Jump to content

Proszę o pomoc w budowie wędzarni...


kuhi

Recommended Posts

Witam Wszystkich :)

Czytam od kilku tygodni zamieszczone informacji na temat wędzarni oraz przeglądałem bardzo pomocne zdjęcia z wykoananych prac innych użytkowników. Mam kilka pytań dotyczacych budowy wędzarni, mam w planie wybudowanie wedzarni z cegły klinkierowej pełnej.

 

1. Czy dno paleniska należy także wyłożyć cegłą szamotkową czy ma zostać beton ?

2. Czy komora wedzarnicza może zostać w klinkierze, czy ma to jakieś znaczenie ?

3. Przewód dymowy 1m mam zamiar wykonać z pustaka kominowego 14x14 + izolacja z wełny czy musi być pod kątem, bo zauważyłem że cześć ludzi buduje zupełnie płasko. Komin będzie miał wysoskośc 4m od fundamentów i średnicę otworu 14x25cm ?

 

Z góry dziekuje za poradę i postaram się wykonać zdjęcia przy budowie, może kiedyś posłużą innym zainteresowanym.

KUHI

Link to comment
Share on other sites

Witam jeśli będzie pomocna moja rada to się cieszę

1.Dno paleniska także radzę wyłożyć płytkami z szamotu beton różnie zachowuje się przy nagrzaniu potrafi odspajać się dużymi kawałkami.

2.Oczywiście że komora wędzarnicza może pozostać w klinkrowa.

3.Co do przewodu dymnego to dobre jest jeśli jest prowadzony pod lekkim kątem z upadem w kierunku paleniska poprawia to ciąg dymu i ciepłego powietrza.

Link to comment
Share on other sites

Guest pedro

3. Przewód dymowy 1m mam zamiar wykonać z pustaka kominowego 14x14 + izolacja z wełny czy musi być pod kątem, bo zauważyłem że cześć ludzi buduje zupełnie płasko. Komin będzie miał wysoskośc 4m od fundamentów i średnicę otworu 14x25cm ?

Na Twoim miejscu zrobiłbym dłuższy przewód dymowy. Jeden metr to trochę za mało. Optymalne byłoby 1,5 m. Można wędzić na gorąco i na zimno regulując podawanie ciepła z paleniska. Przekrój przewodu dymowego też mógłby być wiekszy. 14x14 ograniczy cug. Proponuję większe wkłady lub rurę stalową grubościenną fi 20 (ja taką pozyskałem na złomowisku). Pochylenie przewodu dymowego znacznie poprawi cug. Pomyśl też o szybrach. Jeden w przewodzie dymowym w celu szybkiego zamknięcia w razie awarii z temperaturą i drugi w kominie w celu regulowania cugiem. To na razie tyle co mi przyszło do głowy :rolleyes: .

Link to comment
Share on other sites

Czy komora wedzarnicza może zostać w klinkierze, czy ma to jakieś znaczenie ?

Jeżeli to będzie tylko wędzarnia, to sam klinkier według mnie wystarczy. U mnie spełnia jeszcze funkcję grilla, więc mam wyłożone szamotem. :smile:

Link to comment
Share on other sites

Witam

 

2. Czy komora wedzarnicza może zostać w klinkierze, czy ma to jakieś znaczenie ?

Może ale nie musi , jeżeli wyłożysz drewnem łatwiej będzie rozgrzać wędzarnie i będziesz miał o wiele mniejszy problem z nadmierną wilgocią pojawiającą się na ściankach wędzarni podczas wędzenia szczególnie w niższych temperaturach .

 

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Bardzo dziękuję wszystkim za szybkie i konkretne odpowiedzi.

 

Wiem, żę przewód dymowy powinien być większy, ale nie mam zbytnio jak go zrobić inaczej. To będzie wędzarnia razem z grilem i wszystko razem w altanie. Nie chce aby zajmowało dużo miejsca, a zarazem chcę aby było estetyczne i tworzyło pewną całość. Wszystko będzie miało z tyłu komin dwukanałowy i będzie przylegać do ściany. (zdjęcie poniżej).

 

Zostało mi po budowie kilka sztuk pustaków wentylacyjnych jakie chce użyć mają 188x188mm, a w środku fi 140mm, nie chce używać byle jakiej rury stalowej ze złomowiska, a kwasoodporna troche kosztuje.

 

Czym zatem najlepiej wyłożyć wędzarnie szamotem czy drzewem jeśli tak to jakim ?

 

Jeszcze jedno, spód wędzarni będzie także z klinkieru czy mam tam zamontować jakąś blache ? Jeśli tak to czy ze stali nierdzewnej, czy to będzie miało jakieś znaczenie ?

Czy jakieś odprowadzanie skroplin tez powinienem przewidzieć.

Wlot dymu do wędzarni będzie spod spodu czy musze zastosować jakąś końcówke z daszkiem aby nie kapał tam tłuszcz ?

 

Obawiam się także czy komora wędzarnicza nie będzie za mała 650x440x440mm, nie chodzi mi o to czy się zmieszczą wyroby tylko czy to będzie działać ?

 

Wiem, że dużo tych pytań, ale z góry dziekuje za wszystkie odpowiedzi.

 

Jeśli ma ktoś jakieś uwagi do tego projektu to chętnie przeczytam.

 

Pozdrawiam, KUHI

 

Link to comment
Share on other sites

Mam spokój, usunąłem stary przewód kominowy i dałem prostokąt ( 24*18 )cm2.

Jest dobrze, dla mnie moja grillo - wędzarnia wygląda ślicznie.

Dym nie wali tak w oczy i parametry wędzenia (była próba) są duuużo lepsze.

Gorąco polecam większy przekrój ( jeżeli możesz to osiągnąć ).

Pozdrowienia. :grin:

Link to comment
Share on other sites

komora bardzo mala -za mala! - ale dzialac bedzie tylko ze jak? :wink:

zrobisz taki komin to bedziesz pisal posty typu - znow wedzonki mi nie wyszly

Poczytaj forum ,uzyj przycisku>szukaj< to nie tak trudno ,nie czekaj na gotowe :devil:

temat komina opisywalismy z 50 razy :wink:

Jasiu

Link to comment
Share on other sites

Poczytaj forum ,uzyj przycisku>szukaj<

Moim zdaniem powinieneś posłuchać uwag Jasia.

Wysiłek intelektualno - finansowy opłaci się Tobie.

W tej altance będziesz przecież chciał przebywać bez gaz maski!

Serdecznie Ciebie przepraszam za formę :???: , ale opisuję własne doświadczenia.

Naprawdę warto poświęcić czas i zwiększyć nakłady.

Większa radość i w sumie to taniej kosztuje. :grin:

Link to comment
Share on other sites

Witam

 

Nie chce aby zajmowało dużo miejsca, a zarazem chcę aby było estetyczne i tworzyło pewną całość.

Musisz chcieć przede wszystkim żeby dobrze i prawidłowo wędziło , obyś był później bardzo zadowolony . Tego typu opisów na forum jest bardzo dużo , warto poszukać

 

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Obawiam się także czy komora wędzarnicza nie będzie za mała 650x440x440mm

Według mnie, o wiele za mała.

Zrób doswiadczenie myślowe, jak Einstein :idea: . "Rozwieś" w planowanej wędzarni pęta kiełbasy, szynki i boczki. Jeżeli ta ilość Cię satysfakcjonuje, to O.K. Jednak wędzenia nie robi się zwykle dla porcji, którą można zjeść na jedno posiedzenie :grin:

Link to comment
Share on other sites

Kuhi masz niedaleko przyjedź zobacz najlepszą wędzarnię 2009 która wygra na zlocie w sierpniu ;)

pozdrawiam

 

P.S. na priw uzgodnimy kiedy wpadniesz i dam Ci plany altanki z wędzarnią, kominkiem i piecem chlebowym

 

Dzięki Andyandy - sprawdza się rewelacyjnie, stabilność przy złych warunkach atmosferycznych super - w czasie jednego wędzenia dzielę wedzarnię na pół / w pierwszej temp. 45 st w drugiej równocześnie 25 st - wsad do 120 kg -duża komora niski i szeroki komin, jednym słowem teraz nauczyłem się wędzić.

Link to comment
Share on other sites

Arkdom po co ta uszczypliwość? każdy kto ma dom lub budował to wie jakie są przepisy, a na działkach pracowniczych to nie takie wille są pobudowane.

Jak nie ma 30m2 to nie trzeba zdanego pozwolenia,

 

Jest pomysłowa i podoba mnie się.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...