kaszubka33 Posted April 17, 2009 Report Share Posted April 17, 2009 Kiełbasa z gęsich pałek i piersi. Siedzę w domu i wertuję stare książki kucharskie i znalazłam przepis na kiełbasę z gęsi. Sezon na ten drób to raczej w listopadzie ( na Marcina), ale może ktoś skorzysta. Książka jest z 1939 roku , a autorką książki jest Marja Śleżańska. Przepisuje tak jak jest w książce. " Odarte gęsie pałki pokrajać i wyżyłować i następnie usiekać jak najdrobniej, do tego dodać taką samą ilość siekanej wołowiny , również tyle siekanej wieprzowiny i drobno krajanej słoniny, w końcu wsypać cokolwiek angielskiego korzenia , soli, na koniec noża saletry i umieszawszy razem pozostawić tak do drugiego dnia . Na drugi dzień nadziać tem mięsem zwykły flak kiełbasiany i wędzić przez kilka dni. Można też robić kiełbasy z samych gęsich piersi i pałek. Otrzeć ze skór pałki i piersi , wyżyłować , usiekać , dodać usiekanego tłuszczu z pod skór gęsich, kilka ziaren angielskiego pieprzu , cokolwiek saletry,soli , umieszać wszystko razem , nadziać flak kiełbasiany i owędzić. Kiełbasy takie jedzą się na surowo." Może ktoś się skusi na zrobienie takiej kiełbasy. p.s. Marja - oryginalna pisowania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekn Posted April 17, 2009 Report Share Posted April 17, 2009 Ciekawy przepis,jadłem coś podobnego tylko zamiast mięsa z gęsi było mięso z kaczki .Mięso było mielone nie krojone. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tim Posted January 1, 2010 Report Share Posted January 1, 2010 Mam zamiar popełnić jakąś kiełbaskę z mięsa gęsiego, poczytałem ten temat https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3010 ,i tak się zastanawiam czy nie zna ktoś z koleżanek i kolegów jeszcze jakiegoś przepisu. Mam na stanie 2 gąski, które mam zamiar przerobić na kiełbasę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted January 1, 2010 Report Share Posted January 1, 2010 czy nie zna ktoś z koleżanek i kolegów jeszcze jakiegoś przepisu. http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=36 Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tim Posted January 1, 2010 Report Share Posted January 1, 2010 Dzięki andrzej k,ale ten przepis jest podobny do tego co podaje kaszubka33 wyżej . W necie znalazłem wzmiankę o "Kiełbasie wędzonej z gęsi",która to kiełbaska zdobyła nawet kilka nagród i zastanawiam sie czy przypadkiem nie wiecie jak się ją wykonuje Podaję namiary http://wrota.warmia.mazury.pl/content/view/930/436/ i tam w galerii zdjęć jest na 11 fotce licząc poziomo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted January 1, 2010 Report Share Posted January 1, 2010 ale ten przepis jest podobny do tego co podaje kaszubka33 wyżej Jeżeli chcesz dwie gęsi przeznaczyć na kiełbaskę to już jest coś . Zrób w/g przepisów które Tobie w miarę odpowiadają i zgodnie z nimi . Na przyszłość będziesz już wiedział co ewentualnie dodać lub ująć . Do dzieła i oczywiście jak masz możliwości takie , to pochwal się na forum . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted January 1, 2010 Report Share Posted January 1, 2010 czy nie zna ktoś z koleżanek i kolegów jeszcze jakiegoś przepisu.http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=36 . Czy to dobry pomysł ,żeby tą kiełbasę spożywać na surowo?. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tim Posted January 1, 2010 Report Share Posted January 1, 2010 Dzięki koledzy za namiary, znalazłem jeszcze jeden przepis "żydowski" i postaram się dobrać jak najlepszy.Pochwale się wyrobami (niech zrobi się cieplej to znów pożyczę wędzarnię od sąsiada i wtedy pokażę efekty jakie by nie były),a tak nawiasem to gąsek mam od groma bo mam stado zarodowe(reprodukcyjne) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szuirad Posted January 1, 2010 Report Share Posted January 1, 2010 A czy nie lepiej zrobić z tej gaski :lol: pieczeń? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tim Posted January 1, 2010 Report Share Posted January 1, 2010 Mam zamiar coś poeksperymentować bo gąska pieczona już sie trochę przejadła :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szuirad Posted January 1, 2010 Report Share Posted January 1, 2010 tim, czy Ty przypadkiem nie masz fermy z gęśmi :grin: . