italodisco Posted August 16, 2009 Report Share Posted August 16, 2009 Witam na stronie głównej została wklejona fotorelacja z budowy mojej altany Zapraszam do dyskusji P.S. Podziękowania dla ANDYANDY za projekt wędzarni , spisuje się rewelacyjnie wielofunkcyjna altana Pozdrawiam Paweł i do zobaczenia na zlocie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted August 16, 2009 Report Share Posted August 16, 2009 Witam.Oglądałem, kawał pięknej roboty. Zastanawia mnie tylko gdzie jest palenisko do wędzarki bo nie zawuważyłem (może gapa jestem :rolleyes: ) aby nie od strony kominka, bo wtedy biegać trzeba :rolleyes: Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
italodisco Posted August 16, 2009 Author Report Share Posted August 16, 2009 masz rację palenisko jest pod kominko -grillem i to jest właśnie zaleta !!! pada deszcz siedzę sobie w altance termometr pokazuje mi temp w wędzarni i nie widzę bym miał to robić na zewnątrz temp w wędzarni dzięki dużej komorze jest bardzo stabilna żadnego przekładania kiji także nie muszę doglądać wędzonek w środku wędzarni Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted August 16, 2009 Report Share Posted August 16, 2009 Italodisco, jak tak będziesz wszędzie reklamował swoją robotę, to trzeba będzie to urządzenie wycofać z konkursu. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan_jar Posted August 16, 2009 Report Share Posted August 16, 2009 witam, byłem i widziałem. Jestem pod wrażeniem. Coś pięknego. Wymagało wiele pracy i nakładów , ale zadowolenie zostanie na lata, a zachwyt w oczach kolejnych gości świadczy tylko o kunszcie, Paweł - gratulacje , brawo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted August 16, 2009 Report Share Posted August 16, 2009 A czy to nie jest zwykły szpan . Ale jestem pod wrażeniem. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sawca Posted August 16, 2009 Report Share Posted August 16, 2009 Milutko, piękniutko - suuuper. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkdom Posted August 16, 2009 Report Share Posted August 16, 2009 A czy to nie jest zwykły szpan . Ale jestem pod wrażeniem. PozdrawiamA dlaczego szpan, Dziadku? Zauważyłem u wielu osób zamiłowanie do delikatnie mówiąc złomu i totalnej prowizorki, ale to chyba nie powód, żeby zarzucać komuś, kto zrobił kawał porządnej, solidnej roboty, że zrobił to dla szpanu. Gdyby szpan był jedynym powodem, to na pewno nie chciałoby mu się włożyć w ten projekt tyle pracy. I skoro nikt jeszcze nikomu nie zarzucił tutaj, że robi jakimś "badziewiem", to tym bardziej nie powinniśmy zarzucać komuś kto się napracował i wydał pewnie sporo pieniędzy, że zrobił to dla szpanu. A inna sprawa to taka, że jeżeli ktoś ma jakiś sprzęt, odziedziczony po przodkach, to na nim pracuje i nie wydaje pieniędzy na nowy, a jeżeli ktoś zaczyna to stara się kupić sprzęt porządny, niekiedy pewnie i drogi, ale zapewne według własnych możliwości. Moim zdaniem, to co zaprezentował Italodisco, powinno wyznaczać poziom do jakiego powinniśmy dążyć. I chodzi mi przede wszystkim o jakość wykonania oraz estetykę tego wykonania. Równajmy w górę, a nie w dół. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted August 16, 2009 Report Share Posted August 16, 2009 A czy to nie jest zwykły szpanDZIADKU, dlaczego tak sądzisz ? :shock: - kolega włożył sporo pracy (no fakt kasy też nieco pewnie poszło) aby ta część ogrodu wyglądała jak należy... sama wędzarnia też należy jak sądzę do udanego modelu (są tam rozwiązane istotne problemy z obiegiem powietrza - tak częstym przyczynkiem do kłopotów), sam zresztą zaczynam kombinować nad projektem AndyAndy`ego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
italodisco Posted August 16, 2009 Author Report Share Posted August 16, 2009 A czy to nie jest zwykły szpan . Ale jestem pod wrażeniem. Pozdrawiam Dziadku jestem w szoku po takim poście dwa lata zbierałem projekt , pokazywałem znajomym to było moje marzenie. Teraz jest to budynek wielofunkcyjny , tam się spożywa posiłki ,. ogląda TV , dzieciaki grają w pingla, robię przyjęcia. Rozbieramy tam wyroby ??? gdzie tu szpan ??? dziadku czy ty nie jesteś urodzonym pesymistą?? Gdzie miałem to wkleić na stronie Olivii czy Claudii ?? wkleiłem to na forum i dam wszystkim chętnym projekt i kosztorys Pozdrawiam Paweł Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted August 16, 2009 Report Share Posted August 16, 2009 Pokazałeś wszystko z dobrej strony cała estetyka jak dla nowobogackich i przed tym chylę czoła, wspaniałe dzieło .Zachwytów nie wyrażam a to tylko z tego powodu bo co inni na ten przepych odpowiedzą . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
radzio Posted August 16, 2009 Report Share Posted August 16, 2009 A czy to nie jest zwykły szpan Kiedyś sobie powiedziałem, że za wkład w wartości tego forum nie będę krytykował DZIADKA ale po takim wpisie nie da się. DZIADKU dlaczego to napisałeś? Człowiek spełnił swoje marzenia i za to należy mu się uznanie. Nie każdy może sobie pozwolić na takie coś. Jemu się udało!!! italodisco, gratulacje!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted August 16, 2009 Report Share Posted August 16, 2009 Ja wstrzymam sie od głosu. Myślę, że najlepiej i najsprawiedliwiej ocenią ją zadymiacze podczas konkursu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted August 16, 2009 Report Share Posted August 16, 2009 Przyłączając się do głosów poprzedników napiszę co sądzę o budowie kolegi:Ładnie zbudowane , choć paru rozwiązań nie mogę zrozumieć. Brak chyba sąsiadów w pobliżu pozwala na budowę wędzarni przy domu, ja ze swoją przenośną wyniosłem się z ogródka, widząc drobną uciążliwość dla sąsiadów podczas wędzenia. Altanka owszem, pytanie czy kolega ma czas posiedzieć w niej trochę, ja w swojej tego roku byłem trzy razy! Osobiście uważam, że wędzarnie murowane są eleganckie, ale wędzi się najlepiej w innych.Gratuluję wykonania i cierpliwości. :grin: Nie mogę dojrzeć jak i z czego wykonane jest sklepienie wędzarni? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sawca Posted August 16, 2009 Report Share Posted August 16, 2009 A po co ta tona stłuczki szklanej?Czemu służy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
radzio Posted August 16, 2009 Report Share Posted August 16, 2009 sawca, szkło "trzyma" ciepło co w piecu chlebowym jest bardzo ważne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
italodisco Posted August 16, 2009 Author Report Share Posted August 16, 2009 Pis pytaj na każde pytanie odpowiem - sąsiadów akurat nie ma - sklepienia betonowe, robiony specjalny szalunek, nad betonem cegły - bardzo szeroki i niski komin ( spokojny ruch powietrza bez dużego ciągu )- palę w środku bo nie lubię jak mi kapie za kołnierz- ruszt do grilla z profili fi 6- w czasie grilowania lub palenia w kominku nie ma mowy o cofaniu dymu do środka- piec chlebowy ( szamotka , glina , stłuczka szkalna , glina cegła ) potrzebuje bardzo dużej mocy grzewczej aby osiągnąc temperaturę , jezeli już ją złapie to trzyma rewelacyjnie.- jak popatrzysz za altankę to postawiłem tam ściankę w zimie 4 nakrętki i jest budynek zakmknięty Szkło bardzo długo oddaje ciepło !!!! wady- za cienka blacha do drzwi pieca chlebowego ( zniekształcenia )pozdrawiam Paweł Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted August 16, 2009 Report Share Posted August 16, 2009 sklepienia betonowe, robiony specjalny szalunek, nad betonem cegły Czy wędziłeś zimą, jaka jest wilgotność wewnątrz, jak długo trzeba osuszać przed wędzeniem? :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
italodisco Posted August 16, 2009 Author Report Share Posted August 16, 2009 czekałem na podobne pytanie !! miałem takiego pecha ze dwa pierwsze wędzenia to akurat były wichury u mnie też pytałem przed budową andyandy o jakośc wędzenia przy złej pogodzie i wniosek - czy to przy zimnie czy przy wichurach jeżeli dobrze osuszę wędzarnię nie ma najmniejszych problemów z wędzeniem , nigdy nie przekładałem wędzonek w wedzarni!! zapraszam kolegów z okolic ( i nie tylko) do spróbowania wędzarni Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wnuczek Posted August 16, 2009 Report Share Posted August 16, 2009 Osobiście uważam, że wędzarnie murowane są eleganckie, ale wędzi się najlepiej w innych.Z tą tezą się nie zgodzę. Moja murowana wędzarnia mimo swoich ponad 40lat wędzi rewelacyjnie. Wędziłem już w beczce, kartonie, dymogeneratorem i nadal uważam, że wędzarka murowana jest najlepsza. Wędzarnie mam w budynku. Pzdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sawca Posted August 16, 2009 Report Share Posted August 16, 2009 Wędzarnie mam w budynku. Wnuczek A mógłbyś fotki wrzucić, jestem przed przebudową i też mam w pomieszczeniu. Każdy pomysł sie przyda :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wnuczek Posted August 16, 2009 Report Share Posted August 16, 2009 Jutro wieczorem mogę kilka fotek zrobić. Ostrzegam tylko, że takie maleństow może cię nie zadowolić. Lepiej pogadajmy na zlocie.Pzdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted August 16, 2009 Report Share Posted August 16, 2009 Italo Disco - swietna robota , i bardzo praktyczne rozwiazania . Pamietajcie ze to nie tylko wedzarka ale i miejsce biesiady i zabawy i wlasnie o to chodzi , i widze ze w Polsce juz to sie zadomawia , bo widzicie tu pomimo ze ktos ma 20 pokoi i salon jak boisko do pilki noznej to i tak zawsze wszystkiego rodzaju imprezy robi na zewnatrz , po pierwsze to praktyczniejsze , latwiej pozniej sprzatac i sam fakt biesiadowania na powietrzu przy zywym ogniu jest duzo lepszy niz gniecenie sie po pokojach i obijanie scian Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzes855 Posted August 17, 2009 Report Share Posted August 17, 2009 Paweł rewelacja, chłopie to musiało Cię kosztować masę roboty ale efekt jest cudowny. Co na to żubry? Pozdrawiam P.S Prowizorka to nasza "duma" narodowa pokazałeś jednak że można i trzeba inaczej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beiot Posted August 17, 2009 Report Share Posted August 17, 2009 Rewelacja. Gratulacje. Moja masarnia wymięka przy takim nakładzie pracy. Ja robiłem zaledwie kilka miesięcy.Fajny pomysł na miejsce do pracy i biesiadowania. Pokazałeś fajny sposób na zagospodarowanie działki. Godny naśladowania.Jednak bardzo czasochłonny. Straszyn kolos musi być. 2 tony sam piec chlebowy waży :shock: PozdrawiamRobert Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.