Jump to content

mieszanie farszu

jacstan

Recommended Posts

Witam

Powiedzcie jak oceniacie czy farsz jest odpowiednio wymieszany. Ma on się ładnie odklejać od ręki czy raczej trzymać na otwartej dłoni????, bo słyszałem różne wersje i nie wiem jak to jest do końca???? Z góry dzięki:)

Trzymać się jak najmocniej otwartej dłoni.

Pozdrawiam :wink:

P.S. Też słyszałem, że jak farsz odchodzi od skóry ręki i "nie trzeba jej póżniej zbytnio myć" .Naprościej, że odchodzi tak od ręki jak ciasto drożdżowe i ręce są "czyste" to znaczy, że farsz jest dobrze wyrobiony.Ja osobiście nigdy nie doszedłem do takiego stanu.

Gonzo, pewnie masz zbyt spracowane ręce. :wink:

Mieszaniu farszu powinno się poświęcić tyle czasu, ile poświęca się młodej małżonce w noc poślubną. To stwierdzenie starego, znajomego masarza, które się sprawdza. :grin:

Mieszaniu farszu powinno się poświęcić tyle czasu, ile poświęca się młodej małżonce w noc poślubną.

"To se ne wraci" :blush: , zresztą teraz jest mieszałka :cool:

Na razie przyjąłem zasadę peklowania 48-72 h (gdzieś kiedyś już o tym pisałem), to mięsko po tak dlugim peklowaniu już samo w sobie jest kleiste i potem wystarczy mieszanie adekwatnie do latek :grin: :lol:

Guest Wiesław

Mieszaniu farszu powinno się poświęcić tyle czasu, ile poświęca się młodej małżonce w noc poślubną

teraz już wiem dlaczego nie wychodzi mi ręczne mieszanie farszu, ech błędy młodości, a mogło być lepiej :lol:

Guest pedro

Witam

Powiedzcie jak oceniacie czy farsz jest odpowiednio wymieszany.

Jak pojawią się tzw. "anielskie włosy" to farsz powiniem być dobry. Wymieszanie 10 kg farszu zajmuje mi zwykle ok. 15-20 min. Z reguły pojawia się wtedy na czole obfita rosa :grin: .

:wink: wyrabiane po mieleniu i nastepne po dodawaniu wody + przyprawy ok 10 min

Jestem trochę pod wrażeniem. Na pewno tak idzie wyrobić farsz :question: :question: :question: W tak krótkim czasie :question:

Można w tak krótkim czasie wyrobić farsz ale według mnie te 10 min. nie przekłada się na dobre rozprowadzenie wszystkich przypraw równomiernie w farszu. I potem jak się je kiełbaskę to się ma wrażenie, że są odcinki inaczej przyprawione ( zwłaszcza czosnek lub pieprz)

Juz wyjasniam Gonzo jeszcze nigdy nie dodawalem wolowiny czy golonki (klej) do kielbasy a kielbasy sa zawsze bardzo dobre i dobrze wyrobione w karzdym kawalku i nigdy niemialem problemu wiec troche mnie to dziwi ?

Niejestem tutaj zbyt dlugo ale czytam, czytam i probuje wlasnych sil i co do kielbas a robie czesto jeszcze nigdy ze tak powiem mi niewyszla a to wielka zasluga tego forum gdzie sa rozne receptury ale zasady jedne .

Ostatnia kielbasa jaka robilem na szybko to to co wyzej na zdjieciach

karczek (karkowka ) ok. 1,5 kg

lopatka 1,3 kg

boczek 0,7 kg

peklosol 18g/ kg ja daje tylko 10 % peklosoli jak kto woli

Mieso kroimy na kawalki jakie wyjda takie beda i klasyfikujemy

solimy czy peklujemy a po 12 godzinach mielenie na siatce

mieso klasy I 8mm a boczek i reszta 2 x 8 mm wszystko osobno mielone .

Teraz mozemy wszystko dobrze wymieszac i odstawic do lodowki na nastepne 12 godzin .

Przyprawy i czosnek mieszam zawsze z woda w tym przypadku woda byla uzyta w ilosci 0,2 l i dolewajac stopniowo i wyrabiajac nietrwa to to dluzej jak te 10 minut jak mieso jest dobrze wyrobione .

Tak sobie mysle ze kielbasy drobniej mielone nie potrzebuja dlugiego czasu wyrabiania a co innego grubo mielone no i jak kto wyrabia farsz ?

Kielbaski cienkie w oslonkach 18-20 wedzenie okolo 1,5 godziny nastepnie parzone okolo 12 minut .

dla dzieci rarytas i....nie tylko a ten sam farsz a smakuje inaczej

Pozdrawiam

• 2 months later...
Guest Anonymous

Podlacze sie pod temat mieszania farszu .

Jako ze lato nastalo i temperatury wysokie ,wiec farsz przed mieszaniem bardzo dobrze schladzam i teraz pytanko . Czy mozna mieszac farsz w dosc grubych gumowych czystych rekawicach , bo jak mieszam golymi rekoma to po 15 min rece prawie mam odmrozone

Kup sobie mieszarke i po kłopocie.

I tu się mylisz kolego.Ja mam mieszarkę 22kg, ale jak robię do 5-8kg mieszam ręcznie bo mieszarka jest za duża.Do takiej ilości farszu potrzebna jest mieszarka ta mniejsza do 9kg.

Gonzo mała mieszarka na małą produkcje,duża mieszarka na dużą produkcje i po kłopocie.

No widzisz jakie to proste :cool: Tylko wytłumacz jeszcze Luizie, po co następny grat (jak to Ona mówi na wszystkie moje sprzęta, no może nie na wszystkie :grin: ) w domu.

Guest Anonymous
No znam ten bol , 2 maszynki , nadziewarka , oprzet , i moja luba zastanawia sie kiedy mieszkanie zamienie w masarnie (albo tesciowa na pralke :lol: ), a tak powaznie to jednorazowo robie 3-4 kg wedlin wiec sam niewiem czy kupowanie i skladowanie mieszalki to dobry pomysl . Rekawiczki malo miejsca zajmuja a i raczki w masowaniu sie wyrabia.