SZCZEPAN Posted June 6, 2006 Report Share Posted June 6, 2006 5l10l Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted June 6, 2006 Report Share Posted June 6, 2006 Te liczby to zapewne ilość solanki wstrzykiwana na kilogram mięsa przez "mistrzów rzeżnickich" :grin: Sorki Szczepan za ironię, ale swoimi postami wprowadzasz na forum niepokój. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted June 7, 2006 Report Share Posted June 7, 2006 Mam złe przeczucia, że te nasze żarty, za kilka lat mogą stać się smutną rzeczywistością.Człowiek zje wszystko a chemicy i genetycy przecież nie próżnują. Gdybyśmy masarzowi z XVIII wieku, robiącego cudeńka opisane przez ChefPaula pokazali współczesny, nowoczesny zakład masarski, to by się za głowę złapał. A gdyby skosztował wyrobów to by się pewnie porzygał. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted June 7, 2006 Report Share Posted June 7, 2006 Dymek - Z nastrzykiwaniem elementów na wędzonki do peklowania w naszej domowej produkcji jest tak, że mieso przyjmie solanki tyle ile może reszta z niego ucieknie chociaż by w nią strzykał i 5 l, narobi sie tylko dużo dziurek od igły , efekt z tego taki że szybciej się przepekluje, a soczystość bedzie zależna od jakości mięsa i od dalszej obróbki cieplnej.Co innego jest w produkcji wielkoprzemyslowej gdzie do solanek dodawana jest chemia i w ruch idą specjalistuczne maszyny nastrzykujące i masownice. Córka stwierdziła że np. moja szynka jest mniej soczysta niż ta z sklepu .Musialem jej tłumaczyć że moja szynka to naturalny mięsień zapeklowany , uwędzony i uparzony bardzo zdrowy i nigdy szynka nie będzie taka jak ta z chemią bo to jest wodnistość a nie soczystość. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted June 7, 2006 Report Share Posted June 7, 2006 bo to jest wodnistość a nie soczystość. Genialne sformułowanie W 100% oddaje sedno problemu. Świetny argument w dyskusjach ze zwolennikami plastików. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted June 7, 2006 Report Share Posted June 7, 2006 Dymek, a wiesz, że za 20 lat na ekranie wbudowanym w lodówkę dotkniesz ikony z rysunkiem świnki, potem rozwinie się menu z 40 gatunkami wyrobów, podasz żądaną wagę, np. 5 dkg, grubość plasterków np. 1mm, lodówka zabuczy, lekko zadrży i na podajniku holograficzny projektor wyświetli piękną, różową wirtualizację tego baleroniku, wysyłając jednocześnie do Twojego mózgu informację o smaku, zapachu i stopniu zaspokojenia uczucia głodu. Bill G. już o tym myśli :grin: :grin: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted June 7, 2006 Report Share Posted June 7, 2006 W tym temacie to nic nie wiadomo bo ostsnia nowość to nastrzyk mięsa mięsem :tongue: a co jeszce wymyślą genetycy też nie wiemy,może mieso o właciwościach gumy i wtedy .... 1000 % wody przyjmie jak nic. Smacznego Mirosław :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted June 7, 2006 Report Share Posted June 7, 2006 Tak na poważnie, to ten postęp skończy się na "hodowli" mięsa bez udziału zwierząt. Jeśli teraz w medycynie można sztucznie hodować niektóre tkanki, to czemu by nie od razu gotową szyneczkę ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SZCZEPAN Posted July 23, 2006 Author Report Share Posted July 23, 2006 Te cyfry to pojemnisc zbiorników do których nalewamy solanke,a szynki nastrzykujemy tylko wedł własnego uznania.Moje nastrzykiwarki różnią sie tym ze naciskasz pistolat z igłą i samoczynnie nastrzykuje baz zadnego wysiłku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smoczny Smok Posted December 15, 2006 Report Share Posted December 15, 2006 Dymek - a gdzie kupic taka pieeeekna strzykaweczke? Najlepiej jutro w Warszawie! -- Smoczne pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wujaszek Tom Posted December 15, 2006 Report Share Posted December 15, 2006 spójrzcie na to z innej strony.Może do wody wstrzyknąć szynkę lub inne mięsko i lekko odparować :tongue: :tongue: :tongue: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted December 15, 2006 Report Share Posted December 15, 2006 @ Smoczy Smok jeżeli chcesz to mogę Ci kupić strzykawkę o pojemności 100 ml i igłę do nastrzyku, będę w sobotę na targu w Łochowie, a tam mają pełny wybór asortymentu. pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted December 15, 2006 Report Share Posted December 15, 2006 Może do wody wstrzyknąć szynkę lub inne mięsko i lekko odparować :tongue: :razz:Czy to przepis na Szynkę Babuni ? :grin: :grin: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
irek-74 Posted December 23, 2006 Report Share Posted December 23, 2006 Niemartwcie sie ,w domowych warunkach nie zrobisz z 1kg mięsa 2kg szynki ile byś wstrzyknoł to i tak wyleci. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DRIPOL Posted December 23, 2006 Report Share Posted December 23, 2006 Niemartwcie sie ,w domowych warunkach nie zrobisz z 1kg mięsa 2kg szynki ile byś wstrzyknoł to i tak wyleci. :grin: A wstrzykiwałeś kiedy solanke i mięso (emulsja z mięsa) w szynkę ? 1>2 da rade :shock: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
irek-74 Posted December 23, 2006 Report Share Posted December 23, 2006 Bez masownicy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SZCZEPAN Posted December 23, 2006 Author Report Share Posted December 23, 2006 irek-74, co bez masownicy?????????? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leśny dziadek Posted December 23, 2006 Report Share Posted December 23, 2006 To się chyba nazywa nasza naturalna sztuczność. Niech dym będzie z wami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
irek-74 Posted December 23, 2006 Report Share Posted December 23, 2006 Masownica to taka wielka betoniarka szczelnie zamykana z której wysysa się powietrze, imięso masuje się w próżni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
irek-74 Posted December 23, 2006 Report Share Posted December 23, 2006 Jak napisać nowy post. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek_ Posted December 23, 2006 Report Share Posted December 23, 2006 Jak napisać nowy post.Wchodzisz do działu który Cię interesuje (np. klikasz w giełda) i w prawym górnym rogu klikasz przycisk nowy temat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
irek-74 Posted December 24, 2006 Report Share Posted December 24, 2006 Dzięki. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.