Jump to content

Termometr rtęciowy a kuchnia indukcyjna ?

miro

Recommended Posts

Potrzebuję opinii specjalisty.

Rtęć jak wiadomo jest metalem a kuchnia indukcyjna grzeje tylko wtedy gdy na "palniku" umieszczony jest metalowy garnek.. to oczywiste

Ale czy taka kuchnia indukcyjna może oddziaływać na termometr rtęciowy, czy może zakłócić pomiar takiego termometru, czy może podgrzewać rtęć ?

Proszę o Wasze opinie.

Jeżeli termometr znajdzie się z zasięgu pola magnetycznego, pole to może wpłynąć na jego wskazania. Będzie to zależne od natężenia tego pola, jego częstotliwości oraz od parametru rtęci zwanego induktancją.

Pole elektromagnetyczne nie powinno się jednak wydostawać poza obszar dna garnka (puszka Faraday'a). Czy tak jest jednak w praktyce? Hm...

Nietety, nie posiadam takiej kuchni. Możnaby porobić eksperymenty i porównać wskazania różnych typów termometrów (np. z czujnikiem bimetalicznym, spirytusowy i rtęciowy) w różnych odległościach od dna.

Potrzebuję opinii specjalisty.

Rtęć jak wiadomo jest metalem a kuchnia indukcyjna grzeje tylko wtedy gdy na "palniku" umieszczony jest metalowy garnek.. to oczywiste

Ale czy taka kuchnia indukcyjna może oddziaływać na termometr rtęciowy, czy może zakłócić pomiar takiego termometru, czy może podgrzewać rtęć ?

Proszę o Wasze opinie.

Niekoniecznie czuję się specjalistą :wink:

Ale spróbuję odpowiedzieć inaczej.

Złoto, miedź srebro, też są metalami a ich właściwości magnetyczne sa podobne do właściwości rtęci.

Mam nadzieję, że to wystarczy. :grin:

Jak wiadomo, teoretycznie pole magnetyczne nie przejdzie przez płytę, ale można to sprawdzić. Zbliż kompas do kuchenki/garnka, i włącz indukcje – wtedy sam się przekonasz czy pole „wychodzi” z garnka czy nie.

PS

Ja bym se dał spokój z rtęciowym termometrem. Elektroniczne są tak tanie.

• 10 years later...

Odświeżę temat.

Kupiłem taki termometr:

https://www.empik.com/termometr-elektroniczny-do-zywnosci-terdens,p1179489500,agd-p

Kilka dni temu robiłem jogurt. Mleko w kąpieli wodnej, a więc garnek w garnku.

Bagnet tego termometru umieszczony w mleku. Przy mieszaniu mleka chochelką (metalową), zauważyłem nagle duże skoki temperatury na termometrze (rzędu nawet 10 stopni "w dół")

W pierwszym momencie pomyślałem, że są takie różnice temperatury warstw mleka, ale w kąpieli wodnej to chyba niemożliwe.

Potem wyłączyłem na chwilę płytę i okazało się, że odczyt temperatury natychmiast się stabilizuje.

Problem oczywiście jest niewielki bo wystarczy na chwilę wyłączyć płytę, żeby uzyskać właściwy odczyt temperatury.

Jednak wnerwia mnie to, że nie mam odczytu właściwej temperatury w trybie ciągłym.

Piszę to, bo może ktoś będzie miał podobny problem.

Pozdrawiam

Tomek

Kuchnie indukcyjne grzeją prądami wirowymi wywołanymi w materiale ferromagnetycznym przez pole magnetyczne o częstotliwości od 10 kHz do ok. 30 kH .

Zmienne pola magnetyczne indukują zmienne pole elektryczne, które zakłóca pracę urządzeń elektronicznych.

Temat jest o termometrze rtęciowym i wpływie pola elektromagnetycznego na rtęć

W ww termometrze #8 jest czujnik elektroniczny, i wpływ pola elektromagnetycznego jest o wiele większy nawet w znikomej ilości.

Podłącz masę (obudowę) czujnika do rury wodociągowej, powinno pomoc lub min poprawić sytuacje

W tremometrze rtęciowym trzeba wykonać siatkę (klatkę Faradaja) i również podłączyć do uziemienia

Pole elektromagnetyczne nie powinno się jednak wydostawać poza obszar dna garnka (puszka Faraday'a). Czy tak jest jednak w praktyce? Hm...

W praktyce się wydostaje - wystarczy łyżkę włożyć i mieszać.

--

Romii

[Dodano: 02 gru 2019 - 08:23]

W ww termometrze #8 jest czujnik elektroniczny, i wpływ pola elektromagnetycznego jest o wiele większy nawet w znikomej ilości.

Wystarczy, że w ramach termometru elektronicznego użyta jest termopara w obudowie/osłonie ze stali nierdzewnej.

Taka osłona będzie się nagrzewała w ramach działania indukcji. W zależności od typu termopary nagrzewać będzie się również sam element termoczuły.

--

Romii

Odświeżę temat. Kupiłem taki termometr: https://www.empik.co...179489500,agd-pKilka dni temu robiłem jogurt. Mleko w kąpieli wodnej, a więc garnek w garnku. Bagnet tego termometru umieszczony w mleku. Przy mieszaniu mleka chochelką (metalową), zauważyłem nagle duże skoki temperatury na termometrze (rzędu nawet 10 stopni "w dół") W pierwszym momencie pomyślałem, że są takie różnice temperatury warstw mleka, ale w kąpieli wodnej to chyba niemożliwe. Potem wyłączyłem na chwilę płytę i okazało się, że odczyt temperatury natychmiast się stabilizuje. Problem oczywiście jest niewielki bo wystarczy na chwilę wyłączyć płytę, żeby uzyskać właściwy odczyt temperatury. Jednak wnerwia mnie to, że nie mam odczytu właściwej temperatury w trybie ciągłym. Piszę to, bo może ktoś będzie miał podobny problem. Pozdrawiam Tomek

Parę lat temu pisałem o tym. Na 2 elektronicznych termometrach + indukcja był ten sam problem.

Do indukcji nie nadają się.

Mam teraz płytę elektryczną i "problem" znikł.