alehar Posted July 8, 2009 Report Share Posted July 8, 2009 Kielbaski cienkie w oslonkach 18-20 wedzenie okolo 1,5 godziny nastepnie parzone okolo 12 minut . dla dzieci rarytas i....nie tylko a ten sam farsz a smakuje inaczej PozdrawiamParzysz 12 minut ???? :rolleyes: Mozesz to potwierdzić ? czy nie jest to pomyłka ? [ Komentarz dodany przez: BonAir: Czw Lip 09, 2009 09:26 ] Temat wydzielony z wątku: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=79285#79285 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted July 8, 2009 Report Share Posted July 8, 2009 Te dwanaście minut parzenia to chyba zbyt krótko jak na kiełbasę?Pozdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted July 8, 2009 Report Share Posted July 8, 2009 niekoniecznie zbyt krotkozalezy jaka temperature miala w momencie wkladania do parzenia Pamietaj ze kielbasa jest wyciagnieta z wedzarni i w dodatku cienkaPozdrawiam Jasiu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alehar Posted July 8, 2009 Author Report Share Posted July 8, 2009 niekoniecznie zbyt krotko zalezy jaka temperature miala w momencie wkladania do parzenia Pamietaj ze kielbasa jest wyciagnieta z wedzarni i w dodatku cienka Pozdrawiam JasiuNo... ale to jednak 3,5 kg kielbasy...nawet jak wkladal mniej do parzenia to jednak parzył 12 min ? Jak widze to nie tylko ja mam wątpliwości (patrz: Arkadiusz) Moze napisz co to znaczy wg Ciebie "niekoniecznie zbyt krotko"... ja wyjmuje z wedzarni i parzę ok. 25 min. Pytam sie bo jeszcze sie ucze i kazde info jest dla mnie cenne... Przepraszam, że temat chwilowo "zmienił swoje tory" ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest pedro Posted July 8, 2009 Report Share Posted July 8, 2009 Czas parzenia trwa do uzyskania wewnątrz produktu 72°C (wg starszych norm 68°C). Jeśli nie mierzymy termometrem wewnątrz to przyjmuje się, że czas parzenia kiełbasy w jelitach kalibru 28-30 wynosi 25 min. W zależności od kalibru jelita (osłonki) parzymy: cieńsze - krócej, a grubsze dłużej. To chyba oczywiste. Wydaje mi się, że po wyjęciu z wędzarni (jeszcze ciepłe) te 12 minut dla kalibru 18-20 wystarczy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted July 8, 2009 Report Share Posted July 8, 2009 jest napisane ze parzy kielbaski cienkie 18-20 czyli o takiej srednicy teraz wez ze wedzac kielabasa doszla do temp.np 50stopni to w czasie parzenia temperatura musi wzrosnac juz niewiele co przy tak cienkiej kielbasce 12 min to wcale nie maloco innego przy kielbasie srednicy 26-28mm tam ten czas bylby raczej zbyt malyNie wiem czy jasno to opisalem jesli nie to pisz na pw co by ten temat uszanowacPozdrawiam Jasiu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.