Jump to content

Osłonka karmelowa

alehar

Recommended Posts

Witam

Niebawem bedę używał osłonki białkowej karmelowej i tu pytanie:

- Jak wygląda sprawa oceny uwędzenia w tak zabarwionej osłonce ?

- Czy jest tak samo widoczny stopień uwędzenia (zabarwienia kiełbasy) jak w klasycznych jelitach naturalnych ?

Wędziłem już w takiej osłonce kilka razy szynkową i po 3 godz. wędzenia w temp. 45- 55

stopni kolor zmienił się nieznacznie i doszedłem do wniosku że co dym miał zrobić to zrobił ,wyszło super więc śmiało!!!!!

Guest pedro
Też miałem problemy z wzrokową oceną uwędzenia w takiej osłonce. Musisz wędzić na czas. Przy wędzeniu gorącym (50-60°C) osłonka nabiera czerwonawego, połyskującego koloru. I jeszcze jedna bardzo ważna rzecz. Początkowa faza wędzenia przy otwartej wędzarni do dokładnego osuszenia batonów i wyrównania temperatur batonów, co zapobiega skraplaniu się wody na ich powierzchni. W praktyce gdy już zamknę wędzarnię to jeszcze po ok. 20 min. sprawdzam powierzchnię batonów, aby upewnić się czy na ich powierzchni nie występują skropliny.

Ktoś, kiedyś napisał, że patrzy na kolor sznurka(biały), jeśli sznurek jest uwędzony to, i zawartość w osłonce.

eeee.. ja tak chyba pisałem, a jak nie to tak robiłem ostatnio :grin: :grin:

I pojutrze też tak będę robił, bo dziś około dwóch kg mięska na krakowską

pokroiłem i zapeklowałem :grin:

To znaczy .. będzie krakowska krojona bo nie chciało mi się do tej ilości

mięsa maszynki brudzić więc .. kroiłem w dwóch wielkościach - 2 x 2 cm i

bardzo drobno :grin: :grin:

Zobaczymy co wyjdzie na oko, bo smak na 100 % bedzie super :grin:

• 9 months later...

Nie chcę otwierać nowego tematu.

To pytanie tu chyba pasuje:

Czy można użyć ( no na pewno można ale z jakim skutkiem) osłonki białkowej namoczonej.

Namoczyłem za dużo, teraz ją suszę i czy można ją użyć później, czy nie straci na jakości.

Czy już jest do wyrzucenia. :question: :sad:

Warto byłoby po wysuszeniu osłonki natrzeć ją jakimś środkiem antybakteryjnym ale nic mi do głowy nie przychodzi.

Może coś takiego jest w aptece ?

Środek antybakteryjny zabezpieczy osłonkę przed ewentualnym pleśnieniem.

Można też do wody w której moczy się osłonka dodać Izo-askorbinian i dopiero potem wysuszyć ale nie wiem czy akurat masz w domu ?

Dodam, że podczas produkcji osłonki nasączane są olejem z dodatkiem środka antybakteryjnego.

Zwykły olej roślinny odpada ponieważ osłonka od razu spleśnieje.

Wędziłem już w takiej osłonce kilka razy szynkową i po 3 godz. wędzenia w temp. 45- 55

stopni kolor zmienił się nieznacznie i doszedłem do wniosku że co dym miał zrobić to zrobił ,wyszło super więc śmiało!!!!!

Ja podobnie wedze na czas tz. srednice do 50 mm ok. 3 godz. a grubsze to pol godziny do tego.Wedlina ta jest parzona wiec ne trzeba sie martwic ze bedzie surowa,a dymkiem to bedzie pachniala.Co do koloru to z moich obserwacji raczej sie nie zmienia tylko troche od dolu jest ciemniejsza.

Po co, zabezpieczać środkiem antybakteryjnym. Wystarczy wysuszyć a następnie odwrócić na drugą stronę i znów wysuszyć.

Zgadza się ale trzeba pamiętać że nie dosuszona zacznie pleśnieć.

Po drugie taka namoczona i wysuszona osłonka jest sztywna i podatna na uszkodzenia.

• 5 weeks later...

W temacie osłonek ogólnie chciałem zapytać.

Jakie osłonki zakupić by bez szynkowarki czy praski mielonkę lub szynkową parzyć, tak po prostu nałożyć do osłonki, końce zawiązać, do garnka i parzyć? Sądzę, że powinna być termokurczliwa i o rozmiarze około 100mm. Jeszcze drugie pytanie, czy taka osłonka o którą pytałem tylko w małym rozmiarze, powiedzmy około 40mm może być używana do wątrobianki lub pasztetu? Czy może jednak muszą to być różne materiały? Chodzi mi o osłonki typu barierowe, poliamidowe, które się do czego lepiej nadają? Nie zamierzam kupować białkowych czy też tekstylnych, jakoś tak nie widzą mi się to tego o czym pisałem, no chyba żeby mi się wędzić pasztet lub wątrobiankę zachciało to chyba wtedy białkowe by trzeba?

Dopytam jeśli jeszcze można, żeby nie było, tak jak w przypadku parówek i kiełbasy parówkowej, gdzie wsad parówkowy wsadzony do kiełbaśnic zaczyna być zwany kiełbasą parówkową :devil: Czy nie będzie zbytnią profanacją jeżeli z powodu braku grubszych osłonek zapakuję wątrobiankę do zwykłych cienkich kiełbaśnic które mi zostały przy produkcji kiełbasy?