Pan_Jaworek Posted October 5, 2009 Report Share Posted October 5, 2009 Przeszukałem forum w poszukiwaniu rozwiązania mojego problemu i nic. Więc jako, że się przywitałem pozwolę sobie na pytanie.Kolejny raz w szynkowarze robię szynkę, golonkę. Smakowo pycha! (Sukces osiagam tym, że do przypraw dodaje trrochę serca . Jest jednak mały problem - i szynka i golonka trochę za twarda na mój i domowników gust. Przepisy dokładnie przestrzegane ( z forum), jedynie to nie jestem pewny dokładnej temperatury parzenia. W czym może być problem?Pozdrawiam Paweł Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted October 5, 2009 Report Share Posted October 5, 2009 Według mnie w zbyt krótkim czasie parzenia. Golonka i boczek wymagają dłuższego czasu parzenia .A Ty jak długo parzyłeś wsad i jaką miał wagę ,przekrój??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Jaworek Posted October 5, 2009 Author Report Share Posted October 5, 2009 Dzięki za zainteresowanie problemem. Parzyłem 60 min w temp. 100st C i drugie 60 min w temp. 84st. C. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted October 5, 2009 Report Share Posted October 5, 2009 Ja boczek ( taki 1,5 kg) i golonkę parzę w ok 80 st przez ok 5-6 godz :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted October 5, 2009 Report Share Posted October 5, 2009 mowa była o szynce i golonce :rolleyes: dla szynki - przeparzenie w zbyt goracej wodzie, z kolei golonka to jak już koleżanka wspomniała długiego czasu potrzebuje i nieco wyższej temperatury Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
e-coolerek Posted October 18, 2009 Report Share Posted October 18, 2009 golonka to nawet 5-6 godzin w temp. 80 st C aby w szynkowarce była temp. 75 i masz naprawde miekki i dobry wyrób a co najwazniejsze zdrowy co do szynki to staraj się nie przekraczać 75 st. C najlepsza to 72-75 st. C Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted October 18, 2009 Report Share Posted October 18, 2009 Za krótki czas parzenia to na pewno i może też za duży docisk.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts