Jump to content

Praca dyplomowa Adama Pabisa

Bagno

Recommended Posts

Praca dyplomowa - http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=94

Przeczytałem dwie prace dyplomowe dotyczące przetwórstwa mięsa i stwierdzam, że obydwóch przypadkach promotorzy prac słabo przykładali się do naniesienia poprawek.

Odniosłem wrażenie, że prac nie czytali lub byli lektura mocno zmęczeni lub brakowało im wiedzy fachowej by móc sprostać zadaniu, którego się podjęli.

Oto błędy, które znalazłem.

Wymieniasz nazwę jedną z form mioglobiny jako metamioglobinę, skoro chodzi o metmioglobinę.

Opisując plastyfikację mięsa, nie wyjaśniasz dokładnie roli obrotów bębna na proces tym bardziej, że sam autor książki Adam Olszewski słabo to tłumaczy. W masownicach noże-ostrza występują wewnątrz a nie jak piszesz na zewnątrz.

W czasie kutrowania temperatura farszu nie może przekroczyć 20°C w pracy jest 200C .

Czy izobat sojowy , to jest to samo, co izolat sojowy?

Podrozdział „dodatki zwiększające masę mięsną” w ogóle są nie omówione, natomiast opisałeś produkcję wędlin surowych dojrzewających.

Delta glokonolakton jest zabroniony jako dodatek do wędlin i nie stosowany w krajach Unii Europejskiej.

„W procesie produkcji wędlin surowych stosuje się dodatek kultur bakteryjnych. Najczęściej kultura startowa zawiera mikrokoki i bakterie fermentacji mlekowej.”- cytat pochodzi z podrozdziału „dodatki tworzące galaretę i wiążące soki mięsne”.

W ogóle to należy Ci pogratulować opracowania trudnego tematu, tym bardziej, że nie jesteś z zawodu masarzem, któremu łatwiej byłoby pisać na temat przetwórstwa mięsa.

Część osób po przeczytaniu moich uwag pomyśli sobie, że nie miałem do czego się przyczepić, lecz mnie zależy aby na tym forum nie było przekłamań merytorycznych.

Kolego Bagno, popatrz troszke przez palce na wyczyny młodych, przyszłych członków naszych szeregów. Sam fakt, że zdecydowali się na podjęcie działań w tej, trudnej dyscyplinie, zasługuje juz na uznanie.

Część błędów literowych mogła powstać podczas wstawiania przeze mnie znaczników HTML.

Pozdrawiam

Jesli chodzi o stosowanie laktonu kwasu glukonowego (E 575) (glukono-delta-lakton, glukono-δ-lakton, GdL), dodaje sie go jako środka zakwaszającego przy produkcji kiełbas surowych, w ilości 0,2-0,8% przy specjalnych reżimach technologicznych (np. bez dodatku cukru itp), jest on w dalszym ciągu dopuszczony do stosowania w tego typu wedlinach (kiełbasy surowe) zgodnie z zasadą quantum satis, czyli w miare potrzeb. Nic nie wiem o fakcie by został zabroniony do uzytku w wymienionych typach wedlin, na terenie UE, choć staram sie śledzić na bieżąco zmiany zachodzące w technologi produkcji mięsnej.

Pozdrawiam.

W moich uwagach bardziej chodziło, o to , że promotorzy tych prac nie cenzorują ich po napisaniu na "czysto", a ponadto nowy user przeczyta i będzie sie dopytywał dlaczego jest tak , a nie inaczej i wówczas będziemy musieli prostować niejasności, a broń Boże jeszcze potrafi sie obrazić, że nikt mu nie odpowiada.

Jeśli chodzi o E 575 to muszę jeszcze sprawdzić, gdyż czytalem opracowanie o tym dodatku gdzie w konkluzji stwierdzono, że sie nie dodaje.