Jump to content

kiełbasa śląska


Guest Anonymous

Recommended Posts

Guest Anonymous

Witam

 

Wlasnie przymierzam sie do zrobienia kielbasy slaskiej z przepisu www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=66 , i chodzi mi o ilosc koleandry , bo na 5 kg miesa podane jest tylko 1,5 g koleandry - czy to nie zamalo , a jesli to nie pomylka to czy mozna ilosc koleandry zwiekszyc np na 5-8 g

 

 

Ps lubie bardzo slaska i zawsze gdy kupowalem w sklepie bylo w niej czuc charakterystyczny posmak koleandry , natomiast jak robilem slaska z przepisu ze stronki to te 1,5g nawet ciezko odmiezyc , a w kielbasie wogole nie bylo czuc koleandry

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 54
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Kolendra potrafi szybko zdominowac inne smaki

...i przestaniesz lubić "śląską" :sad:

Tak poważnie, jeżeli chcesz poeksperymentować z przyprawami to daj do farszu przepisową ilość przyprawy, potem odbierz część farszu, podziel na pół i dodaj do jednej części dodatkawą ilość przyprawy , oraz podwójną, dodatkową ilość, do pozostałej. Tym sposobem będziesz miał zrobione w identycznych warunkach 3 smaki. Można je porównać zatem obiektywnie.

Wszystko zapisuj precyzyjnie, dodatkowe ilości przypraw należy ustalić proporcjonalnie i stosownie do ilości farszu a kiełbaski z poszczególnych partii jednoznacznie oznakować.

Link to comment
Share on other sites

Guest Anonymous

witam

 

Dzieki za odpowiedzi , wydaje mi sie ze byc moze te sklepowa koleandra ktora tu kupilem byc moze nie jest tak mocna i dlatego nie bylo jej czuc

Link to comment
Share on other sites

Dziś zrobiłem 2,5kg śląskiej i po lewej piwna nadziana eksperymentalnie w jelita wieprzowe i takie grubsze trzy osłonki. W przepisie, z którego robiłem były pęcherze wieprzowe, których nie miałem. Jutro wędzenie. :grin: Tym razem przypraw nie żałowałem. :grin:

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Witam

Jestem z siebie dumny. W weekend zrobiłem pierwszą moją kiełbasę śląską i powiem, że jest super. Zrobiła furorę. Mówią, że to najlepsza kiełbasa jaką zrobiłem. Chyba częściej będę ją robił.

I - 2,5kg

II - 5kg

III- 2,5kg

 

 

No i jak zawsze kontrola jakości :wink:

 

Pozdrawiam

robert

Link to comment
Share on other sites

robisz dla

Siebie a nie na wystawę

Arkadiuszu, obawiam się, że nie zrozumiałeś sensu wypowiedzi Dziadka. Przeczytaj proszę uważnie jeszcze raz:

na tak poważnym forum należy unikać nazw wyrobów które mają określony proces technologiczny przypisany temu produktowi jak również wymagania jakościowe.

Link to comment
Share on other sites

A ten baton nie odpowiada parometrom tej kiełbasy

Tak wiem to był pierwszy "baton" i nie chciało mi się go skręcać. Wkład jest śląski :grin:

Pozostałe są wykonane poprawnie.

Jednak nie wpłynęło to na smak wyrobu. :wink:

Ten kawałek na foto to jest kiełbasa a'la śląska ze względu na wygląd.

 

Zrobiłbym zdjęcie poprawnie wykonanej, ale już jej nie ma. :devil:

Następnym razem obiecuję poprawę. To był mój pierwszy raz. :wink:

 

 

Pozdrawiam

Robert

W pierwszym poście było napisane "moja kiełbasa śląska", jakby co.

 

[ Dodano: Czw Wrz 03, 2009 07:35 ]

kiełbasa śląska jest odkręcana w małe odcinki i jak ma być śląska to receptura ma być właściwa, o wyglądzie nie wspomnę

Tak się zastanawiam tylko, czy tylko ludzie z forum przestrzegają receptur, bo w sklepie zachowany jest raczej tylko wygląd kiełbasy. Samkiem kiełbasy o tej samej nazwie często różnią się w zależności od producenta.
Link to comment
Share on other sites

beiot, aby intencje były odczytane w sposób , że to Twoja i tylko twoja ( nazewnictwo) powinieneś napisać tak "moja śląska kiełbasa" ważne są te dwa "ptaszki" :grin: na początku i końcu .Ale to tylko szczegół a kiełbaska wygląda świetnie
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...