Misiol69 Posted June 24, 2006 Report Share Posted June 24, 2006 CzujDym!! Możecie rozwiązać mój dylemat :???: ......Do tej pory parzyłem wędzonki bezpośrednio w wodzie w temp 80-85 st C i wierzchnia ich warstwa wychodziła lekko suchawa :sad: (a wewnątrz :lol: pychota),mój ojciec stwierdził ostatnio że moja babcia parzyła wędzonki w ten sposób ,że mniejszy garnek wstawiała do gara z gotującą sie wodą.Wędzonki owiniete były w płocienną szmatkę.Pomóżcie bo akurat pekluje 5 kg karkówki i musze dorównać babci :lol: :lol: a nie słuchać ,że babci były b. soczysteP.S.Długość i temp. wędzenia stosuje dla baleronu.....temp i długość parzenia też...uzywam tylko siatki do szynek(nie wiem gdzie kupić osłonke :???: ) więc cała wina leży chyba w sposobie parzenia :question: .Pomożecie :question: :question: :grin: :grin: :grin: [/i][/b] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted June 25, 2006 Report Share Posted June 25, 2006 Osłonki kupisz u naszego kolegi Miro jelita, osłonki,przyprawy,dodatki funkcjonalne, drobny sprzęt masarski kmiro69@poczta.onet.pl strona internetowa http://republika.pl/kmiro69 GG 5688387/ wieczorem/ Jeśli chodzi o suchą powierzchnię wędzonek parzonych to wydaje mi się, że może to być spowodowane: zbyt wysoką temp. wędzenia gdzie powiechnia miesa jest już upieczona(sparzona)w wędzarni i jeszcze później dochodzi parzenie w wodzie lub zbyt długim wstępnym gotowaniem a później parzeniem w zbyt wysokiej temp. Moja propozycja to bezpośrednio po uwędzeniu wkładasz baleron do gotujacej sie wody i trzymasz tak przez 2-3min, a następnie parzysz w temp. około 75-80C do osiągniecia wewnątrz batonu 68-70C Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robert412 Posted June 25, 2006 Report Share Posted June 25, 2006 Misiol69, jerzeli parzesz jakie kolwiek mięso po wędzeniu musisz zwrucic uwage na 2 rzeczy 1. 1 kg mięsa parzymy około 50-60 min. 2. postaraj sie obnirzyc tęperature wędzenia, opisu wynika że jest zbyt wysoka. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts