Jump to content

Nadziewarka jaką chciałbyś mieć.

miro

Nadziewarka ?  

266 members have voted

1. 1. Nadziewarka ?

• Pozioma
      14
    • Pionowa
      99
    • Pojemność ok. 2-3 kg
      46
    • Pojemnośc ok. 5-6 kg
      92
    • Pojemnośc ok. 10 kg
      17

Recommended Posts

Na to pytanie trudno odpowiedzieć, ja by powiedział że chce mieć nadziewarkę która zawsze będzie odpowiednia do różnych produkcji.

Oczywiście takiej nadziewarki nie ma.

Jeżeli ktoś, już się zaraził tą „chorobą” (własny wyrób wędlin) i wie że będzie to robił i ma miejsce na większą nadziewarkę a jeżeli obecna jego produkcja i ma ją gdzie przechowywać to powinien kupić większą „o jeden rozmiar”.

Dodatkowo uważam że nadziewarka 5 kg to niezbyt dobre rozwiązanie, chyba że te 5 kg to objętość użytkowa a nie ogólna. Jak się robi dokładnie 5 kiełbasy to nadziewarka powinna mieć 6 kg pojemności ogólnej i podobnie przy 10 kg powinna być nadziewarka 12 kg.

Często robi się 5 kg, a po dodaniu dodatkowej ilość np. wody wyjdzie 5,5 kg i zostaje końcówka z której można zrobić klopsa bo nie chce się tej resztki wkładać do cylindra na drugi raz to samo przy 10 kg.

Z małą nadziewarką to tak jak z małą wędzarką, po pewnym czasie robi się ciasno, ale każdy sam musi podjąć przemyślaną decyzję. W końcu nadziewarkę kupuje się po to żeby ułatwić/przyśpieszyć sobie pracę a nie po to żeby było trudniej lub więcej pracy.

Różnica w cenie 2,5 kg <> 5 kg, niewielka, różnica w wielkości również, najczęściej jest to cylinder o większej średnicy, różnica w myciu - znikoma :grin: :!:

PS

Po co kupujecie maszynki 22 lub 32 skoro robicie 2,5 kg!?!?!

Do takich ilości starczy mięso posiekać nożem! A nadziewarka po co ?? tyle to wepchniecie palcem, lub jakimś tanim badziewiem z allegro.

[mod]Koledzy szkoda czasu na taką dyskusję.[/mod]Każdy ma swój rozum i wybierze nadziewarkę taką jaka mu odpowiada.Jeśli nie będzie zdecydowany jaką wybrać chętnie mu doradzimy.Ja mam chińską pionową na 3 kg wsadu i po małych przeróbkąch działa bez zarzuty.Jak długo zobaczymy.Robię zawsze 5 kg lub 10kg kiełbasy i nie przeszkadza mi ,że muszę pare razy ją załadować ,chociaż jak by miała 6 kg wsadu to bym był bardziej zadowolony.Ale zawsze mogę zmienić.Cena też na swoje znaczenie.Pzdr

Po co kupujecie maszynki 22 lub 32 skoro robicie 2,5 kg!?!?!

Do takich ilości starczy mięso posiekać nożem! A nadziewarka po co ?? tyle to wepchniecie palcem, lub jakimś tanim badziewiem z allegro

Wpychanie palcem to 55 minut :) ciszy i spokoju,

A co do nadziwarki to 5 - 6 kg, dlaczego ? bo np dzis miało byc 2 kg farszu wyszło 3,2 :))) trafić w 2.5 kg jest troche trudno, a powyżej 5 kg jednego gatunku kiełbasy to raczej bardzo rzadko i mozna dwa razy nakładać:)

pozdrawiam jałek

[mod][ Dodano: Pon Wrz 21, 2009 18:39 ]

Koledzy szkoda czasu na taką dyskusję

to nie jakaś tam dyskusja tylko badania rynkowe :mrgreen:[/mod]

[mod] He he Siara ;) [/mod]

Czy wy zawsze musicie się kłócić :question:

Proszę Was bardzo, nie szukajmy wyższości świąt Wielkanocnych nad Bożego Narodzenia tylko oddajcie głos w ankiecie.

Jednemu odpowiada 2 kg nadziewarka a drugiemu 5 kg.

Na podstawie ankiety będę wiedział jakie zakresy wagowe wchodzą w grę.

Chciałbym aby dostępne były w sklepie zarówno małe jak i duże nadziewarki a ewentualnie kupujący sam dobierze pojemność do własnych potrzeb.

Dziękuje za oddanie głosu w ankiecie.

czy ten produkt to jest małe TO czy posiada wady

Rozumiem, że pod słowem "TO" miał się kryć jakiś link?

Jeżeli TO to jest to co na zdjęciu, to podobno posiada same wady. Był już gdzieś taki temat. Najważniejsza to problem z uszczelnieniem tłoka. Podobno najlepsza jest do tego skóra wieprzowa :wink:

Arkdom ! nie małe TO oznacza ( czy jest właściwe , dobre, spełnia rolę) Link jest nie potrzebny możesz symbol podać w Google lub wejść na Allegro itd.

[ Dodano: Pią Wrz 25, 2009 11:33 ]

Abratek! Szczelność i wykonanie pozostawia ........... ale dostawię do tłoka silikonowy krążek uszczelniający. Mam narazie jedną rękę sprawną, ale siłę mam!!!

Kupiłem nadziewarkę w AGD i mam pytanie!!! czy ten produkt to jest małe TO czy posiada wady. Przedtem robiłem wyroby na maszynce do męsa. Obrazek

Ja z początku byłem również tą nadziewarką zachwycony ale do czasu, jakość i wykonanie ma wiele do życzenia, z nadziewarki odpada farba czy co to tam jest (metoda gawalnicza) przy jednej z produkcji połamała się dzwignia. :tongue: Ogólnie to dosyć ciężko się tym napełnia jak nadziewarka załadowana jest na full. Druga rzecz to trzeba dobrze uszczelnić tłoczek bo inaczej farsz wyłazi, z przodu tak samo zawsze coś wyjdzie, lepiej dołożyc parę złotych i kupic coś lepszego co nie będzie psuć nam nerwów :devil:

• 5 years later...