Jump to content

[Pieczywo]Pilnie potrzebuję sprawdzony przepis na chleb


Jondek

Recommended Posts

Zwracam się do wszystkich zarówno tych aktywnych jak i tych którzy tylko czytają naszą stronę z prośbą o pomoc.

 

Pilnie potrzebuję sprawdzony przepis na chleb:

bez mąki pszennej, bez zakwasu, bez soji.

 

 

Jakieś wypieki typu ciasteczka placki:

bez mąki pszennej,

bez jajka,

bez masła

bez soji

 

Bardzo pilnie potrzebuję przepis na chleb.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

 

jondek@vp.pl

Link to comment
Share on other sites

Jondek mam takie placuszki może coś jeszcze znajdę robiłam mojej mamie jak miała dietę bezglutenową przepis:

3 łyżki mąki kukurydzianej

3 łyżki mąki pszennej (myślę że z powodzeniem możesz ją zastąpić inną np. żytnia

lub jakąkolwiek dozwoloną)

1 łyżka oleju lub oliwy

cukier do smaku

woda

Mieszasz to wszystko i ścierasz do tego 1 lub 2 jabłka i jeszcze raz mieszasz.

Smażysz na oleju małe placuszki i posypujesz cukrem.

 

o i ciasto marchewkowe

 

2szklanki stratej marchewki

1,25 szklanki maki kukurydzianej

1szklanka cukru

1szklanka oliwy

2lyzeczki cynamonu

1lyzeczka proszku do pieczenia

1lyzeczka galki muszkatulowej

1/2 szklanki rodzynek dla urozmaicenia można bez albo spotkalam sie z owocami kandyzowanymi mogą byc tez wkrojone cząstki banana... tu dowolnosc ciasto nie jest ladne

 

A tutaj kupowałam fajne mąki bezglutenowe http://www.bezgluten.pl/

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Witam,

A może taki:

3 dag drożdży+łyżka płaska cukru+szklanka mąki żytniej+ciepła woda. Wszystko rozmieszać do konsystencji gęstej śmietany. Odłożyć do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Następnie dodać 4 szklanki mąki żytniej, sól w ilości Twojego smaku rozpuszczoną w w 1 szkl. maślanki. Wyrobić. Dolewać wody jeśli trzeba.Przełożyć do blaszki wysmarowanej smalcem i posypanej mąką. Gdy podwoi swoją objętość włożyć do piekarnika nagrzanego na max. Piec 10 min i zmniejszyć temp, do 180 st.C. Piec dalsze 50 min.

Link to comment
Share on other sites

Bardzo dziękuję za podpowiedzi

Chłopcy nie mogą jeść również:

owoców polskich jak i cytrusów

marchwi, selera, jajek,

jest jeszcze sporo pozycji które długo by wymieniać

 

nic co ma jakikolwiek związek z krową, mięso, mleko, serwatka itd.

 

jestem bardzo zobowiazany za szybka reakcję na moją prośbę

 

dziękuję

Link to comment
Share on other sites

Jondek, witam szukaj przepisów z mąki orkiszowej , amarantusa i kukurydzianej.

Składniki na 2 bochenki:

800 g mąki orkiszowej

2 łyżeczki soli

1 saszetka suchych drożdży (7 g)

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka miodu

600 ml ciepłej wody

nasiona sezamu do posypania

Mąkę i sól wymieszać, wsypać drożdże, wymieszać. W środu zrobić dołek, dodać oliwę, miód, wodę. Dobrze wyrobić (przez 5 - 10 minut), aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia - na tym etapie może cały czas być klejące (nie dosypywać mąki).

 

Chlebki przenieść do wysmarowanych masłem i wysypanych otrębami (lub bułką tartą) foremek - keksówek o wymiarach 21 x 10 cm. Wypełnić je do połowy, ciasto wcisnąć w narożniki. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremki), około 1 - 1,5 godziny lub nawet dłużej - w miarę potrzeby. Przed pieczeniem wysmarować mlekiem, posypać sezamem.

 

Piec w temperaturze 200ºC przez około 40 - 50 minut, aż chleb będzie brązowy i będzie brzmiał głucho po uderzeniu od spodu. Bochenki wyjdą raczej płaskie niż wyrośnięte. Studzić na kratce.

 

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...