Jump to content

Osłonki


SMORODINA

Recommended Posts

Otrzymałem trochę osłonek z firmy „Kalle Nalo” http://www.kalle.pl/?str=1 1 Fibrusowa ( wiskozowa wzmacniana włóknami bawełnianymi lub konopnymi) fi 60 po nabiciu fi 65 ( bezbarwna i kolorowa) do wędzenia i parzenia.

2 Barierowe kolorowe fi 60 i fi 90 .

Po trzykrotnym zrobieniu kiełbas ( niefortunny zwrot) mogę stwierdzić, że są to osłonki bardzo mocne. Po nadzianiu farszem ciężko ugnieść baton palcami. Nasze białkowe nie wytrzymują tak mocnego nadziania ( pękają), owszem tamte też udało się zniszczyć ale przy bardzo mocnym wypełnieniu do fi 70-72 mm. Szkopuł z tym , że firma sprzedaje tylko do masarni, ale przy wsparciu Wodza może Miro włączyłby do swojej oferty. Ceny przystępne. Podaję oficjalny tel. do Przedstawiciela Handlowego 604457555 .

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

W wielkim skrócie:

 

Osłonka poliamidowa - tylko do parzenia NIE obkurcza się

Osłonka barierowa - tylko do parzenia OBKURCZA SIĘ czyli jak mięso/wyrób się kurczy to osłonka też

Osłonka celulozowa do parzenia i wędzenia przeważnie stosowana na parówki

Osłonka białkowa- do parzenia i wędzenia

Osłonka kolagenowa- do parzenia i wędzenia, technologicznie przypomina osłonkę białkową ale jest bardzo delikatna dlatego może imitować jelito naturalne

Osłonka typu Fibrus- do parzenia i wędzenia, osłonka technologicznie lepsza od osłonki białkowej.Ma zdolność obkurczania się wraz z mięsem/wyrobem co w praktyce oznacza że wyrób dłużej przypomina "świeży"

 

Smrodina nie ma żadnego problemu aby taki produkt był w sklepie.Osłonka jest dużo droższa od osłonki białkowej i pytanie czy będą chętni?

 

Ps.

Każdy kto nie znalazł interesującego go towaru w moim sklepie proszony jest o informację na PW.

Klient nasz Pan. :grin:

Link to comment
Share on other sites

Smrodina

 

Nie muszę się kontaktować bo od dawna handluję takimi osłonkami ale w hurcie.

Jak pisałem wcześniej nie wiem czy będą chętni na używanie/zakup takiej osłonki na potrzeby domowego wyrobu.

Jest dużo droższa a jedynie co zyskujemy to brak zmarszczenia w trakcie przechowywania.

 

Kempes

 

Osłonka termokurczliwa zbudowana jest z jednej warstwy i jak nazwa wskazuje ma możliwość kurczenia się wraz z wyrobem.

Osłonka barierowa składa się z 3 lub nawet 7 warstw i poza obkurczaniem przedłuża świeżość wyrobu ponieważ ma zdolność wypuszczania powietrza na zewnątrz a blokuje wchłanianie przez mięso powietrza do wewnątrz batonu.

Link to comment
Share on other sites

Parę lat temu do tyłu Maxell pisał:

 

Odpowiadając Andziowi na pytanie w kwestii osłonek sztucznych, muszę powiedzieć, że ten podział nie jest taki prosty.

 

Aby troszkę dogłębniej wyjaśnić temat, sięgnąłem do opinii Pana Adama Olszewskiego.

 

Cały artykuł z tabelami dostępny jest na stronie głównej:

http://wedlinydomowe.pl//articles.php?id=729

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...