Jump to content

kiełbasa śląska

Guest Anonymous

Recommended Posts

Guest Anonymous

Witam

Wlasnie przymierzam sie do zrobienia kielbasy slaskiej z przepisu www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=66 , i chodzi mi o ilosc koleandry , bo na 5 kg miesa podane jest tylko 1,5 g koleandry - czy to nie zamalo , a jesli to nie pomylka to czy mozna ilosc koleandry zwiekszyc np na 5-8 g

Ps lubie bardzo slaska i zawsze gdy kupowalem w sklepie bylo w niej czuc charakterystyczny posmak koleandry , natomiast jak robilem slaska z przepisu ze stronki to te 1,5g nawet ciezko odmiezyc , a w kielbasie wogole nie bylo czuc koleandry

• Replies 54
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Kolendra potrafi szybko zdominowac inne smaki

...i przestaniesz lubić "śląską" :sad:

Tak poważnie, jeżeli chcesz poeksperymentować z przyprawami to daj do farszu przepisową ilość przyprawy, potem odbierz część farszu, podziel na pół i dodaj do jednej części dodatkawą ilość przyprawy , oraz podwójną, dodatkową ilość, do pozostałej. Tym sposobem będziesz miał zrobione w identycznych warunkach 3 smaki. Można je porównać zatem obiektywnie.

Wszystko zapisuj precyzyjnie, dodatkowe ilości przypraw należy ustalić proporcjonalnie i stosownie do ilości farszu a kiełbaski z poszczególnych partii jednoznacznie oznakować.

Guest Anonymous

witam

Dzieki za odpowiedzi , wydaje mi sie ze byc moze te sklepowa koleandra ktora tu kupilem byc moze nie jest tak mocna i dlatego nie bylo jej czuc

Dziś zrobiłem 2,5kg śląskiej i po lewej piwna nadziana eksperymentalnie w jelita wieprzowe i takie grubsze trzy osłonki. W przepisie, z którego robiłem były pęcherze wieprzowe, których nie miałem. Jutro wędzenie. :grin: Tym razem przypraw nie żałowałem. :grin:

• 3 weeks later...

Witam

Jestem z siebie dumny. W weekend zrobiłem pierwszą moją kiełbasę śląską i powiem, że jest super. Zrobiła furorę. Mówią, że to najlepsza kiełbasa jaką zrobiłem. Chyba częściej będę ją robił.

I - 2,5kg

II - 5kg

III- 2,5kg

No i jak zawsze kontrola jakości :wink:

Pozdrawiam

robert

robisz dla

Siebie a nie na wystawę

Arkadiuszu, obawiam się, że nie zrozumiałeś sensu wypowiedzi Dziadka. Przeczytaj proszę uważnie jeszcze raz:

na tak poważnym forum należy unikać nazw wyrobów które mają określony proces technologiczny przypisany temu produktowi jak również wymagania jakościowe.

A ten baton nie odpowiada parometrom tej kiełbasy

Tak wiem to był pierwszy "baton" i nie chciało mi się go skręcać. Wkład jest śląski :grin:

Pozostałe są wykonane poprawnie.

Jednak nie wpłynęło to na smak wyrobu. :wink:

Ten kawałek na foto to jest kiełbasa a'la śląska ze względu na wygląd.

Zrobiłbym zdjęcie poprawnie wykonanej, ale już jej nie ma. :devil:

Następnym razem obiecuję poprawę. To był mój pierwszy raz. :wink:

Pozdrawiam

Robert

W pierwszym poście było napisane "moja kiełbasa śląska", jakby co.

[ Dodano: Czw Wrz 03, 2009 07:35 ]

kiełbasa śląska jest odkręcana w małe odcinki i jak ma być śląska to receptura ma być właściwa, o wyglądzie nie wspomnę

Tak się zastanawiam tylko, czy tylko ludzie z forum przestrzegają receptur, bo w sklepie zachowany jest raczej tylko wygląd kiełbasy. Samkiem kiełbasy o tej samej nazwie często różnią się w zależności od producenta.

beiot, aby intencje były odczytane w sposób , że to Twoja i tylko twoja ( nazewnictwo) powinieneś napisać tak "moja śląska kiełbasa" ważne są te dwa "ptaszki" :grin: na początku i końcu .Ale to tylko szczegół a kiełbaska wygląda świetnie