Jump to content

azotyn sodu


Kaciak

Recommended Posts

Powiedzcie mi proszę bo mam dylemat. Ostatnio robiłem kiełbaskę z dzika .

Sól i peklosól pół na pół w ilości 18g na kilogram mięsa. Część tej kiełbaski zrobiłem na biało do ugotowania ,grilowania i upieczenia.

Słyszałem że w wysokich temperaturach azotyn sodu przechodzi w toksyczny azotan.

czy mogę tą kiełbasę gotować i piec?

Link to comment
Share on other sites

:wink: Coś tam rzeczywiście słyszałeś. Podczas grillowania, kiedy podnosimy temperaturę peklowanych produktów powyżej 160 st.C wytwarzają się rakotwórcze nitrozoaminy.

Azotan jest surowcem wyjściowym do produkcji azotynu.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...