SMORODINA Posted March 11, 2009 Report Share Posted March 11, 2009 Otrzymałem trochę osłonek z firmy „Kalle Nalo” http://www.kalle.pl/?str=1 1 Fibrusowa ( wiskozowa wzmacniana włóknami bawełnianymi lub konopnymi) fi 60 po nabiciu fi 65 ( bezbarwna i kolorowa) do wędzenia i parzenia. 2 Barierowe kolorowe fi 60 i fi 90 . Po trzykrotnym zrobieniu kiełbas ( niefortunny zwrot) mogę stwierdzić, że są to osłonki bardzo mocne. Po nadzianiu farszem ciężko ugnieść baton palcami. Nasze białkowe nie wytrzymują tak mocnego nadziania ( pękają), owszem tamte też udało się zniszczyć ale przy bardzo mocnym wypełnieniu do fi 70-72 mm. Szkopuł z tym , że firma sprzedaje tylko do masarni, ale przy wsparciu Wodza może Miro włączyłby do swojej oferty. Ceny przystępne. Podaję oficjalny tel. do Przedstawiciela Handlowego 604457555 . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkdom Posted March 11, 2009 Report Share Posted March 11, 2009 A tak przy okazji, to może któryś z doświadczonych zadymiaczy, przybliżyłby podział osłonek. Bo czytam, że taka osłonka, siaka osłonka, a szczerze mówiąc dla mnie to czarna magia, która do czego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted March 12, 2009 Report Share Posted March 12, 2009 arkdom, wejdz na stronę sklepu miro: http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/catalog/index.php i masz do wyboru kilka rodzajów osłonek. Każda z nich po kliknięciu ma krótki opis - z pewnością wiele Ci to wyjaśni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkdom Posted March 12, 2009 Report Share Posted March 12, 2009 Muszę przyznać, że sam już byłem taki mądry :grin: ale jakoś nadal czuję niedosyt wiedzy.Chyba trzeba będzie podjechać do Miro i poprosić, żeby mi to wytłumaczył łopatologicznie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted March 12, 2009 Report Share Posted March 12, 2009 W wielkim skrócie: Osłonka poliamidowa - tylko do parzenia NIE obkurcza się Osłonka barierowa - tylko do parzenia OBKURCZA SIĘ czyli jak mięso/wyrób się kurczy to osłonka też Osłonka celulozowa do parzenia i wędzenia przeważnie stosowana na parówki Osłonka białkowa- do parzenia i wędzenia Osłonka kolagenowa- do parzenia i wędzenia, technologicznie przypomina osłonkę białkową ale jest bardzo delikatna dlatego może imitować jelito naturalne Osłonka typu Fibrus- do parzenia i wędzenia, osłonka technologicznie lepsza od osłonki białkowej.Ma zdolność obkurczania się wraz z mięsem/wyrobem co w praktyce oznacza że wyrób dłużej przypomina "świeży" Smrodina nie ma żadnego problemu aby taki produkt był w sklepie.Osłonka jest dużo droższa od osłonki białkowej i pytanie czy będą chętni? Ps. Każdy kto nie znalazł interesującego go towaru w moim sklepie proszony jest o informację na PW. Klient nasz Pan. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SMORODINA Posted March 12, 2009 Author Report Share Posted March 12, 2009 miro, Witam Mirek spróbuj skontaktować się z Przedstawicielem. Z tego co wiem to za barierę fi 60 cena 2,50 zł/m ale jest bardzo dobra. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kempes Posted March 12, 2009 Report Share Posted March 12, 2009 miro, czym różni się osłonka barierowa od termokurczliwej ? słyszałem, że terminem przechowywania wyrobu pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted March 12, 2009 Report Share Posted March 12, 2009 Smrodina Nie muszę się kontaktować bo od dawna handluję takimi osłonkami ale w hurcie.Jak pisałem wcześniej nie wiem czy będą chętni na używanie/zakup takiej osłonki na potrzeby domowego wyrobu.Jest dużo droższa a jedynie co zyskujemy to brak zmarszczenia w trakcie przechowywania. Kempes Osłonka termokurczliwa zbudowana jest z jednej warstwy i jak nazwa wskazuje ma możliwość kurczenia się wraz z wyrobem.Osłonka barierowa składa się z 3 lub nawet 7 warstw i poza obkurczaniem przedłuża świeżość wyrobu ponieważ ma zdolność wypuszczania powietrza na zewnątrz a blokuje wchłanianie przez mięso powietrza do wewnątrz batonu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted March 12, 2009 Report Share Posted March 12, 2009 ma zdolność wypuszczania powietrza na zewnątrz a blokuje wchłanianie przez mięso powietrza do wewnątrz batonu. A to ciekawe! Aż strach pomyśleć, kiedy ktoś przełoży taką osłonkę na "lewą" stronę :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted March 12, 2009 Report Share Posted March 12, 2009 To byłby niezły sabotaż :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papcio Posted March 12, 2009 Report Share Posted March 12, 2009 Parę lat temu do tyłu Maxell pisał: Odpowiadając Andziowi na pytanie w kwestii osłonek sztucznych, muszę powiedzieć, że ten podział nie jest taki prosty. Aby troszkę dogłębniej wyjaśnić temat, sięgnąłem do opinii Pana Adama Olszewskiego. Cały artykuł z tabelami dostępny jest na stronie głównej:http://wedlinydomowe.pl//articles.php?id=729 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts