arkadiusz Posted August 29, 2009 Report Share Posted August 29, 2009 Właśnie parzę salceson czarny zrobiony wg.przepisu Szczepana i okazało się ,ze nie dodałem czosnku :blush: .Jeśli wrzucę pare ząbków do parzenia to coś pomoże?Pzdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SZCZEPAN Posted August 29, 2009 Report Share Posted August 29, 2009 WitamTak możesz dodać do parzenia czosnek o ile salceson jest w osłonce naturalnej.Pozdrawiam!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziuniek Posted August 29, 2009 Report Share Posted August 29, 2009 Witam Może spróbuj wycisnąć kilka kropel soku czosnkowego, wymieszaj z malutką ilością wody i wstrzyknij w salcesonik.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted August 29, 2009 Author Report Share Posted August 29, 2009 Dzięki za podpowiedź ,ale niestety za późno.Będzie jak znalazł nasępnym razem o ile znowu zapomnę/mam nadzieję ,że nie/.Pzdr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted September 2, 2009 Report Share Posted September 2, 2009 Witam.Może nie aż tak rozpaczliwie jak to Arkadiusz "krzyknął" ale zrobiła się kicha.Luiza zamówiła parówki (pierwszy "negatywny" wpływ zabrania Jej na zlot :grin: ) W trakcie mielenia przymrożnego mięska na 4mm padł zelmer - obie zębatki i na ślimaku, i napędowa w środku :devil: .Wyciągnąłem ósemkę ręczną i prawie po całym zmieleniu mięska (pierwszy raz) na 4mm - urwała się kolba :devil: Został mi zelmerek piątka u szwagra. Trochę mały i czy nie za bardzo mięso się będzie grzało :rolleyes: Jakieś propozycje :question: - oprócz tych przyjedź do mnie i zmielimy :grin: Pozdrawiam :wink: P.S.Mięska jest 5kg - trzy krótkie czerwone serie :grin: . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zico Posted September 2, 2009 Report Share Posted September 2, 2009 Gonzo, do lodówy z nim i tyle .Troche się w czasie zejdzie ale uratujesz .Zmielisz porcje i do lodówy a wyciągasz następną i mielisz i tak w koło , a w przerwach piwko :grin: :grin: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted September 2, 2009 Report Share Posted September 2, 2009 Kiedyś zrobiłem parówki na malakserze, z ostrym gładkim nożem. Dużo roboty, po trochu wkładanie zimnego mięsa. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted September 2, 2009 Report Share Posted September 2, 2009 Witam.Zadobyłem drugi napęd i ślimak.Leciem dalej :grin: Dzięki za podpowiedzi Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted September 2, 2009 Report Share Posted September 2, 2009 Ano jak przy produkcji parówek stosuje się parometry jak przy produkcji salami. to nie jest dziwne że sprzęt domowy wysiada. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted September 2, 2009 Report Share Posted September 2, 2009 Dziadku nic by nie wysiadło, tylko człowiek całe życie się uczy i wiadomo jakim umrze :???: :grin: Jak pisałem w trakcie mielenia przymrożonego (nie zamrożonego) mięska musiałem nagle wyskoczyć i nie chciało mi się rozbierać maszynki więc po odjęciu od korpusu wsadziłem ją do zamrażarki. Mięso razem z miską zapakowane do dwóch toreb termoizolacyjnych (coby nie zamarzło) też do zamrażarki.Po powrocie i podłączniu maszynki -nawet nie zdążyłem załadować nowego mięska - trach, piź...iach i po maszynce :devil: Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zico Posted September 2, 2009 Report Share Posted September 2, 2009 Gonzo, czyli krótko mówiąc dałeś ........ :grin: :grin: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted September 3, 2009 Report Share Posted September 3, 2009 Na Zlocie była robiona pasztetowa z grzybami(borowiki). Jakoś receptura i wykonanie umknęło mojej podzielnej uwadze, a córka mówi, że dobra była. Muszę ją wykonać a przepisu nie mogę namierzyć. Wołam pomocy, jutro będzie ciepła wątroba, mózgi i świeże jelita grube. Muszę ją zrobić najlepiej ze sprawdzonego przepisu, sam też bym coś wymyślił, ale nadal jakoś tak brak czegoś, by się zabrać za robotę. Może przez to, że zapasy w lodówce nie uszczuplały? :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted September 3, 2009 Report Share Posted September 3, 2009 To będziesz miał mały problemik :rolleyes: - do farszu została dodana gotowa kompozycja przyprawowa przekazana "celem wypróbowania" - ja osobiście nie zdążyłem spróbować produktu finalnego, ale sam farsz już był obiecujący, chętnie tę kompozycję nabędę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted September 3, 2009 Report Share Posted September 3, 2009 nie zdążyłem spróbować produktu finalnego, Ja zdążyłem i był całkiem niezły. Trzeba przejść do planu b i skomponować zestaw przypraw, ale receptura na kartce jakaś była? :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted September 3, 2009 Report Share Posted September 3, 2009 Nie było..była paczuszka "pt" :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted September 3, 2009 Report Share Posted September 3, 2009 Receptura ogólna to nie problem bo zna ją Bagno :lol: ale sęk w tym że przyprawy to był "gotowiec" od firmy która nam oferuje swoje produkty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted September 3, 2009 Report Share Posted September 3, 2009 Na Zlocie była robiona pasztetowa z grzybami(borowiki). Jakoś receptura i wykonanie umknęło mojej podzielnej uwadze, a córka mówi, że dobra była.Receptura jak dla pasztetowej z manną, czyli: Wątroba wieprzowa 2,5kg Mięso i maski z głów wp. 4,0 kg Tłuszcz drobny 3,0 Kasza manna 0,5kg Razem 10 kg wsadu. W trakcie miksowania dodajemy rosół lub wodę w ilości 20% wsadu. W końcowej fazie kutrowania dodajemy namoczone borowiki (muszą być widoczne na przekroju). Borowik suszony 0,01kg. Przyprawę mogę wysłać zainteresowanym, gdyż jeszcze trochę zostało. Adres na PW Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted September 4, 2009 Report Share Posted September 4, 2009 Nie robię pasztetowej, nie jestem gotowy. Skąd te paczuszki były? :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted September 4, 2009 Report Share Posted September 4, 2009 Skąd te paczuszki były? Z firmy A-Absolutt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted September 4, 2009 Report Share Posted September 4, 2009 A-Absolutt. Dzięki, działam.... :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
luciola5 Posted September 8, 2009 Report Share Posted September 8, 2009 Na IV Zlocie robiona była kaszanka biała i bardzo nam smakowała :tongue:Czy jest gdzieś na stronce przepis wg którego była robiona?Szukam,szukam i aż się zakręciłam :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted September 8, 2009 Report Share Posted September 8, 2009 Witam.Nie wiem jak była robiona na IV zlocie ale podejrzewam, że podobnie jak na III.Więc poczytaj sobie temat.https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2980&highlight=kaszanka+bia%B3a Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted September 8, 2009 Report Share Posted September 8, 2009 luciola5, Składnikami kaszanki białej wykonanej na IV zlocie były;( skład na 25 kg) -mięso i maski z głów wp 7 kg -tłuszcz drobny 4kg -skórki 3 kg -serca, ozorki 1kg -przełyki i płuca wp 5 -kasza jęczmienna -gruba perłowa kg Przyprawy, sól, pieprz, cebula, majeranek. Kaszanka powinna być dobrze doprawiona, czyli sporo pieprzu, majeranku, a sól do smaku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted September 8, 2009 Report Share Posted September 8, 2009 -kasza jęczmienna -gruba perłowa kgAndrzeju, czy kaszą dobijamy do 25 kg, czy kasza po parzeniu ma mieć 5 kg? Pytam, bo bratu strasznie smakowała i muszę teraz zrobić... :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
luciola5 Posted September 8, 2009 Report Share Posted September 8, 2009 Bagno Wielkie dzięki :grin: -kasza jęczmienna -gruba perłowa kg Pawełek333 ja zrozumiałam ,że kg -przecież napęcznieje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.