Papla Posted March 2, 2009 Report Share Posted March 2, 2009 Mnie to najbardziej z wędlin to smakowało - ciasta Kaszubki i Danusi Papciowej :grin: Jak nie wstawią przepisów to... ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mobilek Posted March 2, 2009 Report Share Posted March 2, 2009 popieram i też proszę o przepisy!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papcio Posted March 2, 2009 Report Share Posted March 2, 2009 Ciasto z Bakaliami Składniki: 5 dużych jabłek pokrojonych w kostkę, nie obierać tylko pozbyć się nasion. 1 szklanka cukru 1-2 szklanki bakalii (orzechy, rodzynki, migdały) wymieszać i na 20 minut do zamrażalnika Potem dodać: 2 szklanki mąki 3 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Wykonanie: Dobrze wymieszać ręką i wyłożyć na blachę. Mąka i jajka powinny oblepić jabłka i bakalie. Piec w piekarniku (180°C). Polewa czekoladowa. 10 dkg cukru pudru 10 dkg margaryny (bielska) 2 łyżki kakao Wszystko rozpuścić i podgrzewać ciągle mieszając (ale nie dopuścić do zagotowania), dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach mleka. Wszystko wymieszać aż całość połączy się w jednolitą masę. Polewą tą można dekorować wszystkie rodzaje ciasta. Na cieście zastyga i nie kruszy się. Pod dyktando Danusi napisał Papcio! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
luciola5 Posted March 2, 2009 Report Share Posted March 2, 2009 Dzięki Papciu za przepis na to smakowite ciasto :tongue: Całuski i pozdrowionka dla Danusi :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaszubka33 Posted March 2, 2009 Report Share Posted March 2, 2009 Specjalnie dla Jego Magnificencji Papli , podaje przepis na ciasto: Tort kokosowy dla dorosłych Biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 2 łyżki kakao 4 łyżki oleju 4 łyżki wody mineralnej pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody Upiec w okrągłej tortownicy Krem : 200 g wiórków kokosowych zalać 150 ml wódki i odstawić na dwie godziny najmniej. 250 g masła 1 jajko 3/4 szklanki cukru pudru Z masła , cukru i jajka ubić krem i na koniec dodać wiórki. Biszkopt przekroić na pół nasączyć , na pierwszy krążek wyłożyć połowę kremu, przykryć drugim i na wierzch resztę kremu. Ozdobić według weny twórczej. Post wyżej jest przepis na drugie ciasto. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papla Posted March 3, 2009 Author Report Share Posted March 3, 2009 Dziękuję bardzo. Przy najbliższej okazji, może i w sobotę, spróbuję popełnić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mobilek Posted March 3, 2009 Report Share Posted March 3, 2009 Dziękuje Papciowi za przepis już żonę zagoniłem do pieczenia!!!!Pozdrowienia dla Ciebie Papcio i dla Danusi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Izunia2007 Posted March 3, 2009 Report Share Posted March 3, 2009 Poprosze o zdjecie w przekroju Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
babula Posted March 3, 2009 Report Share Posted March 3, 2009 Papciu , mam zapytanie :blush: czy mogę skopiować przepis do swojego forum Gniazdo ? uśmiecham się pięknie :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zico Posted March 3, 2009 Report Share Posted March 3, 2009 Papciu spytaj Danusi o kweste tłuszczu - nigdzie nie ma o nim wzmianki oprócz polewy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papcio Posted March 3, 2009 Report Share Posted March 3, 2009 Można, a nawet wskazane jest korzystać do woli z przepisu. Nie ma żadnego tłuszczu, to jest ciasto bez masła czy margaryny, tylko tłuszcz jest w polewie. Dobre na przekąskę w klubie +100 a Ty Zico nie nadajesz się do jedzenia tego ciasta :) za „cienki” jesteś :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
babula Posted March 3, 2009 Report Share Posted March 3, 2009 Wielkie dzięki :grin: :grin: całusy dla Danusi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted March 3, 2009 Report Share Posted March 3, 2009 to jest ciasto bez masła czy margaryny, tylko tłuszcz jest w polewie. Dobre na przekąskę w klubie +100... to ciasto jest dobre na przekąskę, ale chyba po to, żeby z klubu 100+ nie wypaść. Taki skład surowcowy powoduje przyrost wagi. To nie od tłuszczu się tyje, tylko od węglowodanów (mąka). Problemu by nie było, gdyby ciasto było niesmaczne. Wtedy nikt by go w nadmiarze nie jadł. Niestety na to nie ma co liczyć, Danusia po prostu ma talent Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papcio Posted March 3, 2009 Report Share Posted March 3, 2009 Ma dobrą rękę do ciast i tortów. Lat temu do tyłu ho ho ho! kazała mi zrobić formę na 12 jajek na tort w kształcie serca. Ten tort robił furorę na komuniach. Tylko jakoś serniki to muszę piec ja. A ja myślałem, że jak jabłka to takie wegetariańskie ciasto i niepotrzebnie Zicowi zakazałem je jeść :) Zico bardzo odbiegał od średniej wagi (szczuplutki) uczestników na szkoleniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zico Posted March 3, 2009 Report Share Posted March 3, 2009 Ma dobrą rękę do ciast i tortów. Lat temu do tyłu ho ho ho! kazała mi zrobić formę na 12 jajek na tort w kształcie serca. Ten tort robił furorę na komuniach. Tylko jakoś serniki to muszę piec ja. A ja myślałem, że jak jabłka to takie wegetariańskie ciasto i niepotrzebnie Zicowi zakazałem je jeść :) Zico bardzo odbiegał od średniej wagi (szczuplutki) uczestników na szkoleniu. No ale taki ostatni to też nie byłem co niektórzy tez mieli daleko do średniej :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts