grubosz Posted August 17, 2006 Report Share Posted August 17, 2006 Witam, czy ktoś używa folii celulozowej do szynkowara? Czy jest ona lepsza od zwykłego woreczka? Mam problem bo nad moimi wyrobami, nad pokrywką zawsze zbiera się "rosołek", ktory po pierwsze utrudnia wyciąganie zimnej wędliny a na dodatek nie wchłania się w mięso tak jak niektorzy piszą - ucieka mi sporo smaku.Dzięki za pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grubosz Posted August 17, 2006 Author Report Share Posted August 17, 2006 Badzo serdecznie dziękuję "Dymkowi" za odpowiedź, uwagi są bardzo cenne. Jestem zafascynowana "wędzarniczą "społecznością i bardzo się cieszę,że Was znalazłam.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted September 22, 2006 Report Share Posted September 22, 2006 Witam!Ja też mam kłopoty z woreczkami do szynkowaru :sad: Ostatnio używałem "worek cryovac cn 330 b 175/450" (tak pisze na paragonie).Sa to worki termokurczliwe. Podczas gotowania pękają z wielkim hukiem i rozpryskiem :devil: Poza tym nie mogę tego wyciągnąć z szynkowaru (średnica nie zwiększa się ku górze) i za każdym razem muszę wybijać :shock: :shock: :shock: Może rzeczywiście przyciskać np. kamieniem zamiast sprężyną. A do jakiej wysokości wy ładujecie czeski szynkowar?Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SMORODINA Posted September 22, 2006 Report Share Posted September 22, 2006 Ja używam woreczków HDEP takich jak używają w sklepach do pakowania ( paczka 1000 szt), lub dużych woreczków śniadaniowych i nie mam problemów z wyjmowaniem, a u mnie wsad do szynkowarki to około 1,5 kg surowego mięsa.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted September 22, 2006 Report Share Posted September 22, 2006 Witam wszystkich Wtrące swoje pięć groszy. Jak najbardziej możecie uzywać woreczków przeróżnego pochodzenia ale jedna uwaga należy pamietać aby sórowiec z którego są wykonane nie wydzielał szkodliwych substancji podczas obróbki termicznej. Na zimno będą spełniały swoje zadanie jeśli chodzi o kontakt z żywnością ale co innego jeśli poddamy je działaniu temperatury. Jeśli było by to tak proste to napewno producenci wędlin też stosowali by zwykłą folie a nie folie celulozową,barierową czy poliamidową. Tu bardzo ważna jest substancja użyta do klejenia granulatu i tak jak pisałem wcześniej czy dany klej może być podgrzewany. Niby zaoszczędzicie pare groszy ale jak to sie ma do ewentualnego zatrucia szkodliwą substancją. Pozdrawiam Miro Ps Andy Ostatnio używałem "worek cryovac cn 330 b 175/450" (tak pisze na paragonie). Sa to worki termokurczliwe. Podczas gotowania pękają z wielkim hukiem i rozpryskiem Worki CRYOVAC stosuje sie jako opakowanie końcowe wyrobu po obróbce termicznej w celu przedłużenia okresu trwałości produktu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted September 22, 2006 Report Share Posted September 22, 2006 Dodając do wypowiedzi Miro przaz kilka lat miałem styczność z pakowaniem wędzonek i innych gotowych wyrobów w woreczki Cryovac ,pakuje się w nie np szynki wędzone przeciete na połowę odpowietrzanie i zamykanie odbywa się w specjalnych zamykarkach następną czynnością jest zanurzenie ich w gorącej wodzie o stałej temp. regulowanej przez termostat przez 2-3 sekundy. Zbyt wysoka temp. wody lub za długi czas przetrzymywania w niej powoduje natychmiastowe pękanie Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted September 22, 2006 Report Share Posted September 22, 2006 Ostatnio używałem "worek cryovac cn 330 b 175/450" (tak pisze na paragonie). Sa to worki termokurczliwe. Podczas gotowania pękają z wielkim hukiem i rozpryskiemO ile dobrze pamiętam to firma wymieniona powyżej produkuje woreczki służące do pakowania surowego mięsa i jego zamknięcia, nastepnie obróbki termicznej (gotowanie lub parzenie), worki nie pekają. Czasami w sklepach można było spotkać golonkę produkowaną tym sposobem. Może Miro, coś wiecej wie na ten temat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted September 22, 2006 Report Share Posted September 22, 2006 Bagno tylko pytanie jaki rodzaj worka zakupił Andy ?. Jeśli widziałeś golonke w Cryovacu to nie znaczy że została w nim wyprodukowana a możliwe że jedynie przepakowana po produkcji. Miro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted September 22, 2006 Report Share Posted September 22, 2006 Nawiązując jeszcze raz do torebek Cryovac są inne rodzaje bo w moim byłym zakładzie prdukowano w nich lunchmeat i szynki mielone w specjalnych formach takie długie prostkąty i to było nie przepakowywane .ale tym nie interesowałem się i trudno podać mi symbol.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted September 22, 2006 Report Share Posted September 22, 2006 Grubosz- jak tego rosołku tak dużo to może zbyt długo parzysz a co do wyjmowania z szynkowarki to w pusty szynkowar włóż tasiemkę tak by po obu bokach wystawały końce wtedy dopiero wkładaj wsad w torebce po uparzeniu i wystudzeniu na chwilę włóż szynkowar do gorącej wody po otwarciu ciągnąc z wyczuciem za tasiemki bez problemu powinieneś wyciagnąć wasad. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted September 22, 2006 Report Share Posted September 22, 2006 Z tego co można wyczytać na stronie firmy Cryovac produkują oni zarówno worki do pakowania ochronnego po obróbce jak i do samej obróbki termicznej.Skoro worki które użył Andy pekają wnioskuje że przeznaczone były do pakowania gotowego produktu,chyba że kolega użył ich w nie odpowiedni sposób ale tu może wypowiedzieć się tylko Andy. Miro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted September 22, 2006 Report Share Posted September 22, 2006 Witam!Włożyłem worek do szynkowaru, do tego słoninę+dodatki, zakręciłem worek, sprężyna i do gara gotować. Po 30 min od zagotowania hukło. i tyle.Tasiemki są mądre-dziękuję.A w jakiej osłonce można gotować tak jak w szynkowarze? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted September 22, 2006 Report Share Posted September 22, 2006 Włożyłem worek do szynkowaru, do tego słoninę+dodatki, zakręciłem worek, sprężyna i do gara gotować. Po 30 min od zagotowania hukło. i tyle. A nie powinno więc dziwna sprawa chyba że: - przez przypadek uszkodziłeś woreczek przy wkładaniu do szynkowara - worek uszkodził jakis ostry element w szynkowarze A w jakiej osłonce można gotować tak jak w szynkowarze? - w osłonce poliamidowej która ma tą wadę że nie skurczy się przy schładzaniu - w osłonce barierowej która skolei pracuje wraz z mięsem Tak wygląda przykładowy wyrób w osłonce barierowej http://img24.imageshack.us/img24/6619/szynkakonserwwieksza4bx.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.