Jump to content

Rozmiary lejków i jelit

rut

Recommended Posts

Dzięki za szybką odpowiedz.

Czy wystarczą tylko 2 lejki ?

zależy co bedziesz "popełniał"

Ja na razie jednym lejkiem operuję :grin: i jest dobrze :cool:

Nie baranim, a "świńskim" :blush:

Pozdrawiam :wink:

Miro,

czyli lejek z fi 24 na końcu nadaję się do kiełbas grubych - osłonki fi80 mm?

nie ma szerszych przy wyjściu?

Biascun tu jest mowa o rozmiarach jelit.I potwierdzam słowa Mira, że dziś w tych jelitach to wolna amerykanka.Kupujesz cienkie a są grube.

Biascun co do twojej krakowskiej, to kawałki mięsa 2 -3cm śmiało możesz napychać lejkiem 28mm a i przez lejek 24mm też te kawałki przejdą - jak nie masz większego ( jak to mówią z braku laku ....).

Guest pedro

czyli lejek z fi 24 na końcu nadaję się do kiełbas grubych - osłonki fi80 mm?

nie ma szerszych przy wyjściu?

To wszystko zależy od typu nadziewarki. W naszych domowych nadziewarkach zwykle największa średnica lejka waha się w granicach 28-30 mm. Do nadziewania kiełbas grubych warto poświęcić jeden lejek i obciąć go w połowie długości. Nadziewanie takiego batonu wymaga nieco wprawy. Należy tak przytrzmywać osłonkę aby farsz pchał baton podczas nadziewania cofając się lekko w tył lejka, wypychając jednocześnie powietrze w tył osłonki. Trudno to wytłumaczyć na forum. Najlepiej zobaczyć jak to robią Mistrzowie (Szczepan, Bagno).

Jest to już powód aby przyjechać na zlot. :grin:

Do zlotu to jeszcze kupa czasu, wcześniej zawitam na IV SMD. Z tym obcięciem lejka to dobry pomysł - już to widzę jak się osłonka napełnia :idea: :idea:

Dzisiaj napełniam batony szynkową jeszcze ręcznie, a za tydzień zelmerkiem, szarpak i cięty lejek.

Dzisiaj napełniam batony szynkową jeszcze ręcznie, a za tydzień zelmerkiem, szarpak i cięty lejek.

Lejek obciąć zawsze zdążysz.Ja najpierw bym spróbował lejkiem bez obcinania.Jak to jest lejek od zelmerka to pójdzie, tylko po co ten szarpak ? Chyba,że masz na myśli białe kółko zabezpieczające ślimak.

Zgadzam się z tym stwierdzeniem w 100%. Nauki nigdy za wiele.

Uczę się w trybie constans. A całą wiedzę zawdzięczam zadymiaczom z tej strony.

Miałem na myśli prawdziwy szarpak, bo boję się, że przy takich kawałkach mięsa mogę uszkodzić właśnie ten plastik(chyba nazywa się to pierścień dystansowy). Ale czy z kolei użycie szarpaka w momencie napełniania batonów jest zasadne? Trudno, próbuję dzisiaj na plastiku - bo szarpaka jeszcze nie mam.

Chociaż muszę nadmienić, że moim konsumentom nie przeszkadza powietrze(galaretka) w wyrobach, a niektórym wręcz to lepiej smakuje.

Miałem na myśli prawdziwy szarpak, bo boję się, że przy takich kawałkach mięsa mogę uszkodzić właśnie ten plastik(chyba nazywa się to pierścień dystansowy). Ale czy z kolei użycie szarpaka w momencie napełniania batonów jest zasadne?

Nie bój się, ten plastik jest dość mocny.A a jak użyjesz szarpaka, to po co Ci kroić na 2-3 centymetrową kostkę.A propo jeszcze tego kółka plastikowego.Kiedyś skręciłem maszynkę jak do kiełbas tylko bez lejka.Miało to na celu mieszanie kawałków mięska 4- 5 cm, w celu poprawy kleistości i masowania.Mięsko szło do szynkowarki a mieszanie zastępowało tłuczenie młotkiem.Plastik cały :cool:

jak do kiełbas tylko bez lejka.Miało to na celu mieszanie kawałków mięska

Gonzo, możesz zrobić to samo z lejkiem, który w tym przypadku będzie pełnił rolę "trzymacza" mięsa, żeby zbyt szybko "nie wypadało" z maszynki.