Guest Anonymous Posted August 11, 2009 Report Share Posted August 11, 2009 Witam Wlasnie przymierzam sie do zrobienia kielbasy slaskiej z przepisu www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=66 , i chodzi mi o ilosc koleandry , bo na 5 kg miesa podane jest tylko 1,5 g koleandry - czy to nie zamalo , a jesli to nie pomylka to czy mozna ilosc koleandry zwiekszyc np na 5-8 g Ps lubie bardzo slaska i zawsze gdy kupowalem w sklepie bylo w niej czuc charakterystyczny posmak koleandry , natomiast jak robilem slaska z przepisu ze stronki to te 1,5g nawet ciezko odmiezyc , a w kielbasie wogole nie bylo czuc koleandry Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted August 11, 2009 Report Share Posted August 11, 2009 Kolendra potrafi szybko zdominowac inne smaki i dlatego dodaje się ją z umianem. Jeśli Ci smakuje to zwiększaj jej ilość do woli. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted August 11, 2009 Report Share Posted August 11, 2009 Kolendra potrafi szybko zdominowac inne smaki...i przestaniesz lubić "śląską" :sad: Tak poważnie, jeżeli chcesz poeksperymentować z przyprawami to daj do farszu przepisową ilość przyprawy, potem odbierz część farszu, podziel na pół i dodaj do jednej części dodatkawą ilość przyprawy , oraz podwójną, dodatkową ilość, do pozostałej. Tym sposobem będziesz miał zrobione w identycznych warunkach 3 smaki. Można je porównać zatem obiektywnie. Wszystko zapisuj precyzyjnie, dodatkowe ilości przypraw należy ustalić proporcjonalnie i stosownie do ilości farszu a kiełbaski z poszczególnych partii jednoznacznie oznakować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted August 11, 2009 Report Share Posted August 11, 2009 witam Dzieki za odpowiedzi , wydaje mi sie ze byc moze te sklepowa koleandra ktora tu kupilem byc moze nie jest tak mocna i dlatego nie bylo jej czuc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted August 13, 2009 Report Share Posted August 13, 2009 Dziś zrobiłem 2,5kg śląskiej i po lewej piwna nadziana eksperymentalnie w jelita wieprzowe i takie grubsze trzy osłonki. W przepisie, z którego robiłem były pęcherze wieprzowe, których nie miałem. Jutro wędzenie. :grin: Tym razem przypraw nie żałowałem. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted August 13, 2009 Report Share Posted August 13, 2009 grubsze trzy osłonkiwitaj Pis67 podobają mnie się Twe bosmańskie wiązania batonów :wink: sznureczka nie żałujesz,gratuluje produktywności w kiełbasach słonecznie pozdrawiam Marek p.s.teraz znalazłem troche czasu na forum,a już za mną dzwonią Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted August 13, 2009 Report Share Posted August 13, 2009 sznureczka nie żałujesz, Sznureczka ci u mnie dostatek, a batoniki trzeba jakoś zawiązać. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beiot Posted September 1, 2009 Report Share Posted September 1, 2009 Witam Jestem z siebie dumny. W weekend zrobiłem pierwszą moją kiełbasę śląską i powiem, że jest super. Zrobiła furorę. Mówią, że to najlepsza kiełbasa jaką zrobiłem. Chyba częściej będę ją robił. I - 2,5kg II - 5kg III- 2,5kg No i jak zawsze kontrola jakości :wink: Pozdrawiam robert Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted September 1, 2009 Report Share Posted September 1, 2009 Trzeba było zrobić kiełbasę wcześniej i przywieźć ją na Zlot. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beiot Posted September 1, 2009 Report Share Posted September 1, 2009 Trzeba było zrobić kiełbasę wcześniej i przywieźć ją na Zlot. :grin:Właśnie na V szykuję :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekn Posted September 2, 2009 Report Share Posted September 2, 2009 Pociecha ma oczka zadowolone czyli kiełbasa dobra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted September 2, 2009 Report Share Posted September 2, 2009 Pociecha zadowolona bo zajadać chce k. śląską . A ten baton nie odpowiada parometrom tej kiełbasy . