Waldek Posted May 12, 2009 Report Share Posted May 12, 2009 W latach 80-tych odbywałem zasadniczą służbę wojskową.Pamiętam wtedy,że rzadko dostawalismy jako prowiant,pewną konserwę.Potocznie mówiono na nią "konserwa ogólnowojskowa".W niedużej żółtawej puszce,wysokiej i wąskiej(chyba ok.300g).Mięso było bardzo smaczne,delikatne,koloru pomarańczowego.U góry odrobinka tłuszczu,na dnie troszkę galaretki.Klasyczna dobra konserwa z samego mięsa.Etykiety niestety nie widzialem.Poniewaz jak to wtedy w wojsku,nie było jej,bo pewnie była tajna.Może ktos z Was ją pamieta,ma przepis na nią.Próbowałem ja podrobić,ale nie moge w 100% tego osiagnąc.Podobny wyrób uzyskiwałem robiac ją z młodej wołowiny,badź jak kto woli,starszej cieleciny,przyprawiajac tylko solą i mieloną słodką papryką.Wszelkie mieszanki z wieprzowiną nie dają porządanych rezultatów.Z tego co pamietam w tamtej oryginalnej konserwie,ta odrobina tłuszczu konsystencją raczej przypominała tłuszcz wieprzowy(smarowny) z calą pewnoscią nie wołowy,ale smak był raczej zbliżony do wolowiny.Kolor miała pomarańczowy,nie rózowy,jak w większości konserw. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papla Posted May 12, 2009 Report Share Posted May 12, 2009 spróbuj tu: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2894 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
helixwroclaw2005 Posted May 12, 2009 Report Share Posted May 12, 2009 Waldek ta nieduża, wysoka konserwa to "gulasz wieprzowy 400gr" najbardziej ceniony rarytas wśród konserw. Tak się składa, że o tym co MON miał na zapasach wiem wszystko :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
salvado Posted May 12, 2009 Report Share Posted May 12, 2009 helixwroclaw2005, a można ją kupić w cywilu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
helixwroclaw2005 Posted May 12, 2009 Report Share Posted May 12, 2009 salvado niestety nie. Ta konserwa i wiele innych to już niestety tylko historia :sad: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Waldek Posted May 12, 2009 Author Report Share Posted May 12, 2009 helixwrocław2005 a czy może wiesz jak ją robiono? chociaż składniki,jestem dociekliwy i na pewno podrobię.Chociaż powiem Ci szczerze,że ten smak mi podchodził młodziutką wołowinką. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bastisz Posted May 12, 2009 Report Share Posted May 12, 2009 Jeszcze dzisiaj pamiętam smak słoniny konserwowej w puszkach na Oksywiu i szum morza a był to 1972 rok " historia" :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
helixwroclaw2005 Posted May 12, 2009 Report Share Posted May 12, 2009 Waldek wszystkie konserwy wojskowe produkowane są wg norm PNV (obronnych) zobaczę czy jeszcze mogę zdobyć recepturę. bastisz ta słonina to już też historia. Produkowane są obecnie: gulasz wieprzowy 850g, wołowy 870g, konserwy 200g: salceson saperski, gatunkowa, tyrolska a chleb produkowany jest w podwójnej folii do gotowania i mięciutkie suchary pszenne, pieczywo chrupkie granex Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paolodoro Posted May 12, 2009 Report Share Posted May 12, 2009 witam ,witam ,ponieważ smak tej słoninki wojskowej od dawna za mną chodził ,postanowiłem niby takową zakupić na allegro ,po pierwsze znalazłem smakowe tzn czosnkowa i paprykowa ,krótko - prawie jak wojskowa ,jak się doda do tego słoik ogórków kiszonych swoiskich to .........niezła bomba kaloryczna ,ale wiadomo prawie robi ........czasami dużą różnicę ,to już wolę swój wyrób ,przy następnym razie podam przepis ,pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Waldek Posted May 12, 2009 Author Report Share Posted May 12, 2009 helixwroclaw2005 gdybyś zdobył recepturę tej pomarańczowej konserwy to by było wspaniale.Pamietam w tamtych czasach smakowała każdemu.Dawali tez inne,zwykłe różowe konserwy.Smakowały jak popularna wówczas mielonka.Chociaz teraz i o to trudno.Niektore firmy takie jak np. "Skiba"produkują blok o nazwie "smaczek konserwowy"...paolodoro racja teraz robią smakowe słoniny,a przecież ta konserwowa słonina wojskowa,poza peklosolą nie miała żadnych przypraw smakowych.Lubiłem ją rozsmarowywać na chlebie.W ogóle wydaje mi się ze wtedy mało używano przypraw. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
biascun Posted February 23, 2010 Report Share Posted February 23, 2010 AMW sprzedaje na przetargach konserwy;http://www.amw.com.pl/rsm_tenders_info.php?tender_info=561Chciałbym sprawdzić czy to ten sam smak co w wojsku na poligonie, ale przecież nie kupię 375 sztuk. Gdzie można kupić chociaż jedną, max kilka? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted February 23, 2010 Report Share Posted February 23, 2010 biascun, Przelicz ceny tych ofert. To jest ból głowy za żywność, której kończy się okres ważności. Całość i tak już posiada kilka lat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
biascun Posted February 23, 2010 Report Share Posted February 23, 2010 Andyandy Robię konserwy w słoikach(0,25 - 0,5l) wg przepisów ze strony. I chciałbym chociaż jedną taką spróbować i porównać ze swoimi. A poza tym będąc prawie 30 lat po wojsku ciekaw jestem czy nadal mają ten niesamowicie smaczny smak(najlepszy na poligonie). Cena przy jednej sztuce jest jaka jest, pewnie drożej byłaby przesyłka. Nawet z kilkoma sztukami poradzę sobie ze spożyciem przed upływem terminu przydatności :tongue: . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekB Posted February 23, 2010 Report Share Posted February 23, 2010 Nie taki ból głowy chyba.Nie wiem czy dobrze liczę. Pozycja 28.93,60:18,72= 5 (kartonów) 18,72:0,78=24 (konserwy w kartonie)375 zł : 5 (ilość kartonów) = 75 zł (za karton)75:24=3,125 (za 1 puszkę)3,125x7%=3,34 (brutto) Bo chyba nie 15 z ogonkiem netto za puszkę.Tak myślę może Maxell wziąłby udział w licytacji i rozprowadzilibyśmy to między siebie.Zapisuję się jako pierwszy na kilka puszek.Oczywiście jeśli moje wyliczenia są dobre.Proszę mnie poprawić jeśli nie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted February 23, 2010 Report Share Posted February 23, 2010 Tak myślę może Maxell wziąłby udział w licytacji i rozprowadzilibyśmy to między siebie Podejrzewam, że tam będzie jedna wielka przewała. Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tabasco Posted March 16, 2010 Report Share Posted March 16, 2010 Na Allegro sprzedają http://www.allegro.pl/item954331884_konserwa_wojskowa_gulasz_wolowy_podsm_malpa.html http://www.allegro.pl/item959762838_konserwa_wojskowa_slonina_wojskowa_malpa.html Widział to coś ktoś ? Trochę mnie to ciekawi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kempes Posted March 16, 2010 Report Share Posted March 16, 2010 Tabasco, forum widziało ofertę wyprzedaży przetargowej w AMW i widać nieźle idzie sprzedaż :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted March 16, 2010 Report Share Posted March 16, 2010 widać nieźle idzie sprzedaż :lol: I niezła przebitka :wink: Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted March 16, 2010 Report Share Posted March 16, 2010 Za te pieniądze co żądają to lepiej samemu zrobić :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomuś Posted March 16, 2010 Report Share Posted March 16, 2010 A nasze Koło Wędkarskie wygrało przetarg na jedną partię /96 szt / i już w czwartek odbieramy z Jednostki w Elblągu i w piątek będzie wielkie żarcie . Zbóju samemu nie da rady , były już próby ale to nie to samo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted March 16, 2010 Report Share Posted March 16, 2010 były już próby ale to nie to samo. Może i nie to samo Tomuś, ale zawsze wyrób własny :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekn Posted March 17, 2010 Report Share Posted March 17, 2010 Szkoda na to kasy,za te pieniądze zrobisz lepszą w słoju. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomuś Posted March 17, 2010 Report Share Posted March 17, 2010 Ale po 30 latach przypomnę sobie ten smak :wink: A w słoju robiłem i była bardzo dobra;Słoninka przez szarpak + sól,majeranek,pieprz,w/g uznania następnie ubite w słojach i do pasteryzacji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
biascun Posted March 17, 2010 Report Share Posted March 17, 2010 Szkoda na to kasy,za te pieniądze zrobisz lepszą w słoju.Dokładnie. Doliczając jeszcze koszty przesyłki to stanowczo za drogo na wspomnienia smaku poligonu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pit72 Posted March 17, 2010 Report Share Posted March 17, 2010 Dlaczego tak pesymistycznie podchodzicie? Ja wczoraj kupiłem 5 puszek i dogadałem się ze sprzedawcą, iż opłata będzie tylko 17 złotych, za wszystko, jednorazowa.Kupiłem bo się naczytałem o tym "towarze" w wielu miejscach, w wojsku już nie będę więc chcę z ciekawości chociaż spróbować Raz się żyje, tak do tego podszedłem Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.