kuhi Posted March 17, 2009 Report Share Posted March 17, 2009 Witam Wszystkich Czytam od kilku tygodni zamieszczone informacji na temat wędzarni oraz przeglądałem bardzo pomocne zdjęcia z wykoananych prac innych użytkowników. Mam kilka pytań dotyczacych budowy wędzarni, mam w planie wybudowanie wedzarni z cegły klinkierowej pełnej. 1. Czy dno paleniska należy także wyłożyć cegłą szamotkową czy ma zostać beton ?2. Czy komora wedzarnicza może zostać w klinkierze, czy ma to jakieś znaczenie ?3. Przewód dymowy 1m mam zamiar wykonać z pustaka kominowego 14x14 + izolacja z wełny czy musi być pod kątem, bo zauważyłem że cześć ludzi buduje zupełnie płasko. Komin będzie miał wysoskośc 4m od fundamentów i średnicę otworu 14x25cm ? Z góry dziekuje za poradę i postaram się wykonać zdjęcia przy budowie, może kiedyś posłużą innym zainteresowanym. KUHI Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bastisz Posted March 17, 2009 Report Share Posted March 17, 2009 Witam jeśli będzie pomocna moja rada to się cieszę1.Dno paleniska także radzę wyłożyć płytkami z szamotu beton różnie zachowuje się przy nagrzaniu potrafi odspajać się dużymi kawałkami.2.Oczywiście że komora wędzarnicza może pozostać w klinkrowa.3.Co do przewodu dymnego to dobre jest jeśli jest prowadzony pod lekkim kątem z upadem w kierunku paleniska poprawia to ciąg dymu i ciepłego powietrza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest pedro Posted March 17, 2009 Report Share Posted March 17, 2009 3. Przewód dymowy 1m mam zamiar wykonać z pustaka kominowego 14x14 + izolacja z wełny czy musi być pod kątem, bo zauważyłem że cześć ludzi buduje zupełnie płasko. Komin będzie miał wysoskośc 4m od fundamentów i średnicę otworu 14x25cm ? Na Twoim miejscu zrobiłbym dłuższy przewód dymowy. Jeden metr to trochę za mało. Optymalne byłoby 1,5 m. Można wędzić na gorąco i na zimno regulując podawanie ciepła z paleniska. Przekrój przewodu dymowego też mógłby być wiekszy. 14x14 ograniczy cug. Proponuję większe wkłady lub rurę stalową grubościenną fi 20 (ja taką pozyskałem na złomowisku). Pochylenie przewodu dymowego znacznie poprawi cug. Pomyśl też o szybrach. Jeden w przewodzie dymowym w celu szybkiego zamknięcia w razie awarii z temperaturą i drugi w kominie w celu regulowania cugiem. To na razie tyle co mi przyszło do głowy :rolleyes: . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Lysy Posted March 17, 2009 Report Share Posted March 17, 2009 Czy komora wedzarnicza może zostać w klinkierze, czy ma to jakieś znaczenie ? Jeżeli to będzie tylko wędzarnia, to sam klinkier według mnie wystarczy. U mnie spełnia jeszcze funkcję grilla, więc mam wyłożone szamotem. :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fentel Posted March 17, 2009 Report Share Posted March 17, 2009 Pochylenie przewodu dymowego znacznie poprawi cug.Pochylenie przewodu dymowego ułatwi Ci również " okresowe " czyszczenie wędzarni - czyli proste przepłukanie wodą ( oczywiście z góry na dół :wink: ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted March 17, 2009 Report Share Posted March 17, 2009 Witam 2. Czy komora wedzarnicza może zostać w klinkierze, czy ma to jakieś znaczenie ? Może ale nie musi , jeżeli wyłożysz drewnem łatwiej będzie rozgrzać wędzarnie i będziesz miał o wiele mniejszy problem z nadmierną wilgocią pojawiającą się na ściankach wędzarni podczas wędzenia szczególnie w niższych temperaturach . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuhi Posted March 17, 2009 Author Report Share Posted March 17, 2009 Bardzo dziękuję wszystkim za szybkie i konkretne odpowiedzi. Wiem, żę przewód dymowy powinien być większy, ale nie mam zbytnio jak go zrobić inaczej. To będzie wędzarnia razem z grilem i wszystko razem w altanie. Nie chce aby zajmowało dużo miejsca, a zarazem chcę aby było estetyczne i tworzyło pewną całość. Wszystko będzie miało z tyłu komin dwukanałowy i będzie przylegać do ściany. (zdjęcie poniżej). Zostało mi po budowie kilka sztuk pustaków wentylacyjnych jakie chce użyć mają 188x188mm, a w środku fi 140mm, nie chce używać byle jakiej rury stalowej ze złomowiska, a kwasoodporna troche kosztuje. Czym zatem najlepiej wyłożyć wędzarnie szamotem czy drzewem jeśli tak to jakim ? Jeszcze jedno, spód wędzarni będzie także z klinkieru czy mam tam zamontować jakąś blache ? Jeśli tak to czy ze stali nierdzewnej, czy to będzie miało jakieś znaczenie ? Czy jakieś odprowadzanie skroplin tez powinienem przewidzieć. Wlot dymu do wędzarni będzie spod spodu czy musze zastosować jakąś końcówke z daszkiem aby nie kapał tam tłuszcz ? Obawiam się także czy komora wędzarnicza nie będzie za mała 650x440x440mm, nie chodzi mi o to czy się zmieszczą wyroby tylko czy to będzie działać ? Wiem, że dużo tych pytań, ale z góry dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Jeśli ma ktoś jakieś uwagi do tego projektu to chętnie przeczytam. Pozdrawiam, KUHI Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Batiar Posted March 17, 2009 Report Share Posted March 17, 2009 Mam spokój, usunąłem stary przewód kominowy i dałem prostokąt ( 24*18 )cm2. Jest dobrze, dla mnie moja grillo - wędzarnia wygląda ślicznie. Dym nie wali tak w oczy i parametry wędzenia (była próba) są duuużo lepsze. Gorąco polecam większy przekrój ( jeżeli możesz to osiągnąć ). Pozdrowienia. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted March 18, 2009 Report Share Posted March 18, 2009 komora bardzo mala -za mala! - ale dzialac bedzie tylko ze jak? :wink: zrobisz taki komin to bedziesz pisal posty typu - znow wedzonki mi nie wyszlyPoczytaj forum ,uzyj przycisku>szukaj< to nie tak trudno ,nie czekaj na gotowe :devil: temat komina opisywalismy z 50 razy :wink: Jasiu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Batiar Posted March 18, 2009 Report Share Posted March 18, 2009 Poczytaj forum ,uzyj przycisku>szukaj<Moim zdaniem powinieneś posłuchać uwag Jasia. Wysiłek intelektualno - finansowy opłaci się Tobie. W tej altance będziesz przecież chciał przebywać bez gaz maski! Serdecznie Ciebie przepraszam za formę :???: , ale opisuję własne doświadczenia. Naprawdę warto poświęcić czas i zwiększyć nakłady. Większa radość i w sumie to taniej kosztuje. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted March 18, 2009 Report Share Posted March 18, 2009 Witam Nie chce aby zajmowało dużo miejsca, a zarazem chcę aby było estetyczne i tworzyło pewną całość. Musisz chcieć przede wszystkim żeby dobrze i prawidłowo wędziło , obyś był później bardzo zadowolony . Tego typu opisów na forum jest bardzo dużo , warto poszukać Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted March 20, 2009 Report Share Posted March 20, 2009 Obawiam się także czy komora wędzarnicza nie będzie za mała 650x440x440mmWedług mnie, o wiele za mała. Zrób doswiadczenie myślowe, jak Einstein :idea: . "Rozwieś" w planowanej wędzarni pęta kiełbasy, szynki i boczki. Jeżeli ta ilość Cię satysfakcjonuje, to O.K. Jednak wędzenia nie robi się zwykle dla porcji, którą można zjeść na jedno posiedzenie :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
