować czy da się upiec na rożnie z farszem czy nie popęka i farsz nie wypadnieMoże ktoś opisze cały procesz od a do z jak to najlepiej zrobić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted July 17, 2016 Report Share Posted July 17, 2016 (edited) Jeśli chcesz piec dzika to nie używaj peklosoli. Zrób marynatę (przepis naszego kolegi ChefPaula ): marynata do dzika SKŁADNIKI:0,25 litra czerwonego wytrawnego wina0,10 litra octu winnego3 ząbki czosnku (utarty z solą) lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego1 łyżeczka cukru1 szt. goździk1/2 łyżeczki mielonego imbiru1/2 łyżeczki ziaren jałowca (rozgniecionych)1/2 łyżeczki kolendry1/2 łyżeczki rozmarynu1/2 łyżeczki tymianku1 łyżka majeranku2 szt. liści laurowych4 ziarna ziela angielskiego1 łyżeczka czarnego pieprzu (grubo mielony lub roztarty w moździerzu)1/4 litra wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Zagotować, (lecz nie gotować), odstawić i ochłodzić. Poza tym na forum są przepisy( wydał książkę poświęconą dziczyźnie) drugiego kolegi ,KIT-a . Myślę ,że coś znajdziesz dla siebie.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7876-dzik-przepisy-wg-kita/ i jeszcze marynaty i bejce wg.KIT-ahttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5230-zalewy-i-marynaty-do-dziczyzny-wg-kita/ Edited July 17, 2016 by Małgoś Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysio59 Posted July 17, 2016 Report Share Posted July 17, 2016 NorbiTylko nie folia basenowa-to pełna tablica Mendelejewa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sla100 Posted July 17, 2016 Report Share Posted July 17, 2016 Moj dziadek jak piekl calego dzika to zeczywiscie wkladal go do wanny zelewal marynata i codziennie przez kilka dni zmienial marynate do momentu kiedy nie byla czerwona. Mowil ze trzeba sie pozbyc krwi z dziczyzny zeby nie byla twarda nie wiem czy to ma jakis zwiazek i sens ale tak robil no i do dzisiaj pamietam ze dzik byl zawsze bardzo kruchy i smaczny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted July 17, 2016 Report Share Posted July 17, 2016 Przy odkrwawianiu mięsa np. ryb, umieszcza się je na kilka godzin w słabym roztworze soli (ok. 3%) i octu (1%), aby się ładnie i ostatecznie wykrwawiły. Dodatek octu podnosi kwasowość mięsa, co jest przydatne w późniejszych etapach produkcji. W przypadku mięsa z dziczyzny stosuje się bejcę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sla100 Posted July 17, 2016 Report Share Posted July 17, 2016 (edited) Czyli jednak bez krwi bedzie lepiej tak ? Edited July 17, 2016 by Sla100 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted July 17, 2016 Report Share Posted July 17, 2016 No jasne. Podczas peklowania i tak dziczyzna zabarwi zalewę na czerwono z powodu niedostatecznego wykrwawienia mięsa po odstrzale. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted July 17, 2016 Report Share Posted July 17, 2016 Ja bym nastrzyknęła tego dzika wzdłuż kości , w najgrubszych miejscach. Jeśli dodatkowo nadziejesz to pieczenie będzie trwało bardzo długo i rożen nie może byc otwarty bo spalisz z wierzchu a w środku będzie surowy. Oczywiście cały dzik powinien byc przykryty zalewą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cezar Posted July 18, 2016 Report Share Posted July 18, 2016 Wstaw fotkę rożna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi187 Posted August 17, 2016 Report Share Posted August 17, 2016 Ja zrobiłem tak i się sprawdza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Norbi Posted August 23, 2016 Report Share Posted August 23, 2016 Witam To mój rożen.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-rozen-do-pieczenia-prosiakow/page-12?do=findComment&comment=511531 Pod linkiem są zdjęcia i filmy oraz opis jak piekłem prosiaka. Obecnie marynuje dzika po swojemuNa 50 litrów zalewy15 paczek z przyprawami rozmarym pieprz liśćc laurowwy ziele angelskie bazylia galka muszkatołowa marchew por seler.Wszstko zagotowane przestudzone nastepnie dodana peklosól jak do wedzenia.Nastepnie nastrzyk owa marynata pół na pól z winem wytrawnym.Po zamarynowaniu na noc idzie w czysta wode zeby oczyścił się z krwi.Bede ryzykował ponieważ bedzie nadziany kasza gryczana z wątróbką i cebulą oraz przprawami. Porobie kieszenie i wypełnie je słoninąPieczenie będzie się odbywać praktycznie na samym żarze żeby się nie spalił.Prosiak tego nie wymaga ponieważ ma skóre i słonine ktora chroni mięso przed spaleniem. Skóry i tak się nie je.Jest to eksperyment zobaczymy co z tego wyjdzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts