lilliwashere Posted August 19, 2009 Report Share Posted August 19, 2009 Witam,Pytanie moje dotyczy konkretnie wina czerwonego.Jako że robie szynkowarową wersję chorizo - mięso już się pekluje 2 dzień - mam pytanie czy praktykował ktoś dodanie (w niewielkiej ilości) czerwonego wina do masy ?Moje dotychczasowe doświadczenia kulinarne wskazują, że wino jest OK, ale wymaga odparowania (jak np. w wołowinie po burgundzku), atk aby jego aromat nie zdominował potrawy.Zastanawiam się nad dodaniem wina do mojej masy miesnej przed włożeniem do szynkowara. Macie może państwo jakies doświadczenia w tym zakresie ? Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted August 19, 2009 Report Share Posted August 19, 2009 Andyandy dodawał czerwone wino (kadarka) do solanki, przeznaczonej do peklowania wędzonek. Dodatek czerwonego wina przewidziany jest do kiełbas surowych wędzonych.Ogólnie nie znalazło zastosowania do wyrobów mięsnych ze względu na pozostający w wyrobie mięsnym winno-alkoholowy posmak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts