Pan_Jaworek Posted October 5, 2009 Report Share Posted October 5, 2009 Przeszukałem forum w poszukiwaniu rozwiązania mojego problemu i nic. Więc jako, że się przywitałem pozwolę sobie na pytanie.Kolejny raz w szynkowarze robię szynkę, golonkę. Smakowo pycha! (Sukces osiagam tym, że do przypraw dodaje trrochę serca . Jest jednak mały problem - i szynka i golonka trochę za twarda na mój i domowników gust. Przepisy dokładnie przestrzegane ( z forum), jedynie to nie jestem pewny dokładnej temperatury parzenia. W czym może być problem?Pozdrawiam Paweł Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted October 5, 2009 Report Share Posted October 5, 2009 Według mnie w zbyt krótkim czasie parzenia. Golonka i boczek wymagają dłuższego czasu parzenia .A Ty jak długo parzyłeś wsad i jaką miał wagę ,przekrój??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Jaworek Posted October 5, 2009 Author Report Share Posted October 5, 2009 Dzięki za zainteresowanie problemem. Parzyłem 60 min w temp. 100st C i drugie 60 min w temp. 84st. C. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted October 5, 2009 Report Share Posted October 5, 2009 Ja boczek ( taki 1,5 kg) i golonkę parzę w ok 80 st przez ok 5-6 godz :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted October 5, 2009 Report Share Posted October 5, 2009 mowa była o szynce i golonce :rolleyes: dla szynki - przeparzenie w zbyt goracej wodzie, z kolei golonka to jak już koleżanka wspomniała długiego czasu potrzebuje i nieco wyższej temperatury Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
e-coolerek Posted October 18, 2009 Report Share Posted October 18, 2009 golonka to nawet 5-6 godzin w temp. 80 st C aby w szynkowarce była temp. 75 i masz naprawde miekki i dobry wyrób a co najwazniejsze zdrowy co do szynki to staraj się nie przekraczać 75 st. C najlepsza to 72-75 st. C Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted October 18, 2009 Report Share Posted October 18, 2009 Za krótki czas parzenia to na pewno i może też za duży docisk.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.