Jump to content

SŁOŃCE W SŁOIKACH


Recommended Posts

  • Replies 166
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Mi się temat podoba :lol:

Przetwoów robię dużo,chętnie sie podzielę przepisami,a także podpatrzę nowe pomysły. :lol:

Za chwilkę wszystko z truskawek....więc do boju

Dżemiki,kompociki i inne

Link to comment
Share on other sites

Kiedyś na truskawki to się jeździło w czerwcu , jak się wakacje zaczęły po 24. A w tej chwili mamy 26 maj i truskawka po 3,5zł. Czy to oznacza że sezon się nam tak przesunął ?? ''Truskawkobranie" na Złotej Górze na Kaszubach to zawsze na początku lipca jest, jak tak dalej pójdzie to do lipca truskawek nie będzie.

Ale szczaw i botwinę to już chyba można wkładać do słoików.

Papla super że ten temat założyłeś :grin:

Link to comment
Share on other sites

Temat fajny,na czasie :) Odnośnie truskawek,napiszę jak szybko robią z nich dżem we Włoszech... Biorą 2 kilogramy truskawek,przekrajają każdą na połowę i wrzucaja na dużą,szeroką patelnię.Wsypują kilogram cukru i na dużym ogniu zaczynają je gotować.Gdy zacznie robić się piana,zmniejszają ogień i gotują 15-20 minut,cały czas mieszając.Dżem się zagęszcza.Następnie wciskają sok z jednej cytryny dla zachowania koloru.Wkładają do słoików i odwracaja je do góry dnem.Nie pasteryzują...Pozdrawiam:)
Link to comment
Share on other sites

Ale szczaw i botwinę to już chyba można wkładać do słoików

Szczawiu nie robię,bo nie lubię,ale botwinkę zagotowaną,mrożę w pojemniczkach. Pierwsza paczuszka już jest!

A i w słoiczki, jak najbardziej już czs!

Link to comment
Share on other sites

Guest Wiesław
Witam, jeśli przetwory, to i pasteryzacja - otóż w Lidlu będzie od 1-go czerwca w promocji urządzenie do pasteryzacji na 14 sloików, koszt tego urządzenia ma wynosić 229 PLN, czy moze ktoś z koleżeństwa ma coś takiego i może podzielić się swoją opinią ?
Link to comment
Share on other sites

Odnośnie tematu pasteryzacji, każdy prawie ma piekarnik w domu. Ja od roku pasteryzuję właśnie w piekarniku. Wchodzi mi 12 słoików 0.9 l. W zależności od zawartości dobieram czas pasteryzacji. Np. ogórki konserwowe pasteryzuję w temp. 100°C przez 45 min.
Link to comment
Share on other sites

Odnośnie tematu pasteryzacji, każdy prawie ma piekarnik w domu. Ja od roku pasteryzuję właśnie w piekarniku. Wchodzi mi 12 słoików 0.9 l. W zależności od zawartości dobieram czas pasteryzacji. Np. ogórki konserwowe pasteryzuję w temp. 150°C przez 45 min.

Ale w blaszce musi być woda???
Link to comment
Share on other sites

Ale w blaszce musi być woda???

Żadnej wody. Stawiam na blaszce z piekarnika, takiej czarnej. Kiedyś gdy miałem termoobieg to go używałem, na obecną chwilę się spi.... odmówił posługi :-) A z termoobiegiem szybciej osiąga się temperaturę ale czas można zostawić. Nie odwracać po wyjęciu. Można bezpośrednio do spiżarki. Sposób wypróbowany, ja go stosuję i siostra.

Link to comment
Share on other sites

Papla,a konserwy też sterylizujesz w piekarniku?

Pasztety, wątrobiane, smarówki, kiełbasę smarowną itd itp Wszystko co w słoikach.

Ostatni nawet szynkowarze w piekarniku bo lepiej się mi temperatura rozkłada i mam większą kontrolę nad nią.

Link to comment
Share on other sites

Dobry pomysł,ale podobno zaraz po tym należałoby je dokręcić,a to niebezpieczne.Chyba ze jest to zbędne wg Ciebie.Używasz zwykłych słoików zakrecanych? Czy wtedy zakrętki sie nie degenerują?

Z tym dokręcaniem to jest jakiś mit, ja bezwzględnie wyrzucam stare zakrętki, choćby nawet lekko wykrzywione, idą do kosza. To samo ze słoikami, jeśli jest wyszczerbiony leci do śmieci. Słoików używam takich jakie mam pod ręką. Obecnie gross to są zakręcane. Mam weki ale nie mam ani gumek do niech a i sprężyny liche już. A co do degeneracji zakrętek nie zauważyłem tego. Jak mam czas to zmniejszam temp. do 80°C i wydłużam czas. Np. Wątrobianą smarowną pasteryzuję trzy razy po 1 h w odstępach dniowych. Ale tak robiłem raz tylko, dla samego przekonania się ile wytrzyma taki wyrób w słoiku na półce w spiżarce. Trzy tygodnie wytrzymał, może i by dłużej jakby właściciel spiżarni poszedł na dietę :-) Tak czy inaczej polecam metodę pasteryzacji w piekarniku, bo i taniej wychodzi niż na gazie, więcej wchodzi na raz słoików, tak jak moja siostra ma piekarnik Amica, o 20 cm szerszy od mojego to jej na raz i 18 szt 0.9 l słoików wchodzi. A i nie zdarzyło się nam aby jakiś słoik pękł!!! W tym roku zamierzam przeprowadzić test zależności czasu, temperatury do miękkości ogórków konserwowych.

Link to comment
Share on other sites

Podaję przepis na ogórki :)

 

OGÓRKI KONSERWOWE

Receptura z lat 70tych

(Słoiki 0,9 litra)

 

Przyprawy

1. Kawałek listka laurowego.

2. Połowę małego kwiatostanu kopru (może być z owocami).

3. Połowę małego ząbka czosnku, pokroić w plastry.

4. Dwa ziarenka pieprzu czarnego.

5. Dwa ziarenka ziela angielskiego.

6. Około 30 ziarenek gorczycy (maksymalnie 40).

 

WIĘKSZA ILOŚĆ PRZYPRAW NIE JEST WSKAZANA.

 

Zalewa

1. Woda - 1 litr;

2. Ocet (10 %) - 0,2 litra;

3. 120g cukru;

4. 35g soli (kamiennej).

 

Wykonanie

Do słoików na dno wkładamy przyprawy a na nich ciasno układamy umyte ogórki.

Zalewamy ciepłą, nie wrzącą zalewą. Dwa centymetry od górnej krawędzi słoja. Pasteryzujemy 10 minut.

Link to comment
Share on other sites

OGÓRKI KARTUSKIE - w occie

 

Przyprawy

1. marchewka

2. papryka (najlepiej czerwona)

3. papryczka chilli

4. korzeń chrzanu

5. cebula

6. czosnek

7. gorczyca

8. koper

9. ziele angielskie

10. listek laurowy

11. pieprz czarny (ziarno)

 

Zalewa

1. 3,75 l wody

2. 3 szklanki octu (10% ?? Kaszubka uściślij)

3. 5 łyżek soli

4. 70 dag cukru (2,5 szkl.)

 

Wykonanie

Ogórki najlepiej wybierać jak najmniejsze.

Paprykę daję czerwoną, ładnie wygląda w słoiku

z zielonymi ogórkami i pomarańczową marchewką.

 

Najlepsze ogórki w occie :grin:

Link to comment
Share on other sites

Uwaga! Uwaga!

 

Ostatni dzwonek dla róży konfiturowej w tym roku , przynajmniej na Dolnym Śląsku.

Róża konfiturowa w pełni kwitnienia.

Wykorzystaj jej walory.

 

1. Konfitura z płatków róży: 20 dkg.płatków utrzeć z 40 dkg cukru kryształu dodając

pod koniec ucierania 1 łyżeczkę kwasku cytrynowego.

Można ucierać w makutrze lub w wersji dla wygodnych malaxerem.

Zapakować do pełna w słoiczki i pasteryzować 10 min.

Świetna do nadziewania tradycyjnych pączków.

2. Syrop różany.

1 litr ugniecionych płatków zalać 1 litrem wody, gotować 15 min.

Odcedzić i zmieszać z cukrem w proporcji: jedna szklanka wywaru na 1 szklankę

cukru.

Dodać łyżeczkę kwasku cytrynowego.

Zagotować i wrzące nalać do butelek do pełna i zakręcić na gorąco.

Najlepsze są butelki po Kubusiu lub po Bobo-frutach.

3. Suszyć płatki róży - i przechowywać w szczelnie zqamkniętym słoiku.

Wykorzystywać np. przy produkcji krupnika litewskiego.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...