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alehar Posted January 1, 2010 Report Share Posted January 1, 2010 Przepis pochodzi z ksiazki Domowe Wyroby Mięsne - T. Kłossowski, wyd. V, 1975 r. Str. 103. Kiełbasa z mięsa gęsiego -75 dkg miesa gesiego -1,5 kg wieprzowiny od karku, -75 dkg wołowiny, -25 dkg surowego tłuszczu gęsiego, -pieprz, ziele ang., majeranek, kolendra, szczypta saletry (tak napisane), -jelita cienkie wieprzowe. Mieso pokrajać w drobna kostkę, tłuszcz przepuścić przez maszynkę do mięsa, posolić, dodać drobno utłuczone korzenie i saletrę. Mieso włożyć do garnka, wyrobić, przycisnąć, obciążyć kamieniem i zostawić na 3 dni w chłodnym miejscu. Następnie napełnić bardzo szczelnie jelita i wędzić w zimnym dymie przez 8-9 dni. Kiełbasy takie można przechowywać w odpowiednich warunkach nie dłużej niż 2 miesiące. Nastepny przepis pochodzi z ksiązki Domowy Wyrób Wedlin - Wędliny, E. Trojan, J. Piotrowski, str. 315. Kiełbasa drobiowa z gęsi mięso z gęsi - 3 kg, wieprzowina I (chuda szynka) - 1 kg, wieprzowina II (tłusta, okrawki z łopatki), sól kuchenna - 0,1 kg, saletra - 0,005 kg cukier - 0,001 kg pieprz - 0,007 kg kolendra - 0,002 kg majeranek - 0,003 kg woda - 0,2 L jelita wieprzowe o kalibrze 30 - 33 mm, przędza. Mięso wiep. pokroić na 3 cm kawałki i ułożyć w naczyniu... (osobno mieso chude i tłuste). Odmierzyc 0,04 kg soli i 0,002 kg saletry i zasypać obie klasy miesa. Bardzo dokładnie wymieszać. Przykryc naczynie i odstawić w miejsce o temp. 4-6 st. C na około 7 dni. Codziennie przekładac. Mieso z gesi przepuścic przez maszynke z siatką o średnicy oczek 20 mm i posypać reszta soli i saletry. Wymieszać i odstawic w chłodne miejsce o temp. 4-6 st. C na około 48 h. Zapeklowana chudą wieprzowinę i mięso z gesi przepuścic przez maszynke z siatką o średnicy oczek 8 mm, tłustą wiep. - przez siatkę 2 mm.Nastepnie wymieszać mięso z tłuszczem, dodając zmielone przyprawy. Wyrabiac masę tak długo, aż nabierze kleistości. Napełnić ścisle jelita wieprzowe, formujac kiełbasy o dług. 25 cm. Gotowe wyroby nakłuc w kilku miejscach igłą, aby usunąć ze srodka powietrze. Rozwiesic w chłodnym miejscu na 24 h. Wedzić gorącym dymiem (70-85 st. C) przez mniej wiecej 1,5 h do barwy jasnobrazowej. Parzyć w temp. 85 st. C przez mniej więcej 1 h do osiągniecia temp. wewnątrz batonu 69 st. C. Wystudzić do temp. ok. 15 st. C. Uffff.... nie robiłem tego typu kiełbas...i nie wypowiem się co do ich walorów... Na mojej stronie (dział Porady) jest fajny przelicznik do wiekszośc wielkości uzywanych na codzień - w kuchni też Tutaj macie zrzucik tego programu. http://www.alehar.aplus.pl/images/TATA/Przelicznik.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted January 1, 2010 Report Share Posted January 1, 2010 Przepis pochodzi z ksiazki Domowe Wyroby Mięsne Ten przepis jest na stronie głównej , jeżeli się nie mylę . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alehar Posted January 1, 2010 Report Share Posted January 1, 2010 Przepis pochodzi z ksiazki Domowe Wyroby Mięsne Ten przepis jest na stronie głównej , jeżeli się nie mylę . Moze i jest - ja jak widzisz tego nie sprawdzałem - ktoś potrzebował - to złapałem książkę i przepisałem wstawiajac na Forum... Oczywiscie mozesz podać link... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted January 1, 2010 Report Share Posted January 1, 2010 Zastanawiam się co Ty kombinujesz z tą gesiną , Gęś według mnie to najlepsza jest na rosół na niedzielne obiadki. Rosół z ziemniakami to pycha, drugie danie to mięsko też pycha. Najsmaczniejsze kiełbasy to te prawdziwe na bazie mięsa wieprzowego. Kiełbasy z dodatkiem mięsa wołowego i innych to według mnie namiastka kiełbas. Robię dla siebie kiełbasy tylko z mięsa wieprzowego i te są najlepsze. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ujastek Posted January 2, 2010 Report Share Posted January 2, 2010 Robię dla siebie kiełbasy tylko z mięsa wieprzowego i te są najlepsze. Pozdrawiam a parówki dla wnuków też? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted January 2, 2010 Report Share Posted January 2, 2010 Raz tylko dodałem mięso z pręgi wołowej a więc woł kl II i to w nie wielkiej ilości i to ochoczo opisałem. Robiłem na święta czysto wp. i są delikatniejsze. Gęś ma ciemne mięso i jako dodatek do farszu jako masy wiążącej owszem może posłużyć . Ujastek zapraszam na parówki i rosół z gęsiny. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tim Posted January 2, 2010 Report Share Posted January 2, 2010 tim, czy Ty przypadkiem nie masz fermy z gęśmitak mam Reprodukcyjną Fermę Gęsi Zastanawiam się co Ty kombinujesz z tą gęsinąGąskę już jadłem prawie w każdej postaci przeważnie pieczone i nadziewane.Z piersi robiłem rolady a z udek "świeżonkę" ,a rosołek na skrzydełkach bądź też bigosik ... i dlatego mam zamiar użyć mięsa gęsiego do wyrobu kiełbasy. Z początku myślałem o wsadzie całkowitym gęsiny, a obecnie o udziale częściowym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zemat Posted January 3, 2010 Report Share Posted January 3, 2010 wolę indyka, jest poprostu chudszy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted January 3, 2010 Report Share Posted January 3, 2010 wolę indyka, jest poprostu chudszy Szybko skojarzyłem to z Twoją przypadłością zdrowotną . Wybieraj jednak gęś , zamiast do apteki po leki to lepiej po tłuszcz i wątrobę z gęsi . :smile: Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zemat Posted January 4, 2010 Report Share Posted January 4, 2010 mylisz się kiedyś zamiast wołowiny dałem gęś i sugerowałem się że to mięso podobne do indyka.kiełbaska wyszła tłuściejsza Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted January 4, 2010 Report Share Posted January 4, 2010 mylisz się Odniosłem się do Twojej przypadłości zdrowotnej o której zresztą sam pisałeś w innym temacie a nie do wyrobu kiełbasy z gęsi . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zemat Posted January 4, 2010 Report Share Posted January 4, 2010 ok, rozumiemWracając do tematu, gęś jak i kaczka jest tłustym mięsem gdzie podczas obróbki termicznej trzeba bardzo uważać, aby nie wytopił się tłuszcz w strukturze na przekroju kiełbasy (no chyba że tylko ja mi tak się przydarzyło ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaszubka33 Posted January 4, 2010 Author Report Share Posted January 4, 2010 CYTAT: Jednak popularność gęsiny w Polsce stopniowo rośnie. - Mięso z gęsi jest wyjątkowo zdrowe, gdyż posiada bardzo dużo białka, żelaza, a także witamin z grup A, B i E, a do tego zawiera jedynie do 5 proc. tłuszczu! To naprawdę bardzo mało, biorąc pod uwagę choćby to, że np. wieprzowina zawiera go blisko 30 proc. - mówi Adam Sojka, prezes Roldrob. - Gęś owsiana produkowana przez nasz zakład została nagrodzona godłem "Teraz Polska'" - dodaje. http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wiadomosci/roldrob-zwiekszyl-sprzedaz-gesi-owsianej-o-ok-30-proc,25245.html Był artykuł też o tym iż mięso z gęsi jest tak samo dietetyczne jak z królika. Tim jeśli masz tak łatwy dostęp do mięsa z gęsi zrób kiełbaskę i podziel się wrażeniami smakowymi. Życzę powodzenia , uważam że produkt będzie bardzo udany. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zemat Posted January 4, 2010 Report Share Posted January 4, 2010 CYTAT: Jednak popularność gęsiny w Polsce stopniowo rośnie.Wiesz, ja coś nie wierzę w ten optymistyczny artykuł w którym ujawniona jest sytuacja jednostki, statystyka mówi co innego. Spożycie mięsa gęsiego jest na jednakowym poziomie jak i cena niewiele się waha Nie zaprzeczam o wartościach odżywczych jak i sensorycznych, ale masz mózg nas oszukuje. Słowo "Kiełbasa z gęsi" pobudza nasze receptory smaku i sprawia że na samą myśl czujemy oryginalność a co z tym niesie niespotykany smak. To może sprawiać tz. popularność. Pamiętam jak mówiono o wielkich wartościach wołowiny, drobiu a nawet teraz słyszałem o potędze wieprzowiny jako zdrowa żywność. Myślę że to zależy od trendu Ostatnio kupiłem kiełbasę z cielęciną, bardzo się ubawiłem, cielęciny ani widu, ani smaku, ale mam kiełbasę z cielęciną za 28 zł Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts