pis67 Posted February 24, 2009 Report Share Posted February 24, 2009 Wczoraj postanowiłem zrobić kiełbasę jałowcową pieczoną podsuszaną wg.przepisu Maxella. Mięsko zapeklowane mam zawsze od października do marca, trochę wołowiny, wieprzowiny, wszystko zgodnie z przepisem przygotowane.Osadzanie przez noc, od rana w pracy wędzenie.W końcowej fazie wędzenia przy temp.80 stopni na żar wrzuciłem gałązki jałowca ,które zapłonęły ostro i jedno wianko pękło po długości.Chyba miało wzdęcie od jałowca. Mam do Ciebie pytanie dotyczące Twoich przepisów, które często przeglądam. Czy ty je sam opracowałeś i wypróbowałeś, bo na moje oko są one nieco starawe i tak jakoś książkowe.Pozdrawiam :grin: :wink: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted February 25, 2009 Report Share Posted February 25, 2009 Ciekawie pytania z treści ich wynika że zadający woli nowoczesne receptury. Pytanie nie do mnie ale te ,,wzdęcie'' kiełbasy to mogę wyjaśnić . Pęknięcie kiełbas w czasie wędzenio - pieczenia, następuje na skutek wysokiej temperatury w wędzarni utrzymującej się dość długo i to ponad 100st C. Jałowiec był tylko pośrednio przyczyną tego pęknięcia bo spalając się chwilowo podwyższył temperaturę i tak wysoką już w wędzarni i osłonka nie wytrzymała ciśnienia gotujących sie wewnątrz batonu soków. Zwyczaj dodawania jałowca do ognia jest starawym zwyczajem nie przynoszącym praktycznie żadnego efektu. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yogi Posted February 25, 2009 Report Share Posted February 25, 2009 Przepisy Maxella to jedne z najlepszych na tym forum, mozesz na nich polegac w 100%. Bledem u Ciebie byla za wysoka temperatura, jak juz pisal Dziadek. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted February 25, 2009 Report Share Posted February 25, 2009 Nie jest ważne, czy to przepis książkowy, filmowy, czy radiowy. :wink: Ważne jest, że jest sprawdzony tysiące jesli nie miliony razy. To jest chyba najlepszy w świecie przepis na kiełbasę jałowcową. Kiełbasa udaje się ZAWSZE, pod warunkiem, że ściśle przestrzegasz WSZYSTKICH reżimów zawartych w recepturze.PS.Pytanie nie jedno, a dwa:Ja oczywiście nie napisałem tego przepisu, gdyz jestem w tej materii za słaby. Podałem się za jego autora, by uniknąć w przyszłości posądzenia o plagiat, gdyby np. inna strona sobie go wkleiła. Będąc autorem "przyszywanym" mam zawsze większe pole manewru, zwazywszy, iż to my pierwsi przepis wkleilismy..Jednak wielokrotnie go wypróbowywałem i to ze wspaniałym skutkiem.Przepisy sa stare ale jare. :wink: Nasza stronka, kesli poczytasz, właśnie takie poleca.Życze powodzenia w następnej produkcji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted February 25, 2009 Author Report Share Posted February 25, 2009 Dzisiaj wędziłem dalej 10 godz. jałowcową zimnym dymem(20-25'C),wygląda to dobrze :tongue: Teraz na kilka dni do piwnicy i zobaczymy za tydzień. Podaj chociaż z którego roku masz ten podręcznik. :grin: Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted February 25, 2009 Report Share Posted February 25, 2009 Odpowiedź na Twoje pytanie, ukryta jest (nie tak bardzo) na forum i stronie gł.Poza tym, to nie jest na pewno podręcznik. :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted February 25, 2009 Author Report Share Posted February 25, 2009 Gdzie szukać tej tajemnicy? :question: :question: :question: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zico Posted February 25, 2009 Report Share Posted February 25, 2009 Gdzie szukać tej tajemnicy? :question: :question: :question: :grin: szukajcie a znajdziecie :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted February 27, 2009 Author Report Share Posted February 27, 2009 Szukałem z godzinę i nic! :grin: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted February 27, 2009 Report Share Posted February 27, 2009 Słabo szukałeś. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
