Jump to content

Jajka wędzone

dar

Recommended Posts

a moze tak

Składniki:

• 6 jaj

• ½ szkl. sosu sojowego

• 1 łyżka wódki wyborowej

• ½ łyżeczki soli

• 1 łyżeczka cukru

• 1 łyżka oleju

Sposób wykonania:

Jajka gotować ok. 3 min po czym zalać świeżą zimną wodą i odstawić do ostygnięcia, wówczas ponownie zagotować i trzymać na ogniu kolejne 3 min.

Następnie zalać zimną wodą i obrać ze skórki.

W między czasie sos sojowy wymieszać z solą, cukrem, olejem oraz wódką i doprowadzić do zagotowania.

Włożyć jajka do marynaty i odstawić na noc.

Następnego dnia wędzić na ruszcie ok. 15-10 min.

kiedyś moja mam takie jajka robiła ,były bardzo dobre

Wędzone jajka wg Marka z Bielska

Mój przepis jest podobny do tego co podał kol.Dar,z tą różnicą że gotowałem je raz,

dodawane było pół szklanki wytrawnego czerwonego wina,zamiast wódki czystej

finlandia żurawinowa,no i wędzenie 4 godz.,a nie 15 min podwędzanie.

jak poleżały troche w lodówce są lepsze,takie twardsze,czuć zapach wędzenia

i smak marynaty,jedyny minus to szare żółtka w środku.

Zdjęcia: Marek z Bielska

[ Komentarz dodany przez: BonAir: Wto Maj 05, 2009 12:46 pm ]

Temat wydzielony z wątku: "Schinkenschpeck - przepis na rarytas:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=70992#70992

• 1 month later...

Robiłem te jajka kilkakrotnie. Moim zdaniem kolor zewnętrzny bardziej uzależniony jest od marynaty, a nie wędzenia. Ładniejszy kolor uzyskałem stosując sos sojowy ciemny, jednak jego mocny aromat zbyt zdominował smak jajka. Lepsze w smaku były jajka przygotowane w zalewie z sosu sojowego jasnego, jednak nie były tak atrakcyjne z wyglądu.

Jeśli chodzi o wędzenie, to moim zdaniem nadało tylko "okopcony" smak, no chyba że jest jakiś patent na to, aby idealnie wysuszyć powierzchnię jajka, żeby nic się do niej nie "lepiło"

Na przekroju jajka u mnie wyglądały "normalnie", z minimalną, (ok.1mm.), ciemniejszą skórką.

Jeśli chodzi o wędzenie, to moim zdaniem nadało tylko "okopcony" smak, no chyba że jest jakiś patent na to, aby idealnie wysuszyć powierzchnię jajka, żeby nic się do niej nie "lepiło"

Moczyłem w sojowym ciemnym ale nie wyszły ciemne tylko jasne, nie wiem dlaczego

może rodzaj jajek ?

W marynacie trzymałem cały dzień, schły całą noc i ręczniki papierowe wymieniałem pod nimi, następnie dosuszanie już wędzarniku wraz z mięskiem i nie wiem czy całkowicie

obeschły bo jak mięsko obeschło to wędziłem.

A one sobie leżały chyba coś około 2 godzin, po wyjęciu były bardzo ciemne ale też się zmniejszyły, na smak jak dla mnie rewelacja.

Pozdrawiam

• 6 years later...

Wedzone jajka. (z niemieckiego blogu).

4 jajka ugotowane na twardo, obrane ze skorupek.

30 g maczki wedzarniczej (drobne wiorki).

3 listki laurowe (najlepiej swieze).

Jajka obrane i przestudzone, wedzimy w temp. 30-50 stopni przez 4 do 6 minut, do koloru slomkowego.

Wedzic mozna przy takiej ilosci jajek np. w metalowej puszce albo nawet w mitycznym kartonie..

Podobno rarytas, co sprawdze w przyszlym tygodniu.. (sopoty sie pekluja).

Moze ktos mnie wyprzedzi..  ;)

Edited by Gregtom

• 1 year later...

Odświeżę temat, gdyż też wędziłem jajka :) Podzielę się z Wami moim sposobem. Po ugotowaniu i obraniu ze skorupek wrzucam na noc do solanki, 75 gramów soli na litr wody. Po 12 godzinach układam na kratki i wędzę w temperaturze około 50oC do uzyskania odpowiedniego koloru. Idealna przekąska dla gości, zaskoczonych niejednokrotnie zapachem i smakiem tak przygotowanych jajek  :)

post-73631-0-24347400-1473624106.jpgpost-73631-0-82225300-1458556243.jpgpost-73631-0-31924300-1458945276.jpg

Gotuję jajka w słonej wodzie, obieram i wędzę w tem. ok 20 st przez 2 do 3 godzin, podnoszę tem do ok 40 st na następne 3 godziny. Wczoraj zaniosłem do znajomych, jako pierwsze zostały zjedzone. Trochę przesadziłem pod koniec z tem, podniosłem do 60 st, jajka miały iekny kolor, zmniejszyły się i powstała jakby skórka z białka o smaku wędliny. Tak podsumowała je jedna z biesiadniczek.

Wędzenie od razu w wysokiej temperaturze może powodować pękanie jajek,kilka razy tak miałem.

• 2 weeks later...