Jump to content

Dzik pieczony

łowczy

Recommended Posts

Witam

Dzik pieczony musi przejść poszczególne etapy:

1-dzik musi być przemrożony

2-marynowany 7-10 dni

O. Ile dzika chcemy piec w całości nacieramy przyprawami 2h przed pieczeniem czas pieczenia to 5h w 200st C. pozdrawiam!!!!

• 7 years later...

Witam

Posiadam dzika 30kg obecnie jest morożony aby mięso skruszało. Dzik będzie pieczony na ogniu na rożnie które sam zbudowałe. Dzik będzie marynowany w całości w komorze lodówki. Lodówka leży na boku będzie wyłożona folią basenową. Nie posiadam chłodni więc wymyśliłem że będe chłodził zawartość butelkami z zamrożoną wodą. Dzika włożę do lodówki zaleje zalewą wyłoże mrożonymi butelkami i zamknę lodówkę. Mam kilka pytań co do zalewy.

1. czy zalewa ma być z peklosolą

2. czy dzik ma być w całości przykryty zalewą

3. jak długo trzymać w zalewie

4. ile potrzeba zalewy na 30 kg mięsa

5. czy trzeba parzyć dzika po rozmrożeniu jeżeli tak to jak to zrobić w domowych warunkach.

6.czy dzika faszerować czy da się upiec na rożnie z farszem czy nie popęka i farsz nie wypadnie

Może ktoś opisze cały procesz od a do z jak to najlepiej zrobić

Jeśli chcesz piec dzika to nie używaj peklosoli. Zrób marynatę  (przepis naszego kolegi ChefPaula ):

marynata do dzika

SKŁADNIKI:

0,25 litra czerwonego wytrawnego wina
0,10 litra octu winnego
3 ząbki czosnku (utarty z solą) lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka cukru
1 szt. goździk
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki ziaren jałowca (rozgniecionych)
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżka majeranku
2 szt. liści laurowych
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka czarnego pieprzu (grubo mielony lub roztarty w moździerzu)
1/4 litra wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Zagotować, (lecz nie gotować), odstawić i ochłodzić.

Poza tym na forum są przepisy( wydał książkę poświęconą dziczyźnie) drugiego kolegi ,KIT-a . Myślę ,że coś znajdziesz dla siebie.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7876-dzik-przepisy-wg-kita/

i jeszcze marynaty i bejce wg.KIT-a

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5230-zalewy-i-marynaty-do-dziczyzny-wg-kita/

Edited by Małgoś

Moj dziadek jak piekl calego dzika to zeczywiscie wkladal go do wanny zelewal marynata i codziennie przez kilka dni zmienial marynate do momentu kiedy nie byla czerwona. Mowil ze trzeba sie pozbyc krwi z dziczyzny zeby nie byla twarda nie wiem czy to ma jakis zwiazek i sens ale tak robil no i do dzisiaj pamietam ze dzik byl zawsze bardzo kruchy i smaczny.

Przy odkrwawianiu mięsa np. ryb, umieszcza się je na kilka godzin w słabym roztworze soli (ok. 3%) i octu (1%), aby się ładnie i ostatecznie wykrwawiły. Dodatek octu podnosi kwasowość mięsa, co jest przydatne w późniejszych etapach produkcji. W przypadku mięsa z dziczyzny stosuje się bejcę.

Ja bym nastrzyknęła tego dzika wzdłuż kości , w najgrubszych miejscach. Jeśli dodatkowo nadziejesz to pieczenie będzie trwało bardzo długo i rożen nie może byc otwarty bo spalisz z wierzchu  a w środku będzie surowy. Oczywiście cały dzik powinien byc przykryty zalewą.

• 5 weeks later...

Witam

To mój rożen.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-rozen-do-pieczenia-prosiakow/page-12?do=findComment&comment=511531

Pod linkiem są zdjęcia i filmy oraz opis jak piekłem prosiaka. Obecnie marynuje dzika po swojemu

Na 50 litrów zalewy

15 paczek z przyprawami rozmarym pieprz liśćc laurowwy ziele angelskie bazylia galka muszkatołowa marchew por seler.

Wszstko zagotowane przestudzone nastepnie dodana peklosól jak do wedzenia.

Nastepnie nastrzyk owa marynata pół na pól z winem wytrawnym.

Po zamarynowaniu na noc idzie w czysta wode zeby oczyścił się z krwi.

Bede ryzykował ponieważ bedzie nadziany kasza gryczana z wątróbką i cebulą oraz przprawami. Porobie kieszenie i wypełnie je słoniną

Pieczenie będzie się odbywać praktycznie na samym żarze żeby się nie spalił.

Prosiak tego nie wymaga ponieważ ma skóre i słonine ktora chroni mięso przed spaleniem. Skóry i tak się nie je.

Jest to eksperyment zobaczymy co z tego wyjdzie.