Jump to content

Golonka mielona


arkadiusz

Recommended Posts

przewiduje on peklowanie suche mięsa w ilości 23g peklosoli na 1kg mięsa.

Jedynie skórki potraktowane są solanką.

Ostatnio robiłem golonka/szynka - 50/50 i dałem 20g/kg.I według mnie aż nadto.Każdy oczywiście ma "inne smaki" ale proszę uważać na ilość soli/peklosoli.

 

Pozdrawiam :wink:

Link to comment
Share on other sites

Zrobiłem ostatanio golonkę mieloną z tego przepisu http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=944. Wyszła bardzo smaczna ,ale tak jak w szynce mielonej galaretka niestety nie jest ścisła.Myślę ,że dodanie skórek w takiej ilości jakiej przewiduje przepis /oczywiście proporcjonalnie do ilości wyrobu /jest niewystarczające ,żeby otrzymać ścisłą galaretkę.Sądzę ,że trzeba dodać żelatyny.Poza tym parzenie 3h wyrobu o wadze 1,6kg jest trochę za krótkie.Golonka dla mnie jest dobra ,ale dla moich domowników nieco za twarda.Pzdr
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...