kompas Posted August 27, 2009 Report Share Posted August 27, 2009 Witam.czy są jakies orientacyjne normy zużycia przypraw na założoną ilość farszu do kiełbas?Chodzi mi o pieprz, majeranek, czosnek, sól itp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted August 27, 2009 Report Share Posted August 27, 2009 http://wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=21 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beiot Posted August 27, 2009 Report Share Posted August 27, 2009 kompas, przy recepturach zawsze masz podane są ilości przypraw i dodatków. Uzależnione jest to od rodzaju wyrobu. Może to Ci pomoże trochę? http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/ostroscprzyprawtabela.htm http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/dziadek/tabelamieszanekpeklujacych.htm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kompas Posted August 27, 2009 Author Report Share Posted August 27, 2009 OK. Serdeczne dzieki, bo o to mi chodziło. A jeżeli chodzi o podawanie ilości przypraw w przepisach, to jak zauważyłem, wygląda różnie. Zdarzyło się, że podane ilości sa dziesięć razy większe, pewnie błąd przecinka, ale trochę dezorientuje. Albo podawane jest "do smaku", to tak jak szybkość bezpieczna w kodeksie drogowym :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.