Jump to content

[Ciasto]"Szkoleniowe" ciasta Papciowej i Kaszubki

Recommended Posts

Ciasto z Bakaliami

Składniki:

5 dużych jabłek pokrojonych w kostkę, nie obierać tylko pozbyć się nasion.

1 szklanka cukru

1-2 szklanki bakalii (orzechy, rodzynki, migdały) wymieszać i na 20 minut do zamrażalnika

Potem dodać:

2 szklanki mąki

3 jaja

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wykonanie:

Dobrze wymieszać ręką i wyłożyć na blachę. Mąka i jajka powinny oblepić jabłka i bakalie.

Piec w piekarniku (180°C).

Polewa czekoladowa.

10 dkg cukru pudru

10 dkg margaryny (bielska)

2 łyżki kakao

Wszystko rozpuścić i podgrzewać ciągle mieszając (ale nie dopuścić do zagotowania), dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach mleka. Wszystko wymieszać aż całość połączy się w jednolitą masę. Polewą tą można dekorować wszystkie rodzaje ciasta. Na cieście zastyga i nie kruszy się.

Pod dyktando Danusi napisał Papcio!

Specjalnie dla Jego Magnificencji Papli , podaje przepis na ciasto:

Tort kokosowy dla dorosłych

Biszkopt:

5 jaj

3/4 szklanki cukru

1 szklanka mąki

2 łyżki kakao

4 łyżki oleju

4 łyżki wody mineralnej

pół łyżeczki proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody

Upiec w okrągłej tortownicy

Krem :

200 g wiórków kokosowych zalać 150 ml wódki i odstawić na dwie godziny najmniej.

250 g masła

1 jajko

3/4 szklanki cukru pudru

Z masła , cukru i jajka ubić krem i na koniec dodać wiórki.

Biszkopt przekroić na pół nasączyć , na pierwszy krążek wyłożyć połowę kremu, przykryć drugim i na wierzch resztę kremu. Ozdobić według weny twórczej.

Post wyżej jest przepis na drugie ciasto.

Można, a nawet wskazane jest korzystać do woli z przepisu.

Nie ma żadnego tłuszczu, to jest ciasto bez masła czy margaryny, tylko tłuszcz jest w polewie. Dobre na przekąskę w klubie +100 a Ty Zico nie nadajesz się do jedzenia tego ciasta :) :) :) za „cienki” jesteś :) :) :)

to jest ciasto bez masła czy margaryny, tylko tłuszcz jest w polewie. Dobre na przekąskę w klubie +100

... to ciasto jest dobre na przekąskę, ale chyba po to, żeby z klubu 100+ nie wypaść. Taki skład surowcowy powoduje przyrost wagi. To nie od tłuszczu się tyje, tylko od węglowodanów (mąka).

Problemu by nie było, gdyby ciasto było niesmaczne. Wtedy nikt by go w nadmiarze nie jadł. Niestety na to nie ma co liczyć, Danusia po prostu ma talent :)

Ma dobrą rękę do ciast i tortów. Lat temu do tyłu ho ho ho! kazała mi zrobić formę na 12 jajek na tort w kształcie serca. Ten tort robił furorę na komuniach. Tylko jakoś serniki to muszę piec ja.

A ja myślałem, że jak jabłka to takie wegetariańskie ciasto i niepotrzebnie Zicowi zakazałem je jeść :) :) :) Zico bardzo odbiegał od średniej wagi (szczuplutki) uczestników na szkoleniu.

Ma dobrą rękę do ciast i tortów. Lat temu do tyłu ho ho ho! kazała mi zrobić formę na 12 jajek na tort w kształcie serca. Ten tort robił furorę na komuniach. Tylko jakoś serniki to muszę piec ja.

A ja myślałem, że jak jabłka to takie wegetariańskie ciasto i niepotrzebnie Zicowi zakazałem je jeść :) :) :) Zico bardzo odbiegał od średniej wagi (szczuplutki) uczestników na szkoleniu.

No ale taki ostatni to też nie byłem :) co niektórzy tez mieli daleko do średniej :grin: