Jump to content

I. Informacja dla wchodzących


Maxell

Recommended Posts

Witam.

Dział ten przeznaczony jest dla ludzi nie posiadających, z różnych przyczyn swych własnych wędzarni, ani możliwości wędzenia na swoim terenie, a chcących zrobić swoją, niejednokrotnie pierwszą, wędzonkę.

Wychodząc naprzeciw temu problemowi, część osób z naszej Braci udostępniła swoje urządzenia wędzarnicze i chętnie zaoferowala pomoc podczas procesu wędzenia.

Poza tym, przeprowadzona na forum i stronie akcja "Wędzarnie regionalne", zaowocowała zakupem czterech takich urządzeń dla potrzeb zadymiaczy, które zostały rozmieszczone po całej Polsce, u życzliwych ludzi.

Są to bardzo miłe gesty, ponieważ osoby stawiające pierwsze kroki w tym temacie bedą mogły nie tylko dużo się nauczyć, ale takze poznać wielu sympatycznych ludzi.

W pozostałych dwóch tematach tego działu znajdziecie adresy sympatycznych ludzi z Wędzarniczej Braci, którzy wam służą pomocą.

Serdecznie im w imieniu Wędzarniczej Braci dziekuje, a Państwa zapraszam do wspólnego wędzenia.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • 6 months later...
  • 7 years later...

Witam wszystkich serdecznie, jestem nową osobą na tym forum. Zrobiliśmy z mężem wędzarkę z drewna i do tego dokupiliśmy rury i palenisko. Dopiero się uczymy ale nam nie wychodzi to wędzenie. :(. Zapach dymu jest kwaśny i tak samo wychodzą wyroby , mimo, że stosujemy się do przepisów ,że trzeba osuszyć wędliny ,że dajemy odpowiednie drzewo coś nam nie wychodzi.Czy ktoś może mi służyć poradą co robimy nie tak.

Link to comment
Share on other sites

Witaj .

Kwaśny posmak wędzonek to typowy objaw braku osuszenia bez dymu samym żarem w wędzarni jak również używania mokrego drewna.

Pokaż tą swoją wędzarnię i opisz krok po kroku jak przygotowywujesz mięso do wędzenia i jak wędzisz.Pokaż też swoje wędzonki.Zdjęcia dużo nam powiedzą.Coś poradzimy.

Poczytaj Akademię Dziadka.

Edited by arkadiusz
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Witam wszystkich serdecznie, jestem nową osobą na tym forum. Zrobiliśmy z mężem wędzarkę z drewna i do tego dokupiliśmy rury i palenisko. Dopiero się uczymy ale nam nie wychodzi to wędzenie. :(. Zapach dymu jest kwaśny i tak samo wychodzą wyroby , mimo, że stosujemy się do przepisów ,że trzeba osuszyć wędliny ,że dajemy odpowiednie drzewo coś nam nie wychodzi.Czy ktoś może mi służyć poradą co robimy nie tak.

Jakim gatunkiem drewna wędzicie?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...