chudziak Posted August 8, 2009 Report Share Posted August 8, 2009 Ponieważ w końcu zakupiłam gofrownicę ( dezal 1300W ) o przepis na gofry zwróciłam się oczywiście do Naszego forumowego specjalisty -abratka. :grin: Tu pragnę mu podziękować za ten przepis bo jak na razie wszystkie trzy próby były udane ( ja robiłam z połowy porcji bo cała to baaardzo dużo gofrów) :lol: A oto przepis ( jak podaje abratek zaczerpnął go z netu i trochę zmodyfikował): Składniki: 25 dag mąki pszennej 25 dag mąki ziemniaczanej 25 dag margaryny (takiej o zawartości tłuszczu ok 80% ) 15 dag cukru 5szt. jaj ok 350 ml mleka 1 łyżka proszku do pieczenia cukier wanilinowy wykonanie: Margarynę rozpuścić i ostudzić. Mąki i proszek zmieszać i przesiać. Jaja i cukier ubić, a następnie dodać tłuszcz, mąkę i mleko - po wymieszaniu odstawić na 15 minut a następnie przemieszać i można piec :grin: Ciasto powinno być nieco gęściejsze niż na naleśniki - oczywiście trzeba dojść do tego metodą prób,po pieczeniu gofry najlepiej opierać o jakąś kratkę, bo po położeniu bezpośrednio na talerz będą zaparowywały od spodu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
majus Posted August 8, 2009 Report Share Posted August 8, 2009 chudziak,przepis który podajesz jest na całą porcję(baaardzo dużo gofrów),czy już zmniejszony o połowę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted August 8, 2009 Author Report Share Posted August 8, 2009 Ten podany to oryginalny na duuuużo gofrów :lol: ( co prawda to zależy od ilości zjadaczy i ich możliwości) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted August 8, 2009 Report Share Posted August 8, 2009 Robimy gofry względnie często, wzorując się głównie na przepisie z KFC, ale patrząc na ten przepis gofrów wg abratka: 25 dag mąki ziemniaczanej to duże zaskoczenie! Trzeba będzie spróbować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
majus Posted August 8, 2009 Report Share Posted August 8, 2009 Dzięki chudziak,spróbuję w takim razie z połowy porcji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted August 8, 2009 Report Share Posted August 8, 2009 Robimy gofry względnie często, wzorując się głównie na przepisie z KFCkurczę, BonAir.... jak żyję nie widziałem w KFC gofrów :shock: :shock: :shock: w każdym razie spróbuj według przepisu jaki podała Chudziak, jeśli będą złe to będziesz miał prawo do otrzymania ode mnie satysfakcji.... Tu chciałbym uzupełnić na czym polegała moja modyfikacja,.... otóż rzecz rozbija się o zmniejszenie ilości cukru oraz zastąpienie wody mlekiem :rolleyes: taki krok zmniejszył "słodkość'" wyrobu, oraz skróciło diametralnue czas pieczenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted August 9, 2009 Report Share Posted August 9, 2009 jak żyję nie widziałem w KFC gofrów http://www.kfc.com/tips/waffles.asp jeśli będą złe to będziesz miał prawo do otrzymania ode mnie satysfakcjiSatysfakcję już mam, że pączki były fantastyczne! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted August 9, 2009 Report Share Posted August 9, 2009 Tomku wybacz Mu, gdyż za krótko chłopak żyje. :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted August 9, 2009 Report Share Posted August 9, 2009 Przyznam że na stronę nie wchodziłem, a w restauracjach KFC takie desery nie "wpadły mi w oko" :blush: Tomku wybacz Mu, gdyż za krótko chłopak żyje. :wink:He he... a do którego i o którym z nas piszesz :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted August 9, 2009 Report Share Posted August 9, 2009 kurczę, BonAir.... jak żyję nie widziałem w KFC gofrów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted August 11, 2009 Report Share Posted August 11, 2009 Noo i zrobiłem gofry wg abratka. Z połowy porcji. Z jedną małą modyfikacją - zmniejszyłem ilość jajek z 2,5 szt. do 2 szt. ;-) No i zamiast margaryny, o której pisze abratek (raczej niedostępnej w handlu detalicznym) użyłem masła. Bardzo dobre!. Polecam Z połowy porcji wychodzi sześć sztuk gofrów ze zwykłej gofrownicy, dostępnej w sklepach AGD. Dekoracja gofrów wzorowana PS. abratek, po wymieszaniu ciasto było jakby "zważone". Czy powodują to drobinki zastygającego masła? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted August 11, 2009 Report Share Posted August 11, 2009 zamiast margaryny, o której pisze abratek (raczej niedostępnej w handlu detalicznym) użyłem masła.Margarynę zwykłą o zaw. tł 80% spotkałem kilka razy w sklepie (producentem była "Kruszwica" - ta której używaliśmy w cukierni), - w zastępstwie doskonale sprawdza się "Palma" :wink: natomiast dodatek masła na pewno nie zaszkodzi, zresztą w oryginalnym przepisie było masło lub margaryna Co do "zważenia" to nie wiem czy przyczyną było masło - może składniki nie miały podobnej temperatury... Jest jeszcze ważna sprawa którą należy tu przypomnieć - gofry zazwyczaj nie będą wychodzić dobre jeśli używamy gofrownicy o słabej mocy, czyli takich najtańszych modeli np. o mocy ok. 700W... - chodzi o to że na początku pieczenia nie może nastąpić zbytni spadek temperatury Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KarKan Posted January 25, 2019 Report Share Posted January 25, 2019 Odświeżę temat Akurat ćwiczę z córkami gofry. To w dalszym ciągu numer jeden czy ktoś poleca coś innego ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alinka Posted January 25, 2019 Report Share Posted January 25, 2019 Odświeżę temat Akurat ćwiczę z córkami gofry. To w dalszym ciągu numer jeden czy ktoś poleca coś innego ? Polecam jak najbardziej.Wyszły pyszne, chrupiące.Z tej porcji 16szt ale spokojnie 18 wyjdzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Woytas Posted January 25, 2019 Report Share Posted January 25, 2019 Lepszej rekomendacji nie trzeba. Zapisane w notatniku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted January 25, 2019 Report Share Posted January 25, 2019 Do dobrych gofrow podstawa jest dobra gofrownica. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Woytas Posted January 25, 2019 Report Share Posted January 25, 2019 Do dobrych gofrow podstawa jest dobra gofrownica.Wiem. Dobra znaczy o dużej mocy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted January 25, 2019 Report Share Posted January 25, 2019 Tak , inaczej to beda takie kluchy a nie chrupkie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KarKan Posted January 25, 2019 Report Share Posted January 25, 2019 Dziękuję! Idąc tym tropem jakie modele gofrownic polecacie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alinka Posted January 25, 2019 Report Share Posted January 25, 2019 (edited) Do dobrych gofrow podstawa jest dobra gofrownica. Oczywiście.Mam takową od ponad 20 lat Dobra gofrownica to nie tylko moc.To taka której nigdy nie trzeba smarować tłuszczem przed pieczeniem Edited January 25, 2019 by Alinka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alinka Posted January 25, 2019 Report Share Posted January 25, 2019 Dziękuję! Idąc tym tropem jakie modele gofrownic polecacie? Najlepsza na rynku do użytku domowego to taka jak mojanajtańsza na allegro jest m.in. tutaj https://allegro.pl/oferta/profesjonalna-gofrownica-dezal-301-4-1300w-7693323045Moja upiekła chyba tysiące gofrów.Dziewczyny do szkoły chodziły to przez całą podstawówkę piekłam.Taką samą, ale jeszcze starszą i bezawaryjną ma moja siostraa córce kupiłam 8 lat temu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted January 26, 2019 Report Share Posted January 26, 2019 Do takich belgijskich gofrow to nie wiem jaka najlepsza , moja jest slaba bo tania byla , a potrzebna mi byla do czegos innego .Mam taka do gofrow jakie sa popularne unas, ma napewno ponad 30 lat marki Husqvarna TYP 340 41 10 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KarKan Posted February 2, 2019 Report Share Posted February 2, 2019 Potwierdzam że to najlepszy przepis na gofry!Nie znalazłem lepszego. Zmieniłem jedynie margarynę na masło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Woytas Posted February 7, 2019 Report Share Posted February 7, 2019 Również potwierdzam. Dzisiaj robiliśmy są po prostu przepyszne.Dzięki za przepis. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.