Jump to content

Przetwory, ogórki smażone w cukrze


maciachowa

Recommended Posts

Witam

nie znalazłam tutaj nigdzie takiego przepisu, a dostałam go w zeszłym roku, wypróbowałam i bardzo smakował .

Ponieważ akurat jest sezon ogórkowy - może ktoś skorzysta.

Przepis dostałam od dorosłego syna nieżyjącej już śląskiej gospodyni, u nich w domu to było ponoc bardzo lubiane.

 

3 kg ogorków, mogą by te tańsze, niewymiarowe

1 litr octu

2 litry wody

1 kg cukru

ogórki należy umyc , nie obierac, pokroic w plastry nożykiem i zalac zalewa z zimnej wody i octu na 1 dzien (ja zalewam na noc akurat :))

Następnego dnia ogórki dokładnie odsączyc na sicie , a wyparzyc słoiczki.

W dużym garnku przesmażamy ogórki z 1 kg cukru aż będą szkliste (około 20-30 minut). Gorące nakładamy do słoików, zakręcamy i przykrywamy kocykiem aby powoli stygły.

Po kilku dniach przegryzania się smaków wyborne do sałatek, kanapek, mięska.

Podobne w smaku do sałatki szwedzkiej, ale żadnych innych warzyw tam nie ma, same ogórki.

Na początek warto zrobic z połowy porcji :) a jak wyjdzie - myślę że kupicie kolejne ogóry. Ja właśnie dzisiaj zalewam octem kolejną porcję :) Strasznie szybko znikają te słoiki w domu :) Z każdym gościem troszkę :)))

Mam nadzieję że nie znaliście a zasmakujecie w ogórkach smażonych z cukrem :) :grin:

Link to comment
Share on other sites

Zrobiłam te ogórki i spróbowałam.

Wnioski następujące (oczywiście ocena bardzo subiektywna).

1.Za dużo octu -dzisiaj robię nastepną ,zmodyfikowana partię i daję 1/2 litra octu

2.Zauważalny brak soli -dodam na 2 l 2 łyżki

3.Twardośc ogórków bardzo dobra

4.Można dodać ciut wiecej cukru-dam 1 1/2 kg.

Poza tym dodam sproszkowaną,niewielką ilośc chilli.

:grin:

Link to comment
Share on other sites

Zrobiłam te ogórki i spróbowałam.

Wnioski następujące (oczywiście ocena bardzo subiektywna).

I dlatego właśnie dałam ten przepis na początku sezonu ogórkowego ;)))

Teraz możesz modyfikowac do własnych smaków :)

Ja w takiej właśnie postaci robie i rodzina sobie chwali. Ale włąściwie czemu by nie sprobowac z mniejsza ilością octu? :D

Smacznego :)))

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...