Jump to content

Pytanie o jelitka


Stella96

Recommended Posts

Witam wszystkich Zadymiaczy :-)

Znalazłam wczoraj waszą stronkę i tak mnie wciągnęło, że od 2 dni siedzę i czytam w wolnych chwilach. Jako urodzony mięsożerca będę starała się w miarę upływu czasu krok po kroku wdrażać się w jakże wspaniały temat wędzenia. Mam jedno pytanie: skąd wiadomo, jakie jelita kupić do produkcji kiełbasy? Czy to zależy od ilości farszu? i drugie pytanie: jeśli zostanie jelit, czy można je zamrozić i wykorzystać przy kolejnej produkcji?

 

Pozdrawiam serdecznie!

Link to comment
Share on other sites

Mam jedno pytanie: skąd wiadomo, jakie jelita kupić do produkcji kiełbasy? Czy to zależy od ilości farszu? i drugie pytanie: jeśli zostanie jelit, czy można je zamrozić i wykorzystać przy kolejnej produkcji?

1. Zależy jaki rodzaj chcemy zrobić kiełbasy np. gruba czy cienka. Ponadto, w każdym przepisie jest podane, jaki rodzaj osłonki należy użyć aby wyprodukować wyrób. Ilość użytych osłonek (jelit) zależy od ilości wsadu, długości odcinka kiełbasy itd.

2. Jelita naturalne konserwuje się solą i poddaje się mrożeniu. Jeśli nie wykorzystasz danej ilości jelit to, spokojnie solisz i używasz następnym razem.

Zapoznaj się http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=20 i z innymi informacjami na http://www.wedlinydomowe.pl lub dzwon na "pogotowie zadymiarskie"

Link to comment
Share on other sites

Witaj na forum :grin:

No to jeszcze trochę czytania :cool:

 

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=20

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1349

 

Jeżeli Ci zostanie jelit po produkcji, to po odcedzeniu z wody - wkładasz do woreczka, zasypujesz solą i do lodówki.Wykorzystujesz przy następnej produkcji pamiętając o wymoczeniu z soli.

 

Pozdrawiam :wink:

Link to comment
Share on other sites

jelita dobiera się w zależności od zamierzonego produktu..

na paróweczki coś cienkiego np. baranie

na kiełbasę białą czy grillową wskazane jest stosować cieńsze wieprzowe - np. kaliber26-28

na kiełbasy wędzone w zależności od gustu - dobrze sprawdzają się 28-32 lub nawet 32+

oczywiście dobór ilości jelit jest ściśle związany z ilością farszu i kalibrem :lol:

 

Pozostałe, niewykorzystane jelita można ponownie nasolić - nie mrozić!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...