Jump to content

Budowa wędzarni Zibiego.


Recommended Posts

Przyszedł czas na budowę porządnej wędzarni. Sukcesywnie będę zamieszczał fotki z prac. O projekcie nie będę się rozpisywał bo koncepcja pochodzi ze stronki. Będzie mniej więcej taka. Po lewej stronie będzie niewielka wiatka na drewno do wędzenia.

Miejsce wybrane. Będzie stała tu:

Najpierw odkopałem stary fundament:

Wykop jest głębszy bo muszę się pozbywać gruzu. Dzisiaj kończę wylewkę płyty. Będzie miała wymiary 4,3mX1,2m. Górną cześć płyty wy zbroiłem. Fotki wrzucę później.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 112
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Powodzenia, widzę że będziemy szli łeb w łeb. :smile:

Ja mam czas tylko po południami, więc nie długo mnie dogonisz :smile:

Dziękuję. Tobie też życzę postępu w pracach no i przedewszystkim jak najszybszej próby.

Ja mam na razie tyle

Link to comment
Share on other sites

Czy ten strop nad paleniskiem się na czymś opiera, czy jest tak tylko "wciśnięty" pomiędzy ściany?

 

PS. Fajne sandałki :wink:

Nie opiera się o spięte cegły szamotowe, które stanowią podporę. Jako blat położe płytki terakoty.

 

[ Dodano: Wto Sie 18, 2009 10:21 ]

A co będziesz dawał na blat? Nie za nisko ta rura? Ale lecisz z robotą...

Jest na wysokości 14 cm. tak, że rura sięga górnej cegły. Wielkość paleniska wydaje mi się wystarczająca.
Link to comment
Share on other sites

zibi187 nie rób łuku tylko prosty strop z otworem odprowadzającym dym na środku. Prosty strop wymusi zawirowania i w związku z tym lepsze rozprowadzenie dymu jak i ciepła w komorze wędzarniczej.

Pzdr.

Skoro tak mówisz to nawet uprości mi sprawę.
Link to comment
Share on other sites

Skośny

Kierunkuje dym do komina.

Skropliny ze stropu ściekają w kierunku do ściany.

ja dopowiem też skośny i jeżeli komora jest dość duża użycie wewnątrz

co najmniej dwóch wentylatorków w trakcie wędzenia,ja już nie wyobrażam

sobie wędzenia bez nich ponieważ jest lepsze osuszanie,wędzenie przebiega

bez obracania kijów co jest męczące oraz sam efekt gotowej kiełbasy bez

tzw.przypieków jakie mają miejsce w wędzarniach tego typu.

 

tak zastanawiam się,kiedy skończy się ta era tych wędzarni-sarkofagów murowanych...

proponuję założyć dział błędów technologicznych,aby rozwiać wątpliwości i uniknąć

budowania komór do owędzania,przepraszam posiadaczy nie pisząc już o błędach

technologicznych przy produkcji kiełbasy,jestem może dziś uszczypliwy,czytam

forum ludzie robią coś czasem owczym pędem kolega zrobił - zrobie to samo i tak dalej.czyżby nikt nie wyciągał wniosków że coś zawalił?granicą jest wstyd bo trudno

się przyznać i to Panowie powoduje że inni popełniają te same błędy.

ile się już naczytałem że ten kol.,a tamten robi-zrobił wędzarnie i każdy szuka

jakiegoś "Pierścienia Atlantów" pytań będzie bez liku jak długo będzie forum

3-majcie się chłopaki

Marek

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...