TOSHIBA Posted September 17, 2009 Report Share Posted September 17, 2009 A ja debrałem przesyłkę, ponieważ była spora i waagę miała słuszną (BRUTTO 120 kg) musiałem ja natychmiast rozpakować. :lol: A tak to wyglądało: W weekend będzie rozdziewiczony na pierwszej produkcji u Kolegi, hmmm nie wyraził na razie zgody na podawanie Jago Nicku więc nie będe pisał (bo go nie spytałem czy mogę ). O efektach napisszę (lub napiszemy :lol: ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted September 17, 2009 Report Share Posted September 17, 2009 Ładna maszyna.. :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek_ Posted September 18, 2009 Report Share Posted September 18, 2009 No no no ładny sprzęcik.Napisz coś więcej o nim i możesz zrobić jakąś fotorelacje z przerobu :smile: .Pozdrawiam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yogi Posted September 18, 2009 Report Share Posted September 18, 2009 Kuter bedziemy testowac u mnie, zrobimy jakies 14kg parowek i jeszcze z 10 kg innej kielbasy (ostateczna decyzja zostanie podjeta w sobote). Fotorelacja z testowania nowego kutra zostanie oczywiscie zrobiona.Pozdrawiam Yogi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted September 18, 2009 Report Share Posted September 18, 2009 Fotorelacja z testowania nowego kutra zostanie oczywiscie zrobiona. Będziemy bardzo zadowoleni :!: :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
heiterfuchs Posted September 18, 2009 Report Share Posted September 18, 2009 Gdybyscie mieli ochote kiedys wyprobowac maszynke na jakiejs dziczyznie to dajcie znak do Bergkammen mam niedaleko :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekn Posted September 18, 2009 Report Share Posted September 18, 2009 Ładny kuterek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted September 18, 2009 Author Report Share Posted September 18, 2009 Gdybyscie mieli ochote kiedys wyprobowac maszynke na jakiejs dziczyznie to dajcie znak do Bergkammen mam niedaleko :wink: Co ja mogę powiedzieć na temat wypróbowania maszyny na dziczyźnie, to „królestwo” jest Wieśka (YOGI) i to on może cokolwiek zadecydować. My jak się spotykamy to ja jestem tylko gościem, i korzystam z uprzejmości Wieśka i Jego przemiłej Małżonki Co do Jego królestwa (gdzie ma wszystko co potrzeba) to tym bardziej się nie wypowiadam. Kuterek, jedzie potem dalej ze mną żeby w końcu koło listopada trafić na swoje miejsce w Polsce, ale napisze tak po cichu że w Bergkammen jest drugi kuter :lol: :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yogi Posted September 18, 2009 Report Share Posted September 18, 2009 Gdybyscie mieli ochote kiedys wyprobowac maszynke na jakiejs dziczyznie to dajcie znak do Bergkammen mam niedaleko :wink:jak cos takze dla nas skapnie z tej proby, to chetnie. chociaz z dziczyzna to mialem tylko tyle wspolnego, ze widzialem kilka razy jak biegala sobie po lesie :wink: Pozdrawiam Yogi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted September 20, 2009 Author Report Share Posted September 20, 2009 No to nie mam już nowego kutra, już mam kuter używany :lol: Lekko poszerzę temat o całość weekendowej akcji. W akcji brały dw kutry udział ponieważ postanowiliśmy sprawdzić czy są różnice w działaniu ./ szybkości itd Jednak 3 noże szybciej ciachają mieso / kwestia czasu, efekt podobny. A tak wyglądało mielenie, również mechaniczne. http://images44.fotosik.pl/202/c53c81e89b39d734med.jpg http://images42.fotosik.pl/114/15c124304053f1a8med.jpg http://images39.fotosik.pl/198/9acc080676dca87fmed.jpg Skoro pracowały 2 kutry + mielenie mechaniczne, również i wyrabianie farszu musiało odbywać się mechanicznie :lol: http://images50.fotosik.pl/202/a1e3c754f8398e47med.jpg http://images43.fotosik.pl/202/a65c8c8be375f3e9med.jpg http://images45.fotosik.pl/202/97009af882b60389med.jpg http://images40.fotosik.pl/198/e8c02b6d514ddcb1med.jpg Na warsztat poszła "krakowska" i "parowki" (ująłem w cudzysłów celem uniknięcia zbędnej dyskusji co jak powinno wyglądać skoro używa się takiej a nie innej nazwy) :lol: :wink: http://images47.fotosik.pl/202/cd6a558b1156a22amed.jpg http://images44.fotosik.pl/202/8e508b66ec07069cmed.jpg http://images42.fotosik.pl/114/850ca4cc8c62e6c0med.jpg http://images50.fotosik.pl/202/960dc543b99e3445med.jpg http://images39.fotosik.pl/198/b3f97ba3d2548e55med.jpg http://images50.fotosik.pl/202/fc598691d999ec56med.jpg Osadzanie suszenie http://images44.fotosik.pl/202/854ad695c4ac5ec1med.jpg http://images50.fotosik.pl/202/5b2c95b5a36fb957.jpg http://images40.fotosik.pl/198/ed2c9e91033de7fe.jpg http://images47.fotosik.pl/202/93ecf715b368702b.jpg http://images46.fotosik.pl/201/9b77ec56dd728d2a.jpg Wędzenie przed i po parzeniu http://images47.fotosik.pl/202/b91d9ed3ede463fa.jpg http://images39.fotosik.pl/198/58a4c79fa0733cf5.jpg Parzenie http://images44.fotosik.pl/202/ca2464ae5a131649med.jpg http://images48.fotosik.pl/202/b5e72ff49507ed11med.jpg http://images38.fotosik.pl/198/2ea29b6c74aaf28amed.jpg Oczywiści nastepnego dnia Wiesiek (YOGI) pomyślał o tym żebym nie błąkał się po świecie bez odpowiedniego zabezpieczenia w żarełok. Popakowane próżniowo produkty trafiły do lodowki w samochodzie. http://images38.fotosik.pl/198/8bf38795e579671dmed.jpg http://images50.fotosik.pl/202/0c51de58762e7b65med.jpg Chciałbym podziękować Wieśkowi i jego wspaniałej żonie Olence, za koleje goszczenie mojej osoby oraz użyczenie przydomowej masarni Wieśka do testów kutra z jednoczesną produkcją wędlin. Gościnność tych ludzi wykracza daleko do przodu poza normalne zachowanie ludzkie. Praktycznie jeszcze 6 miesięcy temu nie wiedzieliśmy o sobie nic, a teraz możemy wspólnie „konie kraść”. Dziękuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted September 20, 2009 Report Share Posted September 20, 2009 Bardzo ładnie to wszystko wygląda. Jaką mieliście temperaturę farszu po wykutrowaniu i ile czasu ono trwało na obu urządzeniach? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted September 20, 2009 Report Share Posted September 20, 2009 Oczywiście zazdroszczę umaszynowienia jak również pomieszczenia. Nie będąc uszczypliwy współczuję tej ilości do mycia .Przy tym sprzęcie produkcja powinna odbywać sie na dwie zmiany a w nocy mycie i dyzenfekcja środkami zasadowymi i co najmniej raz w tygodniu środkami kwaśnymi . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted September 20, 2009 Author Report Share Posted September 20, 2009 Bardzo ładnie to wszystko wygląda. Jaką mieliście temperaturę farszu po wykutrowaniu i ile czasu ono trwało na obu urządzeniach? Kutrowanie z wodą lodową / lodem - temp. do 5 stC Poza tym pomieszczenie jest klimatyzowane i panuje tam temperatura od 5 do 10 stC co znacznie ułatwia pracę. Oczywiście zazdroszczę umaszynowienia jak również pomieszczenia. Nie będąc uszczypliwy współczuję tej ilości do mycia .Przy tym sprzęcie produkcja powinna odbywać sie na dwie zmiany a w nocy mycie i dyzenfekcja środkami zasadowymi i co najmniej raz w tygodniu środkami kwaśnymi . Pozdrawiam Nie jesteś wcale uszczypliwy :lol: a powód podałes na początku swojej wypowiedzi :lol: :lol: :wink: Ale zapominasz, że my to robimy dla pasji, a Ty robiłeś to zawodowo. I to ze trzeba coś tam pomyć, mówi się trudno. Stosująć w maszynach stal nierdzewną, mycie jest dziecinnie proste i szybkie, a dodatkowo nowe środki dezynfekujące wyeliminowały pracę z ługami i kwasami w czystej ich formie. PS Czy Ty nie myjesz / dezynfekujesz swoich narzędzi / urządzeń / maszyn ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekn Posted September 20, 2009 Report Share Posted September 20, 2009 Ładna maszynerja Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SlawekCh Posted September 20, 2009 Report Share Posted September 20, 2009 TOSHIBA, Sprzętu to faktycznie tylko pozazdrościć. Ale mam pytanie, czy ta nadziewarka na zdjęciu to jest ta 2,5 litra :question: A jeżeli tak to czy nie jest kłopotliwe jej częste napełnianie przy większej produkcji :question: Bo jestem na etapie przemyśleń i wyboru nadziewarki i właśnie o tej myślę. No chyba że kolega Miro zdąży przetestować i wprowadzić do sprzedaży w rozsądnej cenie nadziewarkę którą ostatnio prezentował na forum. Tamta będzie większa a i wstępnie podana cena w miarę rozsądna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi187 Posted September 20, 2009 Report Share Posted September 20, 2009 No takiego sprzętu to tylko pozazdrościć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted September 20, 2009 Report Share Posted September 20, 2009 chyba że kolega Miro zdąży przetestować i wprowadzić do sprzedaży w rozsądnej cenie nadziewarkę którą ostatnio prezentował na forum SlawekCh, myślisz że rodzimy producent da radę wyprodukować nadziewarkę taniej, niż w Chinach? Też bym chciał... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted September 20, 2009 Report Share Posted September 20, 2009 Ale mam pytanie, czy ta nadziewarka na zdjęciu to jest ta 2,5 litra :question: Większa, na oko 10kg albo większa - trudno ocenić :rolleyes: Do 2,5 kilogramowej nie opłacało by się montować silnika. Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi187 Posted September 20, 2009 Report Share Posted September 20, 2009 Większa, większa. Ta przekładnia i motoreduktor wszystko tłumaczy. A ja mam pytanie o obroty tego motoreduktora. Dorobił bym sobie napęd do nadziewarki bo samemu ciężko kręcić i pilnować lejka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted September 20, 2009 Author Report Share Posted September 20, 2009 Nadziewarka jest 5 kg, a napęd YOGI zrobił podobnie jak ja, jako napęd uniwersalny.Po przewróceniu wysokość pasuje do mieszarki ( u mnie jeden napęd obsługuje 4 urządzenia)Silnik/obroty regulowany jest poprzez falownik który umożliwia dowolne obroty na wałku zdawczym przy zachowaniu takiego samego momentu obrotowego, dzięki czemu można stosować do wszystkich urządzeń ten sam napęd.Funkcja start/stop poprzez wyłącznik nożny typu „pedał”Nadziewarka wyposażona jest w wyłączniki krańcowe dzięki którym można skupić się na robieniu kiełbaski, a nie obserwowaniu wysokości tłoka. Maxell, nie doczytałem pytania do końca, a więc kutrowanie na 2 nożowym trwało około 2 min, a 3 nożowym około 1,5min - czas podaje orientacyjny, bo nie mierzyłem go dokładnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted September 20, 2009 Report Share Posted September 20, 2009 Silnik/obroty regulowany jest poprzez falownik który umożliwia dowolne obroty na wałku zdawczym przy zachowaniu takiego samego momentu obrotowego, dzięki czemu można stosować do wszystkich urządzeń ten sam napęd.Mam nadzieję ze obroty są lewe jak również prawe . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted September 20, 2009 Author Report Share Posted September 20, 2009 Silnik/obroty regulowany jest poprzez falownik który umożliwia dowolne obroty na wałku zdawczym przy zachowaniu takiego samego momentu obrotowego, dzięki czemu można stosować do wszystkich urządzeń ten sam napęd.Mam nadzieję ze obroty są lewe jak również prawe . Pozdrawiam Falownik umożliwia obroty prawo / lewo dodatkowo jak widać motoreduktor ma otwór z boku, i można ośkę wsadzić z obydwu stron, co również zmienia kierunek obrotów i dodatkowo wysokość. regulacja od 0 obrrotów do 150 / min w obu kierunkach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SlawekCh Posted September 20, 2009 Report Share Posted September 20, 2009 myślisz że rodzimy producent da radę wyprodukować nadziewarkę taniej, niż w Chinach? Też bym chciał... Tej pojemności nadziewarki chodzą sporo powyżej 1 tyś zł (przynajmniej ja takie znalazłem w necie) a Miro pisał o przedziale cenowym w granicach 650-700 zł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkdom Posted September 20, 2009 Report Share Posted September 20, 2009 Falownik umożliwia obroty prawo / lewoDodam jeszcze, że niektóre falowniki (z tych mniejszych, ale chyba takie nas interesują) można zasilać jedną fazą, a na wyjściu maja prąd trójfazowy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted September 20, 2009 Author Report Share Posted September 20, 2009 Falownik umożliwia obroty prawo / lewoDodam jeszcze, że niektóre falowniki (z tych mniejszych, ale chyba takie nas interesują) można zasilać jedną fazą, a na wyjściu maja prąd trójfazowy.Masz rację, właśnie ja mam taki falownik, ponieważ nie mam w miejscu gdzie robię wyroby 3 faz i dodatkowo zalezało mi na mobilności sprzętu 230V jest wszędzie dostępne :lol: . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.