miro Posted September 20, 2009 Report Share Posted September 20, 2009 Pozwoliłem sobie założyć post z ankietą z pytaniem jaką nadziewarkę Waszym zdaniem chcielibyście mieć.Proszę o zaznaczenie pozioma czy pionowa i o jakiej pojemności. Dziękuję za odpowiedzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest pedro Posted September 20, 2009 Report Share Posted September 20, 2009 Ja też zagłosowałem. Widzę, że większość głosowała podobnie jak ja. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roj61 Posted September 20, 2009 Report Share Posted September 20, 2009 Wnuczek napisał/a: 2-3kg Wyłamałeś się To ja też ... 2 kg kiełbas to dla mnie dużo - przeważają wędzonki Dziś zrobiłem szynkową - ok. 0.6 kg - będzie na kilka dni :P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcus Posted September 20, 2009 Report Share Posted September 20, 2009 Jak pracujesz jako pomocnik SWIETEGO MIKOLAJA to zamawiam pionowa 5-6 kg :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekn Posted September 21, 2009 Report Share Posted September 21, 2009 Dla mnie wystarczy pionowa 2-3kg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted September 21, 2009 Report Share Posted September 21, 2009 Na to pytanie trudno odpowiedzieć, ja by powiedział że chce mieć nadziewarkę która zawsze będzie odpowiednia do różnych produkcji.Oczywiście takiej nadziewarki nie ma.Jeżeli ktoś, już się zaraził tą „chorobą” (własny wyrób wędlin) i wie że będzie to robił i ma miejsce na większą nadziewarkę a jeżeli obecna jego produkcja i ma ją gdzie przechowywać to powinien kupić większą „o jeden rozmiar”.Dodatkowo uważam że nadziewarka 5 kg to niezbyt dobre rozwiązanie, chyba że te 5 kg to objętość użytkowa a nie ogólna. Jak się robi dokładnie 5 kiełbasy to nadziewarka powinna mieć 6 kg pojemności ogólnej i podobnie przy 10 kg powinna być nadziewarka 12 kg.Często robi się 5 kg, a po dodaniu dodatkowej ilość np. wody wyjdzie 5,5 kg i zostaje końcówka z której można zrobić klopsa bo nie chce się tej resztki wkładać do cylindra na drugi raz to samo przy 10 kg. Z małą nadziewarką to tak jak z małą wędzarką, po pewnym czasie robi się ciasno, ale każdy sam musi podjąć przemyślaną decyzję. W końcu nadziewarkę kupuje się po to żeby ułatwić/przyśpieszyć sobie pracę a nie po to żeby było trudniej lub więcej pracy. Różnica w cenie 2,5 kg <> 5 kg, niewielka, różnica w wielkości również, najczęściej jest to cylinder o większej średnicy, różnica w myciu - znikoma :grin: :!: PSPo co kupujecie maszynki 22 lub 32 skoro robicie 2,5 kg!?!?!Do takich ilości starczy mięso posiekać nożem! A nadziewarka po co ?? tyle to wepchniecie palcem, lub jakimś tanim badziewiem z allegro. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Siara Posted September 21, 2009 Report Share Posted September 21, 2009 Glosuję za 5-6 L choć sam mam 2.5 L, kiedy kupowałem różnica w cenie do 5 L była 2 krotna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted September 21, 2009 Report Share Posted September 21, 2009 [mod]Koledzy szkoda czasu na taką dyskusję.[/mod]Każdy ma swój rozum i wybierze nadziewarkę taką jaka mu odpowiada.Jeśli nie będzie zdecydowany jaką wybrać chętnie mu doradzimy.Ja mam chińską pionową na 3 kg wsadu i po małych przeróbkąch działa bez zarzuty.Jak długo zobaczymy.Robię zawsze 5 kg lub 10kg kiełbasy i nie przeszkadza mi ,że muszę pare razy ją załadować ,chociaż jak by miała 6 kg wsadu to bym był bardziej zadowolony.Ale zawsze mogę zmienić.Cena też na swoje znaczenie.Pzdr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jałek Posted September 21, 2009 Report Share Posted September 21, 2009 Po co kupujecie maszynki 22 lub 32 skoro robicie 2,5 kg!?!?! Do takich ilości starczy mięso posiekać nożem! A nadziewarka po co ?? tyle to wepchniecie palcem, lub jakimś tanim badziewiem z allegroWpychanie palcem to 55 minut ciszy i spokoju, A co do nadziwarki to 5 - 6 kg, dlaczego ? bo np dzis miało byc 2 kg farszu wyszło 3,2 )) trafić w 2.5 kg jest troche trudno, a powyżej 5 kg jednego gatunku kiełbasy to raczej bardzo rzadko i mozna dwa razy nakładać pozdrawiam jałek [mod][ Dodano: Pon Wrz 21, 2009 18:39 ] Koledzy szkoda czasu na taką dyskusjęto nie jakaś tam dyskusja tylko badania rynkowe :mrgreen:[/mod] [mod] He he Siara [/mod] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted September 21, 2009 Author Report Share Posted September 21, 2009 Czy wy zawsze musicie się