Jump to content

Nowy Cutter


TOSHIBA

Recommended Posts

A ja debrałem przesyłkę, ponieważ była spora i waagę miała słuszną (BRUTTO 120 kg) musiałem ja natychmiast rozpakować. :lol:

A tak to wyglądało:

 

W weekend będzie rozdziewiczony na pierwszej produkcji u Kolegi, hmmm nie wyraził na razie zgody na podawanie Jago Nicku więc nie będe pisał (bo go nie spytałem czy mogę ).

 

O efektach napisszę (lub napiszemy :lol: )

Link to comment
Share on other sites

Gdybyscie mieli ochote kiedys wyprobowac maszynke na jakiejs dziczyznie to dajcie znak do Bergkammen mam niedaleko :wink:

Co ja mogę powiedzieć na temat wypróbowania maszyny na dziczyźnie, to „królestwo” jest Wieśka (YOGI) i to on może cokolwiek zadecydować.

My jak się spotykamy to ja jestem tylko gościem, i korzystam z uprzejmości Wieśka i Jego przemiłej Małżonki

Co do Jego królestwa (gdzie ma wszystko co potrzeba) to tym bardziej się nie wypowiadam.

 

Kuterek, jedzie potem dalej ze mną żeby w końcu koło listopada trafić na swoje miejsce w Polsce, ale napisze tak po cichu że w Bergkammen jest drugi kuter :lol: :wink: :cool:

Link to comment
Share on other sites

Gdybyscie mieli ochote kiedys wyprobowac maszynke na jakiejs dziczyznie to dajcie znak do Bergkammen mam niedaleko :wink:

jak cos takze dla nas skapnie z tej proby, to chetnie. chociaz z dziczyzna to mialem tylko tyle wspolnego, ze widzialem kilka razy jak biegala sobie po lesie :wink:

Pozdrawiam Yogi

Link to comment
Share on other sites

No to nie mam już nowego kutra, już mam kuter używany :lol:

Lekko poszerzę temat o całość weekendowej akcji.

W akcji brały dw kutry udział ponieważ postanowiliśmy sprawdzić czy są różnice w działaniu ./ szybkości itd

Jednak 3 noże szybciej ciachają mieso / kwestia czasu, efekt podobny.

 

A tak wyglądało mielenie, również mechaniczne.

 

http://images44.fotosik.pl/202/c53c81e89b39d734med.jpg http://images42.fotosik.pl/114/15c124304053f1a8med.jpg http://images39.fotosik.pl/198/9acc080676dca87fmed.jpg

 

Skoro pracowały 2 kutry + mielenie mechaniczne, również i wyrabianie farszu musiało odbywać się mechanicznie :lol:

http://images50.fotosik.pl/202/a1e3c754f8398e47med.jpg http://images43.fotosik.pl/202/a65c8c8be375f3e9med.jpg http://images45.fotosik.pl/202/97009af882b60389med.jpg http://images40.fotosik.pl/198/e8c02b6d514ddcb1med.jpg

 

Na warsztat poszła "krakowska" i "parowki" (ująłem w cudzysłów celem uniknięcia zbędnej dyskusji co jak powinno wyglądać skoro używa się takiej a nie innej nazwy) :lol: :wink:

http://images47.fotosik.pl/202/cd6a558b1156a22amed.jpg http://images44.fotosik.pl/202/8e508b66ec07069cmed.jpg http://images42.fotosik.pl/114/850ca4cc8c62e6c0med.jpg http://images50.fotosik.pl/202/960dc543b99e3445med.jpg http://images39.fotosik.pl/198/b3f97ba3d2548e55med.jpg http://images50.fotosik.pl/202/fc598691d999ec56med.jpg

 

Osadzanie suszenie

http://images44.fotosik.pl/202/854ad695c4ac5ec1med.jpg http://images50.fotosik.pl/202/5b2c95b5a36fb957.jpg http://images40.fotosik.pl/198/ed2c9e91033de7fe.jpg http://images47.fotosik.pl/202/93ecf715b368702b.jpg http://images46.fotosik.pl/201/9b77ec56dd728d2a.jpg

 

Wędzenie przed i po parzeniu

http://images47.fotosik.pl/202/b91d9ed3ede463fa.jpg http://images39.fotosik.pl/198/58a4c79fa0733cf5.jpg

 

Parzenie

http://images44.fotosik.pl/202/ca2464ae5a131649med.jpg http://images48.fotosik.pl/202/b5e72ff49507ed11med.jpg http://images38.fotosik.pl/198/2ea29b6c74aaf28amed.jpg

 

Oczywiści nastepnego dnia Wiesiek (YOGI) pomyślał o tym żebym nie błąkał się po świecie bez odpowiedniego zabezpieczenia w żarełok. Popakowane próżniowo produkty trafiły do lodowki w samochodzie.

http://images38.fotosik.pl/198/8bf38795e579671dmed.jpg http://images50.fotosik.pl/202/0c51de58762e7b65med.jpg

 

 

Chciałbym podziękować Wieśkowi i jego wspaniałej żonie Olence, za koleje goszczenie mojej osoby oraz użyczenie przydomowej masarni Wieśka do testów kutra z jednoczesną produkcją wędlin.

Gościnność tych ludzi wykracza daleko do przodu poza normalne zachowanie ludzkie.

Praktycznie jeszcze 6 miesięcy temu nie wiedzieliśmy o sobie nic, a teraz możemy wspólnie „konie kraść”.

Dziękuje.

