rut Posted March 4, 2009 Report Share Posted March 4, 2009 Witam !!!Jakie są rozmiary lejków do maszynki nr 8 i jelit, w jaki sposób są oznaczone żeby było wiadomo jakie są wymiary. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted March 4, 2009 Report Share Posted March 4, 2009 http://www.wyroby-domowe.pl/lejki-lejki-maszynki-c-36_46.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted March 4, 2009 Report Share Posted March 4, 2009 Dzięki BonAir Rut lejek plastikowy jest do kiełbas w osłonkach wieprzowych a metalowy do jelit baranich. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rut Posted March 4, 2009 Author Report Share Posted March 4, 2009 Dzięki za szybką odpowiedz.Czy wystarczą tylko 2 lejki ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zico Posted March 4, 2009 Report Share Posted March 4, 2009 Dzięki za szybką odpowiedz. Czy wystarczą tylko 2 lejki ? zależy co bedziesz "popełniał" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted March 4, 2009 Report Share Posted March 4, 2009 Dzięki za szybką odpowiedz. Czy wystarczą tylko 2 lejki ? zależy co bedziesz "popełniał" Ja na razie jednym lejkiem operuję :grin: i jest dobrze Nie baranim, a "świńskim" :blush: Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rut Posted March 4, 2009 Author Report Share Posted March 4, 2009 to jest etap kompletowania podstawowego sprzetu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted March 4, 2009 Report Share Posted March 4, 2009 Jeśli zamierzasz robić kiełbaski typu kabanos to bez cienkiego lejka będzie Ci ciężko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rut Posted March 4, 2009 Author Report Share Posted March 4, 2009 J20 Jelita wieprzowe 26/28 co oznaczaja te cyfry? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted March 4, 2009 Report Share Posted March 4, 2009 J20 Jelita wieprzowe 26/28 co oznaczaja te cyfry? Średnica jelita od 26- 28 milimetra . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WojtekW Posted March 4, 2009 Report Share Posted March 4, 2009 Proszę o informację co oznaczają kolory obrączek na których nawinięte są jelita. Czy oprócz średnicy również ich długości? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted March 4, 2009 Report Share Posted March 4, 2009 Proszę o informację co oznaczają kolory obrączek na których nawinięte są jelita. Czy oprócz średnicy również ich długości? http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=86 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WojtekW Posted March 4, 2009 Report Share Posted March 4, 2009 Dzięki. O to pytałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted March 5, 2009 Report Share Posted March 5, 2009 Proszę o informację co oznaczają kolory obrączek na których nawinięte są jelita. Czy oprócz średnicy również ich długości? Kiedyś te oznaczenia miały sens ale przy dzisiejszej wolnej amerykance są mało istotne. Każdą dostawę trzeba przelać samemu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
biascun Posted March 5, 2009 Report Share Posted March 5, 2009 Miro,czyli lejek z fi 24 na końcu nadaję się do kiełbas grubych - osłonki fi80 mm?nie ma szerszych przy wyjściu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted March 5, 2009 Report Share Posted March 5, 2009 Miro, czyli lejek z fi 24 na końcu nadaję się do kiełbas grubych - osłonki fi80 mm? nie ma szerszych przy wyjściu? Biascun tu jest mowa o rozmiarach jelit.I potwierdzam słowa Mira, że dziś w tych jelitach to wolna amerykanka.Kupujesz cienkie a są grube. Biascun co do twojej krakowskiej, to kawałki mięsa 2 -3cm śmiało możesz napychać lejkiem 28mm a i przez lejek 24mm też te kawałki przejdą - jak nie masz większego ( jak to mówią z braku laku ....). Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest pedro Posted March 5, 2009 Report Share Posted March 5, 2009 czyli lejek z fi 24 na końcu nadaję się do kiełbas grubych - osłonki fi80 mm? nie ma szerszych przy wyjściu? To wszystko zależy od typu nadziewarki. W naszych domowych nadziewarkach zwykle największa średnica lejka waha się w granicach 28-30 mm. Do nadziewania kiełbas grubych warto poświęcić jeden lejek i obciąć go w połowie długości. Nadziewanie takiego batonu wymaga nieco wprawy. Należy tak przytrzmywać osłonkę aby farsz pchał baton podczas nadziewania cofając się lekko w tył lejka, wypychając jednocześnie powietrze w tył osłonki. Trudno to wytłumaczyć na forum. Najlepiej zobaczyć jak to robią Mistrzowie (Szczepan, Bagno). Jest to już powód aby przyjechać na zlot. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
biascun Posted March 5, 2009 Report Share Posted March 5, 2009 Do zlotu to jeszcze kupa czasu, wcześniej zawitam na IV SMD. Z tym obcięciem lejka to dobry pomysł - już to widzę jak się osłonka napełnia :idea: :idea: Dzisiaj napełniam batony szynkową jeszcze ręcznie, a za tydzień zelmerkiem, szarpak i cięty lejek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted March 5, 2009 Report Share Posted March 5, 2009 Dzisiaj napełniam batony szynkową jeszcze ręcznie, a za tydzień zelmerkiem, szarpak i cięty lejek. Lejek obciąć zawsze zdążysz.Ja najpierw bym spróbował lejkiem bez obcinania.Jak to jest lejek od zelmerka to pójdzie, tylko po co ten szarpak ? Chyba,że masz na myśli białe kółko zabezpieczające ślimak. Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted March 5, 2009 Report Share Posted March 5, 2009 Trudno to wytłumaczyć na forum.może tak: koniec lejka musi być cały czas "zanurzony" w już wypchniętym do słonki farszu na głębokość przynajmniej kilku cm a SDM swoją drogą warto zaliczyć, paru fajnych sztuczek i ułatwień można się nauczyć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Podlasiak Posted March 5, 2009 Report Share Posted March 5, 2009 Zgadzam się z tym stwierdzeniem w 100%. Nauki nigdy za wiele. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
biascun Posted March 5, 2009 Report Share Posted March 5, 2009 Zgadzam się z tym stwierdzeniem w 100%. Nauki nigdy za wiele.Uczę się w trybie constans. A całą wiedzę zawdzięczam zadymiaczom z tej strony. Miałem na myśli prawdziwy szarpak, bo boję się, że przy takich kawałkach mięsa mogę uszkodzić właśnie ten plastik(chyba nazywa się to pierścień dystansowy). Ale czy z kolei użycie szarpaka w momencie napełniania batonów jest zasadne? Trudno, próbuję dzisiaj na plastiku - bo szarpaka jeszcze nie mam. Chociaż muszę nadmienić, że moim konsumentom nie przeszkadza powietrze(galaretka) w wyrobach, a niektórym wręcz to lepiej smakuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted March 5, 2009 Report Share Posted March 5, 2009 Miałem na myśli prawdziwy szarpak, bo boję się, że przy takich kawałkach mięsa mogę uszkodzić właśnie ten plastik(chyba nazywa się to pierścień dystansowy). Ale czy z kolei użycie szarpaka w momencie napełniania batonów jest zasadne? Nie bój się, ten plastik jest dość mocny.A a jak użyjesz szarpaka, to po co Ci kroić na 2-3 centymetrową kostkę.A propo jeszcze tego kółka plastikowego.Kiedyś skręciłem maszynkę jak do kiełbas tylko bez lejka.Miało to na celu mieszanie kawałków mięska 4- 5 cm, w celu poprawy kleistości i masowania.Mięsko szło do szynkowarki a mieszanie zastępowało tłuczenie młotkiem.Plastik cały Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted March 5, 2009 Report Share Posted March 5, 2009 jak do kiełbas tylko bez lejka.Miało to na celu mieszanie kawałków mięska Gonzo, możesz zrobić to samo z lejkiem, który w tym przypadku będzie pełnił rolę "trzymacza" mięsa, żeby zbyt szybko "nie wypadało" z maszynki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
biascun Posted March 5, 2009 Report Share Posted March 5, 2009 Proponuję tak. Dzisiaj produkcja szynkowej. Jutro ocena i opis jak to zrobiłem. A wtedy starsi bracia w dymie ocenią co by tu jeszcze poprawić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.