Jump to content

Rozmiary lejków i jelit


rut

Recommended Posts

Dzięki za szybką odpowiedz.

Czy wystarczą tylko 2 lejki ?

zależy co bedziesz "popełniał"

Ja na razie jednym lejkiem operuję :grin: i jest dobrze :cool:

Nie baranim, a "świńskim" :blush:

 

Pozdrawiam :wink:

Link to comment
Share on other sites

Miro,

czyli lejek z fi 24 na końcu nadaję się do kiełbas grubych - osłonki fi80 mm?

nie ma szerszych przy wyjściu?

Biascun tu jest mowa o rozmiarach jelit.I potwierdzam słowa Mira, że dziś w tych jelitach to wolna amerykanka.Kupujesz cienkie a są grube.

Biascun co do twojej krakowskiej, to kawałki mięsa 2 -3cm śmiało możesz napychać lejkiem 28mm a i przez lejek 24mm też te kawałki przejdą - jak nie masz większego ( jak to mówią z braku laku ....).

 

Pozdrawiam :wink:

Link to comment
Share on other sites

Guest pedro

czyli lejek z fi 24 na końcu nadaję się do kiełbas grubych - osłonki fi80 mm?

nie ma szerszych przy wyjściu?

To wszystko zależy od typu nadziewarki. W naszych domowych nadziewarkach zwykle największa średnica lejka waha się w granicach 28-30 mm. Do nadziewania kiełbas grubych warto poświęcić jeden lejek i obciąć go w połowie długości. Nadziewanie takiego batonu wymaga nieco wprawy. Należy tak przytrzmywać osłonkę aby farsz pchał baton podczas nadziewania cofając się lekko w tył lejka, wypychając jednocześnie powietrze w tył osłonki. Trudno to wytłumaczyć na forum. Najlepiej zobaczyć jak to robią Mistrzowie (Szczepan, Bagno).

Jest to już powód aby przyjechać na zlot. :grin:

Link to comment
Share on other sites

Do zlotu to jeszcze kupa czasu, wcześniej zawitam na IV SMD. Z tym obcięciem lejka to dobry pomysł - już to widzę jak się osłonka napełnia :idea: :idea:

Dzisiaj napełniam batony szynkową jeszcze ręcznie, a za tydzień zelmerkiem, szarpak i cięty lejek.

Link to comment
Share on other sites

Dzisiaj napełniam batony szynkową jeszcze ręcznie, a za tydzień zelmerkiem, szarpak i cięty lejek.

Lejek obciąć zawsze zdążysz.Ja najpierw bym spróbował lejkiem bez obcinania.Jak to jest lejek od zelmerka to pójdzie, tylko po co ten szarpak ? Chyba,że masz na myśli białe kółko zabezpieczające ślimak.

 

Pozdrawiam :wink:

Link to comment
Share on other sites

Zgadzam się z tym stwierdzeniem w 100%. Nauki nigdy za wiele.

Uczę się w trybie constans. A całą wiedzę zawdzięczam zadymiaczom z tej strony.

 

Miałem na myśli prawdziwy szarpak, bo boję się, że przy takich kawałkach mięsa mogę uszkodzić właśnie ten plastik(chyba nazywa się to pierścień dystansowy). Ale czy z kolei użycie szarpaka w momencie napełniania batonów jest zasadne? Trudno, próbuję dzisiaj na plastiku - bo szarpaka jeszcze nie mam.

Chociaż muszę nadmienić, że moim konsumentom nie przeszkadza powietrze(galaretka) w wyrobach, a niektórym wręcz to lepiej smakuje.

Link to comment
Share on other sites

Miałem na myśli prawdziwy szarpak, bo boję się, że przy takich kawałkach mięsa mogę uszkodzić właśnie ten plastik(chyba nazywa się to pierścień dystansowy). Ale czy z kolei użycie szarpaka w momencie napełniania batonów jest zasadne?

Nie bój się, ten plastik jest dość mocny.A a jak użyjesz szarpaka, to po co Ci kroić na 2-3 centymetrową kostkę.A propo jeszcze tego kółka plastikowego.Kiedyś skręciłem maszynkę jak do kiełbas tylko bez lejka.Miało to na celu mieszanie kawałków mięska 4- 5 cm, w celu poprawy kleistości i masowania.Mięsko szło do szynkowarki a mieszanie zastępowało tłuczenie młotkiem.Plastik cały :cool:

 

Pozdrawiam :wink:

Link to comment
Share on other sites

jak do kiełbas tylko bez lejka.Miało to na celu mieszanie kawałków mięska

Gonzo, możesz zrobić to samo z lejkiem, który w tym przypadku będzie pełnił rolę "trzymacza" mięsa, żeby zbyt szybko "nie wypadało" z maszynki.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...