Kaper Posted March 17, 2009 Report Share Posted March 17, 2009 Witam serdecznie.Jestem całkowitym laikiem w wykonywaniu wędlin domowych i moje zapytanie dotyczy kiełbas a mianowicie "wiejskiej". Z tego co słyszałem jest to kiełbasa podwędzana bez dodatku peklosoli i nie parzona w trakcie wędzenia... nie wiem. Jeśli jest ktoś w stanie na ten temat się wypowiedzieć to prosiłbym bardzo. A jeśli tak jest to proszę o podanie takiego procesu wykonania. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted March 17, 2009 Report Share Posted March 17, 2009 Poczytaj sobie tu: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3158 pkt 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaper Posted March 17, 2009 Author Report Share Posted March 17, 2009 Przepis Eanny jest dosyć ciekawy, ale mam jedno pytanie co do niego - czy muszę parzyć tą kiełbasę podczas podwędzania? W jakim celu parzy się kiełbasę?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bo66 Posted March 17, 2009 Report Share Posted March 17, 2009 Przeczytaj może tutaj znajdziesz odpowiedz. :smile: http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1653 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted March 17, 2009 Report Share Posted March 17, 2009 Kaper, to nie tak...Parzenie, to takie "gotowanie" w wodzie, tylko nie w temperaturze wrzenia, tylko w odpowiednio niższej, w zależności od wyrobu. Kiełbasy po uwędzeniu parzy się przeważnie w wodzie o temp. ok. 72-75 st.C. Przeczytaj sobie ten artykuł na stronie głównej, a z pewnością rozwieje wiele Twoich wątpliwości w tym temacie:http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=196 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaper Posted March 17, 2009 Author Report Share Posted March 17, 2009 No dobrze, teraz wszystko rozumiem. Ale co by było jakbym kiełbasy nie zaparzył może głupie pytanie ale chciałbym wiedzieć Czy jest taki przepis, że podczas wędzenia nie parzy się kiełbasy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted March 17, 2009 Report Share Posted March 17, 2009 To byłaby surowa....aby zdenaturować białka (mięso przestaje wtedy być surowe) należy doprowadzić do temperatury 70-72°C (dawniej 68-70) w centrum takiej kiełbaski,W wędzarni ten efekt osiągniesz podnosząc temperaturę na ostatnie pół godziny do ok 80 - 85° - nazywamy to wtedy "pieczeniem" (dopiekaniem , etc.) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaper Posted March 17, 2009 Author Report Share Posted March 17, 2009 No to teraz wszystko jasne:) dziękuję za odpowiedzi:) Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
radzio Posted March 17, 2009 Report Share Posted March 17, 2009 Kaper, zrób Kiełbasę Głogowską. Robiliśmy ją na II SDM i była pyszna. Jej właśnie się nie parzy, tylko podpieka w wędzarni. KIEŁBASA GŁOGOWSKA Skład surowcowy na 10 kg 1. Mięso wieprzowe kl I niepeklowane - 3,5kg 2. Mięso wieprzowe kl II niepeklowane - 5,5kg 3. Mięso wieprzowe kl III niepeklowane - 1,0 kg Przyprawy i materiały pomocnicze: 1. Pieprz naturalny (świeżo mielony) - 0,02kg 2. Czosnek - 0,03kg 3. Sól - 0,2kg 4. Jelita cienkie wieprzowe Przepis z II SDM Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaper Posted March 17, 2009 Author Report Share Posted March 17, 2009 Radzio dzięki za przepis. Zobaczymy... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
radzio Posted March 17, 2009 Report Share Posted March 17, 2009 Nie ma za co dziękować! Przepis nie jest mój. Ja go tylko wkleiłem :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Domin12439 Posted March 17, 2009 Report Share Posted March 17, 2009 WitamJak dla mnie kiełbasa wędzona i parzona bezpośrednio po wędzeniu jest lżej strawna dla naszych organizmówjednak kiełbasa wędzona przynajmniej kilka dniz pieczeniem na koniecjest o niebo lepsza w smakudla każdego tygryska oczywiście :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papla Posted March 18, 2009 Report Share Posted March 18, 2009 tu masz oryginalny przepis kolegi Ligawy http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=982 bardzo dobra na grilla Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts