Jump to content

I. Informacja dla wchodzących

Maxell

Recommended Posts

Witam.

Dział ten przeznaczony jest dla ludzi nie posiadających, z różnych przyczyn swych własnych wędzarni, ani możliwości wędzenia na swoim terenie, a chcących zrobić swoją, niejednokrotnie pierwszą, wędzonkę.

Wychodząc naprzeciw temu problemowi, część osób z naszej Braci udostępniła swoje urządzenia wędzarnicze i chętnie zaoferowala pomoc podczas procesu wędzenia.

Poza tym, przeprowadzona na forum i stronie akcja "Wędzarnie regionalne", zaowocowała zakupem czterech takich urządzeń dla potrzeb zadymiaczy, które zostały rozmieszczone po całej Polsce, u życzliwych ludzi.

Są to bardzo miłe gesty, ponieważ osoby stawiające pierwsze kroki w tym temacie bedą mogły nie tylko dużo się nauczyć, ale takze poznać wielu sympatycznych ludzi.

W pozostałych dwóch tematach tego działu znajdziecie adresy sympatycznych ludzi z Wędzarniczej Braci, którzy wam służą pomocą.

Serdecznie im w imieniu Wędzarniczej Braci dziekuje, a Państwa zapraszam do wspólnego wędzenia.

• 2 years later...
  • 6 months later...
  • 7 years later...

Witam wszystkich serdecznie, jestem nową osobą na tym forum. Zrobiliśmy z mężem wędzarkę z drewna i do tego dokupiliśmy rury i palenisko. Dopiero się uczymy ale nam nie wychodzi to wędzenie. :(. Zapach dymu jest kwaśny i tak samo wychodzą wyroby , mimo, że stosujemy się do przepisów ,że trzeba osuszyć wędliny ,że dajemy odpowiednie drzewo coś nam nie wychodzi.Czy ktoś może mi służyć poradą co robimy nie tak.

Witaj .

Kwaśny posmak wędzonek to typowy objaw braku osuszenia bez dymu samym żarem w wędzarni jak również używania mokrego drewna.

Pokaż tą swoją wędzarnię i opisz krok po kroku jak przygotowywujesz mięso do wędzenia i jak wędzisz.Pokaż też swoje wędzonki.Zdjęcia dużo nam powiedzą.Coś poradzimy.

Poczytaj Akademię Dziadka.

Edited by arkadiusz

• 1 year later...

Witam wszystkich serdecznie, jestem nową osobą na tym forum. Zrobiliśmy z mężem wędzarkę z drewna i do tego dokupiliśmy rury i palenisko. Dopiero się uczymy ale nam nie wychodzi to wędzenie. :(. Zapach dymu jest kwaśny i tak samo wychodzą wyroby , mimo, że stosujemy się do przepisów ,że trzeba osuszyć wędliny ,że dajemy odpowiednie drzewo coś nam nie wychodzi.Czy ktoś może mi służyć poradą co robimy nie tak.

Jakim gatunkiem drewna wędzicie?

• 2 weeks later...