Jump to content

Nowe wędzenie u Szamota


SZAMOT

Recommended Posts

Witam,

 

W ostatnią sobotę znów działałem.

Wyszło dużo lepiej niż ostatnio (miałem kłopoty z osadem na wedzonkach)

 

Zgodnie z rada Toshiby wędziłem już nie 35-40kg a tylko ok 15kg i podnosiłem temperature w wedzarni powoli przymykając drzwi

-2kg szynki

-3,5kg kiełbasy wieprzowo -wołowej

-experymentalnie 0,6kg ligawy wołowej

-2kg schabu

-ok 1,5 pseudo oscypka (mój pierwszy raz - powinien być wędzony na zimno ale i tak smakuje całkiemcałkiem)

-boczek

-pstrągi

-udka z kurczaka wg receptury Dziadka

 

Super wyszły szynki, schab, ligawa,boczek.

Kiełbasie i oscypkowi czegoś brakuje - udka chyba powinny być bardziej pdowedzone

Pstągi kupowałem po raz pierwszy w nowym miejscu - kupiłem je żywe sam zabiłem - ale niestety chyba hodowane były w niewłaściwy sposób - bo mają lekki posmak mułu (coś jak karp) - :(( CZY KTOŚ SIĘ Z TYM SPOTKAŁ ???

 

Wędzenie od 17.00 - 23.00 w temperaturze 56 C- olchą - (do drewna z drzew owocowych nie mogę znaleźć- jeśli ktoś ma jakiś wejście w okolicach Poznania -będe wdzięczny)

Szczególnie zadowolony jestem z Ligawy - eksperyment (1 dzień peklowania + nastrzyk) udany b. delikatna - ciemnoczerwony kolor skórki

 

Fotki poniżej http://images44.fotosik.pl/180/01e1b45d17c07d05m.jpg http://images40.fotosik.pl/175/f241925138797681m.jpg http://images43.fotosik.pl/179/67ed6f958f1c870cm.jpg http://images45.fotosik.pl/180/9822457c7fec1b2am.jpg

Link to comment
Share on other sites

Witam

Pstągi kupowałem po raz pierwszy w nowym miejscu - kupiłem je żywe sam zabiłem - ale niestety chyba hodowane były w niewłaściwy sposób - bo mają lekki posmak mułu (coś jak karp) - :( ( CZY KTOŚ SIĘ Z TYM SPOTKAŁ

Też kupuje z hodowli i stwierdziłem, że duże sztuki tak mają. Mniejsze nie tak bardzo. Najbardziej czuć bezpośrednio po wyjęciu z wędzarki. Na drugi dzień na zimno mniej.

 

w temperaturze 56 C-

Dal sera to za wysoko. Sprawdziłem na własnej skórze. Uważam, że ok. 35 to max. Inaczej płynie ser i duży wyciek z niego jest.

 

Udka trochę blade. Może wędliny przed zadymianiem wilgotne były :question:

miałem kłopoty z osadem na wedzonkach

Ja na początku po osuszeniu wędzę w niższej temp do 40stopni do uzyskania ładnego kolorku, a potem podnoszę temperaturę.

 

Pozdrawiam i powodzenia

Robert

Link to comment
Share on other sites

Zgodnie z rada Toshiby wędziłem już nie 35-40kg a tylko ok 15kg

Ja też na początku robiłem wszystko na raz. Teraz staram sie zrobić 2-3 wyroby na raz tak żeby już oczekiwać na nowe wędzenie innych smaków. W sumie tylko boczek jest zawsze bo nie mogę sobie odmówić.

 

Wiem, wiem że czasu brakuje, ale kiedy ja lubię tą robotę.

 

Co do wyrobów to oczywiście pięknie wyglądają i pewnie też tak smakują

Link to comment
Share on other sites

Pstrągi, podobnie jak karp lub inne ryby, łącznie z drapieżnikami, mogą mieć posmak mułu w okresie upałów i wysokiej wilgotności. Spowodowane jest to wzrostem glonów o nazwie: sinice. Rosną one szczególnie w wodach żyznych i płytkich, a do takich należą w większości stawy hodowlane. Sinice właśnie, mają zapach i smak mułu. Po przetworzeniu takiego pożywienia przez ryby, właściwości tej rośliny w zdecydowanym stopniu przechodzą do mięsa. Ryby drapieżne po zjedzeniu nafaszerowanej sinicą ryby spokojnego żeru są narażone na przejęcie tego zapachu i smaku. Pozbyć się tego można poprzez wpuszczenie takich ryb do czystej wody.

Pozdrowienia i smacznego.

Delawar

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...