zuzaczek_2008 Posted August 10, 2009 Report Share Posted August 10, 2009 witam wszystkich zadymiaczy.czy zna ktoś przepis na dobrą kiełbase? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted August 10, 2009 Report Share Posted August 10, 2009 Qrcze, chyba nie to forum. :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted August 10, 2009 Report Share Posted August 10, 2009 czy zna ktoś przepis na dobrą kiełbase? Dobra kiełbasa - to swoja kiełbasa. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted August 10, 2009 Report Share Posted August 10, 2009 Możecie nie pastwić się nad mowicjuszem : :grin: .Na tej stronie na której pisałeś tą wiadomość jest opcja "szukaj".Wpisz "kiełbasa podwawelska".Polecam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaszubka33 Posted August 10, 2009 Report Share Posted August 10, 2009 Tu znajdziesz przepisy tylko na smaczne kiełbasy i nie tylko kiełbasy , ale i inne wyroby mięsne i też nie tylko mięsne.Opcja "szukaj" : kiełbasa. :grin:Albo zapisz się na zlot , tam się nauczysz jak zrobić kiełbasę. Do końca zapisów zostały 3 godz.http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewforum.php?f=42 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawelgdynia Posted August 10, 2009 Report Share Posted August 10, 2009 A jak się już w to wciągniesz i załapiesz tego wirusa to będziesz z obrzydzeniem patrzył na sklepowe wyroby.Ja bym na początek (jak i większość) polecił białą kiełbaskę.Prosta w wykonaniu, można się rozeznać co i jak z kiełbaskami, przekonać się jakiego sprzętu nam brakuje (ja np. przekonałem się że nie mam w czym wymieszać składników kiełbasy a robiłem tylko pół porcji i zastanowić się czy nakład pracy i efekt nas satysfakcjonuje. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted August 10, 2009 Report Share Posted August 10, 2009 przekonać się jakiego sprzętu nam brakuje I wędzarnia od zaraz nie potrzebna :!: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted August 12, 2009 Report Share Posted August 12, 2009 Brawo dla Kaszubki , a reszta to :blush: Ja też kiedyś byłem zielony w "zadymianiu" i to Forum mi baaaardzo pomogło .Dzięki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lencz12 Posted March 16, 2012 Report Share Posted March 16, 2012 łopatka b/k lub szynka 40 kg 8mmboczek lub podgardle 60kg 5mmwoda 10lpieprz 0,40-0,50czosnek 0,80peklosól 0,10sól 1,60-1,70 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yerba Posted March 16, 2012 Report Share Posted March 16, 2012 lencz12 popatrzyłeś na daty poprzednich postów ? :grin: :grin: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lencz12 Posted March 16, 2012 Report Share Posted March 16, 2012 masz coś do tego to daj lepszą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted March 16, 2012 Report Share Posted March 16, 2012 pieprz 0,40-0,50 czosnek 0,80 peklosól 0,10 sól 1,60-1,70lencz12 podaj jednostki wagowe do przypraw - forum czytają rownież nowicjusze ( jak ta osoba ,której ,co prawda po 3 latach od zadanego pytania, usiłujesz pomóc) a poza tym proporcje peklosoli i soli - dosyć dziwne :rolleyes: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yerba Posted March 16, 2012 Report Share Posted March 16, 2012 Nie drażnij "nowego"co to za drażnienie kolegi , jak wkleił taką recepturę to chyba nie całkiem nowy :grin: masz coś do tego to daj lepsząmój post dotyczył tylko daty , a nie składu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted March 16, 2012 Report Share Posted March 16, 2012 masz coś do tego to daj lepszą Potraktuj posty Kolegow z uśmieszkiem. To Fachowcy z najwyższej pułki.. Zobacz no w szukaniu przepis na kiełbasę chłopską .. Miło pozdrawiamy :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lencz12 Posted March 16, 2012 Report Share Posted March 16, 2012 to na 10kg łopatka4 boczek6 woda1 pieprz 4 dag czosnek 8dag peklosol 0,17-0,18dag wiejska krótko mieszać jak zimne mięso to musi być ciepła woda wychodzi z galaretką [Mod info - chudziak ]To proszę byś zwracał również uwagę na poprawność pisowni w swych postach - oczywiście poza merytoryką :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaszubka33 Posted March 16, 2012 Report Share Posted March 16, 2012 wiejska krótko mieszać jak zimne mięso to mósi być ciepła woda wychodzi z galaretkąMożesz to uzasadnić . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lencz12 Posted March 16, 2012 Report Share Posted March 16, 2012 to sprawdz jaką peklosol ma siłe dziłania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted March 16, 2012 Report Share Posted March 16, 2012 "to na 10kg łopatka4 boczek6 woda1 pieprz 4 dag czosnek 8dag peklosol 0,17-0,18dag wiejska krótko mieszać jak zimne mięso to musi być ciepła woda wychodzi z galaretką" "Szpieg z krainy deszczowców".. :question: :question: :question: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jpionka Posted March 16, 2012 Report Share Posted March 16, 2012 Nie wiem co tu jest dziwnego ...zupełnie poprawne proporcje dla "swojskiej" kiełbasy pzdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GuRu Posted March 16, 2012 Report Share Posted March 16, 2012 wiejska krótko mieszać jak zimne mięso to mósi być ciepła woda wychodzi z galaretkąMożesz to uzasadnić . lencz12, pierwszy raz słysze o patencie z cieplą wodą. Ja robię mój patent wiejskiej - jest to w zasadzie modyfikacja głogowskiej - i o nijakiej ciepłej wodzie nawet nie myślałem. Podstawą tzw. kiełbasy wiejskiej wg mnie (nie zabijajcie młodego) jest: - zastosowanie odpowiednio cienkiego (w sensie cienkości scianki) jelita wieprzowego, które ładnie się przełamuje (z tzw.pykiem) - doprawienie odpowiednio dużą ilośćią czosnku i KOLENDRY, bo wg mnie to podstawa w tego typu kiełbasie - nie oszczędzanie na słoninie, ścięgnistym i tłuszczyku, ale również bardzo dobre przemielenie Dla mnie optymalne sitko dla 60% jedynki to szarpak 16 mm, a dla 40% dwójki 4mm. Dwójkę mielę z lodem, lub z wodą lodową. Najłatwiej zepsuć wiejską stosując zbyt szybkie wędzenie i zastosowanie zbyt wysokiej temperatury. Wg mnie nie wolno przekroczyć 45 C. Ja osobiście stosuję podwójne wędzenie, pierwszy raz 4h, drugi raz 2h po około 12h odpoczynku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted March 16, 2012 Report Share Posted March 16, 2012 pierwszy raz słysze o patencie z cieplą wodą. Cholera, pamięć krótka, ale jest na forum przepis na kiełbasę którą zalewa się ciepłą wodą do wyrabiania farszu.... Nawet, jeśli sie nie myle, cosik nasz technolog p.Bagno dopisał do tego tematu.. :rolleyes: Sorki jeśli coś pokręciłem... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaszubka33 Posted March 16, 2012 Report Share Posted March 16, 2012 to sprawdz jaką peklosol ma siłe dziłaniaJaka siła działania :question: Raczej chodzi ci jaką odpowiednią temperaturę powinno mieć mięso aby się zapeklowało . Ta temperatura to 6 do 8 stopni . Po mieleniu powinniśmy sprawdzić temperaturę mięsa , gdyż podwyższa się . Ja robiąc kiełbasę dodaje do farszu lodowatej wody lub lodu . Bardzo trzeba pilnować temperatury farszu , gdyż przy wysokiej mięso może ulec zepsuciu . Dolewanie ciepłej wody do mięsa nie jest według mnie dobrym pomysłem . wychodzi z galaretkąGalaretka w kiełbasie dla wielu jest wadą ,ale są tacy którzy uważają ją za zaletę . O gustach się nie dyskutuje . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GuRu Posted March 16, 2012 Report Share Posted March 16, 2012 Kaszubka33, jedna uwaga, kiełbasy wiejskiej się nie pekluje... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted March 17, 2012 Report Share Posted March 17, 2012 Dolewanie ciepłej wody do mięsa nie jest według mnie dobrym pomysłem Wszystko zależy jaki wyrób chcemy otrzymać.Jeśli kiełbasa ma być krucha to bez ciepłej wody się nie obejdzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted March 17, 2012 Report Share Posted March 17, 2012 Ja robię mój patent wiejskiej - jest to w zasadzie modyfikacja głogowskiejTeBe, Czyli jest to wiejskostolicznaja odmiana :grin: Proponuję wyprawę na rzeszowszczyznę i asystowanie przy wyrobie kiełbasy na odległej wsi. Trudno nie nazwać ich kiełbasy wiejską, skoro wyrabiana jest w tym rejonie tradycyjnie, od dawna, na wsi i przez rolników. Gorącą wodą polewa się farsz aby częściowo zniszczyć wiązania (musi być krucha a w zasadzie się rozsypywać). Kiełbasa na soli, wyłącznie z czosnkiem i pieprzem, czasami z dodatkiem ziela angielskiego lub kardamonu (pikantna), wędzona z pieczeniem w wędzarni w dość wysokiej temperaturze. Czosnek stosuje się w postaci wyciągu wodnego. Byłam pod koniec stycznia: wprawdzie robiona była kiełbasa z dzika ale wg powyższych reguł. Ponieważ to był dzik, dodano dla koloru papryki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts