Bart_wyspiarz Posted July 23, 2009 Report Share Posted July 23, 2009 Witam!Dzis wedzilem kielbase po raz drugi i niestety okazolo sie ze popelnilem pomylke w ilosci peklosoli wcale nie ma smaku zamiast 36 dkg dalem 36 gr - wiem jestem idiota czy mozna cos zrobic mam tego 20kg ! Boje sie ze sie popsuje.pozdrawiambart_wyspiarz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted July 23, 2009 Report Share Posted July 23, 2009 Ja nie mam pomysłu.Jedynie co mi przychodzi do głowy to zamrozić i potem powoli, partiami zjadać dodając np. do leczo, sosu słodko-kwaśnego, jajecznicy i innych potraw :rolleyes: Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted July 23, 2009 Report Share Posted July 23, 2009 czy mozna cos zrobic mam tego 20kg ! Boje sie ze sie popsuje. włóż do solanki, tylko nie wiem jakiego rodzaju kiełbasą dysponujesz (cienka, gruba). Od tego zależy czas moczenia w roztworze. Po próbie smakowej na słoność proponuję powtórne wędzenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bart_wyspiarz Posted July 23, 2009 Author Report Share Posted July 23, 2009 kielbasa cienka wieprzowo-wolowa w kiszce naturalnej uwedzona i sparzona do temp 70 stopni, jaki roztwor solanki zalecasz?pzdr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted July 23, 2009 Report Share Posted July 23, 2009 Bart'cie, robisz 20 kg kiełbasy i nie próbujesz farszu? Do znudzenia zalecamy robienie próbnej, małej kiełbaski i sparzenie jej przed nadziewaniem. Wtedy jest ostatnia szansa na dokonanie poprawek smakowych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted July 23, 2009 Report Share Posted July 23, 2009 20kg kiełbasy = 100kg bigosu. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chłop z warmii Posted July 23, 2009 Report Share Posted July 23, 2009 :grin: Pis,trafiłeś w sedno. Pozdrawiam serdecznie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted July 23, 2009 Report Share Posted July 23, 2009 kielbasa cienka wieprzowo-wolowa w kiszce naturalnej uwedzona i sparzona do temp 70 stopni, jaki roztwor solanki zalecasz?Szkoda, że parzona. Zalecam celem eksperymentu namoczenie dwóch małych odcinków w 10 % roztworze soli. Po jednym dniu wyciągasz kawałek i sprawdzasz smak na całym przekroju, od brzega aż do środka. Jeśli zasłona zmniejszasz stężenie soli np. o połowę lub skracasz czas. Całość procesu wykonujesz w warunkach chłodniczych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts