maciachowa Posted July 23, 2009 Report Share Posted July 23, 2009 Witamnie znalazłam tutaj nigdzie takiego przepisu, a dostałam go w zeszłym roku, wypróbowałam i bardzo smakował .Ponieważ akurat jest sezon ogórkowy - może ktoś skorzysta.Przepis dostałam od dorosłego syna nieżyjącej już śląskiej gospodyni, u nich w domu to było ponoc bardzo lubiane. 3 kg ogorków, mogą by te tańsze, niewymiarowe1 litr octu2 litry wody1 kg cukru ogórki należy umyc , nie obierac, pokroic w plastry nożykiem i zalac zalewa z zimnej wody i octu na 1 dzien (ja zalewam na noc akurat )Następnego dnia ogórki dokładnie odsączyc na sicie , a wyparzyc słoiczki. W dużym garnku przesmażamy ogórki z 1 kg cukru aż będą szkliste (około 20-30 minut). Gorące nakładamy do słoików, zakręcamy i przykrywamy kocykiem aby powoli stygły.Po kilku dniach przegryzania się smaków wyborne do sałatek, kanapek, mięska. Podobne w smaku do sałatki szwedzkiej, ale żadnych innych warzyw tam nie ma, same ogórki. Na początek warto zrobic z połowy porcji a jak wyjdzie - myślę że kupicie kolejne ogóry. Ja właśnie dzisiaj zalewam octem kolejną porcję Strasznie szybko znikają te słoiki w domu Z każdym gościem troszkę )) Mam nadzieję że nie znaliście a zasmakujecie w ogórkach smażonych z cukrem :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted July 24, 2009 Report Share Posted July 24, 2009 O..fajnie.. Właśnie dostałam parę kilo ogórków od zaprzyjaźnionego rolnika i oprócz zrobienia wczoraj "małosolnych" żaden przepis do głowy nie przychodził(chciałam coś nowego) :grin: ..i mam! :grin: Dzięki maciachowa...zrobię i podzielę sie wrażeniami . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted July 28, 2009 Report Share Posted July 28, 2009 Zrobiłam te ogórki i spróbowałam.Wnioski następujące (oczywiście ocena bardzo subiektywna).1.Za dużo octu -dzisiaj robię nastepną ,zmodyfikowana partię i daję 1/2 litra octu2.Zauważalny brak soli -dodam na 2 l 2 łyżki3.Twardośc ogórków bardzo dobra4.Można dodać ciut wiecej cukru-dam 1 1/2 kg.Poza tym dodam sproszkowaną,niewielką ilośc chilli. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciachowa Posted July 28, 2009 Author Report Share Posted July 28, 2009 Zrobiłam te ogórki i spróbowałam. Wnioski następujące (oczywiście ocena bardzo subiektywna). I dlatego właśnie dałam ten przepis na początku sezonu ogórkowego )) Teraz możesz modyfikowac do własnych smaków Ja w takiej właśnie postaci robie i rodzina sobie chwali. Ale włąściwie czemu by nie sprobowac z mniejsza ilością octu? Smacznego )) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.