dar Posted March 10, 2009 Report Share Posted March 10, 2009 a moze tak Składniki: • 6 jaj • ½ szkl. sosu sojowego • 1 łyżka wódki wyborowej • ½ łyżeczki soli • 1 łyżeczka cukru • 1 łyżka oleju Sposób wykonania: Jajka gotować ok. 3 min po czym zalać świeżą zimną wodą i odstawić do ostygnięcia, wówczas ponownie zagotować i trzymać na ogniu kolejne 3 min. Następnie zalać zimną wodą i obrać ze skórki. W między czasie sos sojowy wymieszać z solą, cukrem, olejem oraz wódką i doprowadzić do zagotowania. Włożyć jajka do marynaty i odstawić na noc. Następnego dnia wędzić na ruszcie ok. 15-10 min. kiedyś moja mam takie jajka robiła ,były bardzo dobre Wędzone jajka wg Marka z Bielska Mój przepis jest podobny do tego co podał kol.Dar,z tą różnicą że gotowałem je raz, dodawane było pół szklanki wytrawnego czerwonego wina,zamiast wódki czystej finlandia żurawinowa,no i wędzenie 4 godz.,a nie 15 min podwędzanie. jak poleżały troche w lodówce są lepsze,takie twardsze,czuć zapach wędzenia i smak marynaty,jedyny minus to szare żółtka w środku. Zdjęcia: Marek z Bielska [ Komentarz dodany przez: BonAir: Wto Maj 05, 2009 12:46 pm ] Temat wydzielony z wątku: "Schinkenschpeck - przepis na rarytas: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=70992#70992 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarkof Posted May 3, 2009 Report Share Posted May 3, 2009 Robiłem takie na Święta przy wędzonkach i były super,tylko dłużej wędziłem niż w przepisie bo były blade.Polecam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekn Posted May 3, 2009 Report Share Posted May 3, 2009 Bardzo ciekawy przepis wart próby ,to jest coś nowego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zico Posted May 3, 2009 Report Share Posted May 3, 2009 a to czasem nie plagiat jest ? bo identyko nawet przecinki w tym samym miejscu jest tu http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/jajka,-sery/w%EAdzone-jajka-.html jeśli to czyjś przepis to warto podać źródło skąd pochodzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lech40i4 Posted May 3, 2009 Report Share Posted May 3, 2009 Jak wygląda takie uwędzone jajko w przekroju?Dar masz zdjęcie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarkof Posted May 3, 2009 Report Share Posted May 3, 2009 Wyląda normalnie tylko z wierzchu zmieniło kolor. Co do praw autorskich to nie wiem,ja tylko robiłem w podobny sposóbi polecam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lech40i4 Posted May 3, 2009 Report Share Posted May 3, 2009 OK.15go wędzę na imieniny pierworodnej, więc zrobię zgodnie z przepisem tylko uwędzę w pończosze bo nie mam kratki.Kontrefekt przekrojonego jajka opublikuję, wrażeniami smakowymi też się podzielę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted May 4, 2009 Report Share Posted May 4, 2009 Robiłem te jajka kilkakrotnie. Moim zdaniem kolor zewnętrzny bardziej uzależniony jest od marynaty, a nie wędzenia. Ładniejszy kolor uzyskałem stosując sos sojowy ciemny, jednak jego mocny aromat zbyt zdominował smak jajka. Lepsze w smaku były jajka przygotowane w zalewie z sosu sojowego jasnego, jednak nie były tak atrakcyjne z wyglądu. Jeśli chodzi o wędzenie, to moim zdaniem nadało tylko "okopcony" smak, no chyba że jest jakiś patent na to, aby idealnie wysuszyć powierzchnię jajka, żeby nic się do niej nie "lepiło" Na przekroju jajka u mnie wyglądały "normalnie", z minimalną, (ok.1mm.), ciemniejszą skórką. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarkof Posted May 4, 2009 Report Share Posted May 4, 2009 Jeśli chodzi o wędzenie, to moim zdaniem nadało tylko "okopcony" smak, no chyba że jest jakiś patent na to, aby idealnie wysuszyć powierzchnię jajka, żeby nic się do niej nie "lepiło" Moczyłem w sojowym ciemnym ale nie wyszły ciemne tylko jasne, nie wiem dlaczego może rodzaj jajek ? W marynacie trzymałem cały dzień, schły całą noc i ręczniki papierowe wymieniałem pod nimi, następnie dosuszanie już wędzarniku wraz z mięskiem i nie wiem czy całkowicie obeschły bo jak mięsko obeschło to wędziłem. A one sobie leżały chyba coś około 2 godzin, po wyjęciu były bardzo ciemne ale też się zmniejszyły, na smak jak dla mnie rewelacja. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted July 11, 2015 Report Share Posted July 11, 2015 (edited) Wedzone jajka. (z niemieckiego blogu). 4 jajka ugotowane na twardo, obrane ze skorupek.30 g maczki wedzarniczej (drobne wiorki).3 listki laurowe (najlepiej swieze). Jajka obrane i przestudzone, wedzimy w temp. 30-50 stopni przez 4 do 6 minut, do koloru slomkowego.Wedzic mozna przy takiej ilosci jajek np. w metalowej puszce albo nawet w mitycznym kartonie.. Podobno rarytas, co sprawdze w przyszlym tygodniu.. (sopoty sie pekluja). Moze ktos mnie wyprzedzi.. Edited July 11, 2015 by Gregtom Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qba-69 Posted September 25, 2016 Report Share Posted September 25, 2016 Odświeżę temat, gdyż też wędziłem jajka Podzielę się z Wami moim sposobem. Po ugotowaniu i obraniu ze skorupek wrzucam na noc do solanki, 75 gramów soli na litr wody. Po 12 godzinach układam na kratki i wędzę w temperaturze około 50oC do uzyskania odpowiedniego koloru. Idealna przekąska dla gości, zaskoczonych niejednokrotnie zapachem i smakiem tak przygotowanych jajek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK MACIEK Posted September 25, 2016 Report Share Posted September 25, 2016 Gotuję jajka w słonej wodzie, obieram i wędzę w tem. ok 20 st przez 2 do 3 godzin, podnoszę tem do ok 40 st na następne 3 godziny. Wczoraj zaniosłem do znajomych, jako pierwsze zostały zjedzone. Trochę przesadziłem pod koniec z tem, podniosłem do 60 st, jajka miały iekny kolor, zmniejszyły się i powstała jakby skórka z białka o smaku wędliny. Tak podsumowała je jedna z biesiadniczek.Wędzenie od razu w wysokiej temperaturze może powodować pękanie jajek,kilka razy tak miałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted October 7, 2016 Report Share Posted October 7, 2016 Wytłumaczcie mi proszę po co ugotowane jajko wedzić na gorąco ? Nie mają konsystencji gumowatej ? Na zimno rozumiem , w sosach rozumiem, w winie ,wódce ok ale w 50-60 st ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qba-69 Posted October 7, 2016 Report Share Posted October 7, 2016 Muski, wędzę je przy okazji, więc temperatura taka a nie inna Jajka wyglądają i smakują bardzo dobrze, więc po co kombinować Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts