Jump to content

wielofunkcyjna altana italodisco

Recommended Posts

• Replies 59
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Witam.

Oglądałem, kawał pięknej roboty. Zastanawia mnie tylko gdzie jest palenisko do wędzarki bo nie zawuważyłem (może gapa jestem :rolleyes: ) aby nie od strony kominka, bo wtedy biegać trzeba :rolleyes:

Pozdrawiam :wink:

masz rację palenisko jest pod kominko -grillem i to jest właśnie zaleta !!!

pada deszcz siedzę sobie w altance termometr pokazuje mi temp w wędzarni i nie widzę bym miał to robić na zewnątrz

temp w wędzarni dzięki dużej komorze jest bardzo stabilna żadnego przekładania kiji także nie muszę doglądać wędzonek w środku wędzarni

A czy to nie jest zwykły szpan . Ale jestem pod wrażeniem. Pozdrawiam

A dlaczego szpan, Dziadku?

Zauważyłem u wielu osób zamiłowanie do delikatnie mówiąc złomu i totalnej prowizorki, ale to chyba nie powód, żeby zarzucać komuś, kto zrobił kawał porządnej, solidnej roboty, że zrobił to dla szpanu. Gdyby szpan był jedynym powodem, to na pewno nie chciałoby mu się włożyć w ten projekt tyle pracy.

I skoro nikt jeszcze nikomu nie zarzucił tutaj, że robi jakimś "badziewiem", to tym bardziej nie powinniśmy zarzucać komuś kto się napracował i wydał pewnie sporo pieniędzy, że zrobił to dla szpanu.

A inna sprawa to taka, że jeżeli ktoś ma jakiś sprzęt, odziedziczony po przodkach, to na nim pracuje i nie wydaje pieniędzy na nowy, a jeżeli ktoś zaczyna to stara się kupić sprzęt porządny, niekiedy pewnie i drogi, ale zapewne według własnych możliwości.

Moim zdaniem, to co zaprezentował Italodisco, powinno wyznaczać poziom do jakiego powinniśmy dążyć. I chodzi mi przede wszystkim o jakość wykonania oraz estetykę tego wykonania. Równajmy w górę, a nie w dół.

A czy to nie jest zwykły szpan

DZIADKU, dlaczego tak sądzisz ? :shock: - kolega włożył sporo pracy (no fakt kasy też nieco pewnie poszło) aby ta część ogrodu wyglądała jak należy...

sama wędzarnia też należy jak sądzę do udanego modelu (są tam rozwiązane istotne problemy z obiegiem powietrza - tak częstym przyczynkiem do kłopotów), sam zresztą zaczynam kombinować nad projektem AndyAndy`ego

A czy to nie jest zwykły szpan . Ale jestem pod wrażeniem. Pozdrawiam

Dziadku jestem w szoku po takim poście :(

dwa lata zbierałem projekt , pokazywałem znajomym to było moje marzenie. Teraz jest to budynek wielofunkcyjny , tam się spożywa posiłki ,. ogląda TV , dzieciaki grają w pingla, robię przyjęcia.

Rozbieramy tam wyroby ??? gdzie tu szpan ??? dziadku czy ty nie jesteś urodzonym pesymistą??

Gdzie miałem to wkleić na stronie Olivii czy Claudii ?? wkleiłem to na forum i dam wszystkim chętnym projekt i kosztorys

Pozdrawiam Paweł

A czy to nie jest zwykły szpan

Kiedyś sobie powiedziałem, że za wkład w wartości tego forum nie będę krytykował DZIADKA ale po takim wpisie nie da się. DZIADKU dlaczego to napisałeś?

Człowiek spełnił swoje marzenia i za to należy mu się uznanie. Nie każdy może sobie pozwolić na takie coś. Jemu się udało!!!

italodisco, gratulacje!!!

Przyłączając się do głosów poprzedników napiszę co sądzę o budowie kolegi:

Ładnie zbudowane , choć paru rozwiązań nie mogę zrozumieć. Brak chyba sąsiadów w pobliżu pozwala na budowę wędzarni przy domu, ja ze swoją przenośną wyniosłem się z ogródka, widząc drobną uciążliwość dla sąsiadów podczas wędzenia. Altanka owszem, pytanie czy kolega ma czas posiedzieć w niej trochę, ja w swojej tego roku byłem trzy razy! Osobiście uważam, że wędzarnie murowane są eleganckie, ale wędzi się najlepiej w innych.

Gratuluję wykonania i cierpliwości. :grin: Nie mogę dojrzeć jak i z czego wykonane jest sklepienie wędzarni? :cry:

Pis pytaj na każde pytanie odpowiem

- sąsiadów akurat nie ma :)

- sklepienia betonowe, robiony specjalny szalunek, nad betonem cegły

- bardzo szeroki i niski komin ( spokojny ruch powietrza bez dużego ciągu )

- palę w środku bo nie lubię jak mi kapie za kołnierz

- ruszt do grilla z profili fi 6

- w czasie grilowania lub palenia w kominku nie ma mowy o cofaniu dymu do środka

- piec chlebowy ( szamotka , glina , stłuczka szkalna , glina cegła ) potrzebuje bardzo dużej mocy grzewczej aby osiągnąc temperaturę , jezeli już ją złapie to trzyma rewelacyjnie.

- jak popatrzysz za altankę to postawiłem tam ściankę w zimie 4 nakrętki i jest budynek zakmknięty

Szkło bardzo długo oddaje ciepło !!!!

wady

- za cienka blacha do drzwi pieca chlebowego ( zniekształcenia )

pozdrawiam Paweł

czekałem na podobne pytanie !!

miałem takiego pecha ze dwa pierwsze wędzenia to akurat były wichury u mnie

też pytałem przed budową andyandy o jakośc wędzenia przy złej pogodzie i wniosek

- czy to przy zimnie czy przy wichurach jeżeli dobrze osuszę wędzarnię nie ma najmniejszych problemów z wędzeniem , nigdy nie przekładałem wędzonek w wedzarni!!

zapraszam kolegów z okolic ( i nie tylko) do spróbowania wędzarni

Osobiście uważam, że wędzarnie murowane są eleganckie, ale wędzi się najlepiej w innych.

Z tą tezą się nie zgodzę. Moja murowana wędzarnia mimo swoich ponad 40lat wędzi rewelacyjnie. Wędziłem już w beczce, kartonie, dymogeneratorem i nadal uważam, że wędzarka murowana jest najlepsza. Wędzarnie mam w budynku.

Pzdr.

Guest Anonymous

Italo Disco - swietna robota , i bardzo praktyczne rozwiazania .

Pamietajcie ze to nie tylko wedzarka ale i miejsce biesiady i zabawy i wlasnie o to chodzi , i widze ze w Polsce juz to sie zadomawia , bo widzicie tu pomimo ze ktos ma 20 pokoi i salon jak boisko do pilki noznej to i tak zawsze wszystkiego rodzaju imprezy robi na zewnatrz , po pierwsze to praktyczniejsze , latwiej pozniej sprzatac i sam fakt biesiadowania na powietrzu przy zywym ogniu jest duzo lepszy niz gniecenie sie po pokojach i obijanie scian

Rewelacja. Gratulacje.

Moja masarnia wymięka przy takim nakładzie pracy. Ja robiłem zaledwie kilka miesięcy.

Fajny pomysł na miejsce do pracy i biesiadowania.

Pokazałeś fajny sposób na zagospodarowanie działki. Godny naśladowania.

Jednak bardzo czasochłonny.

Straszyn kolos musi być. 2 tony sam piec chlebowy waży :shock:

Pozdrawiam

Robert