nestor Posted July 31, 2009 Report Share Posted July 31, 2009 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkdom Posted July 31, 2009 Report Share Posted July 31, 2009 Czy te kabanosy są robione z mięsa niepeklowanego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted July 31, 2009 Report Share Posted July 31, 2009 Czy te kabanosy są robione z mięsa niepeklowanego?W przepisie mówi się o "marynowaniu" ewentualnego dodatku wołowiny. Wieprzowina ma tylko sól. Nic nie wiemy o zalecanym sposobie wędzenia. Bez saletry (Peklosoli) też się takie cienkie kiełbaski zapewne wybarwią podczas wędzenia. Do kol. Nestora: Wrzuć proszę skan lub zdjęcie sposobu wędzenia, na który powołuje się przepis. Poza tym lepiej byłoby - moim zdaniem - gdybyś zdjęcia wrzucał w formacie takim, jak przepis na kiełb. debreczyńską. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted July 31, 2009 Report Share Posted July 31, 2009 Pewne rzeczy utrwalone będące w pamięci, sugerują że to są jakieś dziwne kabanosy. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nestor Posted August 1, 2009 Author Report Share Posted August 1, 2009 Dotyczy przepisów z 1926r.;Marynowanie to inaczej peklowanie.Kolor różowy nadawała również czerwona papryka.Do peklowania szynek na kilogram soli dawano 2gr.saletry,(nie było wtedy peklosoli],plus 2dkg cukru i tym nacierano szynki.Jak widać środków peklujących dawno mało.Stosowano głównie sól i przyprawy.Nazewnictwo wtedy było dziwne:ropa to obecnie solanka.Pozdrawiam:Nestor. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nestor Posted August 1, 2009 Author Report Share Posted August 1, 2009 E.Anna pytała o wędzenie kabanosów W starej książce jest o tym b. mało.:Kabanosy wędzi się tak jak kiełbasy z tą tylko róznicą, że do kiełbas potrzeba więcej gorąca bo są grube, a do kabanosów potrzeba mniej gorąca, bo są znacznie cieńsze, przez co prędzej się wędzą.:To wszystko co jest na ten temat. Pozdrowienia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkdom Posted August 1, 2009 Report Share Posted August 1, 2009 Ale tam jest napisane, że wędzenie według rozdziału LXXIII. Nie mógłbyś wrzucić tego rozdziału? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted August 1, 2009 Report Share Posted August 1, 2009 Pewne rzeczy utrwalone będące w pamięci, sugerują że to są jakieś dziwne kabanosy.Dziwne bo :question: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted August 2, 2009 Report Share Posted August 2, 2009 Dziwne boZ wołowiną :shock: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted August 2, 2009 Report Share Posted August 2, 2009 No to jak się do tego mają kabanosy końskie lub np z nutrii ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted August 2, 2009 Report Share Posted August 2, 2009 No to jak się do tego mają kabanosy końskie lub np z nutrii ?Zależy, jaką się przyjmie definicję kabanosa. W ubieglym roku spotkałam nad naszym morzem kabanosy z ...ryb :???: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nestor Posted August 3, 2009 Author Report Share Posted August 3, 2009 Rozdział LXXIII dla Arkdom dotyczy wędzenia. [ Dodano: Pon Sie 03, 2009 17:29 ] Pewne rzeczy utrwalone będące w pamięci, sugerują że to są jakieś dziwne kabanosy. PozdrawiamDziadkowi chodzi o to, że mięso do kabanosów nie powinno być kleiste. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkdom Posted August 3, 2009 Report Share Posted August 3, 2009 Dziękuję za specjalną dedykację :blush: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.