Jump to content

Parzenie baleronu wędzonego


Misiol69

Recommended Posts

CzujDym!!

 

Możecie rozwiązać mój dylemat :???: ......

Do tej pory parzyłem wędzonki bezpośrednio w wodzie w temp 80-85 st C i wierzchnia ich warstwa wychodziła lekko suchawa :sad: (a wewnątrz :lol: pychota),mój ojciec stwierdził ostatnio że moja babcia parzyła wędzonki w ten sposób ,że mniejszy garnek wstawiała do gara z gotującą sie wodą.Wędzonki owiniete były w płocienną szmatkę.

Pomóżcie bo akurat pekluje 5 kg karkówki i musze dorównać babci :lol:

:lol: a nie słuchać ,że babci były b. soczyste

P.S.Długość i temp. wędzenia stosuje dla baleronu.....temp i długość parzenia też...uzywam tylko siatki do szynek(nie wiem gdzie kupić osłonke :???: ) więc cała wina leży chyba w sposobie parzenia :question: .

Pomożecie :question: :question: :grin: :grin: :grin: [/i][/b]

Link to comment
Share on other sites

Osłonki kupisz u naszego kolegi Miro jelita, osłonki,przyprawy,dodatki funkcjonalne, drobny sprzęt masarski kmiro69@poczta.onet.pl strona internetowa http://republika.pl/kmiro69

GG 5688387/ wieczorem/

Jeśli chodzi o suchą powierzchnię wędzonek parzonych to wydaje mi się, że może to być spowodowane: zbyt wysoką temp. wędzenia gdzie powiechnia miesa jest już upieczona(sparzona)w wędzarni i jeszcze później dochodzi parzenie w wodzie lub zbyt długim wstępnym gotowaniem a później parzeniem w zbyt wysokiej temp.

Moja propozycja to bezpośrednio po uwędzeniu wkładasz baleron do gotujacej sie wody i trzymasz tak przez 2-3min, a następnie parzysz w temp. około 75-80C do osiągniecia wewnątrz batonu 68-70C

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...