Link to comment
Share on other sites

Oczywiście zazdroszczę umaszynowienia jak również pomieszczenia. Nie będąc uszczypliwy współczuję tej ilości do mycia .Przy tym sprzęcie produkcja powinna odbywać sie na dwie zmiany a w nocy mycie i dyzenfekcja środkami zasadowymi i co najmniej raz w tygodniu środkami kwaśnymi . Pozdrawiam
Link to comment
Share on other sites

Bardzo ładnie to wszystko wygląda. Jaką mieliście temperaturę farszu po wykutrowaniu i ile czasu ono trwało na obu urządzeniach?

Kutrowanie z wodą lodową / lodem - temp. do 5 stC

Poza tym pomieszczenie jest klimatyzowane i panuje tam temperatura od 5 do 10 stC co znacznie ułatwia pracę.

 

 

 

Oczywiście zazdroszczę umaszynowienia jak również pomieszczenia. Nie będąc uszczypliwy współczuję tej ilości do mycia .Przy tym sprzęcie produkcja powinna odbywać sie na dwie zmiany a w nocy mycie i dyzenfekcja środkami zasadowymi i co najmniej raz w tygodniu środkami kwaśnymi . Pozdrawiam

Nie jesteś wcale uszczypliwy :lol: a powód podałes na początku swojej wypowiedzi :lol: :lol: :wink:

Ale zapominasz, że my to robimy dla pasji, a Ty robiłeś to zawodowo.

I to ze trzeba coś tam pomyć, mówi się trudno.

Stosująć w maszynach stal nierdzewną, mycie jest dziecinnie proste i szybkie, a dodatkowo nowe środki dezynfekujące wyeliminowały pracę z ługami i kwasami w czystej ich formie.

 

PS

Czy Ty nie myjesz / dezynfekujesz swoich narzędzi / urządzeń / maszyn ??

Link to comment
Share on other sites

TOSHIBA,

Sprzętu to faktycznie tylko pozazdrościć.

 

Ale mam pytanie, czy ta nadziewarka na zdjęciu to jest ta 2,5 litra :question: A jeżeli tak to czy nie jest kłopotliwe jej częste napełnianie przy większej produkcji :question:

Bo jestem na etapie przemyśleń i wyboru nadziewarki i właśnie o tej myślę.

 

No chyba że kolega Miro zdąży przetestować i wprowadzić do sprzedaży w rozsądnej cenie nadziewarkę którą ostatnio prezentował na forum. Tamta będzie większa a i wstępnie podana cena w miarę rozsądna.

Link to comment
Share on other sites

chyba że kolega Miro zdąży przetestować i wprowadzić do sprzedaży w rozsądnej cenie nadziewarkę którą ostatnio prezentował na forum

SlawekCh, myślisz że rodzimy producent da radę wyprodukować nadziewarkę taniej, niż w Chinach? Też bym chciał...

Link to comment
Share on other sites

Nadziewarka jest 5 kg, a napęd YOGI zrobił podobnie jak ja, jako napęd uniwersalny.

Po przewróceniu wysokość pasuje do mieszarki ( u mnie jeden napęd obsługuje 4 urządzenia)

Silnik/obroty regulowany jest poprzez falownik który umożliwia dowolne obroty na wałku zdawczym przy zachowaniu takiego samego momentu obrotowego, dzięki czemu można stosować do wszystkich urządzeń ten sam napęd.

Funkcja start/stop poprzez wyłącznik nożny typu „pedał”

Nadziewarka wyposażona jest w wyłączniki krańcowe dzięki którym można skupić się na robieniu kiełbaski, a nie obserwowaniu wysokości tłoka.

 

Maxell, nie doczytałem pytania do końca, a więc kutrowanie na 2 nożowym trwało około 2 min, a 3 nożowym około 1,5min - czas podaje orientacyjny, bo nie mierzyłem go dokładnie.

Link to comment
Share on other sites

Silnik/obroty regulowany jest poprzez falownik który umożliwia dowolne obroty na wałku zdawczym przy zachowaniu takiego samego momentu obrotowego, dzięki czemu można stosować do wszystkich urządzeń ten sam napęd.

Mam nadzieję ze obroty są lewe jak również prawe . Pozdrawiam
Link to comment
Share on other sites

Silnik/obroty regulowany jest poprzez falownik który umożliwia dowolne obroty na wałku zdawczym przy zachowaniu takiego samego momentu obrotowego, dzięki czemu można stosować do wszystkich urządzeń ten sam napęd.

Mam nadzieję ze obroty są lewe jak również prawe . Pozdrawiam

Falownik umożliwia obroty prawo / lewo

dodatkowo jak widać motoreduktor ma otwór z boku, i można ośkę wsadzić z obydwu stron, co również zmienia kierunek obrotów i dodatkowo wysokość.

regulacja od 0 obrrotów do 150 / min w obu kierunkach

Link to comment
Share on other sites

myślisz że rodzimy producent da radę wyprodukować nadziewarkę taniej, niż w Chinach? Też bym chciał...

Tej pojemności nadziewarki chodzą sporo powyżej 1 tyś zł (przynajmniej ja takie znalazłem w necie) a Miro pisał o przedziale cenowym w granicach 650-700 zł.

Link to comment
Share on other sites

Falownik umożliwia obroty prawo / lewo

Dodam jeszcze, że niektóre falowniki (z tych mniejszych, ale chyba takie nas interesują) można zasilać jedną fazą, a na wyjściu maja prąd trójfazowy.
Masz rację, właśnie ja mam taki falownik, ponieważ nie mam w miejscu gdzie robię wyroby 3 faz i dodatkowo zalezało mi na mobilności sprzętu 230V jest wszędzie dostępne :lol: .
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...