Guest quartz Posted September 16, 2009 Report Share Posted September 16, 2009 Wykopałem coś takiego w piwnicy: "Domowe przetwory z mięsa", autor: Władysław Poszepczyński, data wydania: 1987. Po pierwsze, czy mogę zamieścić skany na stronie? Oczywiście podam źródło, ale czy to wystarczy? Jak to wygląda od strony prawnej? Po drugie, czy to kogoś tu zainteresuje, przepisy raczej partyzanckie, bez miary co do grama itd.Pozdrawiam serdecznie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted September 16, 2009 Report Share Posted September 16, 2009 Wykopałem coś takiego w piwnicy: "Domowe przetwory z mięsa", autor: Władysław Poszepczyński, data wydania: 1987. Po pierwsze, czy mogę zamieścić skany na stronie? Oczywiście podam źródło, ale czy to wystarczy? Jak to wygląda od strony prawnej? Po drugie, czy to kogoś tu zainteresuje, przepisy raczej partyzanckie, bez miary co do grama itd. Moim zdaniem, nie wiem, czy warto, gdyż na allegro jest dużo pozycji do kupienia. Podejrzewam, że większość z nas posiada podaną przez ciebie pozycję. Czy warto obciążać serwer? Może, lepiej dla zainteresowanych u mieście na darmowym serwerze z możliwością ściągnięcia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest quartz Posted September 16, 2009 Report Share Posted September 16, 2009 Oczywiście zamieszczę tylko tzw. linki. Nie obciążę serwera w żaden sposób, chyba że kolejnym postem. Kogoś to interesuje? No i najważniejsze pytanie nadal, wolno mi? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesniak Posted September 16, 2009 Report Share Posted September 16, 2009 Tak jak napisał kolega ,,Bagno,, jest tego sporo na Allegro nie warto obciążać serwera . A co do prawa autorskiego to nie jest to takie proste. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jałek Posted September 17, 2009 Report Share Posted September 17, 2009 Po prostu na forum brakuje tematu Książki, w którym zamieszczane by były uwagi, recenzje itp., skan okładki i spis treści (nie chodzi wstawianie całych pozycji) a jak ktoś zamieszcza przepis i pokazuje wyrób to może odnieść się linkiem do tego działu. Ostatnio kupiłem dwie książki i niestety jestem zawiedziony ich zawartością – strata kasy. A co do wyżej wymienionej pozycji jest to dobry podręcznik dla kogoś kto zaczyna zabawę, a przepisy wyglądają na sprawdzone – mam ksero i korzystam z niej bardzo często. pozdrawiam jałek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesniak Posted September 17, 2009 Report Share Posted September 17, 2009 Taki dział istnieje poszukaj dobrze https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2849 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest quartz Posted September 18, 2009 Report Share Posted September 18, 2009 Zrozumiałem i przyjąłem do wiadomości. Jeszcze raz powtórzę, linki do zdjęć czy skanów obciążają stronę tak samo jak każdy post tekstowy. Że od strony prawnej to nie jest proste wiem i dlatego pytam, w tej chwili na zaś. Nic nowego nie odkryłeś, nie pomogłeś też w żadnym stopniu. To że jest tego mnóstwo na alledrogo już się dowiedziałem od kolegi Bagno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesniak Posted September 18, 2009 Report Share Posted September 18, 2009 Witam jeśli ci chodzi dokładnie o prawo autorskie to wygląda to tak:- Obwieszczenie ministra sprawiedliwości z dnia 25.04.1935- ustawa z dnia 29.03.1926- ustawa z dnia 10.07.1952 ( DZ.U. Z 1952 R.NR35 POZ. 234)- ustawa z dnia 4.02.1994 ( DZ.U.Z 2004 R NR 90 POZ 631) DZ.U. Z 1984 R. NR 24 POZ. 24,POZ. 83.Praktycznie nie wolno ci nic zrobić bez zgody autora 70 lat od ostatniego wydania książki czy to formie elektronicznej czy to papierowej ale... i tu są od tego odstępstwa można udostępnić dane wydanie osobą trzecim, zrobić sobie kopie zapasowa. itp.tak naprawdę to mój kolega prawnik powiedział że każdy prawnik interpretuje to inaczej.Więc jeśli nie zarobkujesz na danym utworze a udostępniasz go znajomym w celu poszerzenia wiedzy bez czerpania zysków to naginając troszkę ustawę można zeskanować daną książkę i dodać na forum ale tylko wtedy jeśli forum jest dostępne po zalogowaniu a książka miała np. niski nakład i jest nieosiągalna publicznie. Pozdrawiam tekst ustaw mogę ci wysłać na pocztę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest quartz Posted September 18, 2009 Report Share Posted September 18, 2009 Za taką odpowiedź dziękuję, chylę czoło i szacunek.Pozdrawiam serdecznie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesniak Posted September 18, 2009 Report Share Posted September 18, 2009 Niema zaco zawsze do dyspozycji. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jałek Posted September 22, 2009 Report Share Posted September 22, 2009 Taki dział istnieje poszukaj dobrze https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2849 chyba źle zostałem zrozumiany, tematy w Hyde-Park nie dotyczą wędlin, czyli wszystko poza głównym tematem forum, czyli "Ciekawe książki" to temat może dotyczące beletrystyki a nie przetwórstwa mięsa. Dla mnie książka jest podstawą pracy - żródłem informacji, narzędziem pracy - tak samo ważnym elementem jak sprzęt czy przepisy. Poza tym większość przepisów jest "cytowana" z książek i dlaczego przepisy mają swój dział a książki nie (chodzi o dział na stronie głównej forum ) pozdrawiam jałek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted September 22, 2009 Report Share Posted September 22, 2009 Pomyślimy o tym. Podaj mi na PW swoje propozycje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts