euro2008 Posted March 27, 2009 Report Share Posted March 27, 2009 Mam prośbę ,czy ktoś ma jakiś fajny przepis na baleron w sznurku.Jeśli można to proszę o doradztwo jaką zastosować solankę czy 0,85 peklosoli na 1 kg.mięsa będzie ok na peklowanie 14 dniowe.Dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wnuczek Posted March 27, 2009 Report Share Posted March 27, 2009 Na 1kg mięsa to 0,4l wody i ok. 34g peklosoli.Pzdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkdom Posted March 27, 2009 Report Share Posted March 27, 2009 Na 1kg mięsa to 0,4l wody i ok. 34g peklosoli. Pzdr.Możesz mnie oświecić, dlaczego 34gramy? W tabeli Dziadka zawartość peklosoli zawiera się od 40 do 80 gram. Nic z tego nie rozumiem :mellow: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wnuczek Posted March 27, 2009 Report Share Posted March 27, 2009 Wyjściowa (dla mnie ) ilość to 0.85 kg peklosoli lub soli i saletry na 10 litrów wody. Więc na inną ilość wody łatwo sobie przeliczyć. Pzdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkdom Posted March 27, 2009 Report Share Posted March 27, 2009 No a u Dziadka jest od 1 do 2 kg.I kto ma rację? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 27, 2009 Report Share Posted March 27, 2009 Kolego, poczytaj bardzo uważnie o obu procesach. Zwróć uwagę na okres peklowania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkdom Posted March 27, 2009 Report Share Posted March 27, 2009 Kolego, poczytaj bardzo uważnie o obu procesach. Zwróć uwagę na okres peklowania.No tak, przeoczyłem to peklowanie 14 dniowe. Czyli w zasadzie by się zgadzało. Eureka :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted March 27, 2009 Report Share Posted March 27, 2009 Tabela zawiera nieco większe ilości soli - niech kolega zrobi 0,85kg/10l (tylko koniecznie 4 - 6°c)po peklowaniu tylko opłukać - no chyba że lubi bardziej słone to tabela ( DZIADEK zwraca uwagę na krótkie moczenie!) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
euro2008 Posted March 27, 2009 Author Report Share Posted March 27, 2009 Dziękuje za pomoc można na was liczyć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Podlasiak Posted March 27, 2009 Report Share Posted March 27, 2009 Zawsze na posterunku - z dobra radą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted March 27, 2009 Report Share Posted March 27, 2009 Czy może być gotowany baleron? :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted April 1, 2009 Report Share Posted April 1, 2009 Ja trzymam się tabeli Dziadka i wychodzi super.Tobie też polecam.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.