miro Posted May 30, 2006 Report Share Posted May 30, 2006 Franfuterki Składniki: - mięso wieprzowe chude najlepiej z szynki 5kg - mięso wieprzowe tłuste 5kg - peklosól 20 dkg - cukier 2 dkg - pieprz czarny 1,5 dkg - gałka muszkatołowa 0,4 dkg - jelita baranie o przekroju 22/24 mm Wykonanie: - mięso chłodzimy do temperatury 2-4 C. - mięso mielimy na siatce ok. 8mm - dodajemy peklosól oraz przyprawy - mieszamy aż farsz nabierze kleistości NIE dodajemy do farszu wody po to aby kiełbaski mogły nią napęcznieć podczas parzenia. Formujemy kiełbaski o długości ok.15cm,osadzamy ok. 8 godzin, wędzimy zimnym dymem tak długo aż nabiorą złocisto-brązowego koloru. NIE parzymy. Schładzamy i przechowujemy w lodówce. Sposób podania: Kiełbaski układamy na patelni i zalewamy wodą tak aby były lekko przykryte. Dodajemy łyżkę masła i podgrzewamy patelnię tak długo aż woda się odparuje całkowicie A sparzona kiełbasa zacznie się smażyć. Prawidłowo przygotowana kiełbaska powinna podczas przełamywania wydać charakterystyczny trzask zwany Knack. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dadys Posted November 28, 2006 Report Share Posted November 28, 2006 Witam.Mam prośbę do DZIADKA iSZCZEPANA żeby podali swoje przepisy na Frankfuterki wieprzowe. pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SZCZEPAN Posted November 28, 2006 Report Share Posted November 28, 2006 Witammiro napisał:NIE dodajemy do farszu wody po to aby kiełbaski mogły nią napęcznieć podczas parzenia. ?miro -kiełbaska nie pije wody! podczas parzenia mięso pęcznieje od tęperatury.dadys przepis jest ok -proponuje 0,18dkg soli dlatego że nie dolewamy wody i nie robimy wydajności. Pozdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
janek50 Posted November 28, 2006 Report Share Posted November 28, 2006 Miro ten przepis to wziołeś przepisałeś z Domowego wyrobu wędlin? Mogłeś dodać że jest to typowa śląska kiełbaska i tak przypisana do Śląska jak bryndza do Tater Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted November 28, 2006 Author Report Share Posted November 28, 2006 Nie pamiętam juz czy przepis był z Borowczaka czy z netu ale ktoś w tym czasie prosił o niego tak więc zapodałem.Co zaś sie tyczy uwag to wnoski są takie że szanowny Pan Borowczak nie zna się na wyrobie wędlin ,jego frankfuterki pęczniały nie wiadomo dlaczego podczas odgrzewania od wody a i nie należy sie wychylać jak się na tym nie zna bo i tak ktoś się doczepi. Pozdrawiam Miro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted November 28, 2006 Report Share Posted November 28, 2006 Przecież u nas na stronie w dziale trwałe, jest przepis na super frakfurterki. Spróbujcie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted November 28, 2006 Report Share Posted November 28, 2006 Posiadam recepturę prawie identyczną jak http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=57zmieniony skład Wp kl. I 30% Wp kl. II 70% dodatkowo można robić w osłonki białkowe ośrednicy 22mm, reszta tak samo Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dadys Posted November 29, 2006 Report Share Posted November 29, 2006 Dzięki za odpowiedzi,po prostu chciałem spróbować innego przepisu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted November 29, 2006 Report Share Posted November 29, 2006 ja wczoraj w nocy przygotowałem już farsz na kabanosy z królika o efektach napiszę wkrótce pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
janek50 Posted November 30, 2006 Report Share Posted November 30, 2006 Miro spoko, spoko. Po to jest ta stronka żeby ew. poprawiać albo korygować "książkowe " przepisy a nawet i nazwy wędlinek. I należy się wychylać bo to jest dobre Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkdom Posted July 13, 2009 Report Share Posted July 13, 2009 Posiadam recepturę prawie identyczną jak http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=57 zmieniony skład Wp kl. I 30% Wp kl. II 70% dodatkowo można robić w osłonki białkowe ośrednicy 22mm, reszta tak samo PozdrawiamDZIADKU, a to Wp kl. II to bardziej A, czy B :question: :question: :question: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted July 13, 2009 Report Share Posted July 13, 2009 Posiadam recepturę prawie identyczną jak http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=57 Jak zwykle oryginalny skan z norm branżowych, nie cierpię coverów! :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkdom Posted July 13, 2009 Report Share Posted July 13, 2009 Ale na moje pytanie to odpowiedzi nie daje żadnej. A właśnie mam taką "dwójkę", że po niewielkiej obróbce można by z niej zrobić wp kl I. No i boję się, żeby nie było za suche. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzes855 Posted July 14, 2009 Report Share Posted July 14, 2009 http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1034 Kilka moich produkcji opartych o ten przepis udało się wyśmienicie, jednak Wieprzowina II musi być zdecydowanie bardziej B jeżeli dajesz 50% od szynki, ostatnio zrobiłem z samej II ale była naprawdę ładna taka dobra IIA i były wspaniałe takie jak lubię. Jak dla mnie Frankfuterki muszą być tłustawe bo chude były gumowate Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkdom Posted July 31, 2009 Report Share Posted July 31, 2009 Dzisiaj już drugi raz zrobiłem z IIA, naprawdę ładnej, sprzedawanej jako Wp. kl II 80%. Jutro wędzenie. A tak przy okazji, to mam watpliwości jak długo można osadzać kiełbasę w takich temperaturach (w piwnicy mam w tej chwili 18 stopni) :question: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted July 31, 2009 Report Share Posted July 31, 2009 w piwnicy mam w tej chwili 18 stopniUważaj, może skwaśnieć. Lepiej daj do lodówki na noc. Rano wyciagnij wcześniej aby się wyrównały temperatury. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkdom Posted July 31, 2009 Report Share Posted July 31, 2009 Dzięki za informację, tego się właśnie obawiałem. Trzeba będzie wcześnie rano wstać i rozwiesić do osuszania, a potem zacząć wędzenie. Bo w południe przy tych temperaturach zewnętrznych w moim Bradley'u nie da się zejść z temperaturą poniżej 60 stopni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Olek.P Posted August 1, 2009 Report Share Posted August 1, 2009 Temperatura max. 10°C Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Wiesław Posted August 8, 2009 Report Share Posted August 8, 2009 Temperatura max. 10°CWitaj Olek.P masz oryginalne wejscie do naszego forum :blush: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted January 26, 2010 Report Share Posted January 26, 2010 Kiełbaski układamy na patelni i zalewamy wodą tak aby były lekko przykryte. Dodajemy łyżkę masła i podgrzewamy patelnię tak długo aż woda się odparuje całkowicie A sparzona kiełbasa zacznie się smażyć.pytanie do Mira powiedz mi kolego czy musi być to masło czy też może być to smalec, tak pytam bo nie znam tej metody,a chciałbym uzyskać lepszy smak,a że będe robił te kiełbaski chętnie popróbuje pozdrawiam Marek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts