Jump to content

Boczek ze schabem


wojciechz

Recommended Posts

Zrobiłem boczek ze schabem.

60dag boczku

40dag okrawków ze schabu.

Zapeklowane na sucho,

dotalem łyżeczkę pieprzu, łyżeczkę papryki słodkiej i kilka strączków suszonych papryczek chilli.

Tłustsze kawałki zmieliłem, wymieszałem i do puszki.

Peklowało się 48godzin, potem 24 godziny stało w puszce.

Parzenie:

Wstawione do zimnej wody i podgrzane do 75stopni. W tej temperaturze parzyło się 60minut,

następnie podgrzane do 90stopni - 10 minut.

Wyłączyłem grzanie, i po 20 minutach wstawiłem do zimnej wody.

Całą noc w lodówce, rano wyjąłem z puszki i na chlebek :grin:

 

Trochę mięska zostało, do mojej puszki wchodzi ok. 80dag.

 

Już szynkowar stoi naszykowany:

 

Gotowy wyrób:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...