Andyandy Posted June 3, 2009 Report Share Posted June 3, 2009 Potwierdziłem robiąc drugi raz zwykłą, dziwna, moją kiełbasę w inny sposób niż jest przyjęte.Skład na 10 kilo:wieprzowina 8 kilo II klasyboczek 2 kilosól peklująca 165grczosnek 3 główkipieprz mielony – dwie łyżeczkipapryka chili – jedna łyżkacukier – jedna łyżka stołowawoda lub rosołek 0,5 litra.Miso zmieliłem na szarpaku, boczek chude części na sicie 3 i wykrojone tłuściejsze części boczku na sicie 6. Całość zważyłem ( około 10 kg ) Do ciepłej wody około 35st dodałem cukier, czosnek i peklosól, całość zmiksowałem.Mięso wymieszałem dobrze z mieszanką pieprzu i chili i następnie delikatnie mieszając dodawałem zmiksowany roztwór tak, aby nasączyć równomiernie masę. Po schłodzeniu w lodówce kilka godzin, zrobiłem kiełbaskę i batony zostawiłem noc w chłodnym miejscu. Wędzenie w ciepłym dymie około 6 godzin do uzyskania odpowiedniego koloru. Następnie podniosłem temperaturę do 85st na 45 min i schłodziłem na wolnym powietrzu. ( Kiełbasa znikła błyskawicznie podczas impresy na zakończenia prac ziemnych, wylaniem fundamentów i płyty pod domek który stawiam.) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted November 3, 2011 Report Share Posted November 3, 2011 Czy Ktoś korzystał z tej receptury ? pozdro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted November 3, 2011 Report Share Posted November 3, 2011 Czy Ktoś korzystał z tej receptury ? Dziś Autor pewnie by napisał nieco inaczej ten przepis. Miso zmieliłem na szarpaku, boczek chude części na sicie 3 i wykrojone tłuściejsze części boczku na sicie 6.Ten opis jest bardzo inspirujący. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted November 3, 2011 Report Share Posted November 3, 2011 No cóż prawda jest taka , że co zrobimy sami i dla siebie obojętnie jak, jest lepsze jak dzisiejsze gąbczaste kiełbasy. Ale od autora porad poprawnego wędzenia można by wymagać bardziej precyzyjnego określenia ilości poszczególnych przypraw jakich użył do sporządzenia tego specyfiku na zaciapkę . wieprzowina 8 kilo II klasy boczek 2 kiloJakie to mięso bo według tego co napisane, to mięso dość tłuste do 45 % tłuszczu. boczek chude części na sicie 3 Skoro to ma być masa wiążąca (bo na takiej siatce mielimy mięsa ścięgniste) no to mamy nową technologię. Do ciepłej wody około 35st dodałem cukier, czosnek i peklosól, całość zmiksowałem.Myślę że to zamierzone by szybciej rozpuścić cukier i peklosól a z czosnku uzyskać bardziej intensywny zapach. Mięso wymieszałem dobrze z mieszanką pieprzu i chili i następnie delikatnie mieszając dodawałem zmiksowany roztwór tak, aby nasączyć równomiernie masę. Po schłodzeniu w lodówce kilka godzin, zrobiłem kiełbaskę i batony zostawiłem noc w chłodnym miejscu.Mniej więcej sposób ten można porównać z dzisiejszymi szybkimi produkcjami przemysłowymi . Wędzenie w ciepłym dymie około 6 godzin do uzyskania odpowiedniego koloru. Następnie podniosłem temperaturę do 85st na 45 min i schłodziłem na wolnym powietrzu.Można domyślać się po czasie pieczenia że kiełbasa była w osłonkach 65 mm Skład na 10 kilo: wieprzowina 8 kilo II klasy boczek 2 kilo sól peklująca 165gr czosnek 3 główki pieprz mielony – dwie łyżeczki papryka chili – jedna łyżka cukier – jedna łyżka stołowa woda lub rosołek 0,5 litra. mamy miks ilościowy - gramy, kilogramy ,litry. łyżki , łyżeczki . główki . brak jeszcze wiaderek . ( Kiełbasa znikła błyskawicznie podczas impresy na zakończenia prac ziemnych, wylaniem fundamentów i płyty pod domek który stawiam.)Wcale się nie dziwię . Ilość książek przeczytanych na pewno zaostrzała apetyt na zaciapkę . Andyandy od Ciebie takiej receptury nigdy bym sie nie spodziewał. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted November 3, 2011 Report Share Posted November 3, 2011 Popatrzyliscie na datę tego postu ? Czy czepiacie się Andrzeja tak dla zasady ?Pewnie dzisiaj napisalby ta recepturę inaczej ale czasem to co robimy na wariata jest prostsze i smaczniejsze niż "laboratoryjne dywagacje" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Krzysztof_ Posted November 3, 2011 Report Share Posted November 3, 2011 Czy Ktoś korzystał z tej receptury ? Zapewne autor. Jak sam tytuł postu mówi Kiełbasa na szybko, robiona na budowie. zapewne po ciężkiej pracy smakowała wyśmienicie :grin: . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.