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zico Posted September 2, 2009 Report Share Posted September 2, 2009 DZIADEKU, nie czepiaj się szczegółów a ty beiot, weź nazwę w "" i bedzie po kłopocie nikt ci nic nie zarzuci :grin: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted September 2, 2009 Report Share Posted September 2, 2009 Ja wcale nie czepiam się. Tylko na tak poważnym forum należy unikać nazw wyrobów które mają określony proces technologiczny przypisany temu produktowi jak również wymagania jakościowe. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted September 2, 2009 Report Share Posted September 2, 2009 Beiot nie przejmuj się wyglądem batonów .Przecież robisz dla Siebie a nie na wystawę.Grunt ,że wszystkim Twoim smakuje.Pzdr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted September 2, 2009 Report Share Posted September 2, 2009 robisz dla Siebie a nie na wystawęArkadiuszu, obawiam się, że nie zrozumiałeś sensu wypowiedzi Dziadka. Przeczytaj proszę uważnie jeszcze raz: na tak poważnym forum należy unikać nazw wyrobów które mają określony proces technologiczny przypisany temu produktowi jak również wymagania jakościowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted September 2, 2009 Report Share Posted September 2, 2009 Wniosek: kiełbasa śląska jest odkręcana w małe odcinki i jak ma być śląska to receptura ma być właściwa, o wyglądzie nie wspomnę. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jałek Posted September 2, 2009 Report Share Posted September 2, 2009 wygląd cudowny )))))))))))))))))))) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted September 2, 2009 Report Share Posted September 2, 2009 wygląd cudowny Nazwa wyrobu nie taka, poza tym wszystko się zgadza. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkdom Posted September 2, 2009 Report Share Posted September 2, 2009 Kiełbasa zapewne znakomita, ale mnie jako wielbicielowi śląskiej jakoś dziwnie się zrobiło, jak zobaczyłem te "batony". Chyba zaczynam rozumieć Dziadka :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jałek Posted September 2, 2009 Report Share Posted September 2, 2009 zrobć cos co postronna osoba od razu poprawnie zakfalifikuje - to moje najwieksze marzenie co do własnych wyrobów - odpowiedni wydląd, zapach, smak .......... no tu to tylko jeden z parametrów został pominięty :tongue: (chyba) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted September 2, 2009 Report Share Posted September 2, 2009 no tu to tylko jeden z parametrów został pominięty To się może zdarzyć każdemu. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jałek Posted September 2, 2009 Report Share Posted September 2, 2009 zobaczymy w sobotę jak mi to sie uda Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beiot Posted September 3, 2009 Report Share Posted September 3, 2009 A ten baton nie odpowiada parometrom tej kiełbasyTak wiem to był pierwszy "baton" i nie chciało mi się go skręcać. Wkład jest śląski :grin: Pozostałe są wykonane poprawnie. Jednak nie wpłynęło to na smak wyrobu. :wink: Ten kawałek na foto to jest kiełbasa a'la śląska ze względu na wygląd. Zrobiłbym zdjęcie poprawnie wykonanej, ale już jej nie ma. :devil: Następnym razem obiecuję poprawę. To był mój pierwszy raz. :wink: Pozdrawiam Robert W pierwszym poście było napisane "moja kiełbasa śląska", jakby co. [ Dodano: Czw Wrz 03, 2009 07:35 ] kiełbasa śląska jest odkręcana w małe odcinki i jak ma być śląska to receptura ma być właściwa, o wyglądzie nie wspomnęTak się zastanawiam tylko, czy tylko ludzie z forum przestrzegają receptur, bo w sklepie zachowany jest raczej tylko wygląd kiełbasy. Samkiem kiełbasy o tej samej nazwie często różnią się w zależności od producenta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zico Posted September 3, 2009 Report Share Posted September 3, 2009 beiot, aby intencje były odczytane w sposób , że to Twoja i tylko twoja ( nazewnictwo) powinieneś napisać tak "moja śląska kiełbasa" ważne są te dwa "ptaszki" :grin: na początku i końcu .Ale to tylko szczegół a kiełbaska wygląda świetnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts