zibi187 Posted August 6, 2009 Report Share Posted August 6, 2009 Przyszedł czas na budowę porządnej wędzarni. Sukcesywnie będę zamieszczał fotki z prac. O projekcie nie będę się rozpisywał bo koncepcja pochodzi ze stronki. Będzie mniej więcej taka. Po lewej stronie będzie niewielka wiatka na drewno do wędzenia. Miejsce wybrane. Będzie stała tu: Najpierw odkopałem stary fundament: Wykop jest głębszy bo muszę się pozbywać gruzu. Dzisiaj kończę wylewkę płyty. Będzie miała wymiary 4,3mX1,2m. Górną cześć płyty wy zbroiłem. Fotki wrzucę później. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi187 Posted August 6, 2009 Author Report Share Posted August 6, 2009 Płyta wylana :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
OlgaSmile Posted August 7, 2009 Report Share Posted August 7, 2009 Gratulacje U nas jutro zjawia się ekipa, więc studiuję projekty na cito, też się pochwalę jak już coś zrobią, o ile będę wiedziała co chcę Trzymam kciuki za bezproblemowe postępy prac! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi187 Posted August 11, 2009 Author Report Share Posted August 11, 2009 Drzwiczki mam i już wypiaskowane. Farbę też nabyłem czarną do 650'C. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tadzikmal Posted August 15, 2009 Report Share Posted August 15, 2009 Powodzenia, widzę że będziemy szli łeb w łeb. :smile: Ja mam czas tylko po południami, więc nie długo mnie dogonisz :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi187 Posted August 15, 2009 Author Report Share Posted August 15, 2009 Powodzenia, widzę że będziemy szli łeb w łeb. :smile: Ja mam czas tylko po południami, więc nie długo mnie dogonisz :smile:Dziękuję. Tobie też życzę postępu w pracach no i przedewszystkim jak najszybszej próby. Ja mam na razie tyle Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chłop z warmii Posted August 15, 2009 Report Share Posted August 15, 2009 Zibi,najważniejsze,że drzwiczki masz z właściwego Olsztyna :grin: :grin: Pozdrawiam serdecznie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi187 Posted August 15, 2009 Author Report Share Posted August 15, 2009 Zibi, najważniejsze,że drzwiczki masz z właściwego Olsztyna :grin: :grin: Pozdrawiam serdecznie.Drzwiczki są extra, chociaż mogłyby być deńko szersze. Również serdecznie pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi187 Posted August 17, 2009 Author Report Share Posted August 17, 2009 Wklejam fotki z postępu prac :smile: Już rurę zaizolowałem watą i będę szalował do wylewki. Palenisko już zalane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkdom Posted August 17, 2009 Report Share Posted August 17, 2009 Czy ten strop nad paleniskiem się na czymś opiera, czy jest tak tylko "wciśnięty" pomiędzy ściany? PS. Fajne sandałki :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tadzikmal Posted August 17, 2009 Report Share Posted August 17, 2009 A co będziesz dawał na blat? Nie za nisko ta rura? Ale lecisz z robotą... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi187 Posted August 18, 2009 Author Report Share Posted August 18, 2009 Czy ten strop nad paleniskiem się na czymś opiera, czy jest tak tylko "wciśnięty" pomiędzy ściany? PS. Fajne sandałki :wink:Nie opiera się o spięte cegły szamotowe, które stanowią podporę. Jako blat położe płytki terakoty. [ Dodano: Wto Sie 18, 2009 10:21 ] A co będziesz dawał na blat? Nie za nisko ta rura? Ale lecisz z robotą...Jest na wysokości 14 cm. tak, że rura sięga górnej cegły. Wielkość paleniska wydaje mi się wystarczająca. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi187 Posted August 18, 2009 Author Report Share Posted August 18, 2009 Wy zbrojona i wylana płyta podłogi komory wędzarniczej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted August 18, 2009 Report Share Posted August 18, 2009 Mam nadziej że to SPIRO to z nierdzewki, bo jak z aluminium to szybko się utleni i „zniknie” Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi187 Posted August 18, 2009 Author Report Share Posted August 18, 2009 Niestety aluminium. Na razie się tym nie martwię. Ile wytrzyma tyle będzie. Jest do 200'C Dostęp jest dobry to zamienię na coś mocniejszego. Ceny nierdzewki są wysokie a poza wędzarnią mam jeszcze inne wydatki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tadzikmal Posted August 19, 2009 Report Share Posted August 19, 2009 A masz zdjęcie przed zalaniem kanału dymnego? I czy szalowałeś na brzegu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi187 Posted August 19, 2009 Author Report Share Posted August 19, 2009 Kanału dymnego jeszcze nie szalowałem. Postaram się dzisiaj coś zrobić. Niestety na szalunek wyleję betonem i już tam zostanie. Tylko górę trochę do zbroję. Kanał jest wąski więc nie potrzeba aż tak się spinać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi187 Posted August 21, 2009 Author Report Share Posted August 21, 2009 Murowania ciąg dalszy. Teraz pozostaje mi zamknąć górę, tylko planuję jakiś niewielki łuczek zrobić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted August 21, 2009 Report Share Posted August 21, 2009 Teraz pozostaje mi zamknąć górę, tylko planuję jakiś niewielki łuczek zrobić. Myślę że to by było dobre rozwiązanie , ja w swojej bym tak zrobił :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
italodisco Posted August 21, 2009 Report Share Posted August 21, 2009 Zibi tutaj Ci propunuję górę taką jak u mnie czyli wersja z dużym szubrem, sytuacja wyjsciowa jak ogladasz moją dokumentację była taka sama Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wnuczek Posted August 21, 2009 Report Share Posted August 21, 2009 zibi187 nie rób łuku tylko prosty strop z otworem odprowadzającym dym na środku. Prosty strop wymusi zawirowania i w związku z tym lepsze rozprowadzenie dymu jak i ciepła w komorze wędzarniczej.Pzdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi187 Posted August 21, 2009 Author Report Share Posted August 21, 2009 zibi187 nie rób łuku tylko prosty strop z otworem odprowadzającym dym na środku. Prosty strop wymusi zawirowania i w związku z tym lepsze rozprowadzenie dymu jak i ciepła w komorze wędzarniczej. Pzdr.Skoro tak mówisz to nawet uprości mi sprawę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tadzikmal Posted August 21, 2009 Report Share Posted August 21, 2009 Jedni mówią, że lepiej strop skośny a drudzy, że prosty. Jak to w końcu jest? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted August 21, 2009 Report Share Posted August 21, 2009 Skośny :!: Kierunkuje dym do komina.Skropliny ze stropu ściekają w kierunku do ściany. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted August 21, 2009 Report Share Posted August 21, 2009 Skośny Kierunkuje dym do komina. Skropliny ze stropu ściekają w kierunku do ściany. ja dopowiem też skośny i jeżeli komora jest dość duża użycie wewnątrz co najmniej dwóch wentylatorków w trakcie wędzenia,ja już nie wyobrażam sobie wędzenia bez nich ponieważ jest lepsze osuszanie,wędzenie przebiega bez obracania kijów co jest męczące oraz sam efekt gotowej kiełbasy bez tzw.przypieków jakie mają miejsce w wędzarniach tego typu. tak zastanawiam się,kiedy skończy się ta era tych wędzarni-sarkofagów murowanych... proponuję założyć dział błędów technologicznych,aby rozwiać wątpliwości i uniknąć budowania komór do owędzania,przepraszam posiadaczy nie pisząc już o błędach technologicznych przy produkcji kiełbasy,jestem może dziś uszczypliwy,czytam forum ludzie robią coś czasem owczym pędem kolega zrobił - zrobie to samo i tak dalej.czyżby nikt nie wyciągał wniosków że coś zawalił?granicą jest wstyd bo trudno się przyznać i to Panowie powoduje że inni popełniają te same błędy. ile się już naczytałem że ten kol.,a tamten robi-zrobił wędzarnie i każdy szuka jakiegoś "Pierścienia Atlantów" pytań będzie bez liku jak długo będzie forum 3-majcie się chłopaki Marek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts