Jump to content

[Ciastka]Gofry wg abratka


Recommended Posts

Ponieważ w końcu zakupiłam gofrownicę ( dezal 1300W ) o przepis na gofry zwróciłam się oczywiście do Naszego forumowego specjalisty -abratka. :grin: Tu pragnę mu podziękować za ten przepis bo jak na razie wszystkie trzy próby były udane ( ja robiłam z połowy porcji bo cała to baaardzo dużo gofrów) :lol: A oto przepis ( jak podaje abratek zaczerpnął go z netu i trochę zmodyfikował):

 

Składniki:

25 dag mąki pszennej

25 dag mąki ziemniaczanej

25 dag margaryny (takiej o zawartości tłuszczu ok 80% )

15 dag cukru

5szt. jaj

ok 350 ml mleka

1 łyżka proszku do pieczenia

cukier wanilinowy

 

wykonanie:

Margarynę rozpuścić i ostudzić.

Mąki i proszek zmieszać i przesiać.

Jaja i cukier ubić, a następnie dodać tłuszcz, mąkę i mleko - po wymieszaniu odstawić na 15 minut a następnie przemieszać i można piec :grin:

Ciasto powinno być nieco gęściejsze niż na naleśniki - oczywiście trzeba dojść do tego metodą prób,po pieczeniu gofry najlepiej opierać o jakąś kratkę, bo po położeniu bezpośrednio na talerz będą zaparowywały od spodu.

Link to comment
Share on other sites

Robimy gofry względnie często, wzorując się głównie na przepisie z KFC

kurczę, BonAir.... jak żyję nie widziałem w KFC gofrów :shock: :shock: :shock:

w każdym razie spróbuj według przepisu jaki podała Chudziak, jeśli będą złe to będziesz miał prawo do otrzymania ode mnie satysfakcji....

 

Tu chciałbym uzupełnić na czym polegała moja modyfikacja,....

otóż rzecz rozbija się o zmniejszenie ilości cukru oraz zastąpienie wody mlekiem :rolleyes:

taki krok zmniejszył "słodkość'" wyrobu, oraz skróciło diametralnue czas pieczenia

Link to comment
Share on other sites

Noo i zrobiłem gofry wg abratka.

Z połowy porcji.

Z jedną małą modyfikacją - zmniejszyłem ilość jajek z 2,5 szt. do 2 szt. ;-)

No i zamiast margaryny, o której pisze abratek (raczej niedostępnej w handlu detalicznym) użyłem masła.

 

Bardzo dobre!.

Polecam :cool:

 

Z połowy porcji wychodzi sześć sztuk gofrów ze zwykłej gofrownicy, dostępnej w sklepach AGD.

 

Dekoracja gofrów wzorowana ;)

 

 

PS. abratek, po wymieszaniu ciasto było jakby "zważone".

Czy powodują to drobinki zastygającego masła?

Link to comment
Share on other sites

zamiast margaryny, o której pisze abratek (raczej niedostępnej w handlu detalicznym) użyłem masła.

Margarynę zwykłą o zaw. tł 80% spotkałem kilka razy w sklepie (producentem była "Kruszwica" - ta której używaliśmy w cukierni),

- w zastępstwie doskonale sprawdza się "Palma" :wink:

natomiast dodatek masła na pewno nie zaszkodzi, zresztą w oryginalnym przepisie było masło lub margaryna :cool:

 

Co do "zważenia" to nie wiem czy przyczyną było masło - może składniki nie miały podobnej temperatury...

 

Jest jeszcze ważna sprawa którą należy tu przypomnieć - gofry zazwyczaj nie będą wychodzić dobre jeśli używamy gofrownicy o słabej mocy, czyli takich najtańszych modeli np. o mocy ok. 700W... - chodzi o to że na początku pieczenia nie może nastąpić zbytni spadek temperatury

Link to comment
Share on other sites

  • 9 years later...

Do dobrych gofrow podstawa jest dobra gofrownica.

 

Oczywiście.

Mam takową od ponad 20 lat :D

Dobra gofrownica to nie tylko moc.

To taka której nigdy nie trzeba smarować tłuszczem przed pieczeniem

 

50592012_2236274386642619_58100222495241

 

 

 

50560277_2019920664751864_38707794036758

Edited by Alinka
Link to comment
Share on other sites

Dziękuję! Idąc tym tropem jakie modele gofrownic polecacie? :)

 

Najlepsza na rynku do użytku domowego to taka jak moja

najtańsza na allegro jest m.in. tutaj https://allegro.pl/oferta/profesjonalna-gofrownica-dezal-301-4-1300w-7693323045

Moja upiekła chyba tysiące gofrów.

Dziewczyny do szkoły chodziły to przez całą podstawówkę piekłam.

Taką samą, ale jeszcze starszą i bezawaryjną ma moja siostra

a córce kupiłam 8 lat temu

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...