Pools Posted October 13, 2009 Report Share Posted October 13, 2009 Witam po dłuższej przerwie spowodowanej przedłużającym się remontem mieszkania(współczuję wszystkim, którzy są przed, lub w trakcie....., remont prze zlotem miał się skończyć, a tu du....)ale do rzeczy, remont mieszkania skończony, czas na remont wędzarni. Mam kilka pytań: 1. Jaki powinien być przekrój i wysokość komina w stosunku do kanału doprowadzającego dym. Rura którą doprowadzam dym ma średnicę 230mm i długość 1,5m + kolanko). Komin planuję kwadratowy. Jak duży (chodzi o przekrój) i wysoki powinien być ? 2. Muszę uszczelnić palenisko, drzwiczki do paleniska mam żeliwne, mocowane do ścianki z cegły klinkierowej. Połączenie to nie jest w 100% szczelne i w momencie wędzenia zasysane jest powietrze (jest to przyczyną nadmiernego rozpalanie się drewna, ciężko zapanować na odpowiednią temperaturą w komorze wędzarniczej). Zastanawiałem się nad zwykłym uszczelniaczem do kominków (sprzedawanym w tubach, tak jak silikon, czy akryl) ale nie mam pewności, czy będzie odpowiedni. 3. Czym zaizolować rurę ? Rura aktualnie leży sobie w korytku zrobionym z pustaków. Zaznaczam, że nie chcę jej zalewać betonem. Zasypać piaskiem ? 4. Nad drzwiczkami do paleniska mam jedną warstwę cegły klinkierowej. Przy porządnym rozpaleniu (wysoka temperatura) powstała szpara. Warstwę tą rozbiorę i położę nową, ale ja się przed tym ustrzec ? Czy położenie dodatkowej warstwy cegły załatwi sprawę ? 5. Aktualnie drzwiczki do wędzarni są zrobione ze sklejki o grubości 10mm (ściany są z cegły pełnej) Czy w zimie, w czasie mrozu to wystarczy na utrzymanie temperatury ? Ostatniej zimy większych mrozów nie było i utrzymanie temperatury na poziomie 60°C nie było problemem. Zastanawiam się, co będzie przy -10. Z góry serdeczne dzięki za wskazówki. PozdrawiamPools Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Astemio Posted October 13, 2009 Report Share Posted October 13, 2009 Witam!Ja przy rurze Φ250 dałem komin 260x260 i o wysokości 7 warstw cegieł.Jak czytałem na forum, powinien mieć równy albo większy przekrój, niż rura doprowadzająca dym (a są też przeciwnicy komina w ogóle i już wiem dlaczego: skropliny). Ten uszczelniacz kominkowy powinien być dobry, bo jeśli nie on, to co? Ew. jakiś pył ceramiczny zarobiony szkłem wodnym.Tam potrafi być dość wysoka temperatura. Rurę (metalową, ponad 3mb) zasypałem suchym keramzytem w "sarkofagu" z cegły klinkierowej.Komorę wymurowałem też szczelinową klinkierówką, właśnie w celu lepszej izolacji wnętrza - pełna cegła gorzej tu się niestety spisze.Drzwi też są potężne, chyba 35mm, z dębiny - może Twoje warto pogrubić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roj61 Posted October 14, 2009 Report Share Posted October 14, 2009 Ja mam rurę o średnicy 120 mm i długości około 1,20 m .Komina nie mam wcale - jest uchylany obustronnie dach w kształcie /\ .Rura jeszcze na wierzchu ale mam zamiar ją obudować i zasypaćgresem, który od 20 lat zabiera mi miejsce w garażu :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jerzyKołakowski Posted October 14, 2009 Report Share Posted October 14, 2009 witam. Piszę odnośnie uszczelnienia drzwiczek. Folia aluminiowa w rolce do uszczelniania kominków ,szerokości5cm .Z jednej strony ma dobry klej .Ja to zrobiłem tak;Przykleiłem 1cm z dlugości foli, 4cm odstaje.Pod ten pasek wcisnąlem silikon i docisnąłem dzwiczki .Zostawiłem do wyschnięcia.99,99 szczelności.Komin mozna uszczelnić taśmą dekarska .Na końcu komina zrobilem zamkniecie .którym reguluję temperaturę.U mnie to wszystko działa .pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted October 14, 2009 Report Share Posted October 14, 2009 Witam. Nie przesadzajmy z tymi uszczelnieniami, bo potem może być bieda i zagwozdka co się dzieje z wędzonkami :question: Zamiast uszczelniać drzwiczki lepiej zrobić szyber między paleniskiem a komorą wędzarniczą. W tym miejscu zaznaczyć muszę że wędzarnia jest wykonana bardzo starannie i dokładnie (szczelnie!) - łatwo i precyzyjnie można regulować w niej temperaturę. I tu jest pies pogrzebany – wędzarnia jest zbyt szczelna - zarówno palenisko jak i komora wędzarnicza. Aby się pozbyć tego szkodliwego zjawiska, należało zapewnić stały dostęp i przepływ powietrza przez wędzarnię. Osiągnąłem to wiercąc kilka otworów w drzwiczkach paleniska (tak, aby nawet przez przypadek nie zamknąć go szczelnie), oraz rozszczelniając komorę wędzarniczą (aby zapewnić niewielki, ale stały przepływ powietrza i dymu przez wędzarnię). cytaty pochodzą z: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1952&highlight=piroliza Pozdrawiam :wink: P.S. Również komora wędzarnicza nie może być za szczelna.Zauważyłem to po swojej wędzarce jaka jest kolosalna(była bo teraz na zimę poprawka) różnica między wędzeniem zimą a latem.Zimą kiedy się drewno rozeschło i wędzarka zrobiła się szczelna, bo wszystkie elementy ruchome były zbyt dobrze dopasowane w czasie składania, to proces osuszania pomimo wiatraczka trwał o wiele dłużej jak latem - gdzie po zeschnięciu drewna są szpary. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SMORODINA Posted October 14, 2009 Report Share Posted October 14, 2009 WitamRóbcie swoje wędzarki mało szczelne a unkniecie wielu problemów. Moja "sławojka" jest jak ser szwajcarski i nie mam problemów z kwaśnieniem wyrobów.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted October 14, 2009 Report Share Posted October 14, 2009 Drzwiczki paleniska uszczelniłam sznurem do kominków (najgrubszym). Sprzedawany jest z klejem.W drzwiczkach jednak jest szyber, którym cały czas dochodzi powietrze.Generalnie słuchaj Gonza - post z 9:39.W czasie wędzenia moja beczka uniesiona jest zwykle 3cm nad poziom. Zaciąga tą szparą świeże powietrze co dobrze robi całemu procesowi wędzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted October 24, 2009 Report Share Posted October 24, 2009 Taki dość ciekawą wędzarnię znalazłem na Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted October 24, 2009 Report Share Posted October 24, 2009 EAnna ! Sznury do kominów są chyba z dodatkiem azbestu !!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted October 24, 2009 Report Share Posted October 24, 2009 Sznury do kominów są chyba z dodatkiem azbestu !!!W opisie są ceramiczne lub szklane. Stosowane do uszczelniania drzwi kominków. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted October 24, 2009 Report Share Posted October 24, 2009 Jeżeli jest to produkt rodem z Francji. Co do kleju to jest ekologiczny - sprawdzone. Nie rozumiem jednak sensu uszczelniania drzwiczek? Skoro beczka ma szczeline i szyber w drzwiczkach jest nie szczelny. Chyba że całośc ma na celu blokowanie dużej ilości dymu, przy wkładaniu lub wyciąganiu wędzonek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkdom Posted October 24, 2009 Report Share Posted October 24, 2009 EAnna ! Sznury do kominów są chyba z dodatkiem azbestu !!!Raczej nie. Obowiązuje bezwzględny zakaz stosowania azbestu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted October 24, 2009 Report Share Posted October 24, 2009 Arkdom! W sklepach bez problemu dostanę sznury azbestowe. Nie wszyscy kupcy wycofali szkodliwy towar. Nawet do Volvo uszczelniacz na wale był robiony ze sznura azbestowego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkdom Posted October 24, 2009 Report Share Posted October 24, 2009 Arkdom! W sklepach bez problemu dostanę sznury azbestowe. Nie wszyscy kupcy wycofali szkodliwy towar. Nawet do Volvo uszczelniacz na wale był robiony ze sznura azbestowego.Nie sądzę. Być może tak są potocznie nazywane, ale zapewne nie zawierają azbestu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted October 24, 2009 Report Share Posted October 24, 2009 Tysiące ton leży na dachach domów i innych budynków, a ile starszych kominków zawiera jeszcze azbest. Tony w piecach jako uszczelniacze itd. Ważne że do celów użytkowników forum dociera postęp i naprawdę każdy stara się o zdrowy sprzęt materiały. Myślę że materiały do konstrukcji i przydatność będzie osobnym rozdziałem na tej stronie bo warto tematycznie stronkę ustawić i rozwiązać mnóstwo problemów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts