Jump to content

Dzik pieczony


łowczy

Recommended Posts

Witam

Dzik pieczony musi przejść poszczególne etapy:

1-dzik musi być przemrożony

2-marynowany 7-10 dni

O. Ile dzika chcemy piec w całości nacieramy przyprawami 2h przed pieczeniem czas pieczenia to 5h w 200st C. pozdrawiam!!!!

Link to comment
Share on other sites

  • 7 years later...

Witam

Posiadam dzika 30kg obecnie jest morożony aby mięso skruszało. Dzik będzie pieczony na ogniu na rożnie które sam zbudowałe. Dzik będzie marynowany w całości w komorze lodówki. Lodówka leży na boku będzie wyłożona folią basenową. Nie posiadam chłodni więc wymyśliłem że będe chłodził zawartość butelkami z zamrożoną wodą. Dzika włożę do lodówki zaleje zalewą wyłoże mrożonymi butelkami i zamknę lodówkę. Mam kilka pytań co do zalewy.

1. czy zalewa ma być z peklosolą

2. czy dzik ma być w całości przykryty zalewą

3. jak długo trzymać w zalewie

4. ile potrzeba zalewy na 30 kg mięsa

5. czy trzeba parzyć dzika po rozmrożeniu jeżeli tak to jak to zrobić w domowych warunkach.

6.czy dzika faszerować czy da się upiec na rożnie z farszem czy nie popęka i farsz nie wypadnie

Może ktoś opisze cały procesz od a do z jak to najlepiej zrobić

Link to comment
Share on other sites

Jeśli chcesz piec dzika to nie używaj peklosoli. Zrób marynatę  (przepis naszego kolegi ChefPaula ):

 

 

 marynata do dzika

  SKŁADNIKI:

0,25 litra czerwonego wytrawnego wina
0,10 litra octu winnego
3 ząbki czosnku (utarty z solą) lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka cukru
1 szt. goździk
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki ziaren jałowca (rozgniecionych)
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżka majeranku
2 szt. liści laurowych
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka czarnego pieprzu (grubo mielony lub roztarty w moździerzu)
1/4 litra wody

                                

 

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Zagotować, (lecz nie gotować), odstawić i ochłodzić.

 

 Poza tym na forum są przepisy( wydał książkę poświęconą dziczyźnie) drugiego kolegi ,KIT-a . Myślę ,że coś znajdziesz dla siebie.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7876-dzik-przepisy-wg-kita/

 

i jeszcze marynaty i bejce wg.KIT-a

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5230-zalewy-i-marynaty-do-dziczyzny-wg-kita/

Edited by Małgoś
Link to comment
Share on other sites

Moj dziadek jak piekl calego dzika to zeczywiscie wkladal go do wanny zelewal marynata i codziennie przez kilka dni zmienial marynate do momentu kiedy nie byla czerwona. Mowil ze trzeba sie pozbyc krwi z dziczyzny zeby nie byla twarda nie wiem czy to ma jakis zwiazek i sens ale tak robil no i do dzisiaj pamietam ze dzik byl zawsze bardzo kruchy i smaczny.

Link to comment
Share on other sites

Przy odkrwawianiu mięsa np. ryb, umieszcza się je na kilka godzin w słabym roztworze soli (ok. 3%) i octu (1%), aby się ładnie i ostatecznie wykrwawiły. Dodatek octu podnosi kwasowość mięsa, co jest przydatne w późniejszych etapach produkcji. W przypadku mięsa z dziczyzny stosuje się bejcę.

Link to comment
Share on other sites

Ja bym nastrzyknęła tego dzika wzdłuż kości , w najgrubszych miejscach. Jeśli dodatkowo nadziejesz to pieczenie będzie trwało bardzo długo i rożen nie może byc otwarty bo spalisz z wierzchu  a w środku będzie surowy. Oczywiście cały dzik powinien byc przykryty zalewą.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Witam

To mój rożen.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2191-rozen-do-pieczenia-prosiakow/page-12?do=findComment&comment=511531

 

Pod linkiem są zdjęcia i filmy oraz opis jak piekłem prosiaka. Obecnie marynuje dzika po swojemu

Na 50 litrów zalewy

15 paczek z przyprawami rozmarym pieprz liśćc laurowwy ziele angelskie bazylia galka muszkatołowa marchew por seler.

Wszstko zagotowane przestudzone nastepnie dodana peklosól jak do wedzenia.

Nastepnie nastrzyk owa marynata pół na pól z winem wytrawnym.

Po zamarynowaniu na noc idzie w czysta wode zeby oczyścił się z krwi.

Bede ryzykował ponieważ bedzie nadziany kasza gryczana z wątróbką i cebulą oraz przprawami. Porobie kieszenie i wypełnie je słoniną

Pieczenie będzie się odbywać praktycznie na samym żarze żeby się nie spalił.

Prosiak tego nie wymaga ponieważ ma skóre i słonine ktora chroni mięso przed spaleniem. Skóry i tak się nie je.

Jest to eksperyment zobaczymy co z tego wyjdzie.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...