Jump to content

Konserwa Wojskowa

Waldek

Recommended Posts

W latach 80-tych odbywałem zasadniczą służbę wojskową.Pamiętam wtedy,że rzadko dostawalismy jako prowiant,pewną konserwę.Potocznie mówiono na nią "konserwa ogólnowojskowa".W niedużej żółtawej puszce,wysokiej i wąskiej(chyba ok.300g).Mięso było bardzo smaczne,delikatne,koloru pomarańczowego.U góry odrobinka tłuszczu,na dnie troszkę galaretki.Klasyczna dobra konserwa z samego mięsa.Etykiety niestety nie widzialem.Poniewaz jak to wtedy w wojsku,nie było jej,bo pewnie była tajna.Może ktos z Was ją pamieta,ma przepis na nią.Próbowałem ja podrobić,ale nie moge w 100% tego osiagnąc.Podobny wyrób uzyskiwałem robiac ją z młodej wołowiny,badź jak kto woli,starszej cieleciny,przyprawiajac tylko solą i mieloną słodką papryką.Wszelkie mieszanki z wieprzowiną nie dają porządanych rezultatów.Z tego co pamietam w tamtej oryginalnej konserwie,ta odrobina tłuszczu konsystencją raczej przypominała tłuszcz wieprzowy(smarowny) z calą pewnoscią nie wołowy,ale smak był raczej zbliżony do wolowiny.Kolor miała pomarańczowy,nie rózowy,jak w większości konserw.

• Replies 52
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Waldek wszystkie konserwy wojskowe produkowane są wg norm PNV (obronnych) zobaczę czy jeszcze mogę zdobyć recepturę.

bastisz ta słonina to już też historia.

Produkowane są obecnie: gulasz wieprzowy 850g, wołowy 870g, konserwy 200g: salceson saperski, gatunkowa, tyrolska a chleb produkowany jest w podwójnej folii do gotowania i mięciutkie suchary pszenne, pieczywo chrupkie granex :cool:

witam ,witam ,ponieważ smak tej słoninki wojskowej od dawna za mną chodził ,postanowiłem niby takową zakupić na allegro ,po pierwsze znalazłem smakowe tzn czosnkowa i paprykowa ,krótko - prawie jak wojskowa ,jak się doda do tego słoik ogórków kiszonych swoiskich to .........niezła bomba kaloryczna ,ale wiadomo prawie robi ........

czasami dużą różnicę ,to już wolę swój wyrób ,przy następnym razie podam przepis ,pozdrawiam

helixwroclaw2005 gdybyś zdobył recepturę tej pomarańczowej konserwy to by było wspaniale.Pamietam w tamtych czasach smakowała każdemu.Dawali tez inne,zwykłe różowe konserwy.Smakowały jak popularna wówczas mielonka.Chociaz teraz i o to trudno.Niektore firmy takie jak np. "Skiba"produkują blok o nazwie "smaczek konserwowy"...paolodoro racja teraz robią smakowe słoniny,a przecież ta konserwowa słonina wojskowa,poza peklosolą nie miała żadnych przypraw smakowych.Lubiłem ją rozsmarowywać na chlebie.W ogóle wydaje mi się ze wtedy mało używano przypraw.

• 9 months later...

Andyandy

Robię konserwy w słoikach(0,25 - 0,5l) wg przepisów ze strony. I chciałbym chociaż jedną taką spróbować i porównać ze swoimi.

A poza tym będąc prawie 30 lat po wojsku ciekaw jestem czy nadal mają ten niesamowicie smaczny smak(najlepszy na poligonie).

Cena przy jednej sztuce jest jaka jest, pewnie drożej byłaby przesyłka.

Nawet z kilkoma sztukami poradzę sobie ze spożyciem przed upływem terminu przydatności :tongue: .

Nie taki ból głowy chyba.

Nie wiem czy dobrze liczę. Pozycja 28.

93,60:18,72= 5 (kartonów)

18,72:0,78=24 (konserwy w kartonie)

375 zł : 5 (ilość kartonów) = 75 zł (za karton)

75:24=3,125 (za 1 puszkę)

3,125x7%=3,34 (brutto)

Bo chyba nie 15 z ogonkiem netto za puszkę.

Tak myślę może Maxell wziąłby udział w licytacji i rozprowadzilibyśmy to między siebie.

Zapisuję się jako pierwszy na kilka puszek.

Oczywiście jeśli moje wyliczenia są dobre.

Proszę mnie poprawić jeśli nie.

• 3 weeks later...

Dlaczego tak pesymistycznie podchodzicie? Ja wczoraj kupiłem 5 puszek i dogadałem się ze sprzedawcą, iż opłata będzie tylko 17 złotych, za wszystko, jednorazowa.

Kupiłem bo się naczytałem o tym "towarze" w wielu miejscach, w wojsku już nie będę więc chcę z ciekawości chociaż spróbować :) Raz się żyje, tak do tego podszedłem ;)

Pozdrawiam.