wojciechz Posted March 17, 2009 Report Share Posted March 17, 2009 Zrobiłem boczek ze schabem. 60dag boczku 40dag okrawków ze schabu. Zapeklowane na sucho, dotalem łyżeczkę pieprzu, łyżeczkę papryki słodkiej i kilka strączków suszonych papryczek chilli. Tłustsze kawałki zmieliłem, wymieszałem i do puszki. Peklowało się 48godzin, potem 24 godziny stało w puszce. Parzenie: Wstawione do zimnej wody i podgrzane do 75stopni. W tej temperaturze parzyło się 60minut, następnie podgrzane do 90stopni - 10 minut. Wyłączyłem grzanie, i po 20 minutach wstawiłem do zimnej wody. Całą noc w lodówce, rano wyjąłem z puszki i na chlebek :grin: Trochę mięska zostało, do mojej puszki wchodzi ok. 80dag. Już szynkowar stoi naszykowany: Gotowy wyrób: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 17, 2009 Report Share Posted March 17, 2009 Napisz jeszcze jak smakuje. Jeśli tak, jak wygląda to extra. :tongue: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojciechz Posted March 17, 2009 Author Report Share Posted March 17, 2009 Smakuje super :grin: Pikantne - tak jak lubię, ładnie się kroi, nie rozwala, bardzo mały wyciek.Chociaż ze względu na dzieci musiałem powyjmować papryczki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bo66 Posted March 17, 2009 Report Share Posted March 17, 2009 Wygląda znakomicie i na pewno smaczne :tongue: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
waga Posted March 17, 2009 Report Share Posted March 17, 2009 Wojciech, szczere gratulacje, nie tylko za wyrób ale i za konkretny, dokładny przepis patrząc , aż ślinka leci, pozdrowienia waga. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
korgi3 Posted March 22, 2009 Report Share Posted March 22, 2009 super wyrobik, gratuluję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekn Posted March 23, 2009 Report Share Posted March 23, 2009 Wygląda bardzo apetycznie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts