Wnuczek Posted July 9, 2009 Report Share Posted July 9, 2009 Kordiał, to podobno nalewka lub wino na lubczyku. Wiecie może jak takie coś zrobić?Po poszukiwaniach w necie niewiele znalazłem. Co prawda, obecnie baldachy lubczyku maceruję w 45% alkocholu ale nie wiem co z tego wyjdzie. Może macie sprawdzony przepis. :rolleyes: Pzdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
salvado Posted July 9, 2009 Report Share Posted July 9, 2009 Może coś z naszych, tzn. forumowych "wypocin"? https://wedlinydomowe.pl/forum/search.php?mode=results Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SMORODINA Posted July 9, 2009 Report Share Posted July 9, 2009 Witam Grześ lubczyk ma bardzo charakterystyczny smak i aromat.Spróbuj może tego. Kordiał Staropolski 34 % (z definicji kordiał to szlachetny, mocny trunek, dawniej stosowany jako lek wzmacniający serce - stąd nazwa) 1 łyżeczka cynamonu mielonego 2 goździki 1/2 - 1 laska wanilii skórka z 1 pomarańczy 0,5 l spirytusu 96 % 0,2 l wody 0,2 l syropu brzoskwiniowego 0,2 l syropu z czarnej porzeczki 0,2 l syropu malinowego 1 łyżka miodu 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego Przyprawy i cienko skrojoną skórkę pomarańczową zalać mieszaniną spirytusu i wody. Zamknąc słój i odstawic na 5 dni. Przecedzić. Dodać syropy i miód. Odstawic na 3 tygodnie. Jeszcze raz przefiltrować i rozlać do butelek. Otrzymamy ok. 1,4 l gotowego kordiału. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest pedro Posted July 9, 2009 Report Share Posted July 9, 2009 Kordiał, to podobno nalewka lub wino na lubczyku. Wiecie może jak takie coś zrobić? Może macie sprawdzony przepis. :rolleyes: Pzdr. Wnuczku ! Czyżby jakieś problemy ? :grin: :grin: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted July 9, 2009 Report Share Posted July 9, 2009 Również posiadam całą masę lubczyku w ogrodzie i nie za bardzo wiem, jak w pełni go wykorzystać.. :mellow: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted July 9, 2009 Report Share Posted July 9, 2009 Poczekaj jeszcze kilkadziesiąt lat, a zobaczysz do czego się przyda. :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SMORODINA Posted July 9, 2009 Report Share Posted July 9, 2009 BonAir, ususz i wykorzystuj do zup i sosów(smak maggi). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted July 9, 2009 Report Share Posted July 9, 2009 Wnuczku ! Czyżby jakieś problemy ? :grin: :mrgreen: :grin: Pewnie się Mamrot skończył :grin: Pozdrawiam :wink: P.S.Potwierdzam, do zupy zamiast maggi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted July 9, 2009 Report Share Posted July 9, 2009 Również posiadam całą masę lubczyku w ogrodzie i nie za bardzo wiem, jak w pełni go wykorzystać..witam jeżeli masz korzeń lubczyku to bardzo chętnie kupię,bo już mnie nie bawi kupowanie w torebkach po 50g,problem miałbyś z głowy a ja lubczyk. jakby co to pisz do mnie na pw pozdrawiam Marek p.s.problemów jeszcze nie mam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts