Jump to content

Osłonki

SMORODINA

Recommended Posts

Otrzymałem trochę osłonek z firmy „Kalle Nalo” http://www.kalle.pl/?str=1 1 Fibrusowa ( wiskozowa wzmacniana włóknami bawełnianymi lub konopnymi) fi 60 po nabiciu fi 65 ( bezbarwna i kolorowa) do wędzenia i parzenia.

2 Barierowe kolorowe fi 60 i fi 90 .

Po trzykrotnym zrobieniu kiełbas ( niefortunny zwrot) mogę stwierdzić, że są to osłonki bardzo mocne. Po nadzianiu farszem ciężko ugnieść baton palcami. Nasze białkowe nie wytrzymują tak mocnego nadziania ( pękają), owszem tamte też udało się zniszczyć ale przy bardzo mocnym wypełnieniu do fi 70-72 mm. Szkopuł z tym , że firma sprzedaje tylko do masarni, ale przy wsparciu Wodza może Miro włączyłby do swojej oferty. Ceny przystępne. Podaję oficjalny tel. do Przedstawiciela Handlowego 604457555 .

Pozdrawiam

W wielkim skrócie:

Osłonka poliamidowa - tylko do parzenia NIE obkurcza się

Osłonka barierowa - tylko do parzenia OBKURCZA SIĘ czyli jak mięso/wyrób się kurczy to osłonka też

Osłonka celulozowa do parzenia i wędzenia przeważnie stosowana na parówki

Osłonka białkowa- do parzenia i wędzenia

Osłonka kolagenowa- do parzenia i wędzenia, technologicznie przypomina osłonkę białkową ale jest bardzo delikatna dlatego może imitować jelito naturalne

Osłonka typu Fibrus- do parzenia i wędzenia, osłonka technologicznie lepsza od osłonki białkowej.Ma zdolność obkurczania się wraz z mięsem/wyrobem co w praktyce oznacza że wyrób dłużej przypomina "świeży"

Smrodina nie ma żadnego problemu aby taki produkt był w sklepie.Osłonka jest dużo droższa od osłonki białkowej i pytanie czy będą chętni?

Ps.

Każdy kto nie znalazł interesującego go towaru w moim sklepie proszony jest o informację na PW.

Klient nasz Pan. :grin:

Smrodina

Nie muszę się kontaktować bo od dawna handluję takimi osłonkami ale w hurcie.

Jak pisałem wcześniej nie wiem czy będą chętni na używanie/zakup takiej osłonki na potrzeby domowego wyrobu.

Jest dużo droższa a jedynie co zyskujemy to brak zmarszczenia w trakcie przechowywania.

Kempes

Osłonka termokurczliwa zbudowana jest z jednej warstwy i jak nazwa wskazuje ma możliwość kurczenia się wraz z wyrobem.

Osłonka barierowa składa się z 3 lub nawet 7 warstw i poza obkurczaniem przedłuża świeżość wyrobu ponieważ ma zdolność wypuszczania powietrza na zewnątrz a blokuje wchłanianie przez mięso powietrza do wewnątrz batonu.

Parę lat temu do tyłu Maxell pisał:

Odpowiadając Andziowi na pytanie w kwestii osłonek sztucznych, muszę powiedzieć, że ten podział nie jest taki prosty.

Aby troszkę dogłębniej wyjaśnić temat, sięgnąłem do opinii Pana Adama Olszewskiego.

Cały artykuł z tabelami dostępny jest na stronie głównej:

http://wedlinydomowe.pl//articles.php?id=729