Jump to content

Pomocy!!!


arkadiusz

Recommended Posts

  • Replies 55
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Witam.

Może nie aż tak rozpaczliwie jak to Arkadiusz "krzyknął" :cool: ale zrobiła się kicha.Luiza zamówiła parówki (pierwszy "negatywny" wpływ zabrania Jej na zlot :grin: ) W trakcie mielenia przymrożnego mięska na 4mm padł zelmer - obie zębatki i na ślimaku, i napędowa w środku :devil: .Wyciągnąłem ósemkę ręczną i prawie po całym zmieleniu mięska (pierwszy raz) na 4mm - urwała się kolba :devil: Został mi zelmerek piątka u szwagra. Trochę mały i czy nie za bardzo mięso się będzie grzało :rolleyes: Jakieś propozycje :question: - oprócz tych przyjedź do mnie i zmielimy :grin:

 

Pozdrawiam :wink:

P.S.Mięska jest 5kg - trzy krótkie czerwone serie :grin: .

Link to comment
Share on other sites

Dziadku nic by nie wysiadło, tylko człowiek całe życie się uczy i wiadomo jakim umrze :???: :grin: Jak pisałem w trakcie mielenia przymrożonego (nie zamrożonego) mięska musiałem nagle wyskoczyć i nie chciało mi się rozbierać maszynki więc po odjęciu od korpusu wsadziłem ją do zamrażarki. Mięso razem z miską zapakowane do dwóch toreb termoizolacyjnych (coby nie zamarzło) też do zamrażarki.Po powrocie i podłączniu maszynki -nawet nie zdążyłem załadować nowego mięska - trach, piź...iach i po maszynce :devil:

 

Pozdrawiam :wink:

Link to comment
Share on other sites

Na Zlocie była robiona pasztetowa z grzybami(borowiki). Jakoś receptura i wykonanie umknęło mojej podzielnej uwadze, a córka mówi, że dobra była. Muszę ją wykonać a przepisu nie mogę namierzyć. Wołam pomocy, jutro będzie ciepła wątroba, mózgi i świeże jelita grube. Muszę ją zrobić najlepiej ze sprawdzonego przepisu, sam też bym coś wymyślił, ale nadal jakoś tak brak czegoś, by się zabrać za robotę. Może przez to, że zapasy w lodówce nie uszczuplały? :grin:
Link to comment
Share on other sites

Na Zlocie była robiona pasztetowa z grzybami(borowiki). Jakoś receptura i wykonanie umknęło mojej podzielnej uwadze, a córka mówi, że dobra była.

Receptura jak dla pasztetowej z manną, czyli:

Wątroba wieprzowa 2,5kg

Mięso i maski z głów wp. 4,0 kg

Tłuszcz drobny 3,0

Kasza manna 0,5kg

Razem 10 kg wsadu.

W trakcie miksowania dodajemy rosół lub wodę w ilości 20% wsadu. W końcowej fazie kutrowania dodajemy namoczone borowiki (muszą być widoczne na przekroju).

Borowik suszony 0,01kg.

Przyprawę mogę wysłać zainteresowanym, gdyż jeszcze trochę zostało. Adres na PW

Link to comment
Share on other sites

luciola5, Składnikami kaszanki białej wykonanej na IV zlocie były;( skład na 25 kg)

-mięso i maski z głów wp 7 kg

-tłuszcz drobny 4kg

-skórki 3 kg

-serca, ozorki 1kg

-przełyki i płuca wp 5

-kasza jęczmienna -gruba perłowa kg

Przyprawy, sól, pieprz, cebula, majeranek.

Kaszanka powinna być dobrze doprawiona, czyli sporo pieprzu, majeranku, a sól do smaku.

Link to comment
Share on other sites

Guest Anonymous

-kasza jęczmienna -gruba perłowa kg

Andrzeju, czy kaszą dobijamy do 25 kg, czy kasza po parzeniu ma mieć 5 kg?

Pytam, bo bratu strasznie smakowała i muszę teraz zrobić... :smile:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...