Jump to content

Alkoholowe dodatki


Wirus

Recommended Posts

O ile się orientuję, największe ma nasz kol. z USA, ChefPaul.

Przeglądnij jego posty, w których często zamieszcza ciekawe przepisy z zastosowaniem interesujących Cię dodatków.

Jeżeli chodzi o wódkę, to - dodana do marynaty - zwiększa kruchość mięsa.

Link to comment
Share on other sites

dziś wieczorem marynuje jajka od kury

wg przepisu z dodatkiem czystej wódki (2 kieliszki),a jutro te jajka będe

wędził zimnym dymem

...że co ??? :shock:

jajka wędzone ? :devil:

...coś musiałem przeoczyć :blush:

gdzie ten przepis ?

Link to comment
Share on other sites

Wirus, Dodatek alkoholu zwiększa kruchość mięsa. W postach Szczepana jest przepis na szynkę z dodatkiem wódki gorzkiej żołądkowej-poszukaj. Do solanki Andyandy dolewa czerwone wino, nigdy takiej szynki nie jadłem i chyba czas najwyższy zrobić wg jego przepisu. Dawniej dodawano alkoholu(spirytus) do wyrobu kiełbas suszonych (kiełbasa Wratchild`a) celem zniszczenia drobnoustrojów.

Podsumowując, alkohole nie weszły na stałe do produkcji wędliniarskiej ze względu na posmak alkoholowy w gotowym produkcie.

Link to comment
Share on other sites

Bagno dzięki za info.

Znalazłem przepis Szczepana :o ŁO MATKO :o

Jestem dość cierpliwy, ale przy tej produkcji wymiękam, a język chyba już w drugim dniu (dopiero w drugim - bom cierpliwy :lol: ) uciekłby mi do D.... - no wiecie gdzie :grin: .

 

Ale znalazłem coś bardzo pocieszającego :

kiedyś dodawali samogon Ja dodaje gorzką żołądkową daje taki inny posmak

Alkohol powoduje, że szynka rozkłada się w ustach sprawdź sam

Link to comment
Share on other sites

Witam

 

Hmmm:)a może wymyślimy nalewkę na wędzonce?

 

Nalewkę ze śliwek z dodatkiem śliwek wędzonych już robiłem . Nic nie zostało , żeby boczek wędzony lub kości wędzone zalać spirytusem no i popróbować powiedzmy po miesiącu :lol:

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

a może wymyślimy nalewkę na wędzonce?

" Peklówkę " ale jeszcze nie wędzoną miałem przyjemność spróbować . :grin: produkcji:

made in Chłop z Warmii :cool:

Zwierzaku !!!

Gdzie Cię wcięło na tak długo ???

Zabłądziłeś na morzu ?, mapy szczury zeżarły?, GPSa utopiłeś ? czy aż do Australii śledzia gonisz ? :shock:

pozdrowionka

Link to comment
Share on other sites

witam ,czerwone wytrawne dobrze się komponuje z pieczonym indykiem z nadzieniem ,dobrze podlany ma niezły smak,czerwone wytrawne jeszcze dobrze pasuje do sosu bolognese dodawanego do spaghetti ,natomiast co do szyneczki to chyba parmeńska na melonie ,a winko do popicia na lepsze trawienie
Link to comment
Share on other sites

 

Zwierzaku !!!

Gdzie Cię wcięło na tak długo ???

Zabłądziłeś na morzu ?, mapy szczury zeżarły?, GPSa utopiłeś ? czy aż do Australii śledzia gonisz ? :shock:

pozdrowionka

echh musiałem zmienić prace,woziłem jakieś zboże i używane autka na Capo Verde hehe gorąco tam było w styczniu :cool: również pozdrowionka

 

apropo nalewki może by tak zalać 1kg boczku wedzonego 2-ma litrami spirytusu i czekać ok 3 miesiące?

tylko kto zmarnuje tyle spirytusu w ramach eksperymentu? :lol: :lol: :lol:

 

 

tylko kto zmarnuje tyle spirytusu :lol: :lol: :lol:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Witam !

Tak jak chciałem tak zrobiłem.

Zamarynowałem niewielki kawałek mięsa , w soli i w wytrawnym czerwonym winie z Egru.

Proporcjie wg tabeli Dziadka.

Marynowałem 5 dni, potem płukanie i ociekanie 5 godz w temp pokojowej,osuszanie w wędzarni

Około godziny, potem wędzenie 3,5 godz w gorącym dymie (do 55 stopni), następnie pieczenie szyneczki w wędzarni w temp do 110 stopni.

Po dwóch dniach dojrzewania próba, dla mnie rewelacjia, szyneczka soczysta o niespotykanym smaku trudnym do sprecyzowania.

Mojej Żonie również bardzo smakuje, a mojej najmłodszej córce niezabardzo, woli szynke tradycyjną

Jedna uwaga produkcyjna, nastrzyk trzeba wykonać bardzo precyzyjnie, gęsto a po nastrzyku porządnie wymasować.

Ja nie masowałem i dlatego na mojej szyneczce widać szare plamy .

Uważam że każdy forumowicz powinien wykonać taką szyneczkę, może odnajdzie w wyrobie smak który mu przypadnie do gustu.

 

 

 

 

Czuj dym.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...