Jump to content

folia celulozowa do szynkowara


grubosz

Recommended Posts

Witam, czy ktoś używa folii celulozowej do szynkowara? Czy jest ona lepsza od zwykłego woreczka? Mam problem bo nad moimi wyrobami, nad pokrywką zawsze zbiera się "rosołek", ktory po pierwsze utrudnia wyciąganie zimnej wędliny a na dodatek nie wchłania się w mięso tak jak niektorzy piszą - ucieka mi sporo smaku.Dzięki za pomoc
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Witam!

Ja też mam kłopoty z woreczkami do szynkowaru :sad:

Ostatnio używałem "worek cryovac cn 330 b 175/450" (tak pisze na paragonie).

Sa to worki termokurczliwe. Podczas gotowania pękają z wielkim hukiem i rozpryskiem :devil: Poza tym nie mogę tego wyciągnąć z szynkowaru (średnica nie zwiększa się ku górze) i za każdym razem muszę wybijać :shock: :shock: :shock: Może rzeczywiście przyciskać np. kamieniem zamiast sprężyną. A do jakiej wysokości wy ładujecie czeski szynkowar?

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Witam wszystkich

 

Wtrące swoje pięć groszy.

 

Jak najbardziej możecie uzywać woreczków przeróżnego pochodzenia ale jedna uwaga należy pamietać aby sórowiec z którego są wykonane nie wydzielał szkodliwych substancji podczas obróbki termicznej.

Na zimno będą spełniały swoje zadanie jeśli chodzi o kontakt z żywnością ale co innego jeśli poddamy je działaniu temperatury.

 

Jeśli było by to tak proste to napewno producenci wędlin też stosowali by zwykłą folie a nie folie celulozową,barierową czy poliamidową.

Tu bardzo ważna jest substancja użyta do klejenia granulatu i tak jak pisałem wcześniej czy dany klej może być podgrzewany.

 

Niby zaoszczędzicie pare groszy ale jak to sie ma do ewentualnego zatrucia szkodliwą substancją.

 

 

Pozdrawiam Miro

 

Ps Andy

 

Ostatnio używałem "worek cryovac cn 330 b 175/450" (tak pisze na paragonie).

Sa to worki termokurczliwe. Podczas gotowania pękają z wielkim hukiem i rozpryskiem

Worki CRYOVAC stosuje sie jako opakowanie końcowe wyrobu po obróbce termicznej w celu przedłużenia okresu trwałości produktu.

Link to comment
Share on other sites

Dodając do wypowiedzi Miro przaz kilka lat miałem styczność z pakowaniem wędzonek i innych gotowych wyrobów w woreczki Cryovac ,pakuje się w nie np szynki wędzone przeciete na połowę odpowietrzanie i zamykanie odbywa się w specjalnych zamykarkach następną czynnością jest zanurzenie ich w gorącej wodzie o stałej temp. regulowanej przez termostat przez 2-3 sekundy. Zbyt wysoka temp. wody lub za długi czas przetrzymywania w niej powoduje natychmiastowe pękanie Pozdrawiam
Link to comment
Share on other sites

Ostatnio używałem "worek cryovac cn 330 b 175/450" (tak pisze na paragonie).

Sa to worki termokurczliwe. Podczas gotowania pękają z wielkim hukiem i rozpryskiem

O ile dobrze pamiętam to firma wymieniona powyżej produkuje woreczki służące do pakowania surowego mięsa i jego zamknięcia, nastepnie obróbki termicznej (gotowanie lub parzenie), worki nie pekają.

Czasami w sklepach można było spotkać golonkę produkowaną tym sposobem.

 

Może Miro, coś wiecej wie na ten temat.

Link to comment
Share on other sites

Nawiązując jeszcze raz do torebek Cryovac są inne rodzaje bo w moim byłym zakładzie prdukowano w nich lunchmeat i szynki mielone w specjalnych formach takie długie prostkąty i to było nie przepakowywane .ale tym nie interesowałem się i trudno podać mi symbol.Pozdrawiam
Link to comment
Share on other sites

Grubosz- jak tego rosołku tak dużo to może zbyt długo parzysz a co do wyjmowania z szynkowarki to w pusty szynkowar włóż tasiemkę tak by po obu bokach wystawały końce wtedy dopiero wkładaj wsad w torebce po uparzeniu i wystudzeniu na chwilę włóż szynkowar do gorącej wody po otwarciu ciągnąc z wyczuciem za tasiemki bez problemu powinieneś wyciagnąć wasad. Pozdrawiam
Link to comment
Share on other sites

Z tego co można wyczytać na stronie firmy Cryovac produkują oni zarówno worki do pakowania ochronnego po obróbce jak i do samej obróbki termicznej.

Skoro worki które użył Andy pekają wnioskuje że przeznaczone były do pakowania gotowego produktu,chyba że kolega użył ich w nie odpowiedni sposób ale tu może wypowiedzieć się tylko Andy.

 

Miro

Link to comment
Share on other sites

Witam!

Włożyłem worek do szynkowaru, do tego słoninę+dodatki, zakręciłem worek, sprężyna i do gara gotować. Po 30 min od zagotowania hukło. i tyle.

Tasiemki są mądre-dziękuję.

A w jakiej osłonce można gotować tak jak w szynkowarze?

Link to comment
Share on other sites

Włożyłem worek do szynkowaru, do tego słoninę+dodatki, zakręciłem worek, sprężyna i do gara gotować. Po 30 min od zagotowania hukło. i tyle.

A nie powinno więc dziwna sprawa chyba że:

 

- przez przypadek uszkodziłeś woreczek przy wkładaniu do szynkowara

- worek uszkodził jakis ostry element w szynkowarze

 

 

 

A w jakiej osłonce można gotować tak jak w szynkowarze?

- w osłonce poliamidowej która ma tą wadę że nie skurczy się przy schładzaniu

- w osłonce barierowej która skolei pracuje wraz z mięsem

 

Tak wygląda przykładowy wyrób w osłonce barierowej

 

 

http://img24.imageshack.us/img24/6619/szynkakonserwwieksza4bx.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...