Jump to content

zaczynam, ale bez Was będzie trudno...

prasatko

Recommended Posts

Kochani,

pomóżcie, proszę. Zaczęłam od szybkiego gotowania mięska w zalewie i studzenia, po czym znowu gotowania. Wychodzi niezłe, ale nie ma skórki i koloru. Znalazłam u Was boski przepis na szynkową peklowaną w woreczku strunowym, czekam na peklosól i osłonki barierowe. Ponieważ zamówiłam też strzykawę z igłą, chcę zrobiś szynkę i schab (polędwicę) peklowaną w zalewie, nastrzykiwaną. Siatkę też zamówiłam. A teraz ad rem: jakie wędliny mogę robić bez wędzenia? Wędzenie nie wchodzi w rachubę, tylko parzenie. A więc co mogę zrobić i jak? Oczywiście najprościej na początek. Proszę, podzielcie się swą wiedzą i doświadczeniem. Życzę wielu sukcesów jedzonkowych (w podzięce mogę się podzielić własnymi boskimi wynalazkami) i czekam niecierpliwie.

Witam,

wachlarz produktów niewędzonych jest szeroki, o czym mozesz przekonać się przeszukując nasze forum. Mogą to być różnego rodzaju wędliny z szynkowara, białe kiełbaski, pasztety, metki itp. Z drugiej strony możesz dodać sól z aromatem wedzarniczym, co nada chociaż namiastkę smaku. Jeszcze inaczej, zobacz na naszej mapce, gdzie mieszkasz, gdzie są blisko Ciebie inni pasjonaci wędlin. Zwróć się z zapytaniem, przecież mamy nasze lokalne wędzarnie...

Pozdrawiam i życzę sukcesów

Witaj na naszym forum. :grin:

A teraz do rzeczy.Możesz robić wszystko poczynając od kiełbas a kończąc na szynkach ,ale parzonych lub pieczonych.Bardzo dobre są wyroby z szynkowara/strona główna brązowe belki/.Szynkowar możesz zastąpić osłonkami barierowymi/drogie/ lub osłonkami termokurczliwymi/tańsze/.Jak chcesz znależć jakiś przepis skorzystaj z opcji szukaj.Pozdrawiam i powodzenia :wink:

Jak widać, można na Was liczyć. Proszę jeszcze o jedno - czy jeśli wezmę kawałek surowej szynki i jej nie pokroję, tylko zapekluję, na mokro, uprzednio nastrzykując, wcisnę w siatkę i dodam sól z aromatem wędzarniczym (skąd ją wziąć?), a następnie będę parzyć w normalnym grubym garnku, to wyjdzie mi coś w rodzaju zwyczajnej szynki gotowanej? Co zrobić, żeby miała zwyczajną skórkę? Bez wędzenia, oczywiście. Mieszkam w centrum Warszawy, ale ani tu, ani w okolicznych dzielnicach nie ma wędzarni... a poza tym nie przepadam za mocno wędzonymi szynkami. Czekam na porady od tych, co próbowali już wszystkiego. Z przeprosinami za nadwerężanie Waszej cierpliwości oraz gorącymi podziękowaniami!

Co zrobić, żeby miała zwyczajną skórkę? Bez wędzenia, oczywiście

Istnieje sposób opisany na forum , z tego co pamiętam smarowało się szynkę mieszanką przypraw z miodem i do piekarnika. Trochę zapiec i "skórka" gotowa.

Mieszkam w centrum Warszawy, ale ani tu, ani w okolicznych dzielnicach nie ma wędzarni... a poza tym nie przepadam za mocno wędzonymi szynkami

Myślę że bez problemu znajdziesz osobę która na poczatek użyczy Ci swojej wędzarni, a czasem wędzenia dopasujesz szynkę do swojego podniebienia.:)

Tutaj znajdziesz przepis na szynkę z osłonki : https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=43873&highlight=#43873

Jedyne co teraz zmieniam to pekluję 24H i dopiero po upeklowaniu pakuję w oslonki :lol:

Taka szynka jaką próbujesz zrobić to świetna rzecz.Ja bym nie używał soli wędzarniczej tylko poksól 50/50 z solą i w takiej solance peklował.Proporcję jak zrobić solankę znajdziesz w tabeli Dziadka.Otrzymasz szynkę gotowaną nie wędzoną .Jak będziesz trzymał się zasad parzenia i peklowania to wyjdzie bardzo dobra.Pzdr

Jesteście kochani. Wdzięczność Wam jestem winna bez granic. Ten link jest super, ale to na kiełbaskę szynkową, a mnie chodZiło o całą szynusię, taką z kulki. Będę warzyć metodą prób i błędów, ale myślę, że nawet te błędy przyjaciele pochłoną raz dwa.

Raz jeszcze wszystkim dziękuję , ślę pozdrowienia, i trzymajcie ksciuki!

Wasze Prasatko

Spróbuj tak: parz szynkę ok. 45min, potem posmaruj mięso(gorące) taką polewą:

1 łyżka miodu

1 łyżeczka papryki słodkiej

1 łyżeczka oleju

pół łyżeczki sosu sojowego ciemnego

dodatek wody- tyle aby uzyskać konsystencję skondensowanego słodzonego mleka.

Mięso do piekarnika, tmp 75-80st C.

Czasu nie pamiętam, ale wydaje mi się że ok 10-15 min..

Kolor prawie jak po wędzeniu i bardzo przyjemny smak.