italodisco Posted February 27, 2009 Report Share Posted February 27, 2009 Witam jałowcowa podsuszana Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted February 28, 2009 Author Report Share Posted February 28, 2009 Nadal nie wiem z jakiej książeczki korzysta Maxell przy pisaniu"swoich" przepisów, czekam na pomoc kto napisał i w którym roku? Moim zdaniem to przepisy z lat 70-tych ubiegłego wieku. Czy jestem w błędzie? Pozdrawiam. :grin: Jałowcowa pięknie obsycha, a wczoraj zrobiłem żywiecką pieczoną podsuszaną - zobaczymy co będzie za tydzień? Oczywiście według przepisu z ..... :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted March 1, 2009 Report Share Posted March 1, 2009 To są przepisy -receptury z PN, BN Wydane w w specjalnym zbiorze .Maxell Posiada również wiele innych wydawnictw A posiada tego tak wiele że sąsiedzi na dole martwią się czy czasami im sufit z tymi zbiorami na głowę nie spadnie. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted March 1, 2009 Author Report Share Posted March 1, 2009 Tak myślałem, że to są stare przepisy dla przemysłu za Gierka, a kiełbaska wtedy na kartki była i mało dostępna dla wielu. Ja miałem wtedy szczęście... Dzięki i nadal czekam na wiek tych przepisów. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted March 3, 2009 Report Share Posted March 3, 2009 Zwyczaj dodawania jałowca do ognia jest starawym zwyczajem nie przynoszącym praktycznie żadnego efektu.Dlaczego tak sądzisz DZIADKU? Czy powyższe stwierdzenie odnosi sie wyłącznie do kiełbasy jałowcowej (w domyśle: zastosowano jałowiec jako przyprawę dominujacą i dodatkowy dym z gałązek jałowca niewiele tu zmieni)? Mimo, że wędzę dobrym drewnem owocowym, przeważnie porzucam gałązki świeżego jałowca, bo według mnie wzbogacają aromat wędzonek. Poza tym uwielbiam ten jałowcowy zapach. Również moi sąsiadzi :grin: . Dym fantastycznie pachnie i wyzwala u ludzi atawistyczne tęsknoty. Gałązek nie wrzucam bezpośrednio na żar tylko obok. Dzięki temu długo dymią zanim się zapalą. i nadal czekam na wiek tych przepisówSą wiekowe; czy to Ci nie wystarczy? Te jałowcówkę, według przepisu Maxella, robiłam tej zimy. Mogę Cię zapewnić, że wyszła wspaniała. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted March 3, 2009 Report Share Posted March 3, 2009 Podczas ostatniego wędzenia pod koniec dorzuciłem partiami dość dużo jałowca.Nie wiem, jaki te kilka minut dało efekt, w porównianiu do kilku godzin wędzenia, wiem tylko że kiełbasy zrobiły się wilgotne (jałowiec świeżo scięty) i musiałem natychmiast przerwać wędzenie. Faktem jest, że zapach spalanego jałowca jest wspaniały. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted March 3, 2009 Author Report Share Posted March 3, 2009 A ja robiłem jałowcową wg.swojego przepisu, dosycha już drugi tydzień,bo taką lubię. Zostało już tylko jedno pętko. Znalazłem coś na strychu nr.16 :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 3, 2009 Report Share Posted March 3, 2009 Musi być duża różnica w recepturach, gdyż dopiero Twoja Ci wyszła. :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szejk Posted March 3, 2009 Report Share Posted March 3, 2009 Tak myślałem, że to są stare przepisy dla przemysłu za Gierka, a kiełbaska wtedy na kartki była i mało dostępna dla wielu. Ja miałem wtedy szczęście... Dzięki i nadal czekam na wiek tych przepisów. :grin: Raczej kiepsko myślałeś, bo nie za Gierka tylko za wczesnego Gomółki, a jeżeli 67 to końcówka Twojego roku narodzin to jesteś o dekadę młodszy od KOLEJNEGO wydania tych receptur. :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted March 3, 2009 Author Report Share Posted March 3, 2009 Wszystko wychodzi, w mojej recepturze dodaję trochę więcej tłustego mięska, by po wysuszeniu dało się łatwiej spożywać, bez strachu o jeszcze swoje zęby. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 3, 2009 Report Share Posted March 3, 2009 Trochę mnie to dziwi. No ale pewnie tak musi być. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted January 23, 2013 Report Share Posted January 23, 2013 Zostawiłem Tomkowi Fecko wiadomośc na sekretarce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted March 20, 2013 Author Report Share Posted March 20, 2013 Zostawiłem Tomkowi Fecko wiadomośc na sekretarce. I strona nie działa nadal, a potrzebna. http://www.kielbasydomowe.pl/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 20, 2013 Report Share Posted March 20, 2013 Dzwonię do niego co parę dni. Piszę maile i cisza. Być może wyjechał do USA. Zobaczymy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts