arkadiusz Posted August 1, 2009 Report Share Posted August 1, 2009 Na stronie głównej jest przepis na golonkę mieloną w słojach lub z szynkowarki i tam jest peklowanie mokre.Czy tą golonkę można zapeklować na sucho przez 24h.Wydaje mi się ,że tak ,ale poproszę fachowców o wypowiedź.Pzdr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
many Posted August 1, 2009 Report Share Posted August 1, 2009 Fachmanem nie jestem ale ja peklowałem na sucho i było znakomite.Wystarczy 24 h.Wogóle z golonek wychodzą świetne wiktuały. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted August 1, 2009 Report Share Posted August 1, 2009 i tam jest peklowanie mokreJeśli masz na myśli ten przepis: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=943 (jest on również w sekcji "domowe"), to przewiduje on peklowanie suche mięsa w ilości 23g peklosoli na 1kg mięsa. Jedynie skórki potraktowane są solanką. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted August 1, 2009 Author Report Share Posted August 1, 2009 Rzeczywiście.Nie wczytałem się.Skórki też posolę na sucho bo nie mam za dużo czasu.Dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted August 1, 2009 Report Share Posted August 1, 2009 przewiduje on peklowanie suche mięsa w ilości 23g peklosoli na 1kg mięsa. Jedynie skórki potraktowane są solanką. Ostatnio robiłem golonka/szynka - 50/50 i dałem 20g/kg.I według mnie aż nadto.Każdy oczywiście ma "inne smaki" ale proszę uważać na ilość soli/peklosoli. Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted August 2, 2009 Author Report Share Posted August 2, 2009 Zrobiłem ostatanio golonkę mieloną z tego przepisu http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=944. Wyszła bardzo smaczna ,ale tak jak w szynce mielonej galaretka niestety nie jest ścisła.Myślę ,że dodanie skórek w takiej ilości jakiej przewiduje przepis /oczywiście proporcjonalnie do ilości wyrobu /jest niewystarczające ,żeby otrzymać ścisłą galaretkę.Sądzę ,że trzeba dodać żelatyny.Poza tym parzenie 3h wyrobu o wadze 1,6kg jest trochę za krótkie.Golonka dla mnie jest dobra ,ale dla moich domowników nieco za twarda.Pzdr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
luciola5 Posted August 2, 2009 Report Share Posted August 2, 2009 Ostatnio robiłam tą golonkę i parzyłam 4 godziny i wtedy była miękka. Niestety galaretkę też miałam lużną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.