Jałek Posted March 29, 2009 Report Share Posted March 29, 2009 Składniki: szynka wieprzowa 5 kg sól 1 szklanka (300 g) saletra 5 łyżeczek (25 g) cukier 2 łyżki kolendra rozdrobniona 2 łyżeczki goździki 8 szt. (rozdrobnić) liście laurowe 4-5 szt. ziele angielskie 10 ziarenek (rozdrobnić) Sól dokładnie wymieszać z saletrą i przyprawami, szynkę dokładnie natrzeć ze wszystkich stron, ułożyć w naczyniu, kładąc na spód i na wierzch liście laurowe i pozostawić w temperaturze pokojowej na 24 godziny. Następnie przenieść do chłodnego pomieszczenia na 3 tygodnie, przekładając szynkę w tym czasie co 3 dni z boku na bok i polewając zbierającą się na dnie solanką. Upeklowaną szynkę osuszyć w przewiewie 3-4 godziny i wędzić zimnym dymem przez 6 dni. Szynkę taką można przechowywać w chłodnym pomieszczeniu przez 5-6 miesięcy. Szynkę przeznaczoną do ugotowania (wyrób krótkotrwały) należy wędzić dymem gorącym przez 3 godziny, a następnie gotować ok. 2.5 godziny, sprawdzając miękkość ostrym widelcem, po upływie 2 godzin od czasu gotowania. To oryginalny przepis, moje zmiany to płukanie w zimnej wodzie przez 2 godziny, no i parzenie według zaleceń (72 st. C w środku wędzonki). fot. 1. Po trzech tygodniach peklowania fot. 2. Już w siatkach. fot. 3. Uwędzone fot. 4. Prawie już zjedzone sorry zapomniałem o najważniejszym :blush: przepis pochodzi z: W. Poszepczyński, Domowe przetwory z mięsa. Wydawnictwo Naukowo-Techniczne Warszawa 1985 pozdrawiam Jałek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.