italodisco Posted March 20, 2009 Report Share Posted March 20, 2009 Kuhi masz niedaleko przyjedź zobacz najlepszą wędzarnię 2009 która wygra na zlocie w sierpniu pozdrawiam P.S. na priw uzgodnimy kiedy wpadniesz i dam Ci plany altanki z wędzarnią, kominkiem i piecem chlebowym Dzięki Andyandy - sprawdza się rewelacyjnie, stabilność przy złych warunkach atmosferycznych super - w czasie jednego wędzenia dzielę wedzarnię na pół / w pierwszej temp. 45 st w drugiej równocześnie 25 st - wsad do 120 kg -duża komora niski i szeroki komin, jednym słowem teraz nauczyłem się wędzić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
radzio Posted March 20, 2009 Report Share Posted March 20, 2009 dam Ci plany altanki z wędzarnią, kominkiem i piecem chlebowym A gdyby tak udostępnić te plany dla szerszego grona? Byłoby miło :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
italodisco Posted March 20, 2009 Report Share Posted March 20, 2009 tak Radzio , jest tylko jeden problem całość jest super funkcjonalna tylko brzydka, zdjęcia wkleję jak tylko obłożę wszystko kamieniem . P.s . jak coś planujesz pilnie to Ci prześlę zdjęcia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
radzio Posted March 20, 2009 Report Share Posted March 20, 2009 jak coś planujesz pilnie to Ci prześlę zdjęcia Nie, ja nic nie planuję ale mój brat coś kombinuje i właśnie szuka pomysłu na taką altankę "head and shoulders" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
helixwroclaw2005 Posted March 20, 2009 Report Share Posted March 20, 2009 może się komuś przyda do "adaptacji" :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkdom Posted March 20, 2009 Report Share Posted March 20, 2009 No niezłe. Tylko na coś takiego to już trzeba pozwolenie na budowę załatwiać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papcio Posted March 20, 2009 Report Share Posted March 20, 2009 Arkdom po co ta uszczypliwość? każdy kto ma dom lub budował to wie jakie są przepisy, a na działkach pracowniczych to nie takie wille są pobudowane. Jak nie ma 30m2 to nie trzeba zdanego pozwolenia, Jest pomysłowa i podoba mnie się. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkdom Posted March 20, 2009 Report Share Posted March 20, 2009 Ależ to nie była żadna uszczypliwość.Mnie się też podoba.Ale jak nie pozwolenie, to co najmniej zgłoszenie. Może łatwiejsze, ale też trzeba swoje odcierpieć :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted March 21, 2009 Report Share Posted March 21, 2009 Witam może się komuś przyda do "adaptacji" :wink: Bardzo mnie się podoba . Super miejsce na odpoczynek :!: Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted March 21, 2009 Report Share Posted March 21, 2009 helixwroclaw2005, Pięknie, wspaniałe miejsce na wędzenie, nie wspominając o piciu piwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
helixwroclaw2005 Posted March 21, 2009 Report Share Posted March 21, 2009 Panowie "Zadymiacze" to tylko są przykładowe zdjęcia :!: Szkoda, że nie napisałem jasno :sad: Mój "kombinat" się dopiero planuje i będzie zdecydowanie ładniejszy :grin: Nie zabraknie w nim miejsca dla "Braci wędzarniczej" :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted March 21, 2009 Report Share Posted March 21, 2009 No i miejsca do picia piwa domowego oczywiście. :tongue: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Batiar Posted March 24, 2009 Report Share Posted March 24, 2009 Piękne.Ale zgłoszenie potrzebne ( chyba ) od > 25 m2 ? Tak było 8 lat temu. Przyślę swoją rozbudowę, pośmiejecie się. Pozdrowienia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.