robiola1 Posted October 5, 2009 Report Share Posted October 5, 2009 Witam Wszystkich! mam pytanie, jak najłatwiej zabic swinie bezstresowo dla obu stron?moj wuja juz ma swoje lata i ma duzo zwierzakow na sumieniu, niestety w wieku 60 lat juz nie ma tej szybkosci i sily w operowaniu nozem i obuchem. chce mu kupic pistolet do uboju swin na naboje: mam no wyboru 9mm i 10mm na naboje : zielone, czerwone i czarne. jaki kaliber polecacie? 9mm czy 10mm jak jest z dostepnoscia naboji i ich koszta?czy dla swini stosowac dedykowane zielone czy mocniejsze czerwone czy super mocne czarne? na mozgu swini mi nie zalezy. zalezy mi na bezstresowym dla swini zejsciu. czy w polsce jest wymagane zezwolenie na tego typu sprzet? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 5, 2009 Report Share Posted October 5, 2009 Kup sobie niemieckiego Radicala na naboje 9 z czerwonym oznaczeniem czyli do 1000 kg.Co prawda są to naboje na byka ale czasami lepiej mieć mocniejsze. ( opinia fachowców )Z nabojami nie ma problemu, natomiast jak jest z pozwoleniem na zakup pistoletu to przynajmniej ja w firmie nie wymagam takowego i nigdy nie wymagałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted October 5, 2009 Report Share Posted October 5, 2009 Do uboju świń nie stosujemy pistoletu :!: Ogłuszanie przeprowadza się jedynie prądem (kleszcze - 3 metody). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 5, 2009 Report Share Posted October 5, 2009 Maxelku to czemu "inni" stosują.Dlaczego nie powinno się stosować pistoletu do uboju świń ?Sam jestem ciekaw. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted October 5, 2009 Report Share Posted October 5, 2009 Kto stosuje? Chyba do takich szt. po 350-400 kg.Po ogłuszeniu czas pracy serca zwierzęcia powinien być jeszcze tak długi (kilka minut) by "wypompowało" krew z organizmu (możliwie jak najwięcej).Odstrzelenie sztuki powoduje natychmiastową śmierć z zatrzymaniem akcji serca. Nie dotyczy sztuk wielkich (na te po prostu prąd nie działa w wystarczający sposób - zbyt krótki czas oszołomienia, lub jego brak) i zwierzat kopytnych. U tych, grubość czołowej części czaszki jest tak duża, że odstrzał Radicalem powoduje wejście bolca na odpowiednią głębokość gwarantującą ogłuszenie (nieodwracalne zmiany w mózgu), ale nie natychmiastową śmierć.Poza tm, przy uboju seryjnym, liczą się koszty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robiola1 Posted October 5, 2009 Author Report Share Posted October 5, 2009 czyli pistolet to dobry wybor w takim razie wybiore 9mm - moge uzywany kupic za 100zl plus przesylka.pytanie jak z nabojami gdzie je mozna kupic macie jakas stronke dla masarzy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SMORODINA Posted October 5, 2009 Report Share Posted October 5, 2009 robiola1, Kto stosuje? Chyba do takich szt. po 350-400 kg.masz takie sztuki? Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robiola1 Posted October 5, 2009 Author Report Share Posted October 5, 2009 na swinie, na ktore daje zlecenia wuji to maja od 130 do 160 kg - bo takie lubie, co do bydla to nigdy nie bede sie na mieso z nich pisal ze wzgledow swiatopogladowych - jestem półwegetarianinem :grin: ale wuje czasami lubi trzepnac swinie ktora ma 250kg i wiecej - po prostu jest biedny i na mniejsze swinie go nie stac. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted October 5, 2009 Report Share Posted October 5, 2009 Maxelku to czemu "inni" stosują. Dlaczego nie powinno się stosować pistoletu do uboju świń ? Sam jestem ciekaw.e może inni trudnią się ubojem bydła i posiadają pistolet,którym przy okazji dokonują głuszenia świń,. podczas celowania pistoletem w łeb powodujemy niepotrzebny stres zwierzęcia,który nie jest wskazany podczas prawidlowego wykrwawiania, zresztą na świnke w warunkach domowych najlepszy jest obuch siekiery i pewny sznyt,kleszcze elektr.posiadam jeżeli zależy mi na ładnym pysku świnki. p.s.pistolet mam z dwiema głowicami na mniejsze i wieksze naboje wykonany ze stali narzędziowej nierdzewnej zupełnie mi jest zbyteczny ponieważ bydła już nie ma gdzie bić w okolicy,wszystkie z kolczykami :wink: [ Dodano: Pon Paź 05, 2009 14:00 ] pytanie jak z nabojami gdzie je mozna kupic macie jakas stronke dla masarzy?takie naboje może i sam kol.Miro mieć w hurtowni,ja bynajmniej kupowałem te naboje czeskie z czarną główką Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robiola1 Posted October 5, 2009 Author Report Share Posted October 5, 2009 no to juz sie pogubilem, lepiej wziac swinie z zaskoczenia i walnac ja obuchem? czy lepiej z pistoletu?wuja jest juz starszy i boje sie, ze nie bedzie mial reflexu do celowania krecacej sie swini w leb, strzeli jakos krzywo i dopiero sie zacznie gonitwa!!rok temu swinia mu sie ruszyla i dobrze nie trafil obuchem - podobno swinia az na tylnych nogach stanela. po tej akcji - gdzie nawet wuja stwierdzil, ze to bylo najgorzej przeprowadzone morderstwo w jego zyciu- wynajmuje zawodowego killera, ktory za 200zl robi od A do Z. czy swinia ma duzy stres jak sie przyklada ten pistolet do glowy? wydawalo mi sie, ze to jest najbardziej humanitarna opcja. pytam praktykow, czy pistolet w rekach 60 latka jest skuteczniejszy niz siekiera w rekach sprawnego 30-40 latka co wybrac? wydaje mi sie, ze swinia przezywa podobny jak nie wiekszy stres podczas podchodow z obuchem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted October 5, 2009 Report Share Posted October 5, 2009 co do bydla to nigdy nie bede sie na mieso z nich pisal ze wzgledow swiatopogladowych - jestem półwegetarianinem :grin: . Nie bardzo rozumiem słowo "półwegetarianin"... możesz to rozwinąć,gdyż nijak mi się ma chęć jedzenia wieprzowiny a wołowiny juz nie??? :shock: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 5, 2009 Report Share Posted October 5, 2009 Dziękuje z odpowiedź.Albo źle słyszałem albo "fachowcy" robią nie fachowy ubój.Przynajmniej znów jestem mądrzejszy. Ps. w sprzedaży mam naboje mam 9 i 11, nie wstawiałem ich do sklepu bo nie było takich zapytań. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robiola1 Posted October 5, 2009 Author Report Share Posted October 5, 2009 malgos Nie bardzo rozumiem słowo "półwegetarianin"... możesz to rozwinąć,gdyż nijak mi się ma chęć jedzenia wieprzowiny a wołowiny juz nie??? :shock: po prostu unikam wolowiny, koniny wogole nie jem. jedynie swinia, krolkiki, dziczyzna, ptactwo i ryby. :grin: tak samo psa nie zjem. nie maja tu znaczenia wzgledy smakowe tylko po prostu pewne zwierzeta wydaja mi sie bardziej sympatyczne i ich nie jem. mam nadzieje, ze trafnie dobralem slowa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted October 5, 2009 Report Share Posted October 5, 2009 malgos nie maja tu znaczenia wzgledy smakowe tylko po prostu pewne zwierzeta wydaja mi sie bardziej sympatyczne i ich nie jem. Kazdy ma prawo się żywić tym,co niesympatyczne. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robiola1 Posted October 7, 2009 Author Report Share Posted October 7, 2009 Witam ponownie.Czy do pistoletu 9mm do uboju świni mogę stosowac naboje czarne (dedykowane są do bydła)?Czy efekt bedzie lepszy - mam na myśli czy jest większa skutecznośc np. jeżeli pistolet nie zostanie dobrze przyłożony do glowy świni. Czy wieksza moc naboju zmniejszy ryzyko złego trafienia świni?pzdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arek Raszyn Posted February 28, 2014 Report Share Posted February 28, 2014 (edited) witamdrodzy forumowicze ratujcie potrzebuje kupic pistolet do uboju trzody, bo ostatnio fachowiec mi mordował jedna sztuke klasycznie i bardzo sie swinia zestresowala i miesko bylo kiepskiej jakosci. gdzie mozna nabyc takie coś? bez znaczenia nowe czy uzywane aby sprawne . a może jest sprawdzony patent na samoróbe. Edited February 28, 2014 by arek Raszyn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
spec202 Posted February 28, 2014 Report Share Posted February 28, 2014 Za nowy czeski trzeba dać około 600 zł W moich stronach robią coś takiego Robią to z rurki i zaworu z traktora. Proste tanie i skuteczne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arek Raszyn Posted February 28, 2014 Report Share Posted February 28, 2014 (edited) a takie czeskie to gdzie mozna znalesc moze sa i uzywane to trosze tansze beda. urzadzenie ciekawe ale prawde mowiac to nie miał bym chyba smienia taki bolec swini wbic w czache, i jeszcze potem trzeba to wyjąć.siekiera mniej drastyczna jest tak mi sie wydaje ale to moje zdanie. Edited February 28, 2014 by arek Raszyn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piksiak Posted February 28, 2014 Report Share Posted February 28, 2014 Co to za różnica co jej w łeb wbijesz. Sumienie Cię ruszyło Aż się popłakałem ze śmiechu - sorry Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arek Raszyn Posted February 28, 2014 Report Share Posted February 28, 2014 takie podobne urzadzenia uzywano w trakcie wojny. ciężko rannym żołnierzom co uratowanie ich nie było możliwe a żeby oszczedzic męk przykładano do karku i wbijano cos podobnego w kregodłup.szybka smierc.Może nie że ruszyło ale takie to mało humanitarne czsci odtraktora w wbijac w łeb. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Harnaś Posted February 28, 2014 Report Share Posted February 28, 2014 Aż sobie usiadłem Kolego to co opisujesz to aparat ubojowy typu Radical przeznaczony do uboju BYDŁA Trzodę chlewną jeśli już nie siekierą to ogłusza się specjalnymi kleszczami elektrycznymi!Ich budowa sama w sobie jest prosta jak budowa cepa problem może być z transformatorem tylko.Mimo kilku lat pracy w zawodzie jeszcze nie słyszałem żeby ktoś świnię ubijał radicalem-ale człowiek się całe życie uczy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rzeznik Posted March 3, 2014 Report Share Posted March 3, 2014 (edited) APARAT UBOJOWY BLITZ Oznaczenia kolorystyczne naboi:1. zielone, dla trzody i małych zwierząt,2. żółte, dla krów i koni, 3. niebieskie, dla dużych i ciężkich zwierząt,4. czerwone, dla wołów i byków, Podstawowe dane techniczne:służy do mechanicznego ogłuszania zwierząt przed ubojem w warunkach gospodarczych, jak i produkcyjnychpodczas wystrzału naboju wytwarza się fala uderzeniowa, która powoduje natychmiastowe uśpienie zwierzęciazwierzę może być potem poddane bezboleśnie ubojowiniklowanykaliber 9 x 17 mmstabilna konstrukcja minimalizuje odrzutstrzał następuje tylko przy całkowitym wciśnięciu dźwigniwytrzymałe urządzenie do intensywnego użytkusześciokątny kształt zapobiega przypadkowemu stoczeniu się na dźwignię zwalniającą Tego typu model wykożystuję między innymi do uboju tuczników idąc na szałkę i używam naboi z czerwonym oznaczeniem. Stwierdzam że po ogłuszeniu tucznika serce jego bije prawie do końca wykrwawiania. Edited March 3, 2014 by rzeznik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rzeznik Posted March 5, 2014 Report Share Posted March 5, 2014 aparat ubojowy - myślę że te zdjęcia mówią same za siebie . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts