Jump to content

kiełbaska wiejska

zuzaczek_2008

Recommended Posts

• Replies 75
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Tu znajdziesz przepisy tylko na smaczne kiełbasy i nie tylko kiełbasy , ale i inne wyroby mięsne i też nie tylko mięsne.

Opcja "szukaj" : kiełbasa. :grin:

Albo zapisz się na zlot , tam się nauczysz jak zrobić kiełbasę. Do końca zapisów zostały 3 godz.

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewforum.php?f=42

A jak się już w to wciągniesz i załapiesz tego wirusa to będziesz z obrzydzeniem patrzył na sklepowe wyroby.

Ja bym na początek (jak i większość) polecił białą kiełbaskę.

Prosta w wykonaniu, można się rozeznać co i jak z kiełbaskami, przekonać się jakiego sprzętu nam brakuje (ja np. przekonałem się że nie mam w czym wymieszać składników kiełbasy a robiłem tylko pół porcji :) i zastanowić się czy nakład pracy i efekt nas satysfakcjonuje.

Pozdrawiam

• 2 years later...

pieprz 0,40-0,50

czosnek 0,80

peklosól 0,10

sól 1,60-1,70

lencz12 podaj jednostki wagowe do przypraw - forum czytają rownież nowicjusze ( jak ta osoba ,której ,co prawda po 3 latach od zadanego pytania, usiłujesz pomóc) a poza tym proporcje peklosoli i soli - dosyć dziwne :rolleyes:

to na 10kg

łopatka4

boczek6

woda1

pieprz 4 dag

czosnek 8dag

peklosol 0,17-0,18dag

wiejska krótko mieszać jak zimne mięso to musi być ciepła woda wychodzi z galaretką

[Mod info - chudziak ]To proszę byś zwracał również uwagę na poprawność pisowni w swych postach - oczywiście poza merytoryką  :grin:

"to na 10kg

łopatka4

boczek6

woda1

pieprz 4 dag

czosnek 8dag

peklosol 0,17-0,18dag

wiejska krótko mieszać jak zimne mięso to musi być ciepła woda wychodzi z galaretką"

"Szpieg z krainy deszczowców".. :question: :question: :question:

wiejska krótko mieszać jak zimne mięso to mósi być ciepła woda wychodzi z galaretką

Możesz to uzasadnić .

lencz12, pierwszy raz słysze o patencie z cieplą wodą. Ja robię mój patent wiejskiej - jest to w zasadzie modyfikacja głogowskiej - i o nijakiej ciepłej wodzie nawet nie myślałem.

Podstawą tzw. kiełbasy wiejskiej wg mnie (nie zabijajcie młodego) jest:

- zastosowanie odpowiednio cienkiego (w sensie cienkości scianki) jelita wieprzowego, które ładnie się przełamuje (z tzw.pykiem)

- doprawienie odpowiednio dużą ilośćią czosnku i KOLENDRY, bo wg mnie to podstawa w tego typu kiełbasie

- nie oszczędzanie na słoninie, ścięgnistym i tłuszczyku, ale również bardzo dobre przemielenie

Dla mnie optymalne sitko dla 60% jedynki to szarpak 16 mm, a dla 40% dwójki 4mm. Dwójkę mielę z lodem, lub z wodą lodową.

Najłatwiej zepsuć wiejską stosując zbyt szybkie wędzenie i zastosowanie zbyt wysokiej temperatury. Wg mnie nie wolno przekroczyć 45 C. Ja osobiście stosuję podwójne wędzenie, pierwszy raz 4h, drugi raz 2h po około 12h odpoczynku.

pierwszy raz słysze o patencie z cieplą wodą.

Cholera, pamięć krótka, ale jest na forum przepis na kiełbasę którą zalewa się ciepłą wodą do wyrabiania farszu.... Nawet, jeśli sie nie myle, cosik nasz technolog p.Bagno dopisał do tego tematu.. :rolleyes:

Sorki jeśli coś pokręciłem...

to sprawdz jaką peklosol ma siłe dziłania

Jaka siła działania :question: Raczej chodzi ci jaką odpowiednią temperaturę powinno mieć mięso aby się zapeklowało .

Ta temperatura to 6 do 8 stopni .

Po mieleniu powinniśmy sprawdzić temperaturę mięsa , gdyż podwyższa się .

Ja robiąc kiełbasę dodaje do farszu lodowatej wody lub lodu .

Bardzo trzeba pilnować temperatury farszu , gdyż przy wysokiej mięso może ulec zepsuciu .

Dolewanie ciepłej wody do mięsa nie jest według mnie dobrym pomysłem .

wychodzi z galaretką

Galaretka w kiełbasie dla wielu jest wadą ,ale są tacy którzy uważają ją za zaletę .

O gustach się nie dyskutuje .

Ja robię mój patent wiejskiej - jest to w zasadzie modyfikacja głogowskiej

TeBe,

Czyli jest to wiejskostolicznaja odmiana :grin:

Proponuję wyprawę na rzeszowszczyznę i asystowanie przy wyrobie kiełbasy na odległej wsi.

Trudno nie nazwać ich kiełbasy wiejską, skoro wyrabiana jest w tym rejonie tradycyjnie, od dawna, na wsi i przez rolników.

Gorącą wodą polewa się farsz aby częściowo zniszczyć wiązania (musi być krucha a w zasadzie się rozsypywać). Kiełbasa na soli, wyłącznie z czosnkiem i pieprzem, czasami z dodatkiem ziela angielskiego lub kardamonu (pikantna), wędzona z pieczeniem w wędzarni w dość wysokiej temperaturze. Czosnek stosuje się w postaci wyciągu wodnego.

Byłam pod koniec stycznia: wprawdzie robiona była kiełbasa z dzika ale wg powyższych reguł. Ponieważ to był dzik, dodano dla koloru papryki.