kłócić :question: Proszę Was bardzo, nie szukajmy wyższości świąt Wielkanocnych nad Bożego Narodzenia tylko oddajcie głos w ankiecie.Jednemu odpowiada 2 kg nadziewarka a drugiemu 5 kg. Na podstawie ankiety będę wiedział jakie zakresy wagowe wchodzą w grę.Chciałbym aby dostępne były w sklepie zarówno małe jak i duże nadziewarki a ewentualnie kupujący sam dobierze pojemność do własnych potrzeb. Dziękuje za oddanie głosu w ankiecie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henrykos62 Posted September 21, 2009 Report Share Posted September 21, 2009 5 kg to minimum Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted September 25, 2009 Report Share Posted September 25, 2009 Kupiłem nadziewarkę w AGD i mam pytanie!!! czy ten produkt to jest małe TO czy posiada wady. Przedtem robiłem wyroby na maszynce do męsa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted September 25, 2009 Report Share Posted September 25, 2009 Jak by Ci tutaj powiedzieć... Po prostu na jakiś czas na pewno Ci wystarczy, ale ręczę, że przy Twojej produkcji będziesz starał sie ją dosyć szybko wymienić na inną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkdom Posted September 25, 2009 Report Share Posted September 25, 2009 czy ten produkt to jest małe TO czy posiada wadyRozumiem, że pod słowem "TO" miał się kryć jakiś link? Jeżeli TO to jest to co na zdjęciu, to podobno posiada same wady. Był już gdzieś taki temat. Najważniejsza to problem z uszczelnieniem tłoka. Podobno najlepsza jest do tego skóra wieprzowa :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted September 25, 2009 Report Share Posted September 25, 2009 Hmm... obym się mylił ale ten model omawialiśmy - główne zarzuty to:odchodząca srebrzanka :???: niezbyt szczelnaraczej sporo siły trzeba wkładać w wyciskanie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkdom Posted September 25, 2009 Report Share Posted September 25, 2009 raczej sporo siły trzeba wkładać w wyciskanieNo, na jednym z filmików, Włosi z Ameryki mieli na dźwignię założoną solidną rurę, tak coś około metra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted September 25, 2009 Report Share Posted September 25, 2009 Arkdom ! nie małe TO oznacza ( czy jest właściwe , dobre, spełnia rolę) Link jest nie potrzebny możesz symbol podać w Google lub wejść na Allegro itd. [ Dodano: Pią Wrz 25, 2009 11:33 ] Abratek! Szczelność i wykonanie pozostawia ........... ale dostawię do tłoka silikonowy krążek uszczelniający. Mam narazie jedną rękę sprawną, ale siłę mam!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tier Posted September 25, 2009 Report Share Posted September 25, 2009 Kupiłem nadziewarkę w AGD i mam pytanie!!! czy ten produkt to jest małe TO czy posiada wady. Przedtem robiłem wyroby na maszynce do męsa. Obrazek Ja z początku byłem również tą nadziewarką zachwycony ale do czasu, jakość i wykonanie ma wiele do życzenia, z nadziewarki odpada farba czy co to tam jest (metoda gawalnicza) przy jednej z produkcji połamała się dzwignia. :tongue: Ogólnie to dosyć ciężko się tym napełnia jak nadziewarka załadowana jest na full. Druga rzecz to trzeba dobrze uszczelnić tłoczek bo inaczej farsz wyłazi, z przodu tak samo zawsze coś wyjdzie, lepiej dołożyc parę złotych i kupic coś lepszego co nie będzie psuć nam nerwów :devil: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted September 25, 2009 Report Share Posted September 25, 2009 Andyandy, wspaniałym samosmarującym uszczelniaczem jest kawałek surowej skórki wieprzowej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted September 25, 2009 Report Share Posted September 25, 2009 Maxell! Taką właśnie skórkę używałem do pompek powietrznych od roweru. Teraz mam dojscie do grubych silikonów i taki dopasowany krążek wstawię przed tłok na doszczelnienie nadziewarki, Chyba że wytnę kawał słoniny ze skórą, jako tłoczek i uszczelniacz. :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted September 25, 2009 Report Share Posted September 25, 2009 Jesteśmy takim dziwnym pokoleniem, które już od dziecieństwa musiało sobie ze wszystkim jakoś radzić i co pare lat dodatkowo zaciskac pasa. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
halogen Posted October 8, 2014 Report Share Posted October 8, 2014 Tutaj znajdziecie informacje o nadziewarce Mira - http://janwedzi.pl/nadziewarka-do-kielbas-mira/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts