Jump to content

Rózne dodatki do wyrobów szynkowarowych


lilliwashere

Recommended Posts

Witam,

Pytanie moje dotyczy konkretnie wina czerwonego.

Jako że robie szynkowarową wersję chorizo :) - mięso już się pekluje 2 dzień - mam pytanie czy praktykował ktoś dodanie (w niewielkiej ilości) czerwonego wina do masy ?

Moje dotychczasowe doświadczenia kulinarne wskazują, że wino jest OK, ale wymaga odparowania (jak np. w wołowinie po burgundzku), atk aby jego aromat nie zdominował potrawy.

Zastanawiam się nad dodaniem wina do mojej masy miesnej przed włożeniem do szynkowara.

 

Macie może państwo jakies doświadczenia w tym zakresie ?

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Andyandy dodawał czerwone wino (kadarka) do solanki, przeznaczonej do peklowania wędzonek. Dodatek czerwonego wina przewidziany jest do kiełbas surowych wędzonych.

Ogólnie nie znalazło zastosowania do wyrobów mięsnych ze względu na pozostający w wyrobie mięsnym winno-alkoholowy posmak.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...