Jump to content

problem: za mało peklosoli


Recommended Posts

czy mozna cos zrobic mam tego 20kg ! Boje sie ze sie popsuje.

włóż do solanki, tylko nie wiem jakiego rodzaju kiełbasą dysponujesz (cienka, gruba). Od tego zależy czas moczenia w roztworze. Po próbie smakowej na słoność proponuję powtórne wędzenie.
Link to comment
Share on other sites

kielbasa cienka wieprzowo-wolowa w kiszce naturalnej uwedzona i sparzona do temp 70 stopni, jaki roztwor solanki zalecasz?

Szkoda, że parzona. Zalecam celem eksperymentu namoczenie dwóch małych odcinków w 10 % roztworze soli. Po jednym dniu wyciągasz kawałek i sprawdzasz smak na całym przekroju, od brzega aż do środka. Jeśli zasłona zmniejszasz stężenie soli np. o połowę lub skracasz czas. Całość procesu wykonujesz w warunkach chłodniczych.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...