Maxell Posted March 11, 2009 Report Share Posted March 11, 2009 Witam. Dział ten przeznaczony jest dla ludzi nie posiadających, z różnych przyczyn swych własnych wędzarni, ani możliwości wędzenia na swoim terenie, a chcących zrobić swoją, niejednokrotnie pierwszą, wędzonkę. Wychodząc naprzeciw temu problemowi, część osób z naszej Braci udostępniła swoje urządzenia wędzarnicze i chętnie zaoferowala pomoc podczas procesu wędzenia.Poza tym, przeprowadzona na forum i stronie akcja "Wędzarnie regionalne", zaowocowała zakupem czterech takich urządzeń dla potrzeb zadymiaczy, które zostały rozmieszczone po całej Polsce, u życzliwych ludzi.Są to bardzo miłe gesty, ponieważ osoby stawiające pierwsze kroki w tym temacie bedą mogły nie tylko dużo się nauczyć, ale takze poznać wielu sympatycznych ludzi.W pozostałych dwóch tematach tego działu znajdziecie adresy sympatycznych ludzi z Wędzarniczej Braci, którzy wam służą pomocą.Serdecznie im w imieniu Wędzarniczej Braci dziekuje, a Państwa zapraszam do wspólnego wędzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
halogen Posted May 6, 2011 Report Share Posted May 6, 2011 Rewelacyjny pomysł. Jestem świeży na forum i od razu taka niespodzianka. Aż nie mogę się nadziwić, że jest w kraju jakaś nie komercyjna akcja. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
halogen Posted May 6, 2011 Report Share Posted May 6, 2011 Dzięki za info. Wpierw muszę ogarnąć bieżące sprawy. Jak już się uporam będę się meldować. Jeszcze raz dzięki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted November 12, 2011 Report Share Posted November 12, 2011 no to odswieze :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HIPORT Posted August 28, 2019 Report Share Posted August 28, 2019 Witam wszystkich serdecznie, jestem nową osobą na tym forum. Zrobiliśmy z mężem wędzarkę z drewna i do tego dokupiliśmy rury i palenisko. Dopiero się uczymy ale nam nie wychodzi to wędzenie. . Zapach dymu jest kwaśny i tak samo wychodzą wyroby , mimo, że stosujemy się do przepisów ,że trzeba osuszyć wędliny ,że dajemy odpowiednie drzewo coś nam nie wychodzi.Czy ktoś może mi służyć poradą co robimy nie tak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted August 28, 2019 Report Share Posted August 28, 2019 (edited) Witaj .Kwaśny posmak wędzonek to typowy objaw braku osuszenia bez dymu samym żarem w wędzarni jak również używania mokrego drewna.Pokaż tą swoją wędzarnię i opisz krok po kroku jak przygotowywujesz mięso do wędzenia i jak wędzisz.Pokaż też swoje wędzonki.Zdjęcia dużo nam powiedzą.Coś poradzimy.Poczytaj Akademię Dziadka. Edited August 28, 2019 by arkadiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MlKl Posted February 16, 2021 Report Share Posted February 16, 2021 Witam wszystkich serdecznie, jestem nową osobą na tym forum. Zrobiliśmy z mężem wędzarkę z drewna i do tego dokupiliśmy rury i palenisko. Dopiero się uczymy ale nam nie wychodzi to wędzenie. . Zapach dymu jest kwaśny i tak samo wychodzą wyroby , mimo, że stosujemy się do przepisów ,że trzeba osuszyć wędliny ,że dajemy odpowiednie drzewo coś nam nie wychodzi.Czy ktoś może mi służyć poradą co robimy nie tak.Jakim gatunkiem drewna wędzicie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted February 16, 2021 Report Share Posted February 16, 2021 Zwróć uwagę jaka jest data postu na jaki odpowiadasz.Ogrzewasz stary kotlet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MlKl Posted February 25, 2021 Report Share Posted February 25, 2021 Zwróć uwagę jaka jest data postu na jaki odpowiadasz.Ogrzewasz stary kotlet.Fakt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts