Kaciak Posted May 25, 2009 Report Share Posted May 25, 2009 Powiedzcie mi proszę bo mam dylemat. Ostatnio robiłem kiełbaskę z dzika .Sól i peklosól pół na pół w ilości 18g na kilogram mięsa. Część tej kiełbaski zrobiłem na biało do ugotowania ,grilowania i upieczenia.Słyszałem że w wysokich temperaturach azotyn sodu przechodzi w toksyczny azotan.czy mogę tą kiełbasę gotować i piec? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted May 25, 2009 Report Share Posted May 25, 2009 :wink: Coś tam rzeczywiście słyszałeś. Podczas grillowania, kiedy podnosimy temperaturę peklowanych produktów powyżej 160 st.C wytwarzają się rakotwórcze nitrozoaminy.Azotan jest surowcem wyjściowym do produkcji azotynu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.