Jondek Posted October 12, 2009 Report Share Posted October 12, 2009 Zwracam się do wszystkich zarówno tych aktywnych jak i tych którzy tylko czytają naszą stronę z prośbą o pomoc. Pilnie potrzebuję sprawdzony przepis na chleb: bez mąki pszennej, bez zakwasu, bez soji. Jakieś wypieki typu ciasteczka placki: bez mąki pszennej, bez jajka, bez masła bez soji Bardzo pilnie potrzebuję przepis na chleb. Z góry dziękuję za wszelką pomoc. jondek@vp.pl Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Siara Posted October 12, 2009 Report Share Posted October 12, 2009 Jondek, poczytaj tutaj http://www.chleb.info.pl/index.php?id=53 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anetka Posted October 12, 2009 Report Share Posted October 12, 2009 Jondek mam takie placuszki może coś jeszcze znajdę robiłam mojej mamie jak miała dietę bezglutenową przepis:3 łyżki mąki kukurydzianej3 łyżki mąki pszennej (myślę że z powodzeniem możesz ją zastąpić inną np. żytnialub jakąkolwiek dozwoloną)1 łyżka oleju lub oliwycukier do smakuwodaMieszasz to wszystko i ścierasz do tego 1 lub 2 jabłka i jeszcze raz mieszasz.Smażysz na oleju małe placuszki i posypujesz cukrem. o i ciasto marchewkowe 2szklanki stratej marchewki1,25 szklanki maki kukurydzianej1szklanka cukru1szklanka oliwy2lyzeczki cynamonu1lyzeczka proszku do pieczenia1lyzeczka galki muszkatulowej1/2 szklanki rodzynek dla urozmaicenia można bez albo spotkalam sie z owocami kandyzowanymi mogą byc tez wkrojone cząstki banana... tu dowolnosc ciasto nie jest ladne A tutaj kupowałam fajne mąki bezglutenowe http://www.bezgluten.pl/Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekB Posted October 12, 2009 Report Share Posted October 12, 2009 Witam,A może taki:3 dag drożdży+łyżka płaska cukru+szklanka mąki żytniej+ciepła woda. Wszystko rozmieszać do konsystencji gęstej śmietany. Odłożyć do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Następnie dodać 4 szklanki mąki żytniej, sól w ilości Twojego smaku rozpuszczoną w w 1 szkl. maślanki. Wyrobić. Dolewać wody jeśli trzeba.Przełożyć do blaszki wysmarowanej smalcem i posypanej mąką. Gdy podwoi swoją objętość włożyć do piekarnika nagrzanego na max. Piec 10 min i zmniejszyć temp, do 180 st.C. Piec dalsze 50 min. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jondek Posted October 12, 2009 Author Report Share Posted October 12, 2009 Bardzo dziękuję za podpowiedzi Chłopcy nie mogą jeść również:owoców polskich jak i cytrusówmarchwi, selera, jajek,jest jeszcze sporo pozycji które długo by wymieniać nic co ma jakikolwiek związek z krową, mięso, mleko, serwatka itd. jestem bardzo zobowiazany za szybka reakcję na moją prośbę dziękuję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alehar Posted October 13, 2009 Report Share Posted October 13, 2009 Witam Wejdź na tą strone: http://www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com kopalnia sprawdzonych, świetnych przepisów, zdjęcia - korzystam już od dłuższego czasu - świetna prywatna strona Izy ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SMORODINA Posted October 13, 2009 Report Share Posted October 13, 2009 Jondek, witam szukaj przepisów z mąki orkiszowej , amarantusa i kukurydzianej. Składniki na 2 bochenki: 800 g mąki orkiszowej 2 łyżeczki soli 1 saszetka suchych drożdży (7 g) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 600 ml ciepłej wody nasiona sezamu do posypania Mąkę i sól wymieszać, wsypać drożdże, wymieszać. W środu zrobić dołek, dodać oliwę, miód, wodę. Dobrze wyrobić (przez 5 - 10 minut), aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia - na tym etapie może cały czas być klejące (nie dosypywać mąki). Chlebki przenieść do wysmarowanych masłem i wysypanych otrębami (lub bułką tartą) foremek - keksówek o wymiarach 21 x 10 cm. Wypełnić je do połowy, ciasto wcisnąć w narożniki. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremki), około 1 - 1,5 godziny lub nawet dłużej - w miarę potrzeby. Przed pieczeniem wysmarować mlekiem, posypać sezamem. Piec w temperaturze 200ºC przez około 40 - 50 minut, aż chleb będzie brązowy i będzie brzmiał głucho po uderzeniu od spodu. Bochenki wyjdą raczej płaskie niż wyrośnięte. Studzić na kratce. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jondek Posted October 13, 2009 Author Report Share Posted October 13, 2009 Ogromne dzięki wszytkim którzy odpowiedzieli na moją prośbę. To bardzo miłe i budujące, że można liczyć na pomoc innych . Serdecznie dziękuję. Pzdrawiam Jondek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wirus Posted October 13, 2009 Report Share Posted October 13, 2009 szukaj przepisów z mąki orkiszowejZ tym trzeba trochę uważać, bo orkisz to również ...... :shock: pszenica :!: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SMORODINA Posted October 13, 2009 Report Share Posted October 13, 2009 Z tym trzeba trochę uważać, bo orkisz to również ...... pszenica . racja tylko zależy jaka choroba jeżeli celiakia to be jeśli uczulenie nieraz pomaga Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anetka Posted October 13, 2009 Report Share Posted October 13, 2009 Jondek tu masz fajną stronę mnie pomagała - przepisy Vege są ok http://puszka.pl/txt/bez_jajek.jsp jak o czymś sobie jeszcze przypomnę to wrzucę a tu kupisz zamiennik jajka http://sklepwegetarianski.pl/zamiennikjajkabezglutenowy200g-